Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

En stor mundfuld og mageløst sammenspil

Anmeldelser af The Vandermark 5 - "Alchemia" & Plunge - "Plunge", "With Bobo Stenson" samt "Refreshingly addictive".

The Vandermark 5 : Alchemia.


Vandermark 5 er her fanget live på spillestedet Alchemia i Krakow, Polen 5 aftener fra den 15-19. marts 2004. Bandet bestod disse aftener af Ken Vandermark på reeds, Dave Rempis på saxofoner, Jeb Bishop på trombone, Kent Kessler på double bass og Tim Daisy på trommer. Disse optagelser er efterfølgende samlet i et bokssæt der er noget af det smukkeste jeg nogensinde har haft imellem hænderne. Mageløst lavet med smuk boks i grønt stof med unikt billede, giga informativt hæfte med flotte billeder og interessant læsning (både på engelsk og polsk) og med cd'erne placeret på 3 stykker kraftigt pap med billeder fotograferet af Ken Vandermark selv, 4 styk på hver. Ved disse koncerter på Alchemia optrådte Vandermark 5 med 2 forskellige sets hver aften og mindst et ekstranummer, alt i alt er der totalt 55 numre fordelt på disse 12 cd'er i fantastisk kvalitet. Ken Vandermark har selv udtalt om optagelserne "I consider the five night stand by the Vandermark 5 at Alchemia in Krakow, Poland from March 15 -19, 2004, to be one of the highlights of my career". De 10 første cd'er er de sets der blev spillet på de nævnte aftener og de to sidste cd'er er jamsessions fra den 17. marts 2004 med de to polske musikere Marcin Oles på double bass og Bartlomiej Brat Oles på trommer. Nogle få af numrene er


gengangere, men udgaverne er aldrig helt de samme, det kan være en solo der bliver spillet på en anden måde eller et nummer der lige er 3-4 minutter længere. Det er vildt fedt at få fingre i sådan et bokssæt som dette da det på ypperste vis dokumenterer en samling optagelser som viser os hvordan bandet faktisk lød i denne periode og hvor forskelligt de spillede på disse 5 aftener. Der bliver hovedsagelig spillet egne numre, de fleste skrevet af Ken Vandermark, men også gamle klassikere som "The Bridge" af Sonny Rollins, "Bemsha Swing" af Thelonious Monk, "The Black And Crazy Blues" af Roland Kirk, "Conquistador Part 2" af Cecil Taylor, "Wherever June Bugs Go" af Archie Shepp og "Lonely Woman" af Ornette Coleman bliver trukket igennem The Vandermark 5 maskinen med enestående flotte resultater. Det her er så forbandet forrygende og overlegent spillet at man ikke kan andet end begejstres. Denne boks er nok ikke den Vandermark 5 udgivelse man skal starte med, dels fordi at den er en temmelig bekostelig affære og man måske skal starte med en af enkelt cd'erne for at finde ud af om det i det hele taget er noget for en og dels fordi at det er en stor mundfuld at starte med og for den ikke øvede Vandermark 5 lytter nok vil være for meget på en gang. Men på den anden side, når du først er blevet fanget af lyden som denne gruppe producerer er der ingen vej tilbage, så SKAL du have fat i det og så kan det være det er for sent da jeg nemlig ikke tror at dette bokssæt vil være tilgængeligt for evigt. Så hvornår du vil anskaffe bokssættet må vel være op til dig selv og hvor længe du tør vente. En ting er sikkert når du er klar til det vil du ikke blive skuffet og bare vent... du vil blive klar. Plunge : Plunge, With Bobo Stenson og Refreshingly addictive.


Trioen Plunge har eksisteret siden 2001 og arbejder med komponeret og improviseret musik der bygger på sammenspil og nærvær. Medlemmerne er Andreas Andersson på bariton- og sopransaxofon, Mattias Hjorth på kontrabas og Peter Nilsson på trommer. Jeg har lyttet til trioens 3 udgivelser på Kopasetic Productions, og vil i det nedenstående komme med mine kommentarer til disse. Den første cd "Plunge" er en studieoptagelse med numre der alle er frit improviserede og skabt i nuet. Den anden cd "With Bobo Stenson" er som titlen angiver trioen plus den kendte pianist Bobo Stenson med som gæstemusiker, igen optaget i studiet og den nyeste udgivelse "Refreshingly addictive" er en koncert optagelse med trioen, 100% improviseret. Fælles for de tre udgivelser er det fantastiske spil af saxofonisten Andreas Andersson, der uvilkårligt kommer til at stå mere i front end de to andre medvirkende. Man bliver fuldstændig indfanget af hans måde at spille på bariton saxofonen, med en stærk varm lækker tone løfter han musikken til uanede højder, på en gang spillende lyrisk og vidunderligt frit. De to andre medvirkende i trioen, bassisten Hjorth og trommeslageren Nillson er hele tiden i baggrunden, afventende Andersson's indfald og rejser ud i det ukendte og improviserende, mens de samtidig udfordrer ham med deres biddrag til det frie komplekse spil, pressende ham til det yderste med deres levende og nærværende biddrag. De tre musikere er ultra koncentrerede og fokuserede i deres spil og frembringer de mest fantasifulde og spontane musiske forløb, som kan få selv den mest hærdede og krævende jazz entusiast op af stolen af begejstring. Det er rigtig svært at fremhæve en udgivelse, frem for de andre da de alle er i meget høj klasse, sindsygt gennemførte med en intensitet og nerve der er helt unik. Den første cd skinner igennem med sine utraditionelle ideer og indgangsvinkler til musikken og er en fremragende introduktion til trioen. Den anden cd bringer en ny dimension til trioen ved tilføjelsen af Bobo Stenson på piano - pludselig er der en værdig medspiller til Andersson og hans saxofoner. Andersson har en af spille med og mod og at det så tilfældigvis er den mageløse pianist, Bobo Stenson gør absolut ikke denne plade mindre interessant. Den nyeste og 3. cd i rækken er ligeledes en uhyre vigtig udgivelse, det er meget interessant at høre hvor langt trioen er nået siden den første udgivelse og hvordan de har udviklet sig igennem årene. Her sidder jeg med 3 yderst helstøbte og overbevisende udgivelser, der simpelthen ikke kan anbefales nok. Plunge fortjener et gennembrud ude i den store verden, med deres kantede og skæve tilgang til musikken har de den internationale klasse der skal til for at nå rigtig langt. Artiklen er bragt i samarbejde med jazzNet.


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.