Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Cherry-picks fra CES i Las Vegas 2016

I virvaret af farvede earphones, bluetooth højttalere, selvkørende biler, bilstereo, droner, virtual reality, augmentet reality, buede- gennemsigtige- og sammenrulbare 4kTV, der var der et par enkelte Hi-Fi nyheder der var værd at gå efter.

I virvaret af farvede earphones, bluetooth højttalere, selvkørende biler, bilstereo, droner, virtual reality, augmentet reality og meget mere, har vi cherry-pick’et de mest interessante hifi-nyheder set med vores øjne.
Læs om Waoo 4k set-top-boks, LG OLED TV, Technics SL-1200GAE pladespiller og de nye Sennheiser Orpheus high-end hovedtelefoner.

The Venetian Tower var som sædvanligt stedet hvis man ville se alle de klassiske High-End producenter kæmpe om hvem der havde de tykkeste aluminiumforplader, eller kabler med ligeså meget grundforskning bag, som ved påvisningen af de sidste fire manglende metaller i det periodiske systems 7. række.
En nærmere gennemgang af herlighederne fra The Venetian overlader vi trygt til de Amerikanske hifi-sider, hvilket også giver bedst mening da mange af de repræsenterede brands enten kun findes til salg ’over there’, eller også vil være at finde på f.eks. München High End Show og for enkeltes vedkommende på Hifi &Surround i København.

Vi har i stedet cherry-pick’et de mest interessante nyheder i vores øjne i de lidt mere ordinære showhaller.
Læs herunder om Waoo 4k set-top-boks, LG OLED TV, Technics SL1200GAE pladespiller og de nye Sennheiser Orpheus high-end hovedtelefoner.

Indhold til dit 4k TV
Internet udbyderen Waoo kommer med en 4K set-top boks i slutningen af februar, og den blev fremvist på en lukket session på CES.
Waoo tilbyder internet i meget høje hastigheder ved at bruge forsyningsselskabernes fibernet, og det er deres baggrund for at kunne tilbyde 4K tv der som bekendt kræver noget højere bitrater end almindelige SD og HD TV signaler.

 

Boksen, AirTies 7410, er en fiks lille sag med stor processorkraft og en fjernbetjening der bruger radiofrekvenser i stedet for infrarød overførsel. Det betyder at man f.eks. kan placere set-top boksen helt ude af syne, f.eks. inde i et skab eller en skuffe, og stadig betjene den via Waoo’s menu og EPG guide.
Boksen kan vise 4K fra Netflix, ViaPlay og Waoo’s eget TV sortiment, såfremt at det der sendes er i 4K og at ens TV kan acceptere 4K signaler. Der loves 4k/UHD i op til 20Mbit/s, alm HD i 12Mbit/s og SD i 8 Mbit/s
Kommende 4k materiale dækker bl.a DRs og TV2s dækning af VM i fodbold, og både DR og BBC har allerede meget materiale der er klar.

Den kommer til at have samme pris som nuværende boks – den første gratis med abonnementet, og hvis man vil have flere bokse så koster de kr 69,-/md

Waoo’s eget TV udbud er allerede nu meget fleksibelt med tilvalgspakker og enkeltvalgskanaler, så man altså kan sammensætte sin helt egen pakke. Man går simpelthen bare ind i menuen og bestiller abonnement på de TV kanaler man ønsker. De dyreste kanaler som top sport og erotik kan ligge i kr 90-135,- om måneden, mens at de mere almindelige kanaler typisk ligger omkring 20-30 kr per måned.
Waoo tilbyder selv et stort katalog med film, og de har også PeyPerView af boksekampe m.m.

Ca. 800.000 husstande i Danmark har mulighed for at kunne benytte Waoo, heraf er der ifølge Waoo allerede 300.000 internet kunder og heriblandt 150.000 som allerede ser Waoo TV. Check selv om du kan få det på Waoo’s hjemmeside.
http://www.waoo.dk/


LG OLED TV er det nye sort
Med hensyn til selve TV apparaterne var der selvfølgelig fladskærme i adskillige størrelser og udformninger, og det tangerer det umulige at skabe et komplet overblik over nye funktioner og teknikker til at forbedre billedkvaliteten.

Hvis man i stedet for at stave sig igennem HDR, UHD og XYZ ville danne sig et indtryk af hvad der rent faktisk var resultatet af teknikken – altså hvis man så på billedet i stedet for tre-bogstavs forkortelserne - så var det bestemt muligt at se forskel. LGs OLED tv var helt klart overlegne i denne skribents øjne, og det var ikke på grund af buede skærme, sammenrulbare eller ultratynde paneler – det var i sortniveau, farveægthed, farvekonsistens og bevægelse. Vi er nu endelig kommet til et punkt hvor man godt kan forsvare at skifte sit Pioneer eller Panasonic plasma TV ud med OLED. Ovre på Samsungs stand kunne man se LCD-teknologiens seneste små skridt fremad – jo de var bestemt fine, og bevægelserne så en lille smule mere glidende ud end på de seneste LCD modeller jeg har set til salg i Danmark, men farveskalaen havde stadig en svag skævhed og det ’lysende’ sorte var stadig en smule glansbillede-agtigt at se på.
LG OLED derimod... Intet mindre end fantastisk!

Technics - what goes around comes around
Hos Panasonic havde man i et lille hjørne af standen givet plads til det genoplivede hifimærke Technics.
Her var der lidt forstærkere og mini-anlæg, men det var den relancerede pladespiller Technics SL1200GAE som alle gæster ville se, høre og tage et selfie sammen med.



Den oprindelige SL1200 som siden 1971 er blevet solgt mere end 3 millioner eksemplarer og var indbegrebet af DJ’ing, var til sidst det eneste produkt der var tilbage med det hæderkronede Technicsskilt på, og på et tidspunkt blev produktionen af denne altså også stoppet.
Kopier var der nok af, og selv Pioneer  - der havde overtaget prof-markedet med deres DJ CD-afspillere der var de første der kunne scratche - lancerede også en SL1200 rip-off sidste år, nemlig PLX-1000.
Et stigende pladesalg, stigende konkurrence på TV-apparater og generelt lavere margin i AV segmentet må alt sammen have været med til at få Panasonic’s direktører til at vælge den oplagte idé at relancere Technics som hifibrand.

Først kom der i slutningen af 2014 nye flotte forstærkere med de velkendte store VU metre på, og så kom bomben i 2015 – relanceringen af SL1200 / SL1210 MKII nu som SL1200GAE.
Og flot er den, og med minimale ændringer såsom at phono-stikkene nu sidder på apparatet og ikke hænger på en fastmonteret ledning.
Med en pris på ca kr. 27.000,- er der dog tale om et væsentligt hop op i forhold til ca. 4.500,- for SL-1210 MKII i 1997.
http://www.technics.com/global/introduction/hifi-direct-drive-turntable-system-sl-1200gae/
http://www.stereophile.com/content/gramophone-dreams-4#gqWFr34G88DbCaye.97


Sennheiser Orpheus

Den største hifinyhed på CES var i mine øjne Sennheisers nye Orpheus hovedtelefon.
I 1991 lancerede Sennheiser den originale Orpheus model bestående af en elektrostatisk hovedtelefon med tilhørende rørforstærker. Der var tale om et prestigeprodukt med helt ufatteligt flotte data, et usædvanlig smukt udseende, og i det hele taget et produkt der bare osede af eksklusivitet. Desuden ville der kun blive produceret 300 sæt, og prisen lå omkring 15.000 €.
I november 2015 sendte Sennheiser så en pressemeddelelse ud om de nye Sennheiser Orpheus. En elektrostatisk hovedtelefon med en frekvensgang fra 8Hz til 100kHz og en forvrængning på under 0.01% ved 1 kHz, 100 dB SPL. Det er helt ufatteligt lav forvrængning fra en elektromekanisk transducer, og Sennheiser siger selv det er det laveste der nogensinde er målt.



Stator-pladerne er lavet af et keramisk materiale med pådampet guld for mindst mulig korroderende stator-lag og membranen er kun 2.4 mikrometer tyk og er gjort ledende med pådampet platin.
Kablet er sølvbelagt OFC kobber, huset til kapslerne er fræset ud af aluminium, og puderne er lavet af fint læder og et allergivenligt velour/microfiber materiale.
Der er indbygget et klasse A MOSFET trin i selve kapslerne for at få den allerkorteste signalvej fra forstærker til højttaler-enhed. Hvis man kender til det elektrostatiske princip og de høje impedanser der arbejdes med, så vil man vide at denne løsning er mega overkill. Men det beviser også at Sennheiser virkelig har gjort meget ud af at få de allersidste detaljer ud af musikken.



Forstærkeren er opbygget på et ubrudt stykke marmor fra Carrara i Toscana, og selve gain-forstærkerne er opbygget med otte styk rør der er indkapslet i kvartsglas og aluminium. Der er flere digitale indgange der går til en ESS SABRE 9018 DA konverter, og på de forkromede bronzeknapper kan man vælge indgang, crossfeed der fungerer i det analoge domæne, volumen til pre-out samt volumen til selve Orpheus hovedtelefonerne.
Sennheiser Orpheus er håndbygget i Tyskland og kan fra sommeren 2016 købes via Sennheiser direkte, prisen bliver ca. 55.000€.
Nå, men på CES havde Sennheiser så fremvisning mod aftale af en af de kun tre eksisterende prototyper af Orpheus, og jeg var heldig nok til at få lov til det. I øvrigt har CES messen givet Orpheus prisen ”CES Innovation Award 2016”. Sådan!

I et lille lydtæt bur med æggebakkeskum på væggene, en lydtæt dør og behagelige stole, blev der fremvist for tre personer ad gangen. Holdet før mit tog lidt længere tid end normalt, så vi måtte pænt vente.
Mens jeg stod og ventede blev flere interesserede, på trods af stor ihærdighed, afvist af dørkvinden hvis de ikke stod på listen. Da dem der var derinde endeligt blev færdige så viste det sig, at det var selveste Mr. Stevie Wonder med entourage der havde været inde og lytte, så der var lidt ståhej og positive tilråb da han kom ud.
Vel placeret i de behagelige stole og med den lydtætte dør lukket, havde Sennheiser forberedt hele ’oplevelsen’ af at bruge Orpheus på en elegant og ceremonielt måde.

Orpheus stod inde i et lukket sort møbel, og efter at demonstratoren havde åbnet dette og fremvist det meget smukke apparat som Orpheus er, trykkede han efter et stykke tid roligt på volumenknappen.
I slukket tilstand er knapperne trukket helt ind i apparatet, men de kører meget langsomt ud til betjenbar position ved opstart. Herefter kører de otte cylindre med rørene lige så langsomt op, og gløden i rørene tændes, og til sidst åbner låget til kassen hvor hovedtelefonerne ligger i.
Nydeligt nydeligt.

Der er ingen fjernbetjening, og ledningen med specialstik vurderede jeg kun til ca 3 meters længde, så det er altså meningen at man skal sidde relativt tæt på forstærkeren.
På baggrund af det meget korte lyt jeg fik er det svært at vurdere noget seriøst, og det er da også mindst 10 år siden at jeg hørte den gamle Orpheus på IFA-messen i Berlin.
Men klangen var meget neutral, der var masser af dynamik og uendeligt med luft, og så var der en virkelig flot adskillelse af instrumenterne og disse havde masser af krop. Hovedtelefonerne sad perfekt uden ørerne, pressede ikke og vejede ikke noget mærkbart – kun kablet og vellyden afslørede at man havde dem på.
Sennheiser oplyser at der ikke umiddelbart er planer om andre elektrostatiske modeller, og alle deres øvrige hovedtelefoner benytter som bekendt dynamiske enheder.

Fremvisning af Orpheus i Danmark bliver nok ikke rigtigt til noget, så hvis man vil se eller høre dem så skal man måske bare håbe på at Sennheiser viser dem på en Europæisk hifimesse. Prisen gør jo nok også at det alligevel er de færreste der er i købs-sfæren, men mon ikke Stevie Wonder er.
Hvis han køber dem så kan man jo sige:
”Har du set Stevie Wonders nye hovedtelefoner?”
”Nej desværre”
”Nå man det gør ikke noget, for det har han nemlig heller ikke selv!”
http://www.sennheiser-reshapingexcellence.com/en/v:standard/
http://da-dk.sennheiser.com/news-two-trophies-to-honor-the-ultimate-sound-experience


For yderligere information, kontakt
CES
https://www.cesweb.org/


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.