Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

DIY Højttaler kabler

Generel DIY-debat & andet, som du ikke kan finde en anden DIY-kategori til.

DIY Højttaler kabler

Indlægaf Allanvp » fre mar 30, 2007 21:25

Højttaler kabel til ca 300 kr der BARE sparker røv. Efter tre timers arbejde og en anelse ømme fingre sidder jeg nu tilbage og lytter med et smil der vandre til op over begge øre. Hvem havde troet at noget så simpelt og billigt kunne sætte det sæt wireworld ht kabel til vægs jeg havde hjemme til test i sidste uge. magen til detalje rigdom i lyden skal man fandme lede læge efter, bund og spark præsition i bassen og mellemtone er helt fænomenalt, der er simpelhen kommet helt vanvittigt meget mere lydbillede ud af mine htér uanset hvad jeg putter i cd afspilleren.
 
 
Allanvp
Nyt medlem
 
Indlæg: 45
Tilmeldt: fre mar 16, 2007 20:14
Geografisk sted: København

Indlægaf Janils » fre mar 30, 2007 21:41

Er det muligt at lokke opskriften ud af dig? Eller er det hemmeligt  :D
Mvh.
Jan Nielsen - http://www.pladespilleren.dk
Analog lyd, masser af pickupper, DIY højttalere, dipoler og gerne en god single malt, mens man nyder musikken.
Brugeravatar
Janils
Supermedlem
 
Indlæg: 1953
Tilmeldt: man okt 24, 2005 22:10
Geografisk sted: København

Indlægaf Allanvp » fre mar 30, 2007 21:51

Næ nej intet er hemmeligt her . 12 meter 5*2,5mm2 ca 1 meter krymeflex.
Kablet klippes i 4 stykker og skralles, de enkelte ledere snoes med en skruemaskine parvis, og derefter snos med endnu et snoet par, så du nu sidder med fire kabler med hver fire enkelte ledere. Derefter forbindes den ene ende med 2 bananstik med hver 2 enkeltleder. den andet i 1 banan. Så er det bare at sætte kablerne til forstærker og ht. Og lade dig overraske over fylde spark dybte og et væld af detaljer. Et kabel der levere varen som kabler til flere tusinde kroner. Det er billeder i min galleri mappe af det færdige resultat
Allanvp
Nyt medlem
 
Indlæg: 45
Tilmeldt: fre mar 16, 2007 20:14
Geografisk sted: København

Indlægaf Allanvp » fre mar 30, 2007 22:19

Skal ha fat i NKT i næste uge ang noget kobber der er omkring 99,999 % rent og op i en 6mm2 det er kun en prøve med det her kabel. Men ind til videre er det kun positivit det der kommer ud af mine htér..
Allanvp
Nyt medlem
 
Indlæg: 45
Tilmeldt: fre mar 16, 2007 20:14
Geografisk sted: København

Indlægaf TCaudiostyle » fre mar 30, 2007 22:25

Der passer åbentbart godt til dine højttalere  :dans:

Jeg har prøvet samme løsning + prøvet at ta den inderste isolering af også og "pakke" det ind i bomuld (anoraksnor) og synes også at det var fint til bas, men i mine tilfælde blev det for markeret og grovkornet i mellemtonen og især diskanten stak helt af.

Nu kører jeg med 25 x 0,25 mm snoet Kobber + 6 x 0,8 mm snoet ALU + 4 x 1,0 mm snoet sølv - dem snoet let omkring hinanden og i en tyk slange fyldt med olie.
Brugeravatar
TCaudiostyle
Profil Lukket
 
Indlæg: 320
Tilmeldt: tirs jan 16, 2007 21:41

Indlægaf Allanvp » lør mar 31, 2007 08:53

Nu på anden dagen er humøret stadig højt. Dog er der at ane en smule mere løs bas end lige først antaget. Dog kun når der bliver sat soul R&B på. Så det kunne jo godt have noget med sagen at gøre.
Allanvp
Nyt medlem
 
Indlæg: 45
Tilmeldt: fre mar 16, 2007 20:14
Geografisk sted: København

Indlægaf Allanvp » lør mar 31, 2007 20:48

Nå øv er skiftet tilbage til de gamle kabler. Det startede ellers godt må jeg indrømme, men jo mere jeg fik spillet på mine selvbyg kabler, jo mere hul (kasse aktig) blev lyden desværre. Det er sku alligvel ikke en leg at lave ht kabler. Der må rodes mere i kobber kvalitet, iltfri legeringer og hvad der ellers findes at teknikker på området. Det havde sku da oz været for nemt at tjene kassen på at bygge selv hvis det "bare" havde været griner... Men det sku prøves ikk smiler..
Allanvp
Nyt medlem
 
Indlæg: 45
Tilmeldt: fre mar 16, 2007 20:14
Geografisk sted: København

Indlægaf TCaudiostyle » lør mar 31, 2007 21:09

Min erfaring siger at isoleringsmaterialet har mindst lige så meget at sige, som selve lederen.
Brugeravatar
TCaudiostyle
Profil Lukket
 
Indlæg: 320
Tilmeldt: tirs jan 16, 2007 21:41

Indlægaf Karsten Sømand » søn apr 01, 2007 00:48

Allanvp skrev:Nå øv er skiftet tilbage til de gamle kabler. Det startede ellers godt må jeg indrømme, men jo mere jeg fik spillet på mine selvbyg kabler, jo mere hul (kasse aktig) blev lyden desværre. Det er sku alligvel ikke en leg at lave ht kabler. Der må rodes mere i kobber kvalitet, iltfri legeringer og hvad der ellers findes at teknikker på området. Det havde sku da oz været for nemt at tjene kassen på at bygge selv hvis det "bare" havde været griner... Men det sku prøves ikk smiler..
 
Overvej at blande kendt fysik sammen med lidt sund fornuft - hvis man kan sige sådan. F. eks. er det dokumenteret, at høje frekvenser søger udad i en leder. Dette sker i meget højere frekvensafsnit end audioområdet. Mener man, at det måske (!) kunne have en indflydelse alligevel er der jo ikke noget til hinder for at man laver sine ledere med stor overflade. Vil man også gerne have mulighed for "store strømtræk" til bassen må man bare øge kvadratet. Nu har vi allerede fat i to slags ledere. Fladvalsede ledere og rør.
 
Nogle siger at solid-core er det bedste fordi man undgår "diode-effekt" mellem lederne, jamen så er det da bare om at bruge så få ledere som muligt.
 
Har lederens metallegering en indflydelse må man jo gå efter hvad man føler for (store, fladvalsede sølvledere er desværre ret kostbare :-) ).
 
Isolering: Nogen mener, at al isolering er af det onde - jamen så brug så lidt som muligt for at undgå kortslutninger. Nogen mener at plastik er af det onde, så prøv noget andet. Statisk elektricitet kan ofte være noget værre skidt, så overvej at sprøjte lederne og/eller isoleringen med antistatisk spray (kan købes i elektronikforretninger).
 
Ja, det er ikke let, men er der nogen som har sagt at det SKAL være let??? :-) Nej, vel?
 
Forslag til jer som læser dette. Prøv at lave jeres eget højttalerkabel som følger (koster ikke alverden):
 
Ledere i kobberbånd (i det mindste til at starte med - man kan senere prøve med noget andet). Kunne være: 0,2 x 20 mm pr. leder. Antistatisk spray på (kan evt. forgyldes, hvis man vil undgå anløbning, og hvis man kan acceptere den ændring i lyden som måske (!) kommer).
 
Læg lederne ind i baner af tyndt bomuld, som sprøjtes med antistatisk spray. Lav gerne en spade direkte i kobberet, så du undgår at skulle skrue / lodde stik på (pas på mht. kortslutning hvis lederne er blottede alt for meget i enderne). Lad banerne ligge fladt ved siden af hinanden (ikke oven på hinanden).
 
Vil du gerne have at lederne rører ved isoleringen så lidt som overhovedet muligt (altså kun på kanterne) må du overveje at sno lederne akkurat så lidt, at isoleringen kommer til at ligge som et "rør" rundt om den enkelte leder. Nu er berøringsfladen meget minimeret i forhold til det totale overfladeareal på lederen, og resten af vejen rundt er der kun luft.
 
LYT!
 
Jeg er ret sikker på at der ikke er mange kabler uanset pris, som slår kabler, som er lavet efter ovenstående fremgangsmåde. I ovenstående er der rig lejlighed til at "fifle" med andet ledermateriale, form, forgyldning, isolering (bomuld, silke, rispapir, teflon osv.). Det fylder, er svært at styre osv., men lyden er på meget højt niveau.
 
Ulempe: Ingen snob-effekt, fylder meget og er svært at bukke/dreje rundt. Mao., et rigtigt nørd-kabel, som ud over den fremragende lyd er ekstra velegnet til fattige studerende, som gerne vil have ekstremt meget vellyd på kammeret.
 
NB! Ovenstående skriv er IKKE en aprilsnar. Hyg jer.
 
Venlig hilsen
 
Karsten
 
PS! Spørg mig IKKE om hvor man køber diverse ting og sager - Google, Krak, DBA, DGS osv!
 
 
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.
Brugeravatar
Karsten Sømand
Seniormedlem
 
Indlæg: 909
Tilmeldt: tors nov 10, 2005 20:28
Geografisk sted: Sjælland


Tilbage til Generelt & andet DIY


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.