Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Focal Sopra no3 demo med Naim Statement

Hvad gør man når man gerne vil fremvise sine fine franske højttalere? Man sætter dem til et sæt engelske monoblokke til 1,8 mio. Kroner.

Terton Audio som har argenturet på Focal højttalere og engelske Naim gør ganske vist en dyd ud af at man kan dække de fleste prisklasser.
Men det er ingen hemmelighed at Focals Sopra serie ikke helt er for studerende, og Naims forstærkere og streamere er heller ikke ligefrem kendt som et budgetmærke, bare for at underdrive en smule.

Da Terton Audio havde fået sikret sig et af de første sæt Sopra No 3 valgte man derfor at åbne for alle sluser, hive det bedste fra Naim ind for at vise hvad man kan, og endda få en super-produkt specialist fra Naim med, med over 35 års erfaring.


Nerds.dk var så heldig at få en plads til en lukket session, men der blev også afholdt sessioner over flere dage i hjertet af Frederiksberg hvor der var fri adgang for alt og alle.
Det er rart at man stadig kan få lov til at høre noget der er urealistisk dyrt, men giver grobund for drømme, og så kan det jo være at man kan få gode råd om noget der er bedre råd til og “lyder lidt derhenad”.
Normalt demonstreres meget dyre ting kun for en lille meget lukket skare, men hvis man er heldig (det gælder også for pressen) så demonstreres det også for folk der ikke lige kan hive et par millioner op af lommen til et nyt anlæg. Og i de tilfælde er det altså bare om at påskønne disse åbne arrangementer.

Man havde ganske enkelt valgt at leje sig ind på Falconer Hotel på Frederiksberg, et hotel der i øvrigt for en del år siden har lagt lokaler til den årlige Hifi & Surround hi-fi messe. Hotellet har den fordel at det ligger centralt, og har et særdeles velfungerende klimaanlæg, ganske nyttigt på en særdeles varm og solskinsfyldt dag.



Men til dagens første hovedattraktion, Focal Sopra No 3. Prisen for topmodellen ligger på kr. 145.000,- Men Focal mener at de har fat i den lange ende med noget der stiler imod deres Utopia serie uden at have utopiske priser. NIC, TMD og IHL er de marketingsforkotelser der skal sætte Focal først, og tre grundprincipper serien er bygget på.

Neutral Inductance Circuit er Focal-sprog for at man forsøger at begrænse variabler i magnetfeltet, hvilket kommer af at svingspolen bevæger sig, og dermed skaber ændringer i magnetfeltet. Løsningen er en Faraday-ring der skulle kunne stabilisere magnetfeltet der således er uafhængig af svingspolens bevægelser, og dermed ændringer, hvilket Focal mener mindsker forvrængninger, og forbedre dynamikken.



Tuned Mass Damping er Focals måde at fortælle at man har monteret to gummirør på kantophænget ,eller rettere støbt dem ind i, for at mindste opbrydning af enheden, uden at det går ud over dynamikken. Præcis hvordan og hvorfor vil de ikke så gerne fortælle, men det er tilsyneladende avanceret nok til at man har ville patent-anmelde løsningen. Focal har lavet et 24 siders whitepaper hvilket meget positivt er at finde på deres hjemmeside, hvis man gerne vil læse mere om principperne bag de forskellige teknologier og principper der er brugt i konstruktionen af Sopra-serien. Et initiativ som vi håber at andre vil følge. Det er dog lige voldsomt nok til at gengive i en artikel der mest er møntet på at fortælle om præsentationen.

Infinite Horn Loading er ligeledes et princip der er  under patent-behandling, her er det diskantens problemer der er adresseret ved at lave et hornformet bagkammer til diskantenheden og fylde det med dæmpemateriale, der således sluger energien, og efterligner effekten af at have et uendeligt stort bagkammer.

Selve højttaleren er den kendte Focal konstruktion, mellemtonen øverst, her en 6,5” med Focals egen W sandwich-membran, neden under er der en 1 1/16” beryllium diskant i sit eget isolerede hus, og så et selvstændigt baskabinet med to 8” basenheder også af Focals W type. Mellemtone/diskantenheden er vinklet i forhold til basdelen, der er magnetisk frontstof og en 19mm glasbase hvori der er monteret spikes i stål. Kampvægten siger 70 kg stykket, og der er pianolakering for alle pengene. Delefilteret deler man helst ikke for mange informationer omkring, men sådan har det næsten altid været med Focal.




Der var også et sæt standerhøjtalere, Sopra No 1 med, bare lige for at man kunne bytte lidt rundt og høre hvad man får ekstra. I skærende kontrast til storebroderen der matchede Naim Statement med en dybsort farve, så var der her valgt et eksemplar i en heftig rød farve, der gav en god kontrast til diskanthuset, og prisen er lidt mere spiselig, nemlig kr. 75.000,- for et sæt.

Dagens anden sværvægter er Naim Statement, ganske enkelt betegnet som “måske verdens bedste forstærker” af importøren, Terton Audio. Der er tale om en på alle måder uhyggelig konstruktion, der dog fremtræder ekstremt diskret.

Forstærkeren er bygget som en tredelt monolit-konstruktion bestående af NAP S1 forforstærkeren, og to NAC S1 monoblokke. Tingene kan bruges seperat, men er dog lavet til at blive brugt sammen. Forforstærkeren står til kr. 645.000,-, og monoblokke sælges som sæt til billige penge, 1,1 mio kroner.





Konstruktionen er lavet med strømforsyningen i bunden, og den mest følsomme elektronik i toppen, og så en akrylplade som en slags mellemlagspapir der samtidigt fungerer som isolation mellem de to dele. Hver individuel sektion internt er herudover yderligere seperat og isoleret i forhold til resten. Køleribberne på siden er ikke for æstetikkens skyld, men både funktion og nødvendigt med det design man har valgt.

Forforstærkeren ligger på lidt over 60 kg, monoblokkene på lidt over 100 kg hver. Der er 2x768 watt i 8 Ohm at lege med. 

Naim har længe været med på noderne, og har en række streamere på programmet.
Naim er samtidigt en af de producenter der nok er mest kendt for brugen af eksterne strømforsyninger, og heller ikke NDS streameren gik ram forbi; prisen på 555PS strømforsyningen er kr. 70.000,- mens selve streameren “kun” koster kr. 80.000,-.

Kablerne var Super Lumina, også Naims eget, og selv møblet til komponenterne er også fra Naim, kaldet Fraim.

I runde tal, 2 mio. Kroner.





Det hele blev præsenteret af Peter Stenberg himself, der som sædvanligt fremstod mere som en musikglad DJ end en skummel hi-fi pusher. Det passede også glimrende med de øvrige forhold hvor der var sørget for mad og drikke fra Skovgaard Vine i den gode ende af skalaen, og som produktekspert havde man også Naims eksportchef Mark Raggett med. Denne prisklasse hi-fi produkter bør i denne skribents optik langt hen af vejen sælge sig selv, og lade lytteren om selv at danne et indtryk og en mening i stedet for at få en påduttet, og det synes Terton Audio ikke at være uenig i.

Basgengivelsen var noget dybere og mere kontrolleret end forventet i rummet, og det lod til at man havde brugt en del energi på at få så optimale lytteforhold som muligt ud af det som man nu kan i sådan et konferencerum. Mellemtonen er hård og kontant, lydbilledet er dybt og meget præcist, og der spilles med stort overskud - hvilket måske ikke overrasker med tanke på hvad elektronik der er spændt for. Med 100% variable, især med lytterummet in mente, skal man altid være forsigtig med at drage konklusioner, men mon ikke at man kan få lov at få et nærmere kendskab hvis man spørger pænt? Statement bliver det nok lidt sværere med, men har man pengene ja så kan de fleste hi-fi pushere overtales til meget.






Der hører naturligvis en solid fjernbetjening med til sådan et anlæg, og selvom betjeningen var nem og ligetil så ville remoten lige så vel kunne egne sig som stumpt slagvåben.






Vi havde naturligvis også fået lov til at interviewe Mark Raggett omkring hvad Statement er for en størrelse, og hvad der får et firma til at lave et så stort, tung og dyrt produkt.

NerdsDK: Der er jo en del ting ved sådan en konstruktion der adskiller sig fra almindelige forstærkere, men hvad vægter i selv tungest i konstruktions-differentieringen?

MR: “Vi bruger for det første dobbelt volumenkontrol. Både en analog resistance ladder type, og mellem hvert niveau er der et digitalt skift.”

“Vores chefingeniør har baseret Statement på 3D modellering, form følger funktion, for tingene er også fysisk adskilt for at undgå problemer, hvilket er forklaringen på akrylpladen mellem strømforsyning i bunden og resten da det forhindrer Eddy Currents”.

Omkring perfektionismen ved selv de små detaljer fortsatte han:

“Alt er matchet, selv transistorerne er matchet således at de kommer fra samme silikonebatch, og reelt virker de som en stor transistor. Det køle-effektive design gør at temperaturen er lav, Det samme gælder for køle-ribberne og de øvrige komponenter”.





NerdsDK: Kommer I til at lave noget endnu vildere?

MR: “Never say never, men det er meget besværligt og dyrt med rigtige statementprodukter. Med Statement købte vi os adgang til teknologi, og teknologien bestemmer udviklingen, men vi står sikkert i samme situation næste gang om mange år",

MR vil ikke sætte tids-horisont på, men lader underforstået vide at der er tale om meget lang tid, selvom hvis et hypotetisk endnu vildere produkt skulle blive en realitet en dag.

NerdsKD: Jeres design er… Ja, ekstremt konservativt, er det af æstetiske eller funktionelle årsager?

MR: “Vi plejer som HR. Ford at sige - "would you like it in black or black"?. Det er dels funktionelt og for at øge køleevnen. Jeg vil ikke afvise at vi i teorien kunne ændre udseendet af produkterne i fremtiden, men vi har en filosofi om at bruge penge på hvad der er i kassen, vi vil ikke begrænse vores kundegruppe med "radikalt" design. Vi kalder det selv "konservativt men nutidigt"”.

NerdsDK: I har ikke ingen skærende blå eller røde dioder som de fleste andre - og er gået efter hvid på Statement?

MR: “Grønt lys er mere blødt, mere rart for øjet. Men vi ville have en større kontrast på statement (redaktionel note - så vidt vi kan forstå så kan lyset faktisk dæmpes også) så derfor det hvide lys, der er holdt i et blødt skær, og så er det funktionelt da det fortæller dig hvor højt der er skruet op.



Nerds.dk siger tak til Terton Audio for arrangementet, det er desværre alt for sjældent at der er rigtig ultrahighend demo, men mon ikke at kunder til den slags er lidt begrænset af prisen - 2 millioner kroner for et anlæg er jo også en slags penge, men omvendt så kunne man næppe have præsenteret Focal Sopra No 3 på bedre vis. Herudover vil vi bare minde læserne om at komme og få en lytter, uanset om man påtænker at købe det eller ej, hvis ikke den her typer fremvisning er en pulikumssuccess når det kommer til "almindelige mennesker", så ender de med kun at blive for potentielle kunder, og ingen andre.

For yderligere information, kontakt
Terton Audio
www.tertonaudio.dk 

 


 

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.