Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Project – „Primare Media“

Når Primare ikke laver en fjernbetjent medieserver, så må man lave en selv!

Begyndelsen
Fantastisk! Primare er både øje og øre nutella. Jeg har aldrig været hifi-frelst indtil en kollega af mig overvejede at få et liv på samvittigheden, da jeg fortalte at jeg hørte klassisk musik på mp3 gennem mit fladskærms TV (både jeg og især konen ønsker det enkelt). Få dage efter mit skrifte havde jeg lånt en Primare forstærker, en kinesisk DAC og Dali Royal Menuet højttalere af min kollega. En forskel uden sidestykke og specielt tydelig med højopløst musik. Min kære hustru gav en blancocheck til indkøb af udstyr og selvsamme kollega lånte mig Hifi blade så jeg kunne få påfyld af uundværlig viden og åndrigheder.

Efter at gennemtykningen af magasinerne og diskussion med flere hifi entusiatiske kollegaer var afsluttet faldt valget på Primare I22 med indbygget DAC og Dali Mentor 1 højttalere. Et system der ikke var så langt fra det jeg have lånt og var blevet begejstret for. Det nye system havde et hak bedre dynamik og bedre diskant gengivelse. Da var det bare at plugge computeren i den optiske indgang og vupti blev stuen fyldt med toner fra Engegaard Kvatetens indspilning af Solbergs strygekvartet.

Ideen
Med en dyb indre tilfredshed over investeringens afkast i form af vellyd, men med en bismag af at en computer i stuen ikke var min hustrus foretrukne pyntegenstand, kunne jeg lægge mig for natten. En tanke strejfede mig ret før jeg gik i søvnmodus - hvis jeg kunne få fat i et Primare kabinet og indbygge en fjernkontrolleret medieserver, ville min kone genindføre min heltestatus i familien! Tankerne kværnede løs og søvnen blev mindre end mine standard 9 timer. Kravene til projektet som jeg kaldte „Primare Media“ skulle være:


 Så simpelt design som mulig

 Dimensioner som I22 i dybde og længde

 Støjfri

 Minimal varmeudvikling

 Intergreret strømforsyning

 Headless system (ingen mus, tastatur og skærm)

 Lav budget (havde brugt „blancochecken“ på forstærker og højttalere)

 Fjernstyres fra Sumsung Galaxy Tap 10.1 og mobilen

Dagen derpå tog jeg kontakt til Primare. En kort beskrivelse af projektet og Siemen Algra fra Primare var så venlig at sponsorere et R32 kabinet, som han mente ville stå sig bedst designmæssigt. Han havde ret, ingen vindue eller knapper i fronten, bare det sorteloxerede aluminium med Primare logoet passer flot ind med I22 forstærkeren. Siemen Algra sendte kabinettet vederlagsfrit, så tusind tak for det Siemen! Synet efter åbning af transportkassen gjorde både  min kone og jeg begejstret og vi satte straks kabinettet ind sammen med forstærkeren. Smileyface! Endnu mere opsat på at det skulle lykkes at få bygget et system, men hvordan?

Indkøb
Intet kommer af intet, så ”Primare Media” måtte ind i næste fase. Komponentindkøb. Småt skal det være, lav strømforbrug og ingen mekaniske dele. Da er stort set alt udelukket af hvad der er på markedet, og man må se sig lidt om på eBay for lidt ukorrente produkter.

Blandt mine specifikationer havde jeg ikke sat noget krav op til lagringskapacitet. Med vilje. Alt medieindhold er planlagt at skulle være på en server i et andet lokale (det endte opp med en hjemmebygget ubuntu server, men det er en anden historie). Måske med noget lokaltlagret indhold. En Kingston 30 GB SSD blev valgt pga. noget kapacitet og suveræn hastighed. I princippet kunne et flashdrev eller CF kort have været brugt i stedet for SSD’en, men med mindre kapacitet. SSD har som bekendt ingen mekaniske dele, men er relativ dyr (120 GB fås i skrivende stund for ca 1000 kr). Bliver prisen en tidendel vil jeg lagre musikken lokalt.

Motherboardet, et ASUS 5ion-t miniITX kort blev inkøbt for 1250 kr. Det indeholder passiv køler og Intel D525 CPU. Det blev bestykket med 2 stk 1 GB RAM af Kingston typen.

Sidst men ikke mindst måtte strømforsyningen på plads. Ebay blev min redning. Blæserløs ekstern 12 V transformator og en picoPSU 90W strømforsyning til ATX. Transformatoren skulle jo være intern, så igang med skruetrækker og brækjern for at få fat i selve elektronikken. En del af undertøjet på transformatoren fungerede som jord og nye ledninger måtte loddes på hist og her for at få jordingen på plads igen. Kabinettet fra Primare var allerede bestykket med stik og bryder så ledningerne herfra blev loddet direkte på traforens printkort. 230 V AC ind og 12 V DC ud blev målt. Så langt så godt. Et smæk over nallerne minnede mig om at kølerpladen over primær spolen er strømledene... og det skete atter. PicoPSU’en (som egentlig er skapt til en ekstern transformator) blev også loddet direkte på traforens printkort. Udgangsspændingerne på ATX-stikket blev checket og stemte.   

Delene kan ses af billederne



Kabinet modificering
Ud over at være priviligeret med at arbejde med hifi frelste ingeniører har jeg tilgang firmaets mekaniske værksted og den ekspertise teknikerne besidder. Det var kærkomment, for R32 kabinettet er ikke bygget som et standard PC kabinet. Modificering var nødvendig. Af en kæmpemæssig aluminiumsplade blev to mindre plader tilvirket med fræser (en til bundkortet og et til strømforsyningen). De eksisterende monteringspunkter i kabinettet blev anvendt som guider og monteringspunkter for disse plader, som blev sænket 5mm ned over punkterne.








Dermed et solidt fundament for montering af PSU og motherboard. Bag på kabinettet blev det fræst huller til bundkortet. De eksisterende huller blev benyttet i størst mulig omfang. Knapper til reset og power-on blev placeret i to af hullerne og resten blev udvidet til bundkortet. Denne proces gik ikke helt smertefrit, det er ikke så enkelt for en kemiker at betjene værktøj som ikke ligner på reagensglas og spatler, så der kom nogen riser i bagbeklædningen. Til gengæld hjalp kemikunskaben til at fjerne teksten som var skevet på bagbeklædningen.  LED’en i fronten af kabinetet blev ændret fra tre-bens til to-bens stik og fæstet på bundkortet. Man hører ikke at ”Primare Media” er tændt, men man ser den lysende trekant i Primare logoet. Færdig monteret udstyr ses billede 9.  

Software
Ubuntu (11.04) er en relativ let-at-have-med-at-gøre-distribution af Linux. Med denne version som operativ system, Enna og Spotify som medie afspillere og TeamViewer (gratis for non-commercial brug), som fjernstyringsprogram er alt i boks. Det er et kapitel for sig at sætte dette op og jeg skal ikke redegøre for det her. TeamViewer starter automatisk op og giver mig adgang til ”Primare Media” fra både telefon og tap og principielt alle enheder med TeamViewer client installeret. På Tap’en er også installeret et WOL program, så ”Primare Media”  kan tændes derfra. Med det installerede software bliver det derfor: Slå på, log på og vælg medie (Spotify, flac eller video filer). Ganske så enkelt. Flac filerne blev produceret fra mine CD’ere ved brug af Winamp.




Endelig lydDagen jeg og ikke mindst konen havde ventet på oprandt. Tilbage til mit udgangspunkt. Engegaard Kvartetens indspilning af Solbergs strygekvartet. Som FLAC fil lå denne på serveren. Et par tap på Galaxy’en og lyden strømmede ud fra ”Primare Media”.

Konklusion
Jeg kunne egentlig opsummere alt med mit indledende ord – fantastisk! Man skal vel også skrive noget negativt. Vel. Støv ses let på sort!

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.