Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Sound Society 2019

God atmosfære i det gamle hotel og masser af venlige udstillere med fremragende produkter

På en dejlig solbeskinnet februar søndag tog vi en lille flok københavnere til fastlandet. Århus kaldte med hifiudstilling på det mondæne Hotel Royal. Her ventede hele kongerækker med fine billeder, der kiggede ned på os. Blev vi godkendt? Jo, der var adgang for alle og rammerne var meget flotte med guld, ægte tæpper og en dejlig atmosfære. I forhold til mange andre udstillinger var der pænt store lokaler, men det gamle hotel gav sig lidt. Gulvene og til dels også væggene gav deres bidrag i de rum, hvor der blev spillet højt.

Jeg fik ikke taget billeder alle steder, så hvis nogen føler sig forbigået så undskylder jeg mange gange. Der var dog generelt en super god atmosfære i det gamle hotel og masser af venlige udstillere med fremragende produkter, der også mange stedet leverede en god lydoplevelse.


Børrensn, Ansuz og AavikDe tre øverste etager i Hotel Royal var afsat til hifi. Så vi startede fra toppen med et besøg hos Børresen, Aavik og Ansuz. Her var det de små nye Børresen 01 højttalere vi lyttede til og hørte om. Lars Kristensen fortalte på sædvanlig veloplagt maner om teknikken og hvad vi skulle høre, inden musikken kom på. Meget underholdende, men reelt også lidt manipulerende. Jo, de små højttalere kan skabe luft og et imponerende stort rum. De har også en umiddelbar klarhed og detaljerigdom, men det bør man også kunne forlange til en pris på ca. 225.000,- kroner for et sæt.


Grunden til den høje pris er blandt andet en masse ny teknologi. I den lille 5,5" bas/mellemtone anvendes et magnetsystem uden jern, Vi fik forklaret om manglende "jernforvrængning" - et nyt begreb for mig og ikke noget jeg har kunnet finde omtalt andre steder. Der var også en ny sandwich kulfibermembran. I toppen en nyere bedre version af den kendt lille magnestat, der nu bruger endnu tyndere og lettere folie samt kraftigere neodym magneter. Jeg forlod lokalet efter en små 20 minutter. Sprang historierne om Aavik og Ansuz over.


Audio Companiet / SAS AudioElac pladespillerDe flest vil nok forbinde navnet ELAC med højttalere. Jo, det laver de også. Men faktisk lavede ELAC pladespilleren helt tilbage i 60'erne. De forsvandt dog med den faldende interesse.

Nu er de så på banen igen.  Her er det topmodellen Miracord 90 Anniversary. Vægten er ca 18 kg og pladetallerkenen drives af en DC-motor. Armen er af kulfiber og den leveres med en "custom" MM pickup. 


MAPH

Disse noget aparte højttaler var helt nye for mig. En norsk eller dansk? konstruktion med en Seas Coax og en SB Acoustic 10" i bunden (eller var det en 12"?). De meget store kabinetter står lavt på gulvet, men peger skråt opefter. På bagsiden finder man elektronik fra Ground Sound, så der deles aktivt til indbyggede forstærkere.


Det første jeg hørte virkede noget underligt. Sangstemmen stod nærmest lige i gulvhøjde. Det næste løftede lydbilledet sig magisk op over højttalernes øverste kant. Noget diffust, men med et stort lydbillede. Rykkede man bagud i lokalet blev det noget bedre. Nok en gengivelse, men lige skal vænne sig til, men afgjort et nyt spændende dansk højttalermærke.

Efter sigende var prisen omkring de 200.000. Her skal man dog tænke på, at der følger aktivt filter og forstærkere med.


Topsound Everest


Store højttalere i et stort rum og da jeg kom forbi med et meget voldsomt lydtryk. Det var dog efter ønske, fordi en gerne ville høre hvad de store JBL Everest magtede. 

Meget voldsomt og tæt på klippegræsnet, men også mere end hvad rummet magtede. Jeg stod heldigvis ned bagest i lokalet hvor væggen og de mange tomme papkasser spillede lystigt med.

Signalkilder var en fornem pladespillere fra tyske TW Acoustics med Ikeda arm og top pickuppen fra Ikeda - 9Gss silver.  Der var afgjort styr på pladeaftastningen, men jeg foretrak det, da der blev spillet noget lavere.


JBL hos Bülow SteensenHer var der døm nostalgi og nyheder. Den nye version af JBL L 100 tilbage fra 70'erne hedder nu JBL L100 Classic. Enhederne er forbedret og det samme kan siges om delfilter og justering af basrefleksafstemningen. Designet er dog det gode gamle. Selv frontbeklædningen med de karakteristiske firkantpyramider kan fås i alle de kendte farver fra dengang.

Højttalerne blev trukket af en helt ny integreret forstærker fra Mark Levinson. ca. 70.000 uden RIAA og 10.000 ekstra med indbygget RIAA. Den forventes første klar til salg her i løbet af sommeren.


Steinway LyngdorfSteinway / LyngdorfDer var konstant køb for at komme ind og lytte til dette meget spændende Steinway/Lyngdorf Model 8. For de 815.000 kroner de koster, får man dog mere end de store imponerende ca. 180 kg højttalere pr side. Elektronikken er med aktive filtre og Roomperfect rumtilpasning samt nyeste forstærkerteknologi fra Peter Lyngdorf. Systemet leveres og sættes op hos kunden. Hvis der er støj eller brum, skal kunden ikke betale! Men Peter forsikrede os, at det aldrig var sket, for der er ikke nogen støj.

Højttalerne er dipoler med  6 stk. 12" basser pr. side placeret bag hinanden i det "Z-formede" alu kabinet (eller reelt bare en solid ramme). Bag frontstoffet skjuler der sig en mellemtone og noget der ligner en AMT diskant. 

Lyden var afgjort HiFi med masse af detaljer og en gengivelse der kom 100 % fri af højttalerne. Nu sad jeg præcis midt i rummet og i god afstand, så her virkede rumtilpasningen optimalt. Absolut imponerende og en dansk teknologisk bedrift Peter Lyngdorf og hans team kan være stolte af. Prismæssig er der dog næppe mange som får råd til det. Heldigvis findes Lyngdorfs egne apparater sig i en mere overkommelig prisklasse. 

 

LydbutikkenEt af de absolut mest behagelige systemer var hos Lydbutikken. Ikke alene spillede de god gammel jazz, men kombinationen af Harbeth, Manley og Fletcher pladespilleren med Grado pickup spillede også musik. Måske ikke den mest korrekte og hifi-rigtige gengivelse, men her kunne man slappe af og nyde musikken. Der var også et pænt udvalg af gode LP’er som efter sigende var til ”messepris”. Selv om det ikke var billigt, måtte jeg efter at have hørt Nina Simone og ”My Baby just Cares for Me”, købe pladen samt et par stykker mere. 


TechnicsTechnics rummet blev der naturligvis spillet på et komplet system af eget fabrikat inkl. højttalerne. Den meget specielle lysleder pickup fra DS Audio var monteret på Technics SL 1000. Med andre ord blev der spillet på en af mine drømme pladespillere i kombination med en verdensklasse pickup. Resten af anlægget havde noget svært ved at følge med her. Måske skyldes mine forbehold, at der konsekvent blev spiller ældre heavyrock. Med andre musiktyper kunne jeg godt være blevet lidt længere. Jeg hørte dog samme pladespiller/pickup kombination på messen i Göteborg for kort tid siden, så jeg ved, et er absolut verdensklasse.

 
Jern SpeakerDe små og meget tunge støbejernshøjttalere fra Jern har jeg hørt flere gange. Igen var det en fornøjelse at lytte til en meget neutral lyd, der denne gang havde fået hjælp af et par mindre subwoofere. Jern laver nu også deres egen. Enten var den for tung til at flytte eller også var den ikke helt færdig, for den stod blot udstillet i et hjørne af lokalet.
Jeg bemærkede dog en nyhed. De specielle rack var sammensat af solde træplade adskilt med store koniske massive koniske ”kræmmerhus” af støbejern. På denne facon kan man selv meget nemt lave sit et rack system. Nu skal de blot komme med flere højder på de solide afstandsstykker.

Audio Note / AudioConsultAnders fra Audio Consult spillede som vanligt på rørforstærkere og højttalere fra Audio Note. Vincent Belanger kunne også opleves med hans Cello. Jeg foretræk absolut lyden, når der blev spillet LP. Jeg hørte kort noget "Tool" spillet meget højt. Jo, 2 x 14 watt kan også spille højt. Senere var der dog mere liflige toner for mine ører, der viste at pladespilleren var den jeg foretrak.


Til min store overraskelse stødte jeg på Peter Qvortrup her hos Audio Note. Flere år siden jeg sidst har talt med ham. Han udtrykte sin bekymring for brexit og fortalte ellers om mange af deres nye tiltag. De har længe lavet modstande med tantal, men nu har de også udviklet modstande med miobium, som efter sigende skulle være langt bedre. På rørfronten viste han mig en AN udgave af 211 røret med molybdenium anode. Også på trafosiden har Andy Grove været flittig og udviklet mange nye typer. Ikke mindst til MC-trafoer. Kunne godt have talt længere med Peter. Må snart et smut til det sydlige England og besøge AN.


 Buchard 
Et forholdsvist stort rum med bare 2 højttalere og en meget lille "kontrolpult". Det virkede nærmest magisk, at der kunne komme så meget lyd af det. 
Hemmeligheden var fuldt aktive højttalere med digital korrektion og rumtilpasning. Godt nok kun prototyper, som ikke er helt færdigudviklede. S 400A hedder modellen, der indeholder bas/mellemtone og diskant i en waveguide. På bagsiden endnu en bas. Hver enhed har 150 Watt til rådighed. 
Lyden var meget fyldig og nok med lidt for meget vægt i bunden. Men absolut imponerende for så lille en højttaler. Med den aktive løsning, er det dog hurtigt noget der kan tilpasses. Prisen opgives til 3.450 Euro for et par - altså ca. 26.000, hvilket virker yderst tiltalende.

Jeg fandt ikke ud af, om de kan drives via en digital indgang eller kun analogt, som de gjorde her. Spændende at høre mere om denne højttaler, når den er helt færdig.

Dynaudio


Udstillinger med faste tider plejer jeg gerne at undgå. Men denne gang lykkedes det mig at komme ind til en Dynaudio demo, af deres nye Evoke og Confidence højttalere. Vi startede ud med den lille 2-vejs Evoke 10 til ca. 10.000 for et sæt. Jeg må indrømme at jeg var imponeret. Højttalerne leverede et stort og meget åbent lydbillede med kontrol og en naturlig noget tilbageholdende bund. Som vanligt må jeg sige, at Dynaudio er gode til små højttalere.

Vi skiftede så over til de langt større 3-vejs Confidence 60 til 300.000 kr. for et sæt. Afgjort mere magt og åben i mellemtone og diskant. Bassen var lidt indelukket, selv om de tydeligt gik langt nok ned. Ingen må det være rummet samt de mange andre højttalere, der virkede som absorbenter. Confidence 60 er efter Dynaudios oplysninger den bedste højttaler de har bygget og den er bedre end deres tidligere topmodel Evidence, som udgår. At Confidence 60 så også er billigere er kun en bonus.


High End SoundHos Gert fra HES er der altid masser af plader og pladespilleren samt også gerne rør. Det var der så også denne søndag.

Pladespilleren var en stor Acoustic Solid  - Machine Small med Jelco TK-950 arm og en VdH Condor Gold low. En samlet "pakke" til ca. 75.000,- kroner.

Forstærkeren var fra Icon og højttalerne et sæt PSB Alpha T20.  Lyden var fin, men reelt var højttalerne nok lige små nok til det forholdsvis store rum. 

 
Hvad savnede jeg - hvad undrede mig?
Det kan undre, at man hos Hifi-Klubben ikke kunne høre da det gik galt. De spillede LP på den glimrende Project Classic pladespiller over de store Bowers & Wilkins 802 D3. Problemet var, at ALT rungede, buldrede og bragede. Her viste hotellets gulv sig fra den grimme side. Der var tydelig akustisk tilbagekobling til pladespilleren placeret på en lav reol på gulvet. Noget ærgerligt, for jeg ville gerne have hørt, hvad pladespiller og højttalere magtede. 

Tilsyneladende var de tilstedeværende dog meget tilfredse med resultatet. Som min kammerat anførte ”de fik da masser af bas”. Man tænker uvilkårligt, om de bare mener, at en pladespiller skal lyde sådan?

Det var positivt at se så mange af de danske produkter. Jeg husker ikke alle, men oplevede da Gato Audio, Jern, MAPH, Gryphon og Raidho. Gryphon spillede dog efter min mening i et rum der var for småt. Jeg har hørt Mojo S højttalerne spille bedre i Gryphons eget demorum. De store RAIDHO kom også lidt til kort, men måske fordi rummet var stopfuldt med mennesker. Men jeg savnede nogle af de andre store danske? System Audio og ikke mindst B&O samt Ortofon?  Måske de samler kræfter til at være med næste år i Aarhus. Jeg kommer gerne forbi igen.

For yderligere information, kontakt
Sound Society
www.sound-society.dk


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.