Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Focal Sopra demo

Nerds.dk var på pletten, da KT Radio havde fint besøg fra det franske og kunne fremvise den nye Sopra-serie som en af de første forhandlere i verden.

Focal lancerede sidst i juni en ny Sopra serie, der skal placere sig under Utopia- serien, og gøre fransk highend tilgængelig for et noget større publikum, uden at nedskalere æstetik og lyd alt for meget.

Den danske importør Terton Audio havde været hurtigt ude og sikret sig, ikke kun seriens to foreløbige modeller, men også et besøg fra en af folkene bag; franskmanden Raphaél Triomphe.

Det hele var naturligvis spændt for et af Terton Audios andre mærker, engelske Naim. Anlægget udmærkede sig ved “bare” at være et eksempel på en Naim NAP 250 forstærker opgraderet med ekstern strømforsyning, streameren NDX forforstærker, og ikke mindst strømskinner fra Isotek. Selvom man var gået “all out” på et enkelt Naim komponent, så var det naturligvis Focal-højttalerne der var aftenens hovedpunkt. Det meget diskrete design af Naims komponenter fremstod dog som særdeles velvalgt, rent visuelt, da det tillod endnu mere fokus på Focal- højttalerne. Det skal dog siges, at Naim ejes af Focal som de overtog i 2011, og står for 1/3 af firmaets samlede omsætning, så makkerskabet er ikke så underligt. Med en årlig omsætning på lidt under en halv milliard danske kroner er det dog ikke småpenge, der er tale om.


Direkte importeret fra Frankrig kom en meget flink og særdeles vidende Raphael Triomphe, der har været hos Focal i 10 år. I dag er han avanceret til en stilling som Product Manager for Home Division. Stillingsbetegnelsen skyldes, at Focal også har en ganske pæn Auto- og Prodivision. Firmaet er derfor internt opdelt i tre forskellige afdelinger, der har fokus på hvert sit kundesegment.

Sopra er ment til at skulle udfylde hullet fra Focals "normale" serier, og op til Utopia-serien, der er Focals topserie, med Grande Utopia EM som seriens topmodel til en million danske kroner for et sæt. Målet er at
Sopra er den vare man går efter, hvis man ikke lige har lyst til at tage lån i huset for at købe et Utopia-produkt, men stadig gerne vil have noget der, langt hen af vejen, lyder af det samme.


Rafael forklarer, at Sopra, som de fleste andre Focal-modeller, er udstyret med en inverteret domediskant i beryllium. Det er på ingen måde noget nyt, da Focals signaturdiskant første gang kom til verden i 1979, og iflg. Focal har fordelen af en meget mere præcis spredning og en mindre og lettere svingspole.

Sopra er ligeledes udstyret med en "W" basenhed. Basenheden er ligeledes en konstruktion Focal er kendt for, hvor man har en sandwichkonstruktion i glasfiber, og med Roachell i midten. Rafael fortæller også, at den håndlavede enhed er hvad Focal har fundet som den optimale kombination af lav vægt, stivhed og korrekt dæmpning. Og samtidigt mener Focal, at det er en kombination, der så godt som slet ikke farver lyden. På den mere kuriøse side kan nævnes, at enheden blev demonstreret som prototype i 1995, og straks ville en god kunde købe en højttaler med enheden, hvilket endte med at blive det første Utopia-salg i firmaets historie.

Herefter blev hele fremstillingsprocessen gennemgået, med stor vægt på den omhyggelighed i tingene. Hele vejen igennem.

Ophænget i Sopra er et dobbelt-modsatrettet og vægtet kantophæng, noget Focal kalder Tuned Mass Damper. Det er et princip man har "lånt" fra byggeindustrien. Ideen er, at man med en sådan konstruktion undgår for store udsving i kantophænget, der medfører utilsigtede bevægelser af selve enheden. Med Tuned Mass Damper mener Focal at have sikret enhedens vandring, uden at der opstår dynamikbegrænsning da enheden stadig kan bevæge sig langt, men uden at flekse.

Motorsystemet er egenudviklet, og Focal har endda gået linen ud ved at få lavet deres egen simulationssoftware. Focal har pga. den øgede konkurrence på markedet måtte dedikere dobbelt så mange ressourcer til udvikling over de sidste par år, og har som mange af konkurrenterne fået patenteret deres mest vitale processor og teknologier, hvoraf næsten alle er at finde i brug i Sopra-serien.

En af nyskabelserne er Focals såkaldte Neutral Induction Circuit, der i den korte udgave går ud på at man har monteret en Faraday-ring der er tilpasset enheden, således at magnetfeltet holdes så stabilt som muligt uanset svingspolens placering, eller den strøm der passerer igennem.


Infinite Acoustic Loading er et kammer bag selve diskanten der er hornformet, og koblet direkte til selve kabinettet der huser diskantmodulet. Bunden er belagt med et absorberende materiale, og man vil herigennem forsøge at lavet en dekompression, således at der ingen modstand eller reflekterende lyd findes på bagsiden af enheden, som dermed kan bevæge sig langt mere frit. Selve diskanthuset er i forvejen indstøbt i polyurethanskum for at sikre optimal dæmpning.

Æstetikken er naturligvis ikke udeladt i et fransk produkt, og både topplade samt standerpladen på kompaktmodellen er i glas.

Prisen ligger på 69.000 kroner for standermodellen Sopra 1, men vil stige til 75.000,- i løbet af året. Gulvmodellen Sopra 2 ligger i en introduktionspris på 75.000, mens at prisen stiger til 110.000 senere.

Kabinettet er i træ på alle modeller og bliver lavet på samme måde som Utopia- modellerne. Den slags udliciterer ægte franskmænd naturligvis ikke, så det er naturligvis lavet på egen fabrik i midtfrankrig.

Ikke overraskende, forventes det at der kommer en større gulvmodel til næste år for dem der vil have endnu mere bas.

Selve demoen foregik med både præsentation, musikeksempler og snak med publikum, og usædvanligt, men dejligt, har Terton Audio valgt også at offentliggøre playlisten til arrangementet:

http://www.tertonaudio.dk/focal-sopra-demo/

Demoen foregik i en yderst afslappet atmosfære, hvor også Peter Stenbergs store musikpassion kom til udtryk, og der var ikke mangel på hverken Focal- eller musikanekdoter fra hverken Peter Stenberg eller Rafael Triomphe.

Præsentationen af de to Sopra modeller foregik ganske fortrinligt, og det lykkedes til fulde for begge modeller at få præsenteret den meget fokuserede energi fra diskanten; en overraskende fast bas, og ikke mindst en meget præcis rumgengivelse fra begge højttalere.

På trods af et demorum, i en ganske pæn størrelse og et publikum der også absorberer en del energi, så lykkedes det at spille enddog ganske godt igennem fra både model 1 & 2 uden umiddelbar hørbar forvrængning, og uden at anlægget begyndte at lave unoder.

Setlisten bød på en rimelig god variation, og demomusikken var - forventeligt - af en god kvalitet.

Vi siger tak til Terton Audio og KT Radio for en hyggelig aften med god musik, og bifalder endnu en gang, at danske forhandlere bruger tid og penge på at få eksperter fra deres leverandører til landet.


For yderligere information, kontakt
Terton Audio
www.tertonaudio.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.