Pioneer pressemøde d. 21. marts.
Af: Niels Astrup Tipsmark (zerocool) - 30/10-2006
Pioneer lancerer verdens første 1080p plasmaskærm.
Det var en råkold og frostklar morgen, da undertegnede d. 21. marts drog til Stockholm for, at være til stede da Pioneer fremviste verdens første plasmaskærm med et 1920x1080p-panel.
Hele det nordiske hifi-pressekorps var samlet til begivenheden, hvilket præsentationen da også bar præg af, idet denne foregik på en broget blanding af svensk, norsk, svorsk og engelsk. Billedet fra skærmen kunne heldigvis tale for sig selv og det gjorde den i et meget overbevisende sprog.
Herudover benyttede Pioneer også lejligheden til, at vise andre spændende nyheder fra deres produktportefølje. Hvoraf noget allerede er på markedet og andet ligger lige om hjørnet. Blandt sidstnævnte var en af de mest
spændende ting, en prototype Blueray-afspiller, som godt nok er tiltænkt det Nordamerikanske marked. Ikke desto mindre gav den et indblik í, hvad også vi europæere har i vente mht. til billedkvaliteten fra kommende signalkilder.
Pioneer blev grundlagt i 1937, i Japan, og siden 1991 har virksomheden udviklet plasmaskærme. Fokus, mht. fladskærme, har udelukkende været på plasma-teknologien, hvilket da også har gjort, at de i dag er med i segmentets absolutte top - både hvad angår markedsposition og kvalitet. Indtil videre er kulminationen herpå modellen PDP-5000EX.
PDP-5000EX:
Denne nye 50” plasmaskærm er det første masseproducerede af sin art. Ikke nok med at den accepterer et signal på 1080p, men den kan også vise det i en fysisk opløsning på 1920x1080 pixel-celler.
Umiddelbart var udviklingen ikke let - pga. naturlige begrænsninger ved plasmateknologien -, men kunne synes nødvendig for plasmaens overlevelse, idet de nye 1080p signalkilder lurer lige om hjørnet og eftersom arvefjenden, LCD-skærme, efterhånden er oppe i panelstørrelser på 3840x2160 pixels.
Pioneer har, for at muliggøre plasmapaneler med denne høje celledensitet, gjort en række innovative tiltag, som de dækker ind bag smarte markedsføringsfraser – så som ”PUREBLACK Crystal Layer”, ”Direct Colour Filter” m.fl.. Problemet er nemlig, at jo flere pixels inden for et givent område, jo større areal er dækket af pixelborder og dermed ikke lysgivende.
Tilsyneladende er det dog lykkedes ingeniørerne på Pioneers udviklingsafdeling, at udnytte lyset fra de små fosforbelagte celler til det maksimale, således er den specificerede peak brightness på hele 1000 cd/m2. Det på trods af, at de enkelte pixelceller er reduceret med 47 % i forhold til XGA-panler. Der er tilføjet et ekstra lag (”Crystal Emissive Layer”) i plasmapanelets sandwich-konstruktion, sammenlignet med tidligere plasmapaneler, hvilket er hovedårsagen til den øgede luminans.
Samtidig forbedrer laget også fosforudladningernes stabilitet, som giver en reduktion af uønsket lys-output og dermed øget kontrastniveau.
PDP-5000EX tilbyder også pixelperfektion, hvilket efterhånden må siges at være et must for fladskærme.
1:1 pixelmapping indebærer muligheden for, at bypasse skaleringskredsløb, overscan m.m. og på den måde er skærmen ideel i sammenhæng med eksterne scalere, BlueRay-afspillere ved 1080p-output, Playstation 3 og HTPC’er. Man undgår altså unødig skalering, samt dobbeltskalering ved forskellige algoritmer.
Her er de opløsninger som på nuværende tidspunkt er bekræftet, som virksomme med PDP-5000EX:
Bemærk særligt opløsningen ved 1920x1080p ved 24Hz, idet spillefilm jo optages ved 24 fps.
PDP-5000EX har også ”ISF C3 Custom Calibration Configuration”, som betyder at professionel kalibrering bliver en hel del lettere og hurtigere for serviceteknikere og butikker.
I skærmen er der tilslutningsmulighed for computer og med det korrekte software og udstyr, tager en kalibrering under den halve tid af hvad det normalt gør. Samtidig lagres indstillingen permanent i den interne hukommelsen, for på den måde at sikre man ikke ved en fejltagelse
kommer til at ødelægge den kostbare indstilling. Umiddelbart må det efter min ydmyge formodning også betyde, at prisen for professionel kalibrering falder betragteligt, men lad os vente og se.
Pioneer havde opstillet 4 fladskærme ved siden af hinanden. De 2 yderste var LCD’er fra henholdsvis Philips og Sharp, de 2 i midten var deres egne (Pioneers skærm længst mod højre er en tidligere prototype af PDP-5000EX’eren). Med et 8 sekunders interval panorerede viste testmønster over panelerne, for at demonstrere forskellen i responstid mellem de forskellige panelteknologier.
Henrik Skinbjerg, Pioneers danske produktchef, viste stolt PDP-5000EX frem.
Han kunne fortælle, at når skærmen rammer Danmark til juni, vil den have et prisskilt på ca. kr. 75.000,-
Specifikationer for Pioneer PDP-5000EX:
Diagonal panelstørrelse
Fysiske dimensioner
Vægt
Aspect ratio
Panelopløsing
Kontrast niveau
Peak brightness
Signal kompatibilitet
Tilslutning
50”/127 cm
1,282 mm (B) x 750,5 mm (H) x 98 mm (D)
39 kg
16:9
1920x1080
3000:1
1000 cd/m2
PAL/NTSC/SECAM
1xDVI(HDCP), 2xHDMI, Component, S-VHS, Composit
Pressemødet varede kun nogle få timer, så mit bekendtskab med PDP-5000EX var kortlevet. Ud fra den tidsmæssige begrænsede oplevelse vil jeg dog sige så meget, at de forventninger jeg tog til Sverige med, blev indfriet til fulde.
Pioneer har med deres nye 1080p panel-teknologi utvivlsomt sikret levedygtigheden og berettigelsen for plasmaskærme på markedet adskillige år endnu.
Andre nyheder
Udover hovedattraktionen viste Pioneer også adskillige andre nye produkter frem.
EX-serien – er Pioneers nye flagskibs-højttalerserie og består af de store gulv-højttalere (S-1EX), stander-højttalerene (S-2EX) og center-højttaleren (C-1EX).
De er alle bestykket med carbon-aramid bas-enheder og beryllium diskanter fra deres datterselskab, TAD (Technical Audio Devices) – normalt kendt fra deres produktion af professionelle reference højttalere.
Alene æstetikken ved disse højttalere er et kapitel for sig.
SA-4SPT – må betegnes så en livsstilshøjttaler ud over det sædvanlige.
Disse små 2-vejs højttalere er som de noget større søskende bestykket med carbon-aramid enheder, men hvad der gør dem til noget helt specielt, er kabinetmaterialets oprindelse. Træet hertil kommer nemlig fra over 100 år gamle whisky-fade, der efter en sindrig udretning har fået et nyt og noget anderledes liv.
Man kan næsten dufte stemningen fra et Skotsk højlandsdestilleri. De må være som skabt til sækkepibemusik.
PLC Sound System – et lydsystem med ultimativ WAF.
Det består af 3 dele:
Vasen: En aktiv stereo-højttaler med indbygget IR-modtager, til fjernbetjening.
Cup: En mindre højttaler med bevægelsescensor.
Plate: En receiver for tilslutning af lydkilde. Enten analog via mini-jack eller din computer samt USB-lagringsenhed i én af de 2 USB-indgange.
Lyden kan så formidles rundt til alle hjemmets rum via kablerne i den almindelige elinstallation. Man behøves kun at sætte enten en ”Vase” eller en ”Cup” i stikkontakten.
Herudover blev der også præsenteret utallige nye DVD-afspillere og surround-recievere. Samtidig blev det meddelt, at der man ikke længere ville udvikle nye high-end DVD-afspillere, idet fokus fremover langsomt ville skifte til Blueray-afspillere. Ingen af receiverne var dog implementeret med dekodere til de nye surround-lydformater, som følger med Blueray, men da der blev lagt op til flere nye receivere allerede til sommer kan man håbe på, at det er tilfældet med dem.
Mere information kan findes på
www.pioneer.dk.