Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

AKG 65 år

AKG fylder 65 og 1400 patenter

I anledning af AKG's 65 års jubilæum bringer vi her en lettere modificeret udgave af den meget omfattende pressemeddelelse som AKG har sendt ud.

En interaktiv tidslinje kan ses på http://dk.akg.com/homepage-timeline-dk.html


Wien, Østrig – AKG Holding, der er et helejet datterselskab af Harman, har altid haft en målsætning om at forsyne kunst­nere, teknikere, producere og musikelskere i hele verden med lyd i topklasse, og kan i juni 2012 fejre sit 65-årsjubilæum. Akustische und Kino-Geräte Gesellschaft mbH, hvilket i 1965 blev forkortet til det mere mundrette AKG, blev grundlagt i 1947 af fysikeren Rudolf Görike og ingeniøren Ernst Pless, begge fra Wien. I dag er virksomheden én af verdens førende producenter af hovedtelefoner, mikrofoner og trådløse systemer til professionelle brugere. AKG har siden 1993 været en del af Harman-koncernen og markedsfører sine anerkendte produkter i mere end 140 lande.



I virksomhedens første leveår bestod kerneforretningen i at installere højttalere, filmprojektorer og lysmålere i biografer. Højttalerne og projektorerne fremstillede Görike og hans fem ansatte i et lille lejet kælderlokale. Pless solgte produkterne til biografer og måtte tit acceptere betaling i fødevarer eller cigaretter, der var udbredte betalingsmidler i efterkrigsårene. I tiden, der fulgte, blev sortimentet finpudset til markeder med stort volumen som bilhorn, portanlæg, kulmikrofoner og hovedsæt til telefonapparater samt hovedtelefoner. I de første år efter grundlæggelse var kunderne til AKG's egenproducerede mikrofoner radiostationer, biografer, jazz­klubber og varietéer.
AKG's første patenter involverede mobilspoleteknologi og principper for masse­belastede membraner, der udvidede frekvensintervallet for mikrofonerne helt ned til høregrænsen, så den gammelkendte gnækken blev afløst af en yderst virkeligheds­tro gengivelse af de optrædendes stemmer.


AKG fik sit internationale gennembrud med udviklingen af den første dynamiske mikrofon, D12. Mikrofonen slog hurtigt igennem på radio- og tv-stationer og satte op gennem 1950'erne og 1960'erne standarden for talegengivelse. Også AKG's rørmikrofon C12 blev skelsættende med hensyn til kvalitet blandt professionelle musikere. Hovedtelefonerne K10 var nogle af AKG's første, og indtil for få år siden var en senere udgave af K10 stadig i brug i Europaparlamentet!

I 1955 grundlagde virksomheden sit tyske datterselskab. Dengang fik alle producenter af optageudstyr, hvad enten de hed Philips, Grundig, Uher, Loewe, Opta, Nordmende eller Telefunken, leveret mikrofoner fra AKG. Størstedelen af AKG's kunder var beliggende i Tyskland, mens virksomheden selv havde hjemme i Østrig. Hen mod slutningen af 1950'erne havde AKG opbygget et internationalt distributørnet.



Sidst i 1960'erne foretog AKG et vellykket spring ind på det fjernøstlige og latinamerikanske marked. I takt med at fjernsynet begyndte at fortrænge biografen som den vigtigste kilde til nyheder og underholdning, traf AKG en beslutning om at udfase biografudstyr og koncentrere sine kræfter om at bygge mobilt elektroakustisk udstyr. AKG's produktion af bærbare resonans­givere havde åbnet for et helt nyt marked, og succesen var så eftertrykkelig, at AKG positionerede sig som verdens foretrukne leverandør inden for dette produktsegment. Det var ligeledes i 1960'erne, de i dag legendariske hovedtelefoner K141 oplevede en enorm efter­spørgsel fra indspilningsstudier og krævende hi-fi-aficionados.

AKG's C414 så dagens lys i 1960'erne og var mange år senere fortsat standardmikrofonen til professionel lydoptagelse.


I 1970'erne tog AKG fat på udvikling af kvalitetspickupper til pladespillere men opgav segmentet, da cd'en kom på markedet, og alting med ét blev digitalt. Görike og Pless investe­rede en masse tid og penge i forskning og udvikling for at accelerere produktionsmodningen af telekommunikationsenheder, transistormikrofoner og hovedtelefoner. Denne investering kom for alvor til at bære frugt i 1970'erne. I 1974 tegnede AKG sig for sit patent nr. 1000.

Sidst i 1970'erne kom digital teknologi til at udgøre en stor del af AKG's sortiment. Virksomheden fik for alvor lejlighed til at vise, hvad den havde lært, da den digitale tidsalder var i sin spæde vorden, nemlig under de Olympiske Lege i Moskva i 1980 med tidsforsinkelsesenheden TDU 7000. Grænsefladen på TDU 7000 var i stand til at behandle otte lydsignaler med samtidig ind- og udgang – en banebrydende nyskabelse, længe før lydkort til pc'er kom på markedet.

I 1984 blev AKG omdannet til aktieselskab og optaget på Wiens børs.
Børslanceringen var et vigtigt skridt i retning af at forvandle AKG til den dynamiske virksomhed, alle kender i dag. AKG-aktien var i en lang årrække et guldrandet papir og én af de mest handlede på Wiens børs. Børsintroduktionen var et led i en strategi, der skulle forvandle AKG til en komplet leverandør gennem opkøb af producenter af komplementære produkter.






I 1989 lancerede AKG hovedtelefonsystemet K1000 til hi-fi-aficionados og professionelle indspilningsstudier.

I 1993 købte Harman international Inc. 76 % af aktierne i AKG og opnåede dermed domine­rende indflydelse. Året efter døde Görike, hvorefter Harman købte de resterende 24 %. Ud over AKG ejer Harman anerkendte varemærker som Becker, BSS, Crown, dbx, DigiTek, Harman Kardon, Infinity, JBL, Lexicon, Mark Levinson, Revel og Soundcraft. Samme år flyttede AKG til sit nuværende hovedsæde i Wiens sydlige bydel Liesing. For første gang siden virksomhedens grundlæggelse var samtlige aktiviteter samlet under ét tag.

For at nedbringe omkostningerne og fastholde konkurrenceevnen har AKG gennem de seneste år flyttet en del af sin produktion til lande med lavere lønomkostninger. Aktiviteter som produktudvikling og fremstilling af følsomme produkter er dog for vigtige til at flytte ud, så de foregår stadig i Wien.

Ud over den systematiske udvidelse af salgs- og distributionskanaler og optimering af produktionen har en central succes­faktor været den innovative ånd, der hersker blandt AKG's dygtige medarbejdere. I 2008 modtog AKG den østrigske eksportpris.

Samarbejdet med producenten, dirigenten og arrangøren Quincy Jones og andre stjerner inden for musikbranchen under­streger AKG's ambitioner om at markedsføre produkter med en uforlignelig lydgengivelse og produktionskvalitet. I 2010 modtog AKG den hidtil vigtigste udmærkelse i virksomhedens historie: Technical Grammy® Award. Det gjorde AKG til medlem af et eksklusivt selskab, der tæller giganter som Sony, Apple og JBL.

I det senest afsluttede regnskabsår lykkedes det AKG Acoustics GmbH at øge sin omsætning med 30 % og sit overskud med 300 %. Det er det flotteste resultat i 20 år.

"AKG har gennem den seneste snes år til fulde demonstreret, at en østrigsk virksomhed sagtens kan være global aktør. Det skyldes ikke mindst vores ingeniørers fordomsfri tænkning samt det enorme engagement hos alle medarbejdere. Det er en spændende fremtid, der venter os alle sammen. Med et så stærkt og motiveret hold skal vi nok overvinde eventuelle udfordringer. Jeg er yderst taknemmelig over at have nydt det privilegium at stå i spidsen for AKG og forme AKG's fremtid sammen med mine dygtige med­arbejdere," udtaler Jürgen Bopst, administrerende direktør for AKG Acoustics GmbH.

Få mere at vide om AKG ved at gå ind på http://dk.akg.com

Om HARMAN
 HARMAN (www.harman.com) fremstiller og markedsfører en bred vifte af audio og infotainment-produkter til bilindustrien, forbrugere og professionelle aktører - ved hjælp af 15 stærke brands, herunder  AKG, Harman Kardon, Infinity, JBL, Lexicon og Mark Levinson. Virksomheden er velrenommeret hos entusiaster i alle generationer og leverer udstyr til mange førende professionelle musikere og spillesteder. Over 25 millioner biler er udstyret med Harman's audio- og infotainment-systemer. HARMAN har ca. 13.000 ansatte på verdensplan og havde en salg på 4,3 milliarder dollars for året der sluttede 31. mars 2012.Selskabets aktier handles på New York Stock Exchange under symbolet NYSE: HAR.

 

 

 


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.