Klokkeblomst skrev:Hvorfor er det så mange mosfet forstærkere ikke når til længere end de 20 eller 40k.hz
Technics som har billige forstærkere er med mosfet, de går ikke længere end de 40k.hz.
-men de lyder varm i lyden...
-i forhold til Denon som langt fra lyder varmt men nærmere korrekt.
Det er ikke MOSFET'ernes skyld. Det er fabrikantens valg af forstærkerprincip og resulterende båndbredde. Frekvensområde for at bruge et andet ord for samme. "Klangfarve" vil nogle supplere med at omtale resultatet af en given konstruktions gengivelse. Den kommer mere fra konstruktionen som helhed end fra de anvendte udgangstransistorer.
Er der tale om en klasse D forstærker kan du være helt sikker på der er brugt MOSFET. Her er brug af bipolar transistorer "no go". Konstruktionsprincippet kræver at de er lynhurtige ( langt under 100 nanosekunder) til at skifte mellem at lede og afbryde strømmen. Det gør de mellem 300.000 og 500.000 gange per sekund, men konstruktionen gør at forstærkerens båndbredde af andre årsager oftest er begrænset til 30-50kHz. Her er det konstruktionsprincippet som sætter grænsen, selv om transistorerne er så mange gange hurtigere.
Overvejelserne forud for en konstruktion er hvor stor båndbredde er nødvendig for at gengive musikken med den klang og lydkvalitet man ønsker og ud fra det vælger man princippet og egnede komponenter. Og da konstruktionen skal kunne sælges kommer kundernes ønsker om klangfarve ofte med i beslutningsprocessen. Blandes reklameafdelingen ind i processen (der skal jo være en god historie af fortælle de hungrende audiofile) er der stor sandsynlighed for at valg af konstruktionsprincipper og komponentvalg falder på hvad der findes af nyheder fra komponentleverandørerne, som det var tilfældet med "Power FET". Hvor man hentede ideer fra rørene over i transistorverdenen med en forklaring om at de fungerede som dem. Og lød som dem, som en "naturlig" reaktion. Nej, de lød selvfølgelig anderledes end rør. Og anderledes end en forstærker med bipolare transistorer. Blandt andet fordi de styres med spænding og ikke med strøm (1), som bipolare transistorer gør.
(1) Blander man transistortyperne i en lineær forstærker skal man være opmærksom på at MOSFET har meget højere indgangskapacitet end bipolare transistorer, hvilket betyder at driverkredsløbet som skal levere spændingen til dem, også skal levere en stigende strømstyrke i takt med øget båndbredde. Tager man ikke højde for det bliver det nødvendigt at beskære båndbredden, som Technisc formodentlig har indset. Kigger du på Accuphase diagrammerne med MOSFET udgang ser du tydeligt at de stiller de øgede krav til at overvinde dette forhold. Med deraf følgende musikalitet og klangfarve. Som man kan li' eller lade være.
Her ser du et par af de mest kendte Power FET som satte lavinen med alle FET-typerne i gang.
- Hitachi k135J50.jpg (67.62 KiB) Vist 4643 gange