Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Den ultimative højttaler, 4-vejs konstruktionen, del 1.

Forum for Steen Duelund konkurrencen og til postning af anekdoter, billeder og tweaks i Steens ånd.

Den ultimative højttaler, 4-vejs konstruktionen, del 1.

Indlægaf Karsten Sømand » søn nov 27, 2005 11:09

Dette er (til dels) en beskrivelse af mit 4-vejs system, som Steen og jeg selv arbejdede på igennem ca. 1½ år, tror jeg.

Oplægget blev bragt frem, da jeg havde et system i tankerne, som kunne gå helt i ”kælderen” – dvs. 20 Hz, hvilket kun få systemer i hele verden kunne på det tidspunkt. Hvordan de lød vides ikke, men de kunne gå derned når man målte på dem, i det mindste  :D .

Steen lurede lidt og mente at det var over kill at lave et så ekstremt system, men var meget interesseret i at tænke nærmere over det. Vi talte frem og tilbage om, at der lå mange informationer gemt i det dybe register, og det blev postuleret, at de lave frekvenser var med til at skabe en mere 3-dimensionel illusion. Vi var klar over, at det meste musik ikke indeholder informationer på dette niveau, men jeg var alligevel fast besluttet på at det skulle med.

Steen var en mand, som altid så en udfordring i en ny opgave, og det var måske en af de ”mindre gode sider” ved ham. Han havde svært ved at bevare fokus, og skulle altid i gang med noget nyt som interesserede ham. Steen Duelund var ”Altid På Vej….”.

På den måde kunne det tage endog meget lang tid at få noget færdigt hos Steen. Også fordi der i hans hoved hele tiden dukkede nye ideer op, som forkastede det man netop var i gang med. Det var den rent tekniske side af sagen.

Den rent menneskelige side af sagen var en helt anden. Jeg mindes at vi havde haft udviklingen af mit 4-vejs system i gang i ca. et år, da jeg kom ud til Steen efter at have været ude at sejle i ca. tre måneder. Steen var stort set ikke kommet videre i tiden der var gået, så det var jo lidt surt.

Til stede var en (meget tørstig !!!) far med sin søn, og sønnen skulle have et musikanlæg i konfirmationsgave. Steen kendte faderen og drengen fra skolen hvor Steen underviste, og synes at det jo var en rigtig god ide at lytte til musik. Steen ville gerne hjælpe på vej, for familien havde vist lidt ”trange kår”. Så kunne knægten jo også lære lidt om teknik og musik samtidigt.

Når man nævnte sådanne sager for Steen, var han fyr og flamme. Det værst tænkelige var jo også hvis knægten strøg ud og købte et plastik-anlæg i et supermarked. Intet kunne jo være mere skrækkeligt i Steens verden. Drengens højttalere skulle være til at købe for ”menneskepenge”, så Steen måtte i gang med at udtænke en ny ”billig” to-vejs løsning. Det betød med andre ord, at Steen skulle begynde fra scratch, hvilket betød, at det kom til at tage laaaaang tid!!! I den tid stod udviklingen / færdiggørelsen af mit 4-vejs system totalt stille. Temmelig irriterende.

Selv om det var irriterende for mig, så må man huske på, at Steen var et menneske af et godt og stort hjerte, som gerne ville stille alle tilfredse. Han blev aldrig uforskammet eller personlig på en ubehagelig måde. Han brugte kun eder og forbandelser når vi talte systemer, teknik, principper osv. SÅ kunne han alle de ”forbudte gloser”, og det i rigt mål  :lol:

Jeg har ikke haft kontakt til Steen i en årrække, men var så heldig at få fat i ham ¾ år inden han gik bort. Han var en mærket mand, og havde været meget igennem siden vi sidst havde mødt hinanden. Hans glødende entusiasme og hans til tider iltre temperament havde kræftsygdommen dog ikke fået bugt med.

Når jeg ser hvordan han blev behandlet på et andet forum om ”mest rigtig lyd” fatter jeg principielt ikke at han gad at finde sig i det. Her kom det gode op i Steen (igen). Hvad mange ikke forstod, var, at alt hvad han informerede om, gjorde han fordi han gerne ville dele sin viden med andre – ikke for at ”se ned” på dem. Det var der vist mange som aldrig rigtigt fattede!

Steen var autodidakt indenfor HiFi, men havde tilegnet sig en viden om højttalere, filosofi og lyd, som var intet mindre end enorm. Måske var han for langt væk for de mennesker, som ikke var interesseret i at lære noget nyt? Måske besad de ikke den nysgerrighed, som var nødvendig for at være en god sparringspartner til Steen :?:

Når jeg læser lidt af alt det Steen skrev i før nævnte tråd er det lidt som om han er ”kommet tilbage igen”. Det er han desværre ikke. Det lader til, at kun få ved hvor stort et hul han efterlader i verdenen med højttalere og Hifi  :cry: .

Især på grund af den hårde medfart han fik på et andet forum, er det en stor glæde for mig at få lejlighed til i dette forum at skrive lidt om Steen, hans ideer og om 4-vejs systemet, som han kaldte ”Den ultimative højttaler”.

Stay tuned.

Venlig hilsen


Karsten Sømand.
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.
Brugeravatar
Karsten Sømand
Seniormedlem
 
Indlæg: 909
Tilmeldt: tors nov 10, 2005 20:28
Geografisk sted: Sjælland

Tilbage til Steen Duelund


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.