Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Jensen Capacitors

I en gammel udslidt fabriksbygning i København ligger der en fabrik...

I et industrikvarter i København ligger en gammel fabrik. Gammel er så meget sagt, den ligner noget taget direkte ud af DR’s krøniken, så charmerende er vel et mere passende ord. Bag ruderne i den anonyme bygning gemmer der sig anordninger, Storm P maskiner og kedler, der alle har et formål. De fremstiller kondensatorer. Ikke bare de almindelige af plastik til en øre stykket, men kondensatorer til højspænding, i aluminium, kobber og sølv, kondensatorer hvor kvalitet og ikke pris er det afgørende. Jensen Capacitors har 38 ansatte, heraf har de16 kun med kondensatorer at gøre. Meget af produktionen foregår i hånden for at sikre de mest optimale betingelser for kondensatorerne.
Anonym dækker det næppe…
I denne fabrik bliver der lavet kondensatorer, det har de gjort siden 1917 og firmaet er på 3. generation styret af Jensen. I dag er det Bjørn og Hans Jørgen der står for det, sidstnævnte var så venlig at tage imod Hifi-Musik’s udsendte på en halvkold og alligevel solbeskinnet vinterlørdag. Jensen Capacitors har mange forskellige kompetencer. Udover audioområdet laves special produktioner til industrien og militæret. Endvidere er et område som skydedørsbeslag i stål en stor forretning for virksomheden
Kondensator-kedler
Det er ikke standard applikationer, eller almindelige formål, 200.000 volt og op til 10.000 ampere vidner om at det ikke er til husholdnings apparater der her bliver produceret komponenter. Det kræver en del speciel udstyr, og ophold i højspændingsrummet anbefales ikke når den røde lampe lyser…
Lidt færdige produkter i papirudgaven ligger til tørre
Dyppekar
Papirets evne til at trække mineralvoks udnyttes i firmaets specielle Air Core induktions (kobber)spoler, special designet til højttaler delefiltre. Dette er blot en af flere specialkomponenter som Jensen Capacitors har fået på det internationale marked, for private såvel som producenter, og på den måde bragt mulighederne for vellyd et lille skridt nærmere. Samme teknik bruges til de metalliserede kondensatorer i olie som ligeledes benyttes til audio brug. De er heldigvis noget billigere prissat, men stadigt i samme kvalitet som de dyre modeller. Med dyr forstås rigtig dyr… En sølvkondensator kan godt komme op på 10.000 gode danske kroner stykket.
For enden af denne gang leges der med 200k volt
Fabrikken er faktisk ret stor
Blandt kunderne inden for hifi står bl.a. BAT, Kondo (Audio Note Japan) DCA som hovedaftagere, DCA har udviklet flere af deres komponenter i tæt samarbejde med Jensen Capacitors Kvaliteten og selektiviteten er noget man aldrig har gået på kompromis med hos Jensen Capacitors, hvilket desværre resulterer i priser der ligger så langt over konkurrenternes at man nogen gange kan undre sig over om der virkeligt er sølv i, eller om det konkurrenternes produkter der bare er en metallisering, hvor sølvet kun udgør 1%? Heldigvis er naturens kræfter på den gamle fabriks side, vægt afslører alt når det kommer til råmateriale.
Kondensatorer kræver Storm P maskiner
Af de mere specielle produkter i Jensens sortiment er en 4 polet elektrolytkondensator der kan afgive afgiver strøm hurtigere end de konventionelle typer, og samtidigt har en filtervirkning. Herudover udmærker de sig ved at have en lav transfer impedans.
Spoler med de enkelte lag til kondensatoren
Det er meget sofistikeret teknologi der benyttes til tørring
Et hurtigt kig ud over lageret
Færdige, og klar til forsendelse
Et kig på nogle tidligere kunde tilpassede produktioner
Kondensatorer behøver ikke at være små og nuttede
Jensen Capacitors' nyeste audioprodukt er den såkaldte Virtual Stack Foil Capacitor, der er udviklet i samarbejde med Steen Duelund. Kondensatorens særegne form giver mange fordele såvel lydmæssige som praktiske. Kondensatoren fremstilles i dag af Jensen Capacitors i samarbejde med Duelund Coherent Audio. Men de er naturligvis ikke skabt med et praktisk mål for øje, men for at komme så tæt som muligt på at skabe en kondensator til hifi brug med så neutral en indflydelse som det er fysisk muligt.
Flade Duelundkondensatorer. Ufærdige produkter, de to til højre netop lige blevet færdige med at tørre
Så skal der måles…
Kondensatorer så store som High-End ladelyttere
Tung… Og meget stor.
Den specielle 4 polede Jensen elektrolyt kondensator
Viklemaskinerne er et kapitel for sig selv, og henleder tankerne på industrialiseringen af den moderne vestlige verden. De mange baner og de mange materialer der snor sig til en helhed er et forunderligt syn. Af noget mindre produktion kan nævnes DCA’s modstande, der bliver produceret, eller rettere håndlavet i deres eget lille hjørne. Disse former sammen med de kondensatorer og DCA’s egne spoler komponenter til hjemmelavede delefiltre, se http://www.tnt-audio.com/accessories/duelund_xover_e.html for en anmeldelse. De bliver dog også lavet helt almindelige papir i olie kondensatorer, kondensatorer i aluminium og kobber, ting som burde kunne finde plads i hifi budgettet. Men det er også her at en så kvalitativt orienteret produktion adskiller sig. Fra asien kan fås mange plastic-kondensatorer med pæne målinger, men i tvivlsom audiorelevans. Vil man have noget der nærmer sig det perfekte, uanset om man er en fabrik eller DIY mand.
Og de tunge sager… En 80 kg’s kondensator til militært brug
Det er altid sjovt at se hvorfor at Danmark er kendt for kvalitet og ikke kvantitet.

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.