Jeg hørte Rega RS 5 på hi-fi messe i KBH i år. Selv om det ikke var de mest optimale omgivelser de stod i (meget stort rum) og jeg kun nåede at høre digital streamet hyggejazz på dem, kunne jeg alligevel høre at RS 5 kunne noget med lyden. Så de var med i mine HT overvejelser. Da en lokal forhandler pludselig havde et demosæt til en favorabel pris, var det fluks ind og lytte med muligt køb for øje.
Hos forhandleren oplevede jeg musikken fra RS 5 så nærværende og engagerende, at Jeg næsten glemte det var en lytte sessionen med køb for øje. Side basenhederne var vendt mod hinanden og jeg oplevede en fyldig bas samt at diskant og mellemtone havde en varm klang. Der var et snævert stereo perspektiv, men lyden var helt fri af højtalerne. Musikken var af mere traditionel art inden for jazz og blues uden komplekse passager, så detaljer i musikken var nemme at adskille. Desuden spillede forhandleren ikke så højt som jeg plejer ved lytte sessions hjemme. Dog var oplevelsen overbevisende nok til at jeg kørte hjem med mit nye køb.
Hjemme blev RS 5 pakket ud og skulle kobles til anlægget, hvor jeg har kørt bi-wire med banan i LF og spade i HF på mine stander HT fra forstærkerens LF og HF terminaler (parallelkoblet udgange). Rega anbefaler ikke bi-wire men bi-amping hvis det endelig skal være. Ellers mener Rega at man skal køre single-wire. Om det er derfor bi-wire terminalerne sidder så tæt at det er svært at sætte 2 x spade og 2 x bananstik i eller om det bare er ugennemtænkt design, vides ikke. Men det kunne de godt gøre bedre. For selv hvis man følger Regas råd og kører med single-wire, men ønsker at skifte metal dimserne ud med kvalitets jumperkabler, så er det et fumle arbejde at få monteret spaderne i HF terminalerne øverst. Banan stikkene skal heller ikke være for lange eller for tykke. Mine er ø 6 m.m. og kan lige være der men sidder ikke supergodt fast, dog nok til at der god kontakt og jeg kan godt rykke lidt med højtaleren uden de falder ud. Skrueterminalerne er dog i en okay kraftig kvalitet. Så man kan godt køre Rega RS 5 med 2 x2 tunge kobberkabler selv om det er mod Regas filosofi og det lyder rigtig fint. De fire kraftige spike fødder kan skruejusteres så RS 5 står godt fast på gulvet, hvilket er en fordel for den relativt lille og lette gulvhøjtaler. Designet i sort er pænt. Det og den beskedne størrelse giver høj WAF i vores hjem.
Sidebassen er mere fyldig, diskant og mellemtone er varmere med enhederne vendt mod hinanden som jeg hørte ved forhandleren. Jeg valgte fra start at vende side basenhederne ud hjemme. Modsat den fyldige bas og varme diskant / mellemtone hos forhandleren, oplever jeg bassen som mere tør og en kende mindre dyb, til gengæld er mellemtonen/ diskanten mere åben og neutral og stereoperspektivet er bredere. Jeg foretrækker lyden på den måde og er der er bestemt dybe bastoner nok til at give en helstøbt musikoplevelse. Så jeg har ikke behov for at eksperimentere med at vende basenhederne ind ad. Men lyden kan altså justeres ved at vende bas enhederne ud eller ind.
Vi har en lang stue med skråvægge på den ene side, men RS 5 er lydmæssigt nemme at integrere i rummet og basporten i front gør placering tæt på væggen problemfri. Jeg oplevede mest bas fra venstre HT, men ved at flytte venstre HT få cm til højre, blev bassen jævnligt fordelt mellem de to HT. Der var lidt ujævnhed i stereoperspektivet hvor sangstemmer lå lidt mod højre. Jeg skubbede højre HT få cm bagud og så var stemmerne i midten. HT er vinklet en anelse mod sweetspot.
Musikken præsenteres godt og fylder rummet ved moderart volumen selv om man opholder sig andetsteds i stuen end lige i sweet spot. Generelt opleves musikken meget engagerende med god fylde i lyden selv moderart lytte niveau.
Til to kanal filmlyd nyder man godt af at lyden er fyldig, da lydeffekter og filmmusik har okay basdybde selvom vi ikke har lyden højere end vi plejer på TV højtalerne og tale lyder naturligt.
RS 5 en god allround HT til hverdagens behov. Men selvfølgelig er RS 5 indkøbt med seriøs musiklytning for øje og det er ud fra det perspektiv jeg bedømmer lyden.
De første gange jeg hørte højt musik kan næppe beskrives som en sædvanlig lytte session, idet jeg nærlyttede, eksperimenterede og fik placeret HT optimalt.
Jeg kører med variabel gain på forforstærker og den stod på 3 dB ved CD lytning og 6 dB ved LP på de forrige HT (95 dB 8 ohm). Rega (89 dB 6 ohm) er faktisk lige så lette at drive, da de giver lige så høj lyd på samme volumen indstilling som de stander HT RS 5 afløser. Faktisk bliver forstærkeren mindre varm end før. Jeg prøvede at stille gain til 9 dB ved LP lytning med det resultat, at diskanten blev spids med hvislende ”s” lyde på sangstemmerne. Mindre gain er altså lig med mere tilbagelænet og varmere lyd på mit hi-fi set up. Om det så betyder at lyse eller meget dynamiske forstærkere vil være en dårlig match, ved jeg ikke, men man skal nok være obs. på forstærkermatch hvis man overvejer Rega højtalere til sit anlæg.
En designmæssig ulempe ved stofpanelerne på sidebas enhederne gør, at det stramme frontstof over et rundt hul i pladen giver resonans fra basenheden. Stoffet vibrerer simpelthen og giver en lille snerren ved tung bas på høj volumen. Jeg prøvede at holde panelet tæt foran bassen, altså uden at det var i berøring med HT og selv der kom denne mislyd fra frontstoffet. Det betyder, at ved lytte sessions er jeg nødt til at tage panelerne af. Et lidt uigennemtænkt design, men da af og på montering går hurtigt og let efter lidt øvelse, kan fint jeg leve med det. Det er trods alt kun når det er rigtig højt musik omkr. 80 dB. Der er ingen problemer med panelerne til diskant og mellemtone.
80 dB er så højt som jeg ønsker musikniveauet ved lytte sessions, højere end det bliver for meget for mig. Hvilket jo er ganske heldigt, for selvfølgelig skulle jeg lige prøve at presse højtalerne yderligere. Det resulterede i basresonans fra kabinettet samt flad og hård diskant og mellemtone. Rega RS 5 er ikke skabt til bragende højt fest niveau, men dog til højt lytte niveau. Ønsker man det første, er det nok også helt andre typer HT man kigger efter fra start af.
Efter de indledende manøvrer er overstået, har jeg bare siddet i sweetspot og nydt LP’er og CD’er ved div. lytte sessions. Det foregår altid ved høj volumen som jo er omkr. de 80 dB. Opløsningen fra diskant og mellemtone er ikke så fin at det bliver analytisk, men lige fin nok til at små detaljer i lyd reproduktionen og instrumenter tydeligt træder frem. Det generelle lydbillede er sammenhængende og giver en musikalsk helhed.
Tung bas klarer de rigtig fint, den er tør, fast og ret dyb uden at give en hult drøn som min subwoofer gjorde. Derved undgår man at bassen dominerer det samlede lydbillede ved høj volumen.
Hvor det praktiske design måske mangler lidt, er kabinettet og enhedernes placering lige i øjet. Faktisk havde jeg en interessant oplevelse efter et par lytte sessions. Jeg kunne høre en meget svag grovhed i opløsningen i mellemtoneområdet ved komplekse passager på høj LP musik. Så jeg tænkte, at det måske alligevel var front panelerne som gav resonans ligesom sidepanelerne. Da de var taget af, ændrede det ikke noget ved førnævnte grovhed, men det interessante er at diskant /mellemtone nu lød flad og mindre åben, faktisk ligefrem kedeligt. For at sikre det ikke var indbildning, spillede jeg et par skæringer mere med samme resultat. Da frontpanelerne kom på igen, kom der igen den gode lyd ud af HT. Rega er jo kendt for små tweaks som samlet giver et godt resultat. Det kunne tyde på at kombinationen frontpanel og enheder er en af dem.
Jeg oplever ikke denne svage grovhed i opløsningen på CD / DAC, hvilket betyder at RS5 gengiver kvaliteten af afspilningsmediet rimeligt præcist. Min pladespiller er i budgetklassen modsat min RIAA og DAC, så dennes mangler bliver tydeligere på RS 5.
Bortset fra denne lille detalje fra pladespillerlyden, har jeg ved min foretrukne volumen højde, endnu ikke oplevet at musikken på nogen måde mudrer sammen. Selv ved høj kompleks musik med tung bas, er det samlede lydbillede uanstrengt, tilbagelænet og med de små detaljer i behold. Frekvensgangen opleves som lineær, dvs. der er ikke passager i musikken hvor noget stikker ud, f.eks. elektrisk guitar som pludselig lyder skinger eller sangstemmer som drukner i bas osv.
CD / digital lyd nyder godt af det sammenhængende lydbillede. Jeg har nogle CD’er med en lidt metallisk top på diskanten. RS 5 runder dette lidt af, så musikken nu fremstår med en mere behagelig diskant end før. Mellemtonen er atypisk placeret over diskanten, måske det er med til at dæmpe diskanten lidt? Hvor om alting er, så har jeg nu mere glæde af de førnævnte CD’er idet jeg nu lytter til musikken i stedet for højtalerne, for nu at bruge et kliche udtryk.
CD’er lyder godt, men LP’er lyder skønt med RS 5 koblet til mit hi-fi system. Jeg glæder mig til pladespilleren skal udskiftes med en som matcher det øvrige udstyr i lydkvalitet.
Så for at opsummere: Rega RS 5 er hi-fi højtalere der lyder til at have lineær frekvensgang, hvilket giver en tilbagelænet sammenhængende lyd selv ved høj volumen. Stereo perspektivet er åbent og detaljeret, selv små detaljer kommer med i komplekse passager. Bassen er rimelig dyb og tør, men overskygger ikke resten af musikken, selv ved tung bas på højt musik. De er ikke analytiske, men afslører dog hvis andre komponenter har lavere lydmæssig standard end RS 5. Til gengæld er de tilgivende med mindre heldige detaljer i en given lydproduktion. RS 5 kunne være noget for den som ønsker god musikalsk hi-fi lyd og som oplever lytte træthed ved meget dynamiske højtalere. Så hvis man generelt er til britisk lyd og i forvejen har, eller planlægger at få, et hi-fi anlæg som har en afslappet kvalitetslyd til den varme side, er Rega RS 5 helt klart et lyt værd.