Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

jazzNet: Fremragende fortolkninger

Anmeldelser af John Abercrombie - "The Third quartet" & Spaceways Incorporated - "Thirteen cosmic standards by Sun Ra & Funkadelic".

John Abercrombie : The Third quartet.


"The Third quartet" er det 3. album fra denne fantastiske kvartet ledet af komponisten og guitaristen John Abercrombie. Med sig har han på denne cd trommeslageren Joey Baron (som blandt andet er kendt for sit samarbejde med John Zorn), violinisten Mark Feldman og bassisten Marc Johnson, hver især ledere af egne grupper og enestående musikere, som når de bliver sat sammen med Abercrombie, indgår i en aldeles fremragende og overbevisende selvsikker konstellation. Denne cd er Abercrombie's 25. udgivelse for ECM selskabet som leder og er en virkelig suveræn plade der er helt på højde med de andre 2 udgivelser der er tilgængelige med denne kvartet, nemlig "Cat 'n' mouse " fra 2002 og "Class trip" fra 2004. Numrene på denne cd består af 8 nye geniale kompositioner fra Abercrombie's hånd plus 2 klassiske jazznumre - Bill Evans' "Epilogue" og Ornette Coleman's "Round trip", og lad mig lige dvæle lidt ved sidstnævnte track "Round trip" som er en aldeles fremragende fortolkning af det gammelkendte nummer. Baron starter nummeret, derefter kommer Johnson ind, dernæst kapelmesteren Abercrombie og til sidst Feldman. Sammenspillet er enestående på dette nummer og hen mod slutningen af nummeret er det nærmest telepatisk,


man sidder simpelt hen og taber pusten og klapper i sine små hænder af begejstring. Af andre bemærkelsesværdige numre er "Banshee", "Wishing bell", "Tres" og "Number nine" plus alle de andre fantastiske numre som findes på denne perle af en cd. Det her er intet mindre end en fantastisk udgivelse, fra en yderst professionel gruppe af musikere der virkelig sparker bagdel. Jeg kender mange som ikke er fan af ECM's lyd, men på denne cd leverer de god lyd og flot stereoperspektiv, specielt er der en rigtig fed tung lyd på Baron's stortromme og Johnson's bas, alt sammen uden den meget karakteristiske til tider overdrevne rumklangslyd som er at finde på mange af deres udgivelser. Sådan skal det gøres ECM, thumbs up. Af Henrik Kaldahl. Spaceways Incorporated : Thirteen cosmic standards by Sun Ra & Funkadelic.


Tretten forrygende cover udgaver af klassiske jazz og funk numre fra en trio bestående af Ken Vandermark på diverse saxofoner og klarinetter, Nate McBride på akustisk og elektrisk bas og Hamid Drake på trommer. Disse tre fænomenale musikere giver sig på denne cd, optaget den 13. og 14. Januar 2000 i Uberstudio i Chicago, i kast med seks klassiske numre fra Sun Ra og syv fra George Clinton's notorisk syrede funk outfit Funkadelic, alle spillet på yderst overbevisende og overlegen måde. Numrene fra Sun Ra's hånd er "Tapestry from an asteroid", "Street named hell", "Bassism", "El is a sound of joy", "Future", "We travel the spaceways" og numrene fra den mægtige George Clinton og Funkadelic tæller "Alice in my fantasies/Cosmic slop", "Trash a go go", "Red hot mama/Super stupid" og "You and your folks, me and my folks/Hit it and quit it". Med numre som disse kan det næsten ikke gå galt og i dette tilfælde gør dét det så sandelig heller ikke. Sun Ra numrene spilles fuldstændig i mesterens ånd på den mest spacede syrede måde og Funkadelic numrene bliver fremført helt fantastisk funket, der bliver spillet langsomt og dybt, men alligevel hårdt nok til at George Clinton ville have været stolt. Fælles for alle numrene er at de bliver spillet, med stor respekt for de originale


kunstnere uden at de tre musikere mister deres egen identitet, med en enestående indlevelse, intensitet og nerve. Nate McBride og Hamid Drake ligger den mest imponerende solide bund jeg længe har hørt. McBride flår i strengene både på den akustiske og elektriske bas så det er en ren fryd og Drake tæsker seriøst igennem, på sine trommer med en sådan kraft at man til tider sidder og tænker over hvor mange trommeskind, der gik i stykker under disse optagelser. Og så er der Mr. Ken Vandermark!!! Jeg tror ikke at der findes nok superlativer i det danske sprog til at beskrive denne mands evner på sine instrumenter. Hold da helt kæft, hvor spiller han da bare røven ud af bukserne (undskyld mit sprog) på alle sine saxofoner og klarinetter. Han er en af de mest innovative og spændende jazz musikere som uanset hvad han sætter sig for, fremkommer med de mest enestående og imponerende resultater. Denne anmelder er faldet totalt og aldeles for denne cd, som er så medrivende at man simpelthen ikke kan andet end at blive fanget, af den geniale blanding af space age jazz og svedende funk rytmer. Hvis du går rundt og tror at du har hørt det meste og ikke er let at imponere, så prøv at give denne cd et lyt og jeg er sikker på at du vil komme til den samme konklusion som undertegnede - det her holder simpelthen for vildt. Så se at komme ind på internettet og få bestilt denne cd, det kan kun gå for langsomt og gør det hellere i dag end i morgen. Af Henrik Kaldahl. Anmeldelserner er bragt i samarbejde med jazzNet.

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.