Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Besøg hos TP Audio

Man behøver ikke være højttalerfabrikant for at lave højttalere…

Nogle firmaer spænder bredt, andre satser på nicheproduktion. Og så er der dem der leverer et specialiseret produkt og laver noget helt tredje ved siden af - bare for sjov. TP Radio i Greve hører til den sidste kategori, og det tager underafdelingen TP Tube sig af.

Produktionschefen, Brian Petersen, (i midten) fortalte ivrigt om sine højttalere til Hifi-Musik's udsendte.
TP Tube er kendt for aktive højttalere i et industrielt minimalistisk design med et meget lille kabinetvolumen, Hifi-musik besøgte dem i forbindelse med en opgradering af de eksisterende modeller og præsentation af en helt ny. TP Radio laver egentlig radiokommunikation, og rigtigt meget af det endda. Derfor har man en del ingeniører ansat, og ligesom alle andre steder i samfundet kan man ikke undgå at der sniger sig et par hifi entusiaster med i købet. Hos TP Radio har man så valgt at lade disse mennesker udvikle noget der også er deres interesse, og således maksimeret de ressourcer man har til rådighed i firmaet. Derfor har TP Radio valgt at lade en håndfuld mennesker i firmaet med en stærk interesse i hifi udvikle, skabe og opgraderer TP Tube serien uden at skelne til at man måske kunne have brugt dem i andre sammenhænge. Dermed har man opnået at få udviklingsfolk med anderledes kompetencer prøver kræfter med kunsten at realisere en højttaler helt efter deres egne standarder og ideer. TP Tube præsenterede deres helt nye og reviderede højttalerserie for Hifi Musik en mørk fredag eftermiddag. Den egentlige årsag til hele miseren startede med at man ville lave en center højttaler for at kunne tilbyde kunderne et surround sound setup, ligesom en subwoofer er på vej. Under udviklingen viste det sig

TP160, den nye TP300 og topmodellen TP500.


dog at højttaleren var ganske god i stereo, og generelt var så meget bedre at man besluttede at opgradere hele serien. Resultatet er TP Tube mk. II.

Et råt TP-"kabinet".


Et kig på tilslutningsmulighederne.

Højttaleren har ikke grundlæggende ændret form, det er et slankt minimalistisk kabinet med begrænset volumen således at der ikke optages unødig plads fra stuens øvrige møbler. Hele serien er lavet med Peerless bas/mellemtone enheder og Scanspeak diskanter, der trækkes af et aktivt forstærkermodul. Modulet er konstrueret således at diskanten kører i normal klasse a/b mens resten er ren PWM. Herudover er der indbygget et DSP modul. DSP modulet har flere funktioner. Først og fremmest skal det fungere som en aktiv intelligent loudness. I modsætning til en normal on/off loudness er den niveaureguleret således at man for en fyldig lyd uden at det bliver et rent basinferno ved lav lydstyrke. Herudover indeholder DSP en række presets således at man kan kompensere for uheldige placeringer og tilpasse højttaleren til enhver anledning, f.eks. fester hvor en global indstilling med en bred spredning af lyden er vigtigere end et præcist stereoperspektiv. Det hele er naturligvis programmerbart via en medfølgende cd. Cd’en oprindeligt lavet som en tyveri sikring, således at man efter 30 minutter uden strøm skal spille cd’en for at højttaleren vil virke. Dette koncept er blevet videreudviklet, og man kan derfor i dag indstille eksempelvis max volumen, således at man trygt kan overlade anlægget til husets teenager en weekends tid uden at komme tilbage til utallige naboklager og afbrændte rester af sin højttaler. DSP har desuden en vigtig begrænsningsfunktion, således at de kraftige PWM forstærkere ikke river enhederne fra hinanden når der bliver gået til stålet. TP Tube arbejder kontinuerligt på at udvikle og forbedre softwaren til at skabe mere fleksible og intelligente højttalere, og når teknologien engang er moden vil vi måske se TP Audio med verdens første trådløse højttalere, en drøm der ligger langt ude i fremtiden, men bestemt ikke er urealistisk.


Selve demofaciliteterne er opbygget som et hyggeligt demorum der forsøger at simulerer en stue i en lejlighed, dog med diverse former for dæmpning og dæmpeplader på loftet grundet mange høje og skæve vinkler. Testanlægget er et Denon kompakt anlæg til en 1500 kroner samt en Squeezebox. Højttalerne er stillet op således at man nemt kan se udviklingen som man går op i serierne, og ligeledes skifte mellem dem via en kontrolboks.

TP Tube er en som nævnt en del af TP Radio, og både radio og audio afdelingerne skulle naturligvis have et nærmere eftersyn. Det mest iøjnefaldende var udover den grundige testning af færdige produkter, den specialisering og evne til at være selvforsynende som TP Radio besidder. Udover at der stadigt var medarbejdere til stede (en sen fredag eftermiddag) var der intet der var outsourcet til Østasien, selv loddeborde til manuelt at lodde og afprøve var i huset. Alt bliver lavet i huset: udvikling, tests, software og hardware, for på den måde at undgå at miste kompetencer i det lange løb. Men med så specialiseret radio kommunikation og så ekstreme forhold som netop TP’s produkter bliver udsat for (både boreplatforme og polarklima) er dette også en nødvendighed. TP’s produktionsmaskiner spænder bredt, fra gammeldags drejebænke og fræsere, til det nyeste inden for surfacemounting (for de interesserede kan det nævnes at TP’s har hele 12 opvarmningszoner). Alle disse maskiner hjælper i sidste ende med at bygge kommunikationssystemer som selv den mest radiogale hifinørd ville give en arm for at eje. Hifi-Musik takker for en hyggelig eftermiddag hos en anderledes højttalerfabrikant.


Scanspeak diskant og Peerless bas/mellemtone enhed.
Udstyret i demorummet.


Producent: TP Audio Agenavej 37 2670 Greve Tlf.: 43 90 60 48 Web: www.tptube.dk Mail: TPtube@tpradio.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.