Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

jazzNet-anmeldelser

Hifi-Musik.dk har indledt et samarbejde med Jazznet. De første anmeldelser afledt heraf følger nedenfor, men i kan roligt glæde jer til mere.

Københavnerens anbefaling: Miles Davis: Friday and Saturday nights at the Blackhawk. Complete.


Dette lille boks-sæt er en perle for både nybegyndere og mere garvede jazz-fanatikere. Der er tale om to koncerter (den 21-22 april 1961) på en lille snusket klub i San Fransisco, som tidligere har været udgivet i stærkt redigeret form, hvor man pga af lp'ens tidsmæssige begrænsinger (kun plads til ca. 20 min. på hver side) har måttet klippe og splejse en hel del i materialet. Det har betyder at de tidligere udgivelser af denne koncert har været præget af at det samme nummer i realiteten bestod af fleres forskellige versioner af det samme nummer (spillet på forskellige dage) klippet sammen til eet forkortet nummer. Dette betød en meget ujævn kvalitet. Her får man det hele i et bokssæt med 4 cd'er for kun 200 kr. Koncerten stammer fra en mellemperiode i Miles Davis' karriere: John Coltrane havde forladt kvintetten, og Davis var igang med at finde nye medspillere og afprøve forskellige nye bands. Hvor Davis tidligere havde haft et fantastisk samspil med Coltrane, hvor de hver havde sin rolle (Coltrane den iltre og vilde, Davis den bløde og stille), må Davis på disse optagelser komme mere frem i skoene og selv skubbe lidt mere på, tempomæssigt mv. Samtidig var Davis igang med at søge efter nye musikalske udfordringer og dette bliver


omsat til en forfriskende hurtighed (måske endda aggresion) i hans spil. Med andre ord: På disse 4 cd'er bliver der ikke lagt fingre imellem. Og medspillerne er helt med, ikke mindst Wynton Kelly, der simpelthen fyrer den af, og Får Davis til at oppe sig yderligere. Paul Chambers er som altid den fast rygrad med en timing enhver bassist må misunde ham, og Jimmy Cobb står for krydderiet med et meget varieret trommespil. Det er svedigt, det er hæftigt og det er ikke til at komme uden om. Hør bare det bare allerførste nummer (Oleo, der tidligere er udgivet på Relaxin), så er der ligesom lagt i ovnen til en ordentlig omgang. Og de holder til det hele vejen igennem. Min favorit på disse cd'er er nok den forrygende udgave af So What (disc three nr. 2 - orindeligt udgivet på Kind of Blue). Det er bare Jaaazz! Og så for lige at sætte prikken over i'et så kommer bokssættet altså i en fantastisk lydkvalitet (24 bit og alt det der), med originale og nye liner-notes samt det originale frontcover, der må være et af jazzhistoriens mest mytiske. Af Henrik Palmer Olsen Jydens anbefaling: Albert Ayler: Live in Greenwich Village - the complete Impulse recordings.


Albert Ayler var en af de musikere der ikke fik den respekt som han fortjente før efter hans alt for tidlige død i 1970. Denne dobbelt cd samler koncerter optaget på de legendariske spillesteder i Greenwich Village, New York (Village Vanguard, Village Theatre og Village Gate) i perioden 1965 - 1967. Ayler var på dette tidspunkt stadig, uden for nogen kommerciel indflydelse og disse optagelser er intet mindre end fantastiske. På disse optagelser er Ayler omgivet af sympatiske musikere der totalt tror på det han laver og følger ham i det bla. hans lillebror Don Ayler på trompet. På nogen af numrene medvirker den fantastiske violinist Michael Samson, prøv bare at lytte til hans violin solo på "truth is marching in".... imponerende. Af andre musikere der omgiver Ayler kan nævnes Henry Grimes, Sonny Murray og Call Cobbs jr. som alle er store navne indenfor free jazz. Ayler bruger march agtige melodier og temaer som base for hans improvisation som til tider bliver meget voldsom. Det er ikke nem musik at lytte til det her og det er absolut ikke for alle - det går imod næsten hver eneste regel som findes indenfor jazz og musik generelt om hvordan det normalt skal spilles og høres. Men det der er MEGET vigtigt her er at man skal lytte til musikken. Hvis man er villig til


at sætte sig ned og lytte, ikke bare bruge det som baggrundsmusik, og hvis man er parat til det ja så åbner der sig en helt ny verden indenfor musik for en... det var i hvert fald tilfældet for mig. Hvis man er ny til Aylers univers er dette et godt sted at starte og for dem der allerede er inde i musikken er det en kærkommen genudgivelse. Der skal lyde en kæmpe stor anbefaling her fra jylland.... det er simpelthen stort.... Af Henrik Kaldahl Anmeldelserner er bragt i samarbejde med jazzNet.

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.