Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Jazz med et klassisk tvist

Anmeldelser af Eberhard Weber - "Stages of a long journey" & John Surman - "The spaces in between".

Eberhard Weber : Stages of a long journey.


Denne cd er en koncertoptagelse fra den 23. og 24 marts 2005 og var en event, sat op i Theaterhaus Stuttgart i anledningen af den 20. Stuttgart's Theaterhaus Jazztage festival og Eberhard Weber, født i Stuttgart, 65 års fødselsdag. Weber havde til disse koncerter samlet en del, af de mange forskellige musikere han havde arbejdet med de sidste mange år. Det overbevisende valg af musikere er udover Eberhard Weber på bas, Gary Burton på Vibrafon, Jan Garbarek på sopran og tenor saxofon, Rainer Brüninghaus på piano, Marilyn Mazur på percussions, Reto Weber på hang, Nino G. på beatbox og det ca. 90 personers store SWR Stuttgart radio symphony orchestra dirigeret af Roland Kluttig. Jeg må nok indrømme at da jeg sad med denne cd i hænderne og læste covernoterne var jeg en smule skeptisk. En blanding af musikere og et symfoni orkester, det kunne da vist kun blive en lidt kedelig og uinteressant oplevelse - men jeg skal da ellers love for at mine forudindtagne forventninger blev gjort til skamme. Det her det holder virkelig max, der bliver på intet tidspunkt spillet stramt eller kedeligt, men med en smittende humor, løssluppenhed og spilleglæde man kun kan glædes over. Prøv bare at lytte til nummeret "Hang around" som er et nummer med bas og beatbox - fuldstændig forrygende.


Alle 12 kompositioner på denne cd er yderst solide og stærke og når de spilles af en så perfekt sammensætning, af sublime musikere kan resultatet ikke blive andet end uhyre gennemført. Jeg kan simpelthen ikke andet, end at give denne lille perle af en cd min bedste anbefaling med på vejen, så mit råd til dig som jazzfan er : Skynd dig at få fat i denne cd og kom igang med at høre den hjemme på anlægget, jeg lover dig du vil ikke blive skuffet. John Surman : The spaces in between.


Nyeste udgivelse fra John Surman, som har mange plader bag sig på ECM selskabet, både i eget navn og som sideman. På denne plade står han i spidsen for 5 andre musikere, udover John Surman selv på sopran-, baritonsaxofon og klarinet består truppen af Chris Laurence på bas, Rita Manning, Patrick Kiernan og Bill Hawkes på violiner og Nick Cooper på cello - de sidste 4 er også kendt under navnet Trans4mation. Mange af Surman's tidligere udgivelser har ikke været de nemmeste at komme igennem, og denne spritnye udgivelse er da heller ingen undtagelse. Det her er en af de udgivelser der måske ikke fænger ved første gennemlytning, en af de udgivelser der virkelig kræver at man slår lytte lapperne ud og lytter meget koncentreret - og giver numrene den tid og opmærksomhed de fortjener. Numrene på denne cd hører, hvis ret skal være ret, ikke ind under den jazz som vi alle kender, men passer nok nærmere ned i den kasse der kaldes kammerjazz. En af jazzens mange afstikkere som er en form for jazz, hvor instrumenter man normalt forbinder med klassisk musik indgår og spiller en central rolle. Den klassiske kvartet Trans4mation lægger en helt suveræn baggrund for John Surman og hans velspillede musik, men ind imellem bliver fokusset fjernet fra Surman og hans saxofoner og


klarinetter, og flyttet over på de klassiske musikere som simpelthen stjæler billedet med deres følelsesladede spil som er intet mindre end sublimt og enestående. Over de fleste numre på pladen hviler der en stemning af melankoli og sørgmodighed, en stemning der frembringer følelser man havde glemt eksisterede eller ikke var klar over fandtes - flere gange under gennemlytningen af denne cd, tog jeg mig selv i at falde i en slags trance og fuldstændig lade mig føre væk i musikken. Og lige netop det er noget af det der gør musik så fantastisk, at det er muligt at blive påvirket og berørt af et stykke musik og at det i den grad kan gå ind og påvirke ens humør og sindstilstand, det er noget af det der kendetegner et velkomponeret og velspillet stykke musik - i hvert fald i min verden. Så tag og køb denne plade og lad dig føre ind i et helt utroligt univers... Et univers af melankoli og følelser. Anmeldelserner er bragt i samarbejde med jazzNet.

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.