Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Besøg hos Holm Acoustics

En eftermiddag i starten af november besøgte HIFI & Musik Holm Acoustics København. Holm Acoustics har lytterum og testværksted på en mindre gade på Østerbro i København.

Thomas Holm, som har lagt navn til og en stor del af ideerne og elektronikken i firmaet, er uddannet teknikumingeniør, og har en gennem tiden blandt andet arbejdet med mikrofoner hos Brüel & Kjær, og digitalkamereraer i den virkelig høje ende. Højttalerkonstruktion hos Holm Acoustics står Lennart Jarde for. Lennart er professionel cellist i Sjællands Symfoniorkester og har tidligere været fast skribent på High Fidelity, hvor også ideerne til højttaleren SP1 blev født.

Holm Acoustics leverer eksklusivt grej. Læder er ikke et særsyn som finish på højttalere, men det er ikke hver dag man møder elektronik der er pakket ind i stilfuld sort italiensk læder, hvor alle funktionsknapper er præget i læderet ligesom firmalogoet.

Komplet elektronik fra Holm Acoustics. Produktlinien består af: På siderne: AMP 1, i midten nederst: DSPre 1, i midten øverst: CD 1. Helt til højre: Fjernbetjening i læder. Højttaleren SP 1 er afbilledet separat.

 

Indgangsmoduler i DSpre 1

Lytterummet er holdt næsten udelukkende i sort og hvid. Ikke just hvad jeg normalt vil forbinde med rolige omgivelser, men alligevel er det lykkedes at lave et rum som er ganske behageligt at opholde sig i. Og det passer fint til de læderindbundne apparater.

DSPre 1

Udover et ekslusivt design indeholder elektronikken, og især DSPre, mere end man almindeligvis ser. DSPre 1 kan betegnes som midtpunkt. Ud over forforstærker med tre digitale og to analoge indgange samt USB-indgang, indeholder DSPre aktivt delefilter (1-, 2-, eller 3-vejs) og eqaulizer, der kan styres fra laptoppen. Samtlige digitale inputsignaler sendes igennem et jitterreduktionssystem, der har fået navnet “Clock Flawless” og bliver derved renset for al udefra kommende jitter.Yderligere er det muligt at at koble den medfølgende målemikrofon til DSPre 1. Mere om dette senere.

CD 1

CD 1 er bygget med et cd-drev i stil med hvad der benyttes i bærbare computere. Ifølge Thomas Holm og hans team har testet mange forskellige drev, men endte med laptop-drevet, fordi det er væsentlig mere stabilt og giver færre fejllæsninger end “normale” drev. Som så mange andre steder efterhånden, benyttes en embedded Linux i CD 1. Den fungerer som buffer og tager sig af at læse cd'en. Ikke bare en gang, men mange gange, således at man er helt sikker på at cd'en er læst godt nok. På den måde skal der ikke benyttes kræfter på fejlkorrigering, men kun på interpolation hvis det viser sig umuligt at læse datablokken korrekt.

SP 1

Fra Linuxbufferen sendes signalet til et digitalt output modul som bruger samme højkvalitets clock krystal som brugt i “Clock Flawless” fra DSPre 1 Thomas er meget stolt af en netop foretaget måling, der angiver at CD 1 i praksis er nærmest jitterfri.

Fra CD 1 er der udelukkende mulighed for digitalt output: Toslink, SPDIF eller AES/EBU.

AMP 1

Afhængig af antallet af delefrekvenser kan DSPre levere signal til op til tre forstærkere pr. side. Til forskel fra de fleste andre monteres forstærkeremodulerne i samme kabinet. Holm Acoustics kalder dette koncept for ”Side Amp”. Man bestiller simpelt hen AMP 1 med det antal forstærkere der er brug for i hver side. Selve forstærkermodulerne er B&O's andengenerations ICE-Power, og i 3-vejs-konfigurationen kan de de levere 500 Watt til bunden, 200 Watt til mellemtone og 200 Watt til diskant.

SP 1

Højttaleren SP 1 er Lennarts “opfindelse”. Ud fra en betragtning om at et højttalerkabinet skal vibrere og ryste så lidt som muligt, har han konstrueret en stor højttaler, der i vid udstrækning selv sørger for at kabinettet ikke vibrerer. Midt på højttaleren er en spalte der som top og bund har basenheder, der spiller mod hindanden. På den måde udlignes vibrationer til gavn for mellemtone og diskantgengivelsen. Yderligere sidder der to ekstra basenheder inde i kabinettet i en isobarikkonstruktion, der “hjælper” de synlige basenheder, ved at udligne 2. harmonisk forvrængning og forbedre impulsrespons.

Mellemtone og diskant sidder i en d'Appolito-konfiguration. Mellemtoneenheden importeres specielt og det første man lægger mærke til når men får den i hånden er den meget tykke kulfibermembran. Diskanten er en modificeret Ring radiator fra Peerless.

Kabinettet er ovalt med heftig intern afstivning og dæmpning. Igen for at minimere vibrationer.

Målinger, computere og software

Thomas Holm forklarer gerne længe og indgående om principperne bag konstruktionerne. Og ikke mindst om den software der leveres med DSPre. Og han er god til det. Han startede med at sige at det nok ville blive lidt teknisk, og det viste sig at holde ganske godt stik. Men selvom jeg ikke er tekniker når det kommer til lyd og elektronik, lykkedes det at holde mig godt fanget undervejs.

Sammen med DSPre leveres en målemikrofon der sammen med den medfølgende software kan bruges til at indstille delefrekvenser og EQ. Nye udgaver af software kan selvfølgelig hentes på firmaets hjemmeside, når de er tilgængelige. Programmet HOLMFIR benyttes til at fastsætte delefrekvenserne og gain i DSPre. Yderligere kan det benyttes til at bestemme og tune systemets impulsvillighed og fasedrej. Det er således muligt at starte med en konfiguration foreslået af programmet, og derefter arbejde sig frem til sit eget resultat.

Det er klart at software der er koblet så tæt til HIFI-anlægget, giver nogle muligheder for at påvirke lyden, som ellers ikke er til stede. Selvbyggeren behøver ikke splitte delefiltret ad for at ændre delefrekvenser, og det er selvfølgelig også muligt at lokalisere uhensigtsmæssig gain forårsaget af lytterummet. Det tager 30 sekunder at uploade en ny konfiguration, og det kan gøres fra laptoppen mens man sider i sofaen og musikken spiller. Gennem et forum på firmaets hjemmeside kan brugerne dele deres konfiguration med andre. Således kan vil man hurtigt kunne høre en given konfiguraton af delefiltret, og er ikke henvist til at nøjes med en beskrivelse.

Demonstration med musik

 HOLMFIR i aktion

Thomas uploadede sin favoritkonfiguration til DSPre, og startede den korte demonstration med at placere et vinglas med vand på toppen af den ene højttaler. Bare for at bevise hvor få rystelser der er i kabinettet. Og bedømt ud fra mangden af rystelser i vandet flytter kabinettet sig i hvert fald ikke en tøddel, selv ved høje lydtryk.

Det er selvfølgelig ikke muligt at vurdere et helt fremmed anlæg på baggrund af en teknisk præsentation og lidt brudstykker af musik på en eftermiddag. Men når man kommer fra et hjem med rørforstærker og hang til Jimi Hendrix, er det lidt af en oplevelse at høre et anlæg der er tunet til snorlige frekvensgang. Det umiddelbare indtryk er at musikken slipper dejligt fri af højttalerne. Der er masser af rum opad, men især lægger man mærke til hvor nemt det er at skelne instrumenter i bassen. Herrestemmer står virkelig klart i lydbilledet med den fylde.de fortjener.

Hvor vidt man kan lide den rette frekvensgang, er sikkert ganske individuelt, men under alle omstændigheder kan man, i hvert fald i princippet, bare rette op på hvad man ikke bryder sig om. Med HOLMFIR kan man endda “optage” fx. En JBL-højttaler, og derefter få SP 1 til at lyde som JBL.

På den kommende weekends udstilling vil Holm Acoustics være repræsenteret i to rum. Det ene vil indeholde et fuldt system fra Holm. I det andet rum vil DSPre's evner til at korrigere “fremmed” udstyr blive demonstreret, hvor den benyttes som hjerte i et system med et par mindre forstærkere og to-vejs standerhøjttalere.

HIFI & Musik siger tak for tiden.

Kontakt og yderligere information

HOLM acoustics ApS
Willemoesgade 51
DK-2100 Copenhagen
Phone: (+45)32134000 Fax: (+45)32134001
Email: info( a )holmacoustics.com
Web: http://www.holmacoustics.dk

Ligesom resten af udstyret fra Holm Acoustics, er højttaler- og signalkabler udført i læder
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.