Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Besøgsartikel: High-Performance Audio

Danmarks - måske - mest gennemførte hi-fi forretning?

For to år siden tog importøren High-Performance Audio en beslutning: efter 11 år skulle der en fysisk butik til, og denne slog dørene op i december 2016.

“Det bliver aldrig til noget, det går ikke godt” sagde folk, primært på grund af en pæn størrelse i et af Københavns finere og mondæne kvarterer, nemlig i Havnegade lige bag ved Det Kongelige Teaters Gamle Scene, kun et ejendomsmægler-stenkast fra Kongens Nytorv.

Vi har været på besøg i Havnegade 41, hvor det også blev til en lille omend særdeles konstruktiv snak med AVM’s Udo Besser som fortæller at det er gået langt over forventning med salget hos High Performance Audio.

Butikken er gennemført, både i sin æstetik men også i sin lydmæssige præsentation. Gulvene er dækket med specialgulvtæpper fra Egetæpper, og loftet i det primære lytterum er tykt beklædt med loftsplader fra danske Kvadrat. Der er hvide vægge med særdeles farverige danske malerier - onde tunger vil endda påstå at der også sælges endog særdeles pæne mængder kunst i forhold til et galleri, og high-end rummet har ikke mindre end tre forskellige slags lofts-akustikbehandlinger. Selv vinduerne er beklædt med polycarbonat plexiglas, der ikke alene er væsentligt mindre reflekterende, men også at UV filtre der formår at beskytte træfineren på højttalerne mod solens stråler. Faktisk er det rent akustisk et af de absolut bedste demorum hos en forhandler med en fysisk butik jeg nogensinde har besøgt.Det hele er holdt i hvide vægge, gulve i lyst træ, og en stærk brug af glas og enkle, klare farver. Det tætteste man kommer på noget andet er “baglokalet”, der mere er indrettet som et lille hjemme-setup.

Manden bag er Morten Eskildsen. Siden 2005 har han langsomt men sikkert skiftet sit sikre dagjob ud med at være hi-fi pusher på fuld tid. Efter at have haft High Performance Audio i mange år tog han for to år siden konsekvensen af sine egne ambitioner og ønsker, udvidede selskabet, og står i dag med en af Københavns flotteste hi-fi forretninger.

Der er lagt en del tanker bag både placeringen lige ud til vandet og det fine kvarter, for ligesom at adressen er eksklusiv - og det er huslejen også - så tiltrækker området også et lidt mere velhavende klientel af “drop-in” kunder der særligt består af finansfolk og turister end hvad man må forvente i en normal hi-fi forretning. Morten lægger da heller ikke skjul på at der er en del salg i den sjovere ende af skalaen, som bare kommer ud af det blå. “Man bliver overrasket over hvad folk køber når de kommer direkte ind fra gaden” siger Morten. Der er ingen prisskilte på tingene, det er fuldt bevidst og ikke bare dovenskab. Det er en konsekvens af at mange ofte kan få deres hi-fi ønsker opfyldt for mindre end det planlagte budget, og en del af forretningsmodellen er at finde “det rigtige produkt, og ikke den rigtige pris”.  Det hjælper sikkert også med ikke at skræmme kunderne væk med de relativt høje priser på tingene, for selvom visse produkter er kostbare betyder det ikke at samme forhandler ikke også har produkter der er til at betale. Det er endda selvom at forhandleren ligger på en af de absolut mest eksklusive adresser en hi-fi forhandler nogensinde at været på.


Og hvad med produkterne?
Hos High Performance Audio har man en række grundkriterier for de produkter man vælger:
Det skal være velkonstrueret - ingen billig kinesisk plastik eller ting der får ødelagt ejerglæden ved konstante reparationer.

Det skal være pænt - det er ganske enkelt svært at være passioneret og dermed sælge noget man ikke selv vil have stående i sit eget hjem. Sidste krav er at det skal være specielt, hvis folk vil have metervarer kan de gå andre steder hen. Der er intet sjovt ved at sælge kedelige standardvarer, og sælgerens egen passion for produktet er helt essentielt for at kunne give den optimale købsoplevelse.

Valget af mærket AVM kommer fra Morten Eskildsens egen passion for “made in Germany”, der stammer fra hans tidligere job. Det er grundtanken om at tingene er lavet bundsolidt, og hvor ordet “udlicitering” blot betyder at man får enkelte chassisdele fremstillet på et specialværksted i nabobyen. Udo Besser fra fabrikken var netop færdig med en kundedemo da Nerds.dk kom forbi for at lave denne besøgsartikel. Her blev der taget et nærmere kig på Ovation PA 8.2 der er en gennemført forforstærker der tager “modulær” til et helt nyt niveau, og hvor man i den grad har taget et kig på den måde som man overfører signaler på inden for computerindustrien. Det betyder også at det er en forstærker der er helt ekstremt opgradérbar som man kender det fra netop sin PC, selv rørbestykkede moduler kan indsættes i maskinen direkte, og det er ret imponerende hvor meget man er i stand til at tilpasse sin forstærker efter behov, smag og pengepung, og hvordan man har tænkt tingene ind fra starten, eksempelvis får hvert kort sin egen dedikerede og stabiliserede strøm. 
Højttalere fra Schweiziske Stenheim udgør en anden af grundstammerne i sortimentet, ikke kun på grund af deres evne til at formidle rumgengivelse og punktformighed, men også grundet det ganske traditionelle udseende og en byggekvalitet der ifølge Morten Eskildsen er “helt grundlæggende for en high-end højttaler”.
PS Audio er en af de mærker der har været længst i stald hos High Performance Audio, det er elektronik der er fornuftigt bygget, lyder virkelig godt, og er til at betale. Det er “go-to” mærket når man begynder at bygge et system op uden at prisen skal eksplodere, og samtidigt har de et særdeles fornuftigt fokus på den digitale udvikling, og ikke mindst hvad den kan gøre for audiogengivelse.

Devialet er High Performance Audios pièce de résistance. High Performance Audio er en af de meget få oprindelige forhandlere, og har været med siden at Devialet med syv ansatte begyndte at udvide forretningen for alvor. I dag har man stadig High Performance Audio som importør, men er i dag oppe på intet mindre end 500 ansatte. High Performance Audio har hele programmet, og har dem næsten altid med på messer for at imponere kunder, og ikke mindst få et helt andet syn på hvad et lydsystem også kan være. KEF er en meget ny tilføjelse til programmet, dog kun udvalgte modeller. “Det startede med LS 50, den helt rigtige kombination af design, lyd og pris”. Som så mange andre højttalere hos High Performance Audio findes den i flere farvevarianter, og den er i butikken sat sammen med et mindre, men ganske diskret elektroniksæt i en typisk stueopsætning. 
Audiovector højttalere er en af de få danske islæt i forretningen. Det kom sig af en langsom men stigende interesse for mærket, der ligesom de øvrige produkter i sortimentet er velbyggede, veldesignede, og ikke mindst med tiden også er blevet ganske konkurrencedygtige på prisen, både for de aktive og passive modeller. I butikken er Audiovector kombineret med meget stilrene AVM produkter, og både design og farve passer særdeles godt sammen. På den danske liste står i øvrigt også Dynaudio, men meget specifikt kun de aktive modeller.


Golden Ear udfylder et hul i programmet, nogle højttalere der giver “bang for the buck” - men i en pæn indpakning der er i tråd med High Performance Audios overordnede produktfilosofi. Faktisk kom det som en anbefaling fra en kunde, og som en bonus har prisen vist sig at være lavere end frygtet. Golden Ear har også den fordel at designet er ganske subtilt, og er nemt at integrere i de fleste hjem, samtidig med at højttalerne ligner noget der er væsentligt dyrere end de faktisk er. Innous streamere kommer af ønsket om at have de bedste streamere til prisen, men samtidigt også kunne leverer alt fra både fra de basale modeller til de overdrevne produkter med otte-dobbelte strømforsyninger.

Hvis det ikke er ambitiøst nok, så er kan der også leveres kendte, men også særdeles dyre specialmærker som DCS - hvor top-streameren koster næsten en halv million, eller elektronik fra Roon der er det nye ’sort’ inden for highend digital musikafspilning.


Tellerium Q kablerne er hvad forretningen startede med, og er baseret på en lidt anden tilgang end de øvrige produkter, da man her benhårdt er gået efter en fantastisk ydelse , uden at prisen skal have lov at accelerere ud af kontrol. Tellerium Q er stadig kabelproducenten som High Performance Audio vælger, om systemprisen er 50.000 eller 500.000. 

Avantgarde er et af de mærker som kræver at man går lidt til og fra, og faktisk har man luret i mange år på netop Avantgarde. Højttalerne er meget specielle, og det samme er det design der følger med hornhøjttalere. De fås som både passive og aktive, men særligt de fysisk mindre modeller har gjort det muligt for mange mennesker med almindelige stuer at få glæden af hornhøjttalere, og prisen er efterhånden også kommet ned på et niveau hvor langt flere kan være med. Senest demonstrerede High Performance Audio på dette års Copenhagen Highend messe hvad man kan gøre med de helt store modeller. 
Vi siger tak for et spændende besøg i en forretning der måske kan ligne et renskuret koncept, men reelt er konsekvensen af en meget gennemført og konsekvent tilgang til hvordan at man gerne vil have sin forretning såvel som sine produkter præsenteret. Det er imponerende at man kan gøre det i et land hvor der desværre ofte er meget mere fokus på prisen end på den rigtige løsning, men det er også en væsentligt anderledes købsoplevelse, især visuelt, end hos de fleste andre hi-fi forretninger. 
Så det kan absolut anbefales at slå et smut forbi og se hvordan at det også kan gøres.


For yderligere information, kontakt
High-Performance Audio
Havnegade 41
1058 København K
www.high-performance.dk
Tlf: 28905454
Mail: info@high-performance.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.