Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

net kabler, kan de høres???

Rumkorrektion, akustik, jitter, ren strøm m.m.

net kabler, kan de høres???

Indlægaf miju » tors jan 26, 2006 12:38

"Faldt" lige over dette indslag af  Erik P. Jensen der omhandler noget han har fundet på nettet vedrørende net kabel test..

_____________________________________________________________________________________________

Netkabler er klart  blevet påvist ikke at påvirke  lyden i denne dobbelt blind test. 
 
Jeg har ikke selv nogen erfaring i netkabler,og har aldrig ment at det på nogen måde kunne påvirke lyden, men er endelig blevet bekræftet i min tro på, at det er pure opspind at man kan høre forskel.
 
Måske det er derfor at der aldrig nogen som tør vil arrangere disse  blindtest, end ikke med højtalerkabler selvom der konstant påstås det modsatte . (her gik jeg måske over stregen... men fakta er at ægte blindtest ser man næsten aldrig, og slet ikke med woodo gear såsom signalkabler, højtalerfødder osv Hvorfor mon? Fordi at troen ikke skal udfordres med videnskabelige fakta, ligesom med troende ikke kan anfægte  Biblen og Koranens budskaber
 
I virkeligheden er hi-fi begrebet et andet ord for den kendte religion som de fleste har har fravalgt, og derefter valgt  den sjovere hi-fi biblen som har mange guder i sig, og disse guder som vi hver især har, må ikke udfordres og slet ikke med videnskabelige fakta.
 
Se og læs hele testen herunder, hvis du tør og kan og glæd dig over, at det ikke er på netkabler at du har brugt dine penge..
 
Dem som har, kan istedet ærgre sig over at have smidt dem ud af vinduet. De har måske fået en pænere netkabel, men bedre eller bare anderledes lyd har de ikke fået.
 
Jeg ville kræve at få pengene tilbage!
 
Burgeren bag gardinet, der skjuler udstyret er ikke en del af lyttetesten,  efter hvad der er oplyses
 
Her er det vores ven "Soundproof"  som har skrevet en introduktion til testen som han linker til nederst, Teksten er generelt rimelig nem at læse, hvis man anstrenger sig en lille smule.
 
I bought into the "you need expensive cables for best possible quality" line, until a friend fortunately stopped me from parting with some serious cash. (Some HiFi "experts" claim one should spend at least 20% of system costs on the cables ...)


Here's a link to a double-blind cable test involving Nordost Valhalla cables, the holy grail of how to put a hole in your pocket on cables. The person who wrote the report has been writing on the importance of cables for years - now came the time to put scientific fact on the table.

Manny LaCarrubba was asked to conduct the test. (Co-developer of Acoustic Lens Technology, as used in the BeoLab 5 og BeoLab 3, as well as in the new CarFi system).

A large number of test-subjects were invited.

The result: no statistical significance whatsoever. Average hit as to cable type was 49%, which meant a coin-toss should have produced a similar result. Interestingly, those who claimed to be hardcore audiophiles did no better than the "neophytes".

Wondering whether you should spend money on expensive cables? Don't. There are numerous tests showing similar results.

The person who arranged the test, and who has been writing about the excellence of expensive cables, bottomed out with his score.
 
Personen som havde arrangeret testen og som havde skrevet om de dyre kablers kvaliter, faldt helt igennem med hans egne bud... 


__________________
          Erik P. Jensen
Senest rettet af miju tors jan 26, 2006 17:02, rettet i alt 1 gang.
m.
miju
Seniormedlem
 
Indlæg: 863
Tilmeldt: man okt 24, 2005 19:41

Indlægaf Janils » tors jan 26, 2006 13:04

Nu vil jeg ikke kommentere hvorvidt der er forskel på kabler - her ligger mine synspunkter 100% fast.

Men hvis du søger lidt på ABX-test rundt omrking, eller læser f.eks. udenlandske nyhedsgrupper, vil du støde på mange af disse - hvor det er "besvist" det ene eller andet.

Jeg og andre lytter - vi anvender ikke "ABX"-test, som på ingen måde er repræsentatativt for hvordan musik, kunst, smag (vin eller whisky) eller andre subjektive vurderinger kan foretages.
Mvh.
Jan Nielsen - http://www.pladespilleren.dk
Analog lyd, masser af pickupper, DIY højttalere, dipoler og gerne en god single malt, mens man nyder musikken.
Brugeravatar
Janils
Supermedlem
 
Indlæg: 1953
Tilmeldt: man okt 24, 2005 22:10
Geografisk sted: København

Indlægaf Karsten Sømand » tors jan 26, 2006 14:31

Ja, det er kendt at man kan få mennesker til at ændre opfattelse, hvis man sørger for at postulere en masse superlativer, medens man tramper i gulvet, knipser med fingrene og smiler over hele femøren, når man demonstrerer sit eget kabel.
 
Når så det "oprindelige / konkurrentens" kabel kommer på er kommentarerne "negative" så som "hårdt i toppen", svampet bas, usammenhængende osv. osv. Dette er en vis person af jysk herkomst berømt (berygtet???) for at gøre, når han demonstrerer sine "nordøstlige" kabler . Alle mennesker kan narres til at tro noget bestemt. Her er et par eksempler:
 
Sportsfolk har vist sig at kunne yde målbart mere i laboratorier, når de har fået et uvirksomt middel (f. eks. kalktabletter) og får at vide at det vil styrke deres udholdenhed. Vupti, så stiger deres udholdenhed. Dette begreb er alment kendt og kaldes placebo-effekten .
 
Ligeledes er det en kendt sag, at selv garvede vinkendere kan få svært ved at kende forskel på rød- og hvidvin, når de præsenteres for en hvidvin, som har fået tilsat et 100% smagløst rødt farvestof. Hvor "pinligt" er det lige??? Det er ikke pinligt, idet det er bevist at vores sanser blander sig med hinanden når vi skal vurdere forskellige ting. Man kan sige, at den røde farve "trimmer" vores hjerne over i et andet register, når vi skal til at bedømme vinen.
 
At kommentere noget højlydt, som andre skal tage stilling til må ikke finde sted, såfremt man skal forsøge at finde bare et gran af sandhed og realisme. Derfor kræver én af verdens mest berømte og indflydelsesrige vinskribenter ALTID at sidde alene for at smage på vinene blindt, og kun af egne glas. Så er man da et stykke ad vejen .
 
I bund og grund er jeg overbevist om at der er meget woodoo i HiFi, og synes at meget af det er direkte latterligt. Med hensyn til kabler føler jeg dog absolut at der er noget at hente. Om det er så meget, som de skriver i bladene er nok tvivlsomt. Her kommer en lille observation, som pudsigt nok er helt dugfrisk.
 
For et par dage siden lavede jeg nogle netkabler til mine forstærkere og CD-spillen. Da de var monteret satte jeg en god plade på med noget klavermusik og lidt sang og gik så rundt og hyggede mig i stedet for at sidde stiv som en pind foran stereoen og "tvangslytte". Min overbevisning er, at ved tvangslytning, så SKAL man kunne høre forskel, og så begynder man pludselig også at KUNNE høre forskel.
 
Jeg gik som skrevet bare rundt og hyggede mig og prøvede at lægge mærke til musikken, og naturligheden. Her oplevede jeg subjektivt, at det hele var blevet "glattere" at høre på - lidt som om nogle "kanter" eller "spidser" i gengivelsen var rundet lidt af. Lidt det bedre - ja! Lød det mere naturligt / korrekt - ja. Hm, måske tvang jeg ubevidst mig selv til at høre forskel???
 
Da min kæreste kom hjem spurgte jeg hende om hun kunne høre nogen ændringer ved lyden - uden at sige hvad jeg havde gjort eller på nogen anden måde "lægge ordene i munden på hende". Da hun havde lyttet lidt sagde hun næsten det samme som jeg har beskrevet ovenfor. Er det ikke spøjst???!!!
 
Min egen forklaring går på at de hjemmelavede netkabler til ca. 100 kr/stk har stort tværsnit, jord + skærm. Ydermere er der monteret en ferritkerne rundt om kablet, og skærmen er fjernet der hvor ferritkernen sidder - der er dog lavet en lille leder, som forbinder skærmen gennem ferritkernen. Kablet er 2,5 meter langt, da jeg har hørt at det skulle være godt.
 
Be my guest - no problem. Det fylder lidt bag ved stereo´en, men det er til at overleve. Mon skærmen er med til at reducere udstråling til signalkablerne? Jeg mener ja, det er i hvert fald almindelig kendt i industrien at stærkstrømskabler kan inducere store fejl i svagstrømskabler hvis de ligger "tæt på" - hvilket ofte er inden for ca. 20 cm (og det gør de fleste kabler jo bag på vores apparater, ikk´!).
 
Ferritkernen skulle gerne fjerne/reducere højfrekvent overlejret "fnidder" på 230 Volt´en. Om det virker? Måske - en måling vil relativt let kunne af- eller bekræfte dette. Dimsen kostede 15 kr/stk. så bare på med den "for en sikkerheds skyld". Det relativt store kvadrat - tja, så har man da ikke umiddelbart lavet en "flaskehals", og det var ikke ret meget dyrere end den samme type kabel med et noget mindre tværsnit.
 
Summa-summarum. Jeg føler at de store, sindssvagt dyre kabler er en joke og simpelthen at tage rumpetten på folk. Dog mener jeg, at der er noget at hente ved at lave nogle fornuftige kabler. Jeg laver selv mine egne (både højttalerkabler og signalkabler), og kunne ikke drømme om at købe de store, dyre kabelmærker. Så mange penge kan man købe rigtigt meget dejlig musik for
 
Tak for ordet
 
Venlig hilsen
 
Karsten
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.
Brugeravatar
Karsten Sømand
Seniormedlem
 
Indlæg: 909
Tilmeldt: tors nov 10, 2005 20:28
Geografisk sted: Sjælland

Indlægaf miju » tors jan 26, 2006 14:36

Personligt mener jeg bestemt der ER! forskelle på kabler. alle typer kabler

Næsten ubetinget og ubegrenset på analoge audio kabler. (det både interconects og højtaler kabler)

og til en hvis grænse på digital og net kabler.


Meget og mange dyre net kabler og digital kabler og de løsninger der her er lavet er voodoo, og de giver en virkning der ikke justificere prisen,

Men blandt disse kabler kan man finde optimal fungerende kabler i ALLE pris klasser, fra få hundrede kr. til flere tusinde kr.

Tager man mange af de flere tusinde kr. dyre kabler er de ikke dårlige og de fungere optimalt ingen tvivl om det! de holder hvad de lover som oiftest.

MEN! samme effekt kan bare findes til meget færre penge, kabler der levere en optimal funktion. (set på den baggrund er de dyre lidt voodoo og berettigere ikke prisen)

Når jeg skriver optimal funktion, gør jeg det af den grund at net og digital kabler får sin "egenlyd" efter hvor godt de fungere, ikke after leder materiale og isolation samt alt muligt andet.. her er ingen lyd farvning andet end den der genereres af uoptimal funktion, det værende tab, jitter amt indstrålet støj eller strøm begrænsning (i sjældende tilfælde)

Analoge kabler & komponenter og de audio signaler der her i ledes, KAN influreres af leder egenskber mm. i forskellige materialer, og materialers egenlyd også indpakning mm. her kan klang balance og opløsning mm påbvirkes nesten i uendelig grad..

Net strøm og digitale signaler er her ganske ligeglade og upåvirklige hvad angår klang mm. blot sålænge spændingen når frem uforurenet, indtakt og med rette impedans (digital kablers påkrævende 75 ohm) altså optimal signal overførsel uden tab af bits, (spænding eller påvirkning af indstrålet støj) de enkelte bits signalet her er opdelt i er ikke påvirklige på samme måde som det analoge signal, her tæller KUN at der ikke tabes bits undervejs! og at der ikke eller så lidt som overhoved muligt indstråles noget der her kan forstyre.. (udstråling til nærliggende analoge kabler kan også have en ikke udetydelig indflydelse)

Så et digital kabel der er så tæt på de 75ohm. muligt og har så lidt jitter som muligt, og beskytter signalet bedst muligt mod udenfra kommende påvirkninger er optimalt fungerende, dette uanset hvad det er lavet af og hvordan!.. og især hvad det koster.

Det samme gælder net kabler, her skal net strøm, spændig 50 Hz. 230. der ikke har direkte forbindelse med noget signalførende / ledende, førse til apperater, MEN! det siger næsten sig selv at dette skal gøres i de påkrævende mængder og så jævnt som muligt og især så uforurenet og upåvirket som muligt, da den største kilde til netkablers funktion og her af lyd påvirkning kommer her fra.. støj KAN! "sive" hele vejen ind i de signal bærende strømme og her påvirke lyden, ligeledes kan netkablers UDSTRÅLING muligvis i uhældige tilfælde påvirke omkringliggende signal bærende kabler / kredsløb & indgange mm. dette kan også have en betragtelig indflydelse på lyden og det enkelte net kabels effekt.

Ind stråling fra atsomoferen, af div. radio båren støj og stråling er oftest minimal, men nogle steder kan der være en del, her kan en skærm gøre underværker, men gode netkabler kan da også give en forbedrende virkning uden skærm, (her er det nok hvis man er så hældig at slet ikke have noget "luft" båren støj)

Hvad der er værre er muligvis UDSTRÅLET støj, fra net kablerne, da det her er ganske kraftig såænding, den er faktisk tydelig målbar på ydersiden af kabler og et stykke væk, hvis dette ikke er ganske effektivt skærmet,  denne udstråling kan potencielt "ramme" og påvirke andre små signal bærende kabler i umidelbar nærhed, (ikke mindst kan net kabler så også "se" hinanden med hvad følger dette kan give og betyde) bøsninger i indgange og selve elektronikken umidelbart bag, (følsomme indgangs kredsløb) kan muligvis også påvirkes af udstrålingen og spændingen?

Dette er jo et reelt problem da ind og udgange ligger tæt sammen på bagsiden af div. apperater, og her forefindes som oftest også nek kablets indgang, det værende fast monteret eller via en netbrønd? altså det samlet inden for relativ få cm. her kan et uskærmet netkabel muligvis sænde så meget stråling ud at det på en og anden måde kan påvirke her!?.. så altså ikke bare signal / højtaler kabler der eventuelt ligger /hænger i nærhed af netkablerne kan her påvirkes..

Meget af det man ved skift og test af net kabler (og måske endda lidt også de signal førende kabler, både analoge og digitale) høre kan hidhøre her fra og disse faktore.

Jeg vil så dog ikke sige at KUN skærmede kabler virker optimalt, det kommer helt an på apperaternes følsomhed for oven nævnte faktore samt de andre kabler's ditto og hvor godt det uskærmede net kabel er til at ikke udstråle mm. derfor kan uskærmede net såvel som signal kabler sagtens nogle steder fungere optimalt mens andre steder er der de skærmede der vil være de optimalt fungerende, (og måske en kombination er hvad der gør "lykke"?)

Så derfor! så jævn og upåvirket spænding som muligt og noget IKKE påvirker sine omgivelser, det værende andre net, digital, analog signal interconects og højtaler kabler, er nøglen til net kablers sucess..

Dette kan findes i de dyreste net kabler men også i nogle ganske billige. (men god solid og tet afskærmning mm. forefindes oftest mest optimalt i relativ seriøst lavede kabler af en hvis pris, men der er enkelte fine undtagelser viser det sig altså!..)

De dyre holder også her hvad de lover som oftest, men dette kan aldigt blive mere en en optimal funktion, og denne kan ligeledes findes i meget billigere kabler, så også her er der en masse voodoo for at forsøge på at berettige uhyrlige priser og fortjenester..

(Hvem kan da forstille sig eks. Nordost lave et super Valhallanet kabel til 1000 kr. eller under og de analoge Valhalla så kabler koster 30000 kr..?? det samme for deres digitale top modeller!? og at deres uhyrlige dyre og specielle teknologi er unødig og ikke gør en dyt! forskel i net & digital kablerne.. Laughing )

Jeg vil mere neuanceret set sige at nogle enkelte meget dyre net kabler virker og er pengene værd, andre ikke!.. og de "andre" er der godt nok mange af!.. 

Så ja! der ER forskelle på net og digital kabler, men som sagt til en grænse efter min mening og ikke mindst erfaring. (og en del andre jeg kender's) 

mvh.

Senest rettet af miju tors jan 26, 2006 17:30, rettet i alt 1 gang.
m.
miju
Seniormedlem
 
Indlæg: 863
Tilmeldt: man okt 24, 2005 19:41

Indlægaf miju » tors jan 26, 2006 14:40

Karsten Sømand skrev:
Ja, det er kendt at man kan få mennesker til at ændre opfattelse, hvis man sørger for at postulere en masse superlativer, medens man tramper i gulvet, knipser med fingrene og smiler over hele femøren, når man demonstrerer sit eget kabel.
 
Når så det "oprindelige / konkurrentens" kabel kommer på er kommentarerne "negative" så som "hårdt i toppen", svampet bas, usammenhængende osv. osv. Dette er en vis person af jysk herkomst berømt (berygtet???) for at gøre, når han demonstrerer sine "nordøstlige" kabler . Alle mennesker kan narres til at tro noget bestemt. Her er et par eksempler:
 
Sportsfolk har vist sig at kunne yde målbart mere i laboratorier, når de har fået et uvirksomt middel (f. eks. kalktabletter) og får at vide at det vil styrke deres udholdenhed. Vupti, så stiger deres udholdenhed. Dette begreb er alment kendt og kaldes placebo-effekten .
 
Ligeledes er det en kendt sag, at selv garvede vinkendere kan få svært ved at kende forskel på rød- og hvidvin, når de præsenteres for en hvidvin, som har fået tilsat et 100% smagløst rødt farvestof. Hvor "pinligt" er det lige??? Det er ikke pinligt, idet det er bevist at vores sanser blander sig med hinanden når vi skal vurdere forskellige ting. Man kan sige, at den røde farve "trimmer" vores hjerne over i et andet register, når vi skal til at bedømme vinen.
 
At kommentere noget højlydt, som andre skal tage stilling til må ikke finde sted, såfremt man skal forsøge at finde bare et gran af sandhed og realisme. Derfor kræver én af verdens mest berømte og indflydelsesrige vinskribenter ALTID at sidde alene for at smage på vinene blindt, og kun af egne glas. Så er man da et stykke ad vejen .
 
I bund og grund er jeg overbevist om at der er meget woodoo i HiFi, og synes at meget af det er direkte latterligt. Med hensyn til kabler føler jeg dog absolut at der er noget at hente. Om det er så meget, som de skriver i bladene er nok tvivlsomt. Her kommer en lille observation, som pudsigt nok er helt dugfrisk.
 
For et par dage siden lavede jeg nogle netkabler til mine forstærkere og CD-spillen. Da de var monteret satte jeg en god plade på med noget klavermusik og lidt sang og gik så rundt og hyggede mig i stedet for at sidde stiv som en pind foran stereoen og "tvangslytte". Min overbevisning er, at ved tvangslytning, så SKAL man kunne høre forskel, og så begynder man pludselig også at KUNNE høre forskel.
 
Jeg gik som skrevet bare rundt og hyggede mig og prøvede at lægge mærke til musikken, og naturligheden. Her oplevede jeg subjektivt, at det hele var blevet "glattere" at høre på - lidt som om nogle "kanter" eller "spidser" i gengivelsen var rundet lidt af. Lidt det bedre - ja! Lød det mere naturligt / korrekt - ja. Hm, måske tvang jeg ubevidst mig selv til at høre forskel???
 
Da min kæreste kom hjem spurgte jeg hende om hun kunne høre nogen ændringer ved lyden - uden at sige hvad jeg havde gjort eller på nogen anden måde "lægge ordene i munden på hende". Da hun havde lyttet lidt sagde hun næsten det samme som jeg har beskrevet ovenfor. Er det ikke spøjst???!!!
 
Min egen forklaring går på at de hjemmelavede netkabler til ca. 100 kr/stk har stort tværsnit, jord + skærm. Ydermere er der monteret en ferritkerne rundt om kablet, og skærmen er fjernet der hvor ferritkernen sidder - der er dog lavet en lille leder, som forbinder skærmen gennem ferritkernen. Kablet er 2,5 meter langt, da jeg har hørt at det skulle være godt.
 
Be my guest - no problem. Det fylder lidt bag ved stereo´en, men det er til at overleve. Mon skærmen er med til at reducere udstråling til signalkablerne? Jeg mener ja, det er i hvert fald almindelig kendt i industrien at stærkstrømskabler kan inducere store fejl i svagstrømskabler hvis de ligger "tæt på" - hvilket ofte er inden for ca. 20 cm (og det gør de fleste kabler jo bag på vores apparater, ikk´!).
 
Ferritkernen skulle gerne fjerne/reducere højfrekvent overlejret "fnidder" på 230 Volt´en. Om det virker? Måske - en måling vil relativt let kunne af- eller bekræfte dette. Dimsen kostede 15 kr/stk. så bare på med den "for en sikkerheds skyld". Det relativt store kvadrat - tja, så har man da ikke umiddelbart lavet en "flaskehals", og det var ikke ret meget dyrere end den samme type kabel med et noget mindre tværsnit.
 
Summa-summarum. Jeg føler at de store, sindssvagt dyre kabler er en joke og simpelthen at tage rumpetten på folk. Dog mener jeg, at der er noget at hente ved at lave nogle fornuftige kabler. Jeg laver selv mine egne (både højttalerkabler og signalkabler), og kunne ikke drømme om at købe de store, dyre kabelmærker. Så mange penge kan man købe rigtigt meget dejlig musik for
 
Tak for ordet
 
Venlig hilsen
 
Karsten

  Lige hvad jeg siger! og mine erfaringer.. DER ER FORSKEL! men denne til en hvis grænse.

mvh.

m.
miju
Seniormedlem
 
Indlæg: 863
Tilmeldt: man okt 24, 2005 19:41

Indlægaf 3DX » tors jan 26, 2006 14:47

Karsten Sømand skrev:
 
 
Min egen forklaring går på at de hjemmelavede netkabler til ca. 100 kr/stk har stort tværsnit, jord + skærm. Ydermere er der monteret en ferritkerne rundt om kablet, og skærmen er fjernet der hvor ferritkernen sidder - der er dog lavet en lille leder, som forbinder skærmen gennem ferritkernen. Kablet er 2,5 meter langt, da jeg har hørt at det skulle være godt.
 
 
så er det det, nok også
 
netkabler skal prøves. nogen gange er effekten klart til at hører, andre gange er det nok lidt mere "jeg vil hører forskel"
 
men hvis man syntes man kan hører forskel, kan man vel også. om det så er indbildninger er vel lige meget
 
 

 

3DX
Branchemedlem
 
Indlæg: 2441
Tilmeldt: tors nov 03, 2005 11:37
Geografisk sted: ht ing. :-)

Indlægaf Karsten Sømand » tors jan 26, 2006 19:58

Jeg kan se at miju har fuldstændigt den samme indgangsvinkel som jeg selv. Det er jeg ikke overrasket over - heldigvis
 
Som I har læst, er nogle af mine tiltag på netkablerne taget ud fra andres erfaringer på nettet og i HiFi-magasiner. Da det er småting rent økonomisk har jeg bare taget dem med "for en sikkerheds skyld" og ud fra den vurdering, at de ikke gør mere skade end gavn det pågældende sted. Dette gælder både den lille ferritkerne, og at kablerne er lavet i 2,5 m. længde.
 
Jeg købte en del af stumperne billigt i Tyskland, så det var meget billigt lige at lave kablet 1-1½ m længere. Jeg selv har overhovedet ikke nogen ide om det kan være rigtigt, men det gør i hvert fald ingen skade. Det er jo lige bøvlet at sætte stikkene på osv. på et 1m kabel som på et 2,5 m. kabel. Kablerne har relativt stort tværsnit (3 mm2 til både fase og nul + 1,5 mm2 til ekstrabeskyttelsen), så der er med statsgaranti ikke noget spændingsfald, som er værd at tale om.
 
Jeg kan i øvrigt anbefale at prøve. Det er jo meget hyggeligt, hvis man kan få lov til at sidde og nusse med det i fred og ro. Det vil med relativt stor sikkerhed give en forbedring i forhold til et almindeligt uskærmet "metervarekabel" med lille tværsnit til en 20´er. Alt efter materialer osv. kan man lave sådan et kabel for mellem 50-100 kr. pr. stk. Det synes jeg ikke er vildt!
 
Hyg jer.
 
vh
 
Karsten
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.
Brugeravatar
Karsten Sømand
Seniormedlem
 
Indlæg: 909
Tilmeldt: tors nov 10, 2005 20:28
Geografisk sted: Sjælland

Indlægaf Mogens Kamp » tors jan 26, 2006 20:24

Det med blindtest på kabler er en rigtig god ide, som tilmed har den mekanisme indbygget, at testeren overskrider egne fordomme.
For over 15 år siden havde jeg en meget sigende oplevelse, idet vi(inderkredsen) igennem en hel aften havde en blindtest, hvor 4 testere deltog.
Dengang var alle 4 enige om at MIT shotgun var det bedste, hvilket det på dette tidspunkt havde været igennem en årrække i inderkredsen. Der var manmge forskellige kabler med til testen, både dyre og billige og det blev lavet således, for at være sikker, at vi havde en første runde, hvor de induskable dårlige blev sorteret fra. Denne proces gik nemt og der var ingen nævneværdig uenighed.
De 3 kabler, der kom i finalen var Audioquest, mit shotgun og cardas. Finalens udvalgte var ingen overraskelse, da disse 3 kabler med "øjne på" alle var kabler, vi benyttede. Personen, der ejede stereoanlægget deltog ikke...han var kabelskifter.
Det interessante var, at ihvertfald 2 af os til hver en tid på daværende tidspunkt mente os i stand til at høre forskellene også på blindtest og disse 2 foretrak med stor margen MIT shotgun.kablet.
Blindtesten var grundig og strakte sig over en hel aften i finaleheatet.
Hvad der imidlertidigt skete var, at disse 2 tilhængere af MIT shotgun ..i blindtest slet ikke var i tvivl om, hvilket af de 3 kabler, der med stor margen var at foretrække. Og det var ikke MIT shotgun, som de mente det var.
Nej..det var mindsanten, Gud forbyde det, Audioquest diamond  (SØLV!), der vandt den dyst. Dette naturligvis på et fremmed anlæg, hvor kablet muligvis måtte kompensere og det var måske nok behovet for hvilken type kompensation, der blev udslagsgivende..denne aften.
Senere gentoges testen på et andet system og igen kom nøjagtig de 3 samme kabler i finaleheatet. Resultatet blev ved denne lejlighed mere mudret, da 2 fortsat foretrak Audioquesten, hvorimod 1 foretrak MIT shotgun og den sidste Cardas.
Testen gentoges endnu engang ved en noget senere lejlighed på førstnævntes system, der i mellemtiden havde fået diverse nye ting...men igen blev resultatet nøjagtig som den første gang.
Moralen er...at de bedste af kablerne...hurtigt udskiller sig..hvorved man ret hurtig ender op med de samme 3-4 kabler, endda uafhængigt af anlægget.
Hvilket et af de udvalgte, der så konkret "vinder" er voldsomt systemafhængigt og er således ikke nødvendigvis det samme kabel i alle opsætninger.
 
Mogens Kamp
Supermedlem
 
Indlæg: 1831
Tilmeldt: ons nov 02, 2005 01:02

Indlægaf miju » tors jan 26, 2006 20:39

Hr. AntiSilver har ret i at i en blind test skiller de bedste sig hurtigt ud fra de mindre gode rent kvalitativt...

Og når man så står tilbage med et antal rigtig kvalitativ gode kabler, alle nogenlunde i samme pris/kvalitet leje (som oftest) SÅ! begynder det at blive lidt problematisk... (og ganske lærerigt / øjenåbnene og tankevækkende)

Her begynder man ofte at få svært ved at skelne kablerne fra hinanden og eller afgøre hvilke er hvilke?? samt at komme med et bud der ikke er et subjektivt smags valg på hvilket ER! det bedste og mest rigtige?...  

Dette selv om at nogle af kablerne måske endda er ens egne favoritter eller endda ens egne!..  :shock:  (men ved man ik at det er dem man høre kan man nogle gange ikke kende dem igen.. ISÆR! ikke på et fremmet anlæg)

mvh.
m.
miju
Seniormedlem
 
Indlæg: 863
Tilmeldt: man okt 24, 2005 19:41


Tilbage til Teknologi, Teknik & Teori


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 4 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Forummet

Dit seneste kb!? (1833) Lyngdorf TDAI 2170 og 2200 (18) Hifi freaks under tvangs... (16) DIY Synergy horn (280) Witthoff's stereo. (35) Buchardts vennetrd (139) Genesis gendannet (6) Undersgelse af pickup (4) Pickup (12) Michael Bundesen (0) TDK hjtaler kabel !... (14) Sger god 2w modstand (686) Amphion (12) Inden Pensionen (23) Cat 6, Cat 7, eller Cat 8 ? (16)

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.