Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Zingali pressemøde og demonstration

Morgenbrød og horn, er det en god måde at vågne på?


I forbindelse med den årlige Hifi-HighEnd messen i Odense havde Nirep Trading en overraskelse i ærmet, en lukket presse-demo af deres nyeste mærke, Zingali med ingen ringere end konstruktøren selv, Giuseppe Zingali, ved roret. Præsentationen blev forestået af Peter Olsen fra Nirep Trading, der brillierede ved at bruge et bredt udvalg af musik genre såvel som medbragt musik fra de tilstedeværende, det brilliante var vel at mærke at der blev spillet mere musik end salgs snakket, ud over naturligvis hvad der differentiere Zingali fra resten af markedet. Til præsentationen havde man valgt at fremvise hele programmet, fra den nye entry level serie Italy, til jubilæums modellerne Twenty, og afslutningsvis topmodellen med det funky navn, Client Name Wfp, der ligesom jubilæums modellerne har perverst meget træ.




Faktisk bliver man lidt bekymret for om man påvirker klimaet på en global skala hvis man skulle vælge at købe et sæt. Nirep Trading er også Marantz importør, så det kom ikke som den store overraskelse at det var Marantz nyligt opdaterede S2 legendary serie som udgjorde grundlaget for dagens gengivelse.



Fra Nirep trading havde man valgt minutiøst at præsentere de enkelte modeller, dels via musik såvel som en præsentation fra den gode Mr Zingali selv. Det var dog tydeligt at mærke at Zingali var alt andet end en sælger, han var meget teknisk velbegrundet i sine valg, og var vist i det hele taget ikke særlig tryg ved demonstrationssituationen, ingen tvivl om at han ville have befundet sig bedre i et værksted end på et hotel. Det første der mødte en var de ganske rummelige Client Name højttalere, der i dagens anledning var navngivet efter arrangøren, KT-Radio. En lidt underlig måde at starte sin morgen ud på med to halvstore horn direkte rettet ind mod ansigtet. Netop hornet er grundkernen i Zingalis konstruktioner. Horn til bas og diskant er diminsioneret ens, således at en højttaler med et 14” horn til bassen også har et 14” horn til diskanten. Dermed undgår man iflg. Zingali at støde på faseproblemer og opnår dermed en optimal samtidig lyd. Samtidig er hornet lavet ud fra en enkel træblok, og designet er cirkulært således at der ingen resonanser opstår i selve hornladningen. Grunden til at man netop har valgt en cirkulær konstruktion er iflg. Zingali selv for at ”undgå opbrydninger og firkantet lyd”
Enheder bliver alle lavet på en fabrik nær Zingalis egen fabrik efter hans egne specifikationer, den nærliggende geografiske beliggenhed tillader en kontinuerlig og skrap kontrol med produktionskvaliteten, og tillader samtidig at der nemt og hurtigt kan laves ændringer. Det gør iflg. Zingali det praktiske en del nemmere og mere jordnært, og tillader hurtigere respons imellem producent og fabrikatør.

Al træ arbejdet bliver udført på Zingalis egen fabrik, og alle de anvendte enheder er italienske, således forsøger man at holde alt italiensk og samtidig under strikt egenkontrol Det eneste man ikke har kunnet lave i Italien, er selve træet anvendt til hornene., Træet til dette kommer fra det sydlige Californien således at man kan konstruere hornet i et enkelt stykke, da Italien ikke besidder nok ikke tilpas store træer til at man kan lave 14” horn i et stykke. Client Name højttaleren var dagens, hvis ikke messens hovedattraktion. Stor, men stadig pæn, et horn med hul igennem og en stor bas der kunne levere en udmærket stempeleffekt i bunde, lige som jeg kan lide det. Størrelsesmæssigt var de kun overgået af Twenty 2.12 modellen, der dog kun var højere.




Client Name spillede nemt rummet op, og lod ikke til at være den store belastning for forstærkeren. Det er dog heller ikke gratis, til en pris omkring de 300.000 for et sæt skal der trods alt graves dybt i inderlommen. Zingali har netop for nylig introduceret en noget mere prisvenlig serie, Italy serien, hvor hver enkelt model er opkaldt efter en større italiensk by. Den nye serie er et forsøg på at viderebringe lyden af de store modeller til softdome diskanter og til en mindre pris. Små hornladet bas/mellemtone enheder skal forsøge at gøre de store modeller efter og komme tættere på de store horn modeller, men samtidig med en fuld bevidsthed om at prisen forbrugeren skal betale ikke bliver ublu høj. Italy serien var klart forsøgt som en nedskaleret og langt mere økonomisk udgave med så vidt samme lyd som de store serier. Rent lydmæssigt stod de også tæt, men der herskede ingen tvivl om at der var langt fra de relativt traditionelle Italy højttalere til de hornbaserede Twenty og Client Name højttalere. Italy serien er som sagt en kraftigt nedgraderet version af Zingalis Twenty serie, der udover at fejre fabrikkens 20 års jubilæum, er et forsøg på at bringe rigtige hornhøjttalere ned i et prisleje hvor flere kan være med, men derfra og så til at kalde de forskellige modeller for billige er måske nok at over drive. Højttalerne er lavet så enkelt så muligt, der benyttes første ordens filtre og basporten på bagsiden er designet således at den fuldt ud er i fase med basenhederne. Ligesom på de store Client Name modeller benyttes samme størrelse horn til diskant og bas i Twenty Serien, der i dagens anledning var repræsenteret ved den største model 2.12 med to 12” basenheder og hornladet kompressionsdriver. Mr zingali selv rettede rettede selv toe in under demonstrationen, og virkede meget perfektionistisk hele vejen igennem på trods af en meget uformel og afslappet atmosfære generelt.



Og hvordan lød til så? Jo, lyden der blev præsenteret var ”slet ikke så ringe”. De store Clint Name tog teten, og demonstrerede at det ikke kun er amerikanerne der er i stand til at lave horn med smæk på i bunden og en klar og hurtig diskantgengivelse, lyden virkede ganske sammenhængende, og der var noget fart over feltet der fik smilet frem hos denne skribent. Den lidt mindre Twenty serie havde næsten samme stempel effekt som de store modeller, og bibeholdte fint den lyd og det drive den store model havde.


De spillede en smule mere passende til rummet, som ikke var så glad for den mængde luft Client Name højttalerne kunne levere. Faktisk sad flere af tilhørende og kiggede nervøst på loftspladerne da der i løbet af demoen blev trykket noget techno af. Italy serien var for det meste et acceptabelt kompromis mht. ydelse kontra pris. Desværre led den under at have softdome diskant og ikke kompressionsdriver i toppen og i det hele taget at være uden den store hornladning som de større modeller er i besiddlese af. De formåede dog stadig væk at vise hvad Zingalis lydideal er. Hifi-Musik takker for en spændende demo, og beder til at man ikke skal så tidligt op om morgnen næste gang. Distibutør: NIREP A/S Stavnsholdt Gydevej 70 A 3460 Brikerød Tlf: 45 99 95 99

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.