Henrik Kaldahl anmelder nogle Jazz skiver heri sommervarmen.
Tony Wilson 6tet : Pearls before swine (Drip Audio)
Pearls before swine er den første udgivelse fra en yderst spændende og interessant gruppe af fremadrettede og visionære musikere. Gruppen består af Tony Wilson på guitar, kalimba og loops, J.P. Carter på trompet, kornet og elektronik, Russell Sholberg på bas, Jesse Zubot på violin, Skye Brooks på trommer og percussions og Masa Anzai på altsaxofon og elektronik. Alle medlemmerne er en del af den til stadighed voksende scene i Vancouvers kreative musik miljø. Her er en "voldsom" udgivelse der drøner derud af med flere hundrede kilometer i timen - i den grad et voldsomt angreb på dine sanser der vil blæse dig omkuld. Tony Wilson har studeret med flere af de store jazz koryfærer blandt andet Dave Holland, John Abercrombie, Kevin Eubanks og Steve Coleman så det er ikke en hr. hvem som helst vi har at gøre med her. Jeg har hørt flere af de udgivelser Tony Wilson har medvirket på og denne her er absolut noget af det bedste fra hans hånd indtil nu. Her er en cd du vil blive indfanget af, sætte på anlægget igen og igen, og hver gang opdage noget nyt du ikke lige lagde mærke til sidst du lyttede til den. de fleste af kompositionerne er fra Wilson's hånd, krydret med nogle ret fornøjelige cover versioner af gammelkendte numre, blandt andet Beatles' "I am the walrus" der blevet spillet til ukendelighed på den mest overlegne måde. Skæve, kantede melodier og kompositioner gør denne udgivelse til en af de bedre.
Jim McAuley : The Ultimate frog (Drip Audio)
The Ultimate frog er en dobbelt cd udgivelse med duetter mellem guitaristen Jim McAuley og fire andre musikere, Nels Cline på guitar, Leroy Jenkins på violin, Ken Filiano på bas og Alex Cline på trommer og percussion. Denne cd, er som de fleste udgivelser på Drip Audio svær at kategorisere, da den bevæger sig i mange genrer uden at låse sig fast. Her er alt fra klassisk, til folk, til blues, til jazz, til ballader og improvisationer en massé - en spændende udgivelse der ikke kender til grænser eller lader sig begrænse af dem. 24 numre af varierende længde er spredt ud over disse to cd'er med en samlet spilletid på over 100 minutter, med en enorm spændvidde og bredde. Her er man som lytter vidne til følsomme, melodiske guitar duetter, rå og skarpe samtaler mellem guitar og violin og stilfærdigt, afdæmpet sampil med percussion og trommer. Det bliver aldrig kedeligt at lægge øre til, tværtimod sidder man på kanten af stolen i spænding for hvad næste nummer indeholder af finurlige og underlige ting. Her bliver der spillet til de yderste kanter af improvisationsmusikken og for den sags skyld musikken generelt, og udover afgrunden til det ukendte. Her er en fantastisk udgivelse, der indeholder så mange lag, der udfolder sig og overrasker en mere og mere for hver gang man lytter. Hvis du går rundt og tror at du har hørt det meste og ikke er let at imponere, så prøv at give denne cd et lyt. Jeg er sikker på at du vil komme til den samme konklusion som undertegnede - det her er musik af meget høj klasse. Musikernes evner på deres instrumenter er fænomenale, men vær forberedt på at det ikke er som det musik du normalt går og lytter til. Du kommer med garanti ALDRIG til at høre disse numre i Danmarks radio og det er vel i sig selv anbefaling nok.
Dark Blue World : Dark Blue World (Drip Audio)
Dark Blue World's debut var den første udgivelse jeg lagde øre til fra Drip Audio og i den grad gjorde mig interesseret i mere. Dette band gjorde sig bemærket i min verden med den insiterende, meget specielle sangstemme fra Elisabeth Fischer der også står for sangteksterne. Hun bliver bakket op af Ron Samworth og Chad MacQuarrie på guitar, Skye Brooks på trommer og Pete Schmitt på bas. Dark Blue World spiller dystre, mørke, nøgne og skæve sange med en intensitet og et nærvær der næsten skræmmer en i sin seriøsitet og gennemførthed. ALT er planlagt ned til mindste detalje med en kompromiløs tilgang til musikken, der er ingen tvivl om at de hundrede procent er gået efter lige nøjagtig denne lyd. De spiller musik, der er sofistikerede og direkte i deres lyriske og musikalske udformning næsten altid i den mørke humoristiske og bitre del af musikken. Denne kvintet er et følelsesmæssigt angreb på dine sanser, med deres raffinerede komplekse smukke dramatiske og dybt melankolske sange vil de krybe ind under huden på dig, og uanset hvor hårdt du prøver vil de forblive der for altid. Første gang du lytter til denne cd, siger den dig måske ikke rigtig noget - men giv den tid kære lytter og du vil blive indfanget i det specielle univers der er Dark Blue World. Denne cd lyder, som jeg vistnok har nævnt før om udgivelser fra Drip Audio, ikke som noget jeg har hørt før. Jeg kan ikke anbefale musik fra dette selskab nok, til lytteren der søger noget der er lidt anderledes og som afsøger de yderste afkroge af musikken.
The Peggy Lee Band : New code (Drip Audio)
Den canadiske cellist Peggy Lee har her samlet et særdeles overbevisende hold af musikere bestående af 3 horn : Brad Turner på trompet, Jon Bentley på tenor saxofon og Jeremy Berkman på trombone. 2 guitarister Ron Samworth og Tony Wilson. En bassist André Lachance og en trommeslager Dylan Van Der Schyff. Et kollektiv på i alt 8 personer, der på denne udgivelse viser hvad der sker når man giver musikere plads til frit at improvisere. På denne udgivelse er der ikke nogen, der står mere i front end andre. Hver enkelt musiker i gruppen er nødvendig og gør sit til at fuldende den lyd som er så speciel og enestående. Solide abstrakte, afvekslende og fantastiske kompositioner er hvad der her bliver præsenteret for lytteren. De tre horn medvirker til at denne cd får en varm homogen lyd, ingen af dem lægger sig i front for orkesteret, men indgår derimod som medlemmer i truppen på lige fod med de andre musikere. New code er en velfungerende og velspillet cd, der ikke lige umiddelbart lyder som noget andet. Endnu en overbevisende udgivelse fra det banebrydende selskab Drip audio der ikke er bange for at udgive nytænkende, anderledes og modig musik, til alle os hungrende musik fans derude. Jeg kan kun anbefale at du tjekker denne octet ud, da deres musik er noget ud over det sædvanlige. En udgivelse der viser hvor stærk og moden, den canadiske jazz og improviserede scene er lige pt. og at det hele så oveni spilles af en tight sammenspillet gruppe af dygtige musikere gør jo ike sagen værre.
ZMF Trio : Circle the path (Drip Audio)
Denne trio består af de fremadstormende musikere på den kreative scene Jesse Zubot på violin, Jean Martin på trommer og Joe Fonda på bas. Denne cd danner bro mellem den traditionelle free jazz, improvisation og den moderne kompositionsmusik. Sammenspillet mellem Zubot og Martin er nærmest telepatisk, de støtter og bakker hinanden op i deres suveræne evner på hver deres instrument og manden udefra, Joe Fonda passer perfekt ind som den tredie medspiller i trioen. Denne udgivelse vil med sikkerhed tage pusten fra dig, med deres fangende eksperimentelle musik tager disse musikere dig med ud på et overlegent og overbevisende trip, hvis lige jeg sjældent har hørt. Her er en fantastisk debut der ikke låser sig fast i specifikke kategorier, men bevæger sig et eller andet sted mellem en masse forskellige genrer. Trioen blæser derudaf med en intentisitet så ekstrem at man til tider har svært ved at tro det er muligt. Alt i alt er denne cd en yderst overbevisende og stærk udgivelse fra det meget innovative og interessante canadiske selskab Drip Audio. Nok ikke en udgivelse som vil falde i alles smag, men som vil tiltale den lytter der er klar på noget interessant og spændende improviseret jazz med masser af kant og skævhed ind over. God solid udgivelse som kun kan anbefales.
Fond of Tigers : A Thing to live with & Release the saviours (Drip Audio).
Jeg sidder her med to udgivelser fra det dynamiske canadiske musiker kollektiv Fond of tigers, som efter min mening er nogen af de mest spændende der til dato er kommet fra Drip Audio. Hvis jeg skal beskrive lyden må det være noget i retning af progressiv rock blandet med syret jazz, støj, heavy metal, ambiente lydeksperimenter, rock og alt muligt der i mellem krydret med innovative og nytænkende abstrakte improvisationer - i sandhed et uhyre interessant projekt. Fond of tigers spiller en kompliceret helt fantastisk dragende musik, hvor alt bliver optaget live i studiet, med alle de medvirkende musikere og forstærkere i et rum - nok ikke den nemmeste opgave for en studietekniker. Fond of Tigers består af ikke mindre end 7 musikere, der alle tilhører den fineste unge og kreative elite fra den eksperimenterende scene i Vancouver, Canada. De medvirkende på de 2 cd'er er Stephen Lyons på guitar, Skye Brooks på trommer, Dan Gaucher ligeledes på trommer, Morgan McDonald på keyboards, Shanto Bhattacharay på bas, JP Carter på trompet og sidst men absolut ikke mindst Jesse Zubot på violin. Fond of tigers er krævende og udfordrende lytning, som på overlegen vis udvisker grænserne mellem genrer. Musikken er fyldt med masser af lag og nuancer, der udforsker musikkens muligheder for at udvikle sig, fra det stilfærdige og afdæmpede til de helt store bombastiske massive udladninger. Fond of Tigers er et uhyre ambitiøst og fokuseret projekt, med en sjælden fornemmelse for at lave musik der både er udfordrende for lytteren og i den grad lytteværdigt. Til tider lyder det som om at bandet har delt sig op i hold, der vredt og aggresivt kæmper en dødelig kamp mod hinanden. Men hænger man som lytter ved, bliver man fyrsteligt belønnet for til sidst samles de i en ganske betagende sammenspillet enhed. Uanset hvad man vælger at kalde det som Fond of Tigers laver - progressiv rock, post rock, støj, jazz eller whatever - er en ting sikkert… det har aldrig lydt bedre, smukkere, mere udtrykkende og inciterende, mere følsomt og mere bemærkelsesværdigt. Fantastisk !!!
Don Cherry : Live at Cafe Montmartre 1966 - Volume one, two & three (ESP Disk)
Disse 3 cd'er dokumenterer de ekstra ordinære musikalske visioner som Don Cherry lagde for dagen i midt tresserne. Optaget live på det berømte (og berygtede) spillested Jazzhus Montmatre i marts måned 1966. Don Cherry, som tager sig overlegent af trompeten, er her i mesterligt selskab med musikerne Gato Barbieri på tenor saxofon fra Argentina, Karl Berger på vibraphone fra Tyskland, Bo Stief på bas fra Danmark og Aldo Romano på trommer fra italien - i sandhed en europæisk super gruppe. Don Cherry styrer tropperne med hård erfaren hånd med sit barnagtige spil ikke helt ulig det Ayler formåede på sit instrument, med god plads til at den enkelte improviserer det han nu føler for. Kompositionerne er Cherry's egne og de blandes med andre komponisters værker såsom Jobim, Ayler og Abdullah Ibrahim. Don Cherry er virkelig i topform her, han glider fra det ene tema over i det andet med innovative soloer og genialt sammenspil. Her er 3 udgivelser der virkelig fortjener at blive klassikere og burde tiltrække enhver der bare er en lille smule betaget af improviseret musik.
Charlie Parker : Bird in time 1940-1947 (ESP Disk)
Denne 4 cd boks er en særdeles, interessant udgivelse der som den tidligere anmeldte boks med Billie Holiday fra samme selskab, nok mest er for den seriøse og nørdede Charlie Parker interesserede. 4 cd'er med over 100 numre, to 32 siders hæfter med tidligere ikke udgivne fotos og alt hvad man kan begære af info om numrene og interviewsene på diskene - så kan man da vist ikke lige forlange ret meget mere. Lydkvaliteten er med et par undtagelser hæderlig, men for pokker hvad kan man forlange af radio optagelser, studio session og private optagelser fra 1940'erne. Men når man sidder og lytter til musikken bliver man fuldstændig bjergtaget og indfanget - denne udgivelse er creme de la creme max. Her forefindes Parker's første demo optagelse, optagelser med Cootie Williams Orchestra, Vic Damon studio sessions, Dizzy Gillespie rebop six og meget meget mere. Denne udgivelse er et uhyre interessant historisk dokument hvor man tydeligt kan høre hvordan Parker udvikler, sig selv og i den grad musikken. En ting er sikkert, jazzen havde ikke været det den er i dag hvis ikke Charlie Parker havde haft 35 korte år på denne jord. Han forandrede jazzen for altid og var en af dem der "opfandt" den del af jazzen som vi i dag kender som bebop, der er den platform hvor al improviseret musik udspringer fra. Disse 4 disks er en sand skattekiste af musik jeg ikke ret gerne vil undvære i min samling af jazz udgivelser. Sådan skal det gøres ESP !!!
Corey Wilkes & Abstrakt Pulse : Cries from tha ghetto (PI Recordings PI29)
Lige nu sidder jeg og lytter til en helt spritny udgivelse fra det meget spændende selskab PI Recordings, med den amerikanske trompetist Corey Wilkes og hans backing band Abstrakt Pulse som består af Kevin Nabors på tenor saxofon, Scott Hesse på guitar, Junius Paul på bas, Isaiah Spebcer på trommer og Jumaane Taylor på tap dance (?). Denne cd består af 12 numre, hvor af de 4 af dem er korte pause numre hvor musikerne spiller helt frit. Noget af det der gør denne udgivelse rigtig spændende og interessant er det at jeg ikke kendte til en eneste af musikerne der medvirker. Corey Wilkes sagde mig et eller andet, men jeg har gransket min hjerne - uden held - for at finde ud af hvor jeg kender ham fra. Det kommer nok en dag. Men hvorom alting er, er jeg yderst tilfreds med det faktum at jeg kender disse musikere nu. De medvirkende er helt sikkert nogen jeg skal have et vågent øje på i fremtiden. Hvis jeg skal sammenligne musikken med noget må det være den gnist, nerve og spilleglæde som flere musikere lagde for dagen tilbage i 60'erne. Lyden på denne udgivelse er meget sofistikeret, elegant med masser af kant og skæve kompositioner. Sammenspillet mellem de medvirkende kan jeg heller, ikke lade gå uhørt forbi, da det er i den absolutte topklasse. Gode solide kompositioner som bliver spillet af dygtige unge musikere, med hver deres helt egen spillestil. Det skal blive spændende at høre mere fra dette unikke musikerkollektiv i fremtiden, i de forhåbentlig mange fremtidige udgivelser.
Anmeldt af Henrik Kaldahl.