Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Hifi & surround 2016 Del 1

Moderne Retro - Hifibranchen er så småt ved at finde sit ligevægtspunkt. Det betyder at man er ved at finde et fornuftigt leje mellem det nye og innovative, og så det sikre og gammelkendte.

Tekst og billeder vil blive opdateret løbende da en del skal efteredigeres grundet ringe lysforhold. 

De analoge medier har efterhånden vist at de sammen med Streaming ikke behøver nogen mellemvej, og der var da også langt mellem cd’erne, til gengæld var der en masse solide streamingløsninger og gode pladespillere. På elektroniksiden havde magnestat og særligt elektrostathøjttalerne fået en genkomst, ironisk nok et år hvor Martin Logans tilstedeværelse var i form af en bånddiskanteret højttaler som der også var mange af, og ganske symptomatisk også var til at betale.

De vilde og vanvittige anlæg var der, men der var også mere fornuftige anlæg, og mange forhandlere havde valgt at vise flere muligheder, og ikke kun drømmene. Det gjorde også 2016 til en meget blandet messe, og især mellemklasseanlæggenes genopståen må tagets som udtryk for en branche der er ved at være mere sund end den har været i mange år.



Da mange forhandlere havde flere ting med, så betyder det også at selvom at vi dækkede messen intensivt begge dage, så har vi måske ikke fået hørt alle kombinationsmulighder, men det er jo så også det sjove i det. Hovedtelefoner er stadig et marked i vækst, og både Tekni-fi og Terton Audio havde vanvittige udvalg, og det havde Audiophile og Hififreaks også. 

De sidste års tendenser med at flyve eksperter ind fra producenterne fortsatte heldigvis i år hvor både Lawrence Audio, Quad, Marantz, Audiofly, Gryphon, Hegel, Q Acoustics, Alluxity, Piega og Studio Connections havde sendt de tunge drenge med for at sikre formfuldtendt demo og præsentation, og så er der jo de mange danske producenter som udstiller direkte selv, og ikke igennem deres forhandlere som Gato, Densen, Mørch, Dynaudio, Audioform, Lyd by Dissing og Vitus Audio.

Heraf følger vores messerapport i to dele, og ganske tilfældig rækkefølge.

Gato 
Danmark har engang været et kæmpe hifiland, og ungdommen sørger for at det fortsætter på den måde. Gato var som sædvanligt med, deres forstærkere og højttalere i stilrent snit havde fået mindre produktionsudstilling på fællesarealet hvor man i detaljer – og i gennemskåret version, kunne se elektronik og ikke mindst deres ”lille ny”, gulvhøjttaleren FM-50. Gatos lytterum var ganske hyggeligt indrettet, og man havde valgt et spille på tværs af rummet med væsentligt færre siddepladser, men til gengæld med et noget bredere og dybere stereoperspektiv end i mange andre rum.




Der blev brugt Gatos spritnye twinfet PWR222 monoblokke til forstærkning, og en PRD-3S forforstærker med DAC (også ret ny), og musikudvalget var heldigvis noget mere blandet end mange andre, og man tog gladelig imod lytterønsker. Enkelte formastede sig til at spørge om der kunne skrues op, og det kunne der, således at FM-50’ern, en spritny 3-vejs gulvhøjttaler kom til sin ret. Der var også nye integrerede forstærkere på programmet, men det var nu monoblokkene og FM-50 folket ville høre. Prismæssigt ligger vi her omkring 57.000,- for højttalerne alene.



Hifi freaks / Audiofly 
I et af Hififreaks mange rum var der dømt hovedtelefon-lyttestation for alle pengene med en lang række af firmaets Stax hovedtelefoner og forstærkere. Opmærksomheden i rummet gik dog primært til Audiofly – et australsk hovedtelefonfirma der bryster sig af at være lavet til og af musikere, og hvor man bryder med den konventionelle in-ear hovedtelefon, og i stedet laver hvad man kalder ”in-ear monitors”, og bruger Balanced
Amatures i stedet for konventionelle drivere.




 Der er flere versioner, og topmodellen byder på hele seks af disse Blalanced Amatures per in-ear, og prislappen lød på 5.500,- men det er ingen hemmelighed at de lød sindsygt godt.


Technics
Technics havde kombineret to anlæg i et, C700 serien og Reference serien, der til forveksling ligner førnævnte efter en gang væksthormoner.

700 serien bestod af SU-c700 stereoforstærker, til 12.000,- , ST-700 Netværksafspilleren står til 7.999,-
SB C700 er Technics forsøg på at lave en fuldt punktformshøjttaler med koaxialenhed.  Prisen ligger på 12.000,- for et sæt, 

SL1200G pladespilleren, 1200 seriens genfødsel starter på 29.999,- . Den er direkte drevet og der er blev benyttet en Ortofon 2M Black.





sidst men ikke mindst var der R1 Reference Class, både højttalere, SB-R1, SE-R1 forstærker og SU-R1 netværksafspiller. Forstærkeren står til 75.000,-, Højttalere til 160.000 for et sæt.

Lyden på Især det lille anlæg der uomtvisteligt har en del til fælles med det store var meget overraskende, og man havde tydeligt sat alle sejl ind på at vide at Technics ikke kun er tilbage med ny pladespiller, men også igen er at regne for en seriøs hifiproducent. 

Vi håber på et tidspunkt at kunne låne en når alle de betalende kunder har fået deres.


Gryphon / Audiophile
Gryphon havde presset et sæt Trident II ind i rummet, og på trods af at man havde booket et af messen største lokaler, så var der kun lige præcis plads til de semiaktive højttalere med et prissklit over 900.000,-. Til at trække et par mellemtoner og en Mundorf båndddiskant i hver højttaler havde man medbragt en diskret lille forstærker, en Antilleon Evo Stereo, et i Gryphon sammenhæng diskret lille effekttrin på 2x150 watt i klasse A, 84 kg og prissat lidt over 270.000,-. Der blev brugt Pandora forforstærker, Mikado cdafspiller, Legato Riaa og en Brinkmann Bardo pladeafspiller, eller på den meget forkerte side af halvanden million danske kroner.


Der blev kørt med længere lukkede demosessions, det gjorde at der ikke kom så mange igennem som i mange andre rum, til gengæld fik man en grundig og uforstyrret demonstration af firmaets salgsansvarlige, Rune Skov. 

Audiophile / Stylus
I deres andet rum havde Audiophile sammen med Stylus Audio ikke helt sluppet taget i Gryphon hvor deres Kalliope DAC og endnu en Brinkmann pladespiller dannede grundlaget for et sæt YG Acoustics Hailey – der heller ikke er helt billige, samt Brinkmann RIAA, og resten af elektronikken var VTL’s TL 6.5 forforstærker,  TP 2.5 RIAA og S200 rørforstærkereffekttrin.


Headfi fandt man også her i form af Audeze hovedtelefoner, inkl. titaniumudgaven af EL-8 som der snart kommer en anmeldelse af her på siden. Der var headamps/DAC fra Moon, inklusiv 430H’eren som mange sværger til.

Kabler mv. var fra Studio Connections der på trods af den dyre elektronik i begge rum der starter på lidt over 5000,- og slutter på hhv. under 20.000,- for signal- og under 30.000 for højttalerkabler, hvilket må siges at være direkte billigt i sammenligning med det øvrige grej.

Hegel
Her havde man medbragt firmaets nyeste kreation, Röst, der spillede med Nordost kabler og et sæt KEF Reference 3. De faste demoer gennemgik hele Hegels forstærkerprogram kombineret med deres topDAC, HD30, og så fik Röst lov at spille lidt til sidst så Hegel endnu en gang fik slået fast at man får noget ekstra hver gang at man går en prisklasse op, og at man har begået en forstærker der kombinere moderne streaming med en passende pris (17.000,) og et ganske kraftigt udgangstrin. Så må kunderne bare overleve at den kun er i hvid – men som den altid glade Frederik fra Hegel påpegede, så kunne det måske netop medføre tilladelse fra husbestyrerinden. 


Röst er em lidt mærkelig konstruktion der låner lidt fra både H160, H260 og H80 forstærkerne, og i ægte Hegelstil har et separat DAC modulindbygget. Herudover så har man (endelig) fået nyt display, og man er gået væk fra blå LED lys.

 
Ab Audio
AB Audio havde valgt at fremvise Sugden fra deres bedste side med Sapphire seriens analog-digitale forforstærker DAP 800 med DAC, der er ment som en slags stereokontrolcenter hvor det analoge og digitale er adskilt, FBA 800 effektforstærkeren der kører med Sugdens Floating Bridge princip, og så er der 2x 40 watt i ren klasse A. Til sidst var der PDT4 cdafspilleren der bruger analoge filtre og hvor data konverteres i modtagerdelen inden at det sendes til analogkonvertering – Sugden går som sædvanligt deres egne vegne.




Der blev spillet på Sonus Faber Il Cremonse, en fantastisk flot højttaler, og ganske i bund og grund også ganske kompliceret, men det var prisen der modsvarer en mellemstor familiebil også.

Billederne yder ikke anlægget fuld retfærdighed, og vil blive erstattet senere da de først skal efterbehandles grundet de ringe lysforhold i lokalet.


Terton Audio
Selvom at Terton har argenturet på, og fremviste mange modeller af Hifiman hovedtelefoner og Naim elektronik, så var det Focal Utopia hovedtelefonerne der træk mest opmærksomhed, til 40.000,- for et sæt er det vel også acceptabelt.
Selvom Hifiman HD560 var et godt bud, så var det Naim DAC V1 med en Hifiman EF100 forstærker og Focal Utopia hovedtelefonerne der var favoritten herfra, og Hifiman findes heldigvis til en noget lavere pris end Naim og Focal.




Der var en masse salg af Chord kabler og tilbehør fra bla. Isotek med op til 60% rabat – sådan som det skal være på en messe.

Der var også fremvisning af Naims bud på en seriøs trådløs højttaler, MuSo, og selvom at den slags produkter måske ikke er så politisk korrekt i hifisammenhæng, så er den nu en gang noget kønnere end de fleste andre løsninger.


Connaisseur AV / Alluxity
Her var stand og rum med hver sit tema. På fællesområdet havde man slået stort op med en masse tilbud fra Moneky Cable, Astell & Kern, Acrolink kabler og en del andre ting. Der var priser fra 150 kroner, så her kunne alle være med.

De to rum var tematiseret. I Det ene rum havde man fokus på Alluxity og deres medieafspiller Media One til 71.000,-, Power One til 69.000,- og Int One til 56.000,-. Der blev spillet på Gauder RC7 til 262.000,-, og et SolidSteeel rack blev brugt, og der var kablet op med Furutechs Flux serie.


Rummet var enormt godt indrettet, og bærer tydeligt præg af at man er vant til at udstille, men meget brugervenligt havde man valgt at have en skærm stående der spejlede medieserverens skærm. Således at alle kunne følge med. 

Connaisseur havde som en af de få valgt det meget smarte trick med at lave infosedler med produkter og priser, ikke kun nyttigt for hifiskribenter, men også for folk der gerne vil vide hvad tingene er, og ikke mindst hvad de koster.


Rummet var dæmpet, ikke kun akustisk, men også lysmæssigt, og det var rigtig dejligt, det måtte andre godt kopiere.

Connasisseur AV / Kuzma 
I det andet rum havde man Kuzma pladespiller, nærmere bestemt den opgraderbare Stabi S model, og fremviste hvad den kan i fuldt opgraderet tilstand, men startprisen er nu stadig på yderst rimelige 13.500,-, Kuzmas egen Car-30 pickup til 14.000,-  og Stogi tonearm. Sammenlagt er vi stadig under 60k, men ret alt andet lige et ganske seriøst setup.


Der blev også fremvist Gold Note pladespiller, Medirraneo og B7 keramisk arm, messens flotteste, og vi håber at den bliver spillet på til næste år.


Anlægget i øvrigt var en Aurender N100, en Vitus Audio RI-100 forstærker til 97.000,- og en Vitus Audio RP-102 RIAA til 71.000,-.

Det store trækplaster Soltanus Acoustics ESL Virtouso elektrostater til 71.000,- for et sæt – det spillede rigtig godt, og var det ikke for størrelsen, så havde vi bedt om at teste et sæt. Der var stillet op med Taoc rack og Furutech kabler

Halo Surround 
Et af de mere kuriøse indfald er VR lyd, Halo Surround. De laver også en slags brilleholder til mobilen som også Samsungs VR gear. Det fungerede til vores store overraskelse, og selvom at man ikke får det voldsomme tryk fra en rigtig højttaler, så gør hovedbåndet med små højttalere rundt omkring at der stadig fysisk er placeret højttalere i forskellige retninger, og surroundeffekten er derfor langt mere overbevisende end ved virtuel surround. 



Exotic Audio / lydprodukter.dk
Her havde man en stor salgsbod på fællesarealet hvor der blev solgt alt fra Dust Buster pickuprensere til Jelco tonearme. 

I rummet havde man sat to forskellige anlæg op, et ”lidt billigere” og så et klassisk ”vundet i lotto”. 


Det mindste anlæg spillede nu ganske fortrinligt selvom at det var billigt, Graham  LS5/9 højttalere til 33.500,-, Acoustic Signature Primus pladespiller med Benz Ace Sl pickup der holder sig lidt under 10.000,- for pladespilleren, 13.400,- for Ortofon 2M Red pickup, og 17.000,- for den store pakke med Benz pickuppen i stedet. Der var Ear elektronik, Acute cdafspiller og den karakteristiske 8L6 forstærker.


Det andet anlæg var med et sæt Analysis magnestathøjttalere, prisen turde vi ikke spørge om, men det var sat sammen med Coda elektronik og en Feickert Blackbird pladespiller med en Benz LP pickup.
Prisen er mindre end forventet, 125.000 for et sæt Omega, men pladespilleren alene er 65.000,- det spillede dog også virkelig godt.

Det hele var sat sammen med XLO kabler som man også har importen på, og findes i tre serier, hvoraf den billigste starter ved under 2000 kroner.

Exotic Audio slår for gud ved hvilket år fast at de er ganske hårde i filten og meget rettet mod det analoge publikum, men med deres salgsbod har de i år været lidt bedre til at demonstrere at de har stort set alt det tilbehør, indstillings- og vedligeholdelsesgrej man kan ønske sig, også til menneskepenge. 


Lyd og Kabel
En af messens debutanter var Lyd og Kabel, der er den nye importør af Xindak, Atoll og Xavian.

Der blev primært spillet på Xavian Orfeo, og elektronikken var Xindak’s XA6950 med en  Atoll CD100SE2. Og Andet setup var en Atoll DAC200, Atoll DR200SE2 forforstærker og Xindak PA-1 effektforstærker. Sekundære højttalersetup var Xavian ambra, og der var kablet med Xindaks Mondial II højttalerkabler og FA signalkabler. 





De små højttalere gik overraskende dybt, og på trods af at det var første gang, så havde man forstået at lave et hyggeligt lokale med en god stemning og god lyd.
Xavian er lavet i italiensk Valnød, og med enheder fra AudioBarletta, som man lettere flabet påstår overgår skandinaviske ditto – mon ikke det kommer an på en prøve.

Den slags er dog ikke helt billigt, og Orfeo med stander lander på den forkerte side af 50.000,-.


Bülow Steensen
Når man siger Bülow Steensen siger man også Mark Levinson og Harman highend. 
Der blev endnu engang spillet på de stærkt undervurderede Revel Salon 2, der ganske vist koster 180.000,- for et sæt, men også bød på virkeligt god lyd.

Der var premiere på Mark Levinsons nye stereoforstærker, No 534, der er lidt af en kraftkarl på 2x250 watt, og med en pris der matcher højttalernes.
Der blev brugt en No 519 medieafspiller, en No 512 cdafspiller, og en No 523 forforstærker, der ”kun” kostede 125.000,-.




Det er simpelt, smukt, og særdeles vellydende, og så er Claus Bülow en af dem der er erfarne nok til at vide at man ikke kan få alle detaljer frem ved 50Db – så den fik i hvert fald 85-90 stykker, og det lød hverken presset eller gumpetungt, imponerende rummets størrelse og de mange mennesker staget i betragtning.



AV Connection 
Havde som sædvanligt ikke sparet på noget. Der var et dobbelt Piega setup, i den ene ende Piega Master Line Source 2 – highend dipol med akustisk linse til en halv million for et sæt. Der var faste demoer forestået af Alexander Greiner – Product Manager og næste led i Piegas ledelse. Det var ganske godt, korte præcise beskrivelser af højttalerens opbygning og tankerne bag, og en masse musik.
Der blev også leget stoleleg, således at alle fik prøvet sweetspot, en ganske glimrende ide.


Der blev brugt en integreret Mark Levinson No585 til toppen, og en No 532 til bunden, man skulle jo nødig underdrive. Til at komplimentere DAC’en i 585’eren var et analogsetup med en Clearaudio Balanced RIAA, Innovation Compact tangentialpladespiller med Concerto V2 pickup og Accu+ strømforsyning, der dog stadig holder sig på 1/5 af prisen af højttalerne.


Det andet setup var et sæt Piega Coax 90, Hegel H4se forstærker, HD30 Dac, P20 forforstærker og en Hegel Mochican cdafspiller der er spritny, faktisk så ny at der ikke engang var en i det dedikerede Hegelrum.

Det var virkelig rart at man også havde taget sine akkustikpaneler fra Sonitus med, og vi ser frem til at flere forhandlere sætter fokus på den type produkter.


Dynaudio
Hos Dynaudio havde man fokus på den nye contour serie, og der blev spillet på Moon elektronik. 
Det var den spritnye Contour 20 i en marmoragtig og særdeles spændende ”højglans grå eg” finish, og den endnu mere sprit nye Contour 60 i klassisk træfiner. Der blev afholdt en meget imponerende demo i det store Ellehammer rum. Som sædvanlig var der medbragt stort set samtlige andre Dynaudio højttalere, og der blev spillet på et par af disse i pauserne imellem Contour demoerne.






Det er til stadighed en gåde hvordan at Dynaudio kan fylde så stort et rum og med så mange mennesker med lyd når højttalerne ikke er voldsommere end de er, og så uden at knække sammen. 


Medlyd
Der blev kørt et særligt Brexit tema, ikke bare havde man få dage før messen sat priserne en del ned, men man havde også et særdeles fornuftigt setup med både CD og pladespiller der alligevel holdt sig under 30.000.

Der blev spillet på den spritnye Planar 3 med Leys 2 pickup, Elex R forstærker, Apollo R cdafspiller, og RX 5 gulvhøjttalere, alt kablet op med Regas egne kabler. 




Det lød godt – og det var til at betale, faktisk så godt at vi har fået en aftale i hus om at anmelde Planar 3 – kan Medlyd holde prisen og lydkvaliteten demonstreret til messen, så er det en genial pladespiller der inklusiv pickup stadig ligger på under 6000 kroner.

På fællesarealet havde man ikke bare Star Wars specialskriver med hologram, man fremviste også stort set hele Regaprogrammet.




Læs med i del 2 hvor der er store subwoofere, flere vilde anlæg, helt nye tiltag, og ikke mindst en masse fede italienske højttalere og dyre ting fra en Taiwanesisk producent meget få desværre har hørt om.

Vi beklager at der går lidt tid med at opdatere billeder, her er et nuttet billede som undskyldning:


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.