Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Digital højspænding

Vis de andre brugere dit Hifi eller Surround system, dine løsninger på problemer og hvordan du nyder musikken

Digital højspænding

Indlægaf Twist » tors okt 25, 2018 00:49

Jeg har i fordums tid haft en pladespiller. Men et indbrud for mere end 30 år siden gjorde en ende på vinyl for mit vedkommende. Siden da har jeg hørt CD´ere og for små 5 år siden kastede jeg mig ud i streaming.

Jeg er endog så digital, at også min forstærker er digital. Min forstærker er en Lyngdorf TDAI 2200 med Room Perfect. Den driver et par Quad ESL 2905

1.jpg
1.jpg (48.04 KiB) Vist 6655 gange


Et par Quad fylder godt op i en stue, som ikke er meget mere end 16 kvadratmeter. Bemærk venligst min kaktus lampe i baggrunden. Den er jeg vældig stolt af, men den har afstedkommet nogle kommentarer om, at jeg er nuts - ikke mindst fra repræsentanter af det modsatte køn. Så det er altså ikke kun hifi der kan mangle WAF faktor :-)

Ud over min TDAI 2200 har jeg en Lyngdorf CD2 som CD afspiller og en Cambrigde 851 N som nedværksafspiller, som det fremgår af nedenstående billede

2.jpg
2.jpg (52.32 KiB) Vist 6655 gange


Nu skulle man ikke tro, at elektrostater kan levere tilstrækkeligt output i det dybe område til for alvor, at skabe problemer i en stue. Ikke desto mindre var det tilfældet da jeg først havde slæbt min Quads ind i lejligheden. Jeg anvendte på daværende tidspunkt ikke Room Perfect. Og her var masser af basbuldren, hvorfor jeg måtte købe et par Bas absorbenter. Det rettede meget op på problemet, mens Room Perfect gav det yderligere lidt til, da jeg endelig fik det sat op. Absorbenterne bag højttalerne ses nedenfor

3.jpg
3.jpg (38.98 KiB) Vist 6655 gange


Et andet problem i et lille rum er refleksioner. Det kommer man naturligvis ikke helt til livs, men som et plaster på såret har jeg søgt, at diffusere væggen bag ved lyttepositionen

Jeg har også søgt, at optimere min strømside, men erfaringerne er lidt blandende, idet jeg ikke rigtigt synes, at jeg fik så meget ud i investering i strømkabler og strømskinne m.m.

Jeg har dog fået ganske meget ud af at investere i lineære strømforsyninger til mit netværksgear, således at strømforsyninger omfatter et par S-boostere og en LPS af kinesisk oprindelse. Sidstnævnte investering er kommet til efter nogle tråde i forummet her ude, således at jeg har ladet mig inspirere.

Lige pt. er der ikke planlagt nye investeringer. Men jeg har lige været igennem en reparation af mine paneler, så foreløbig er jeg også glad for bare, at holde skruen i vandet.
Senest rettet af Twist ons nov 14, 2018 18:14, rettet i alt 4 gange.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » tors okt 25, 2018 19:23

Nu var jeg så begrænset til 3 billeder i første indlæg, som blev skrevet sent i går.

Som sagt så har jeg forsøgt, at diffusere væggen bag ved lyttepositionen. Overordnet set havde det nok været ønskeligt med større afstand til væggen bag ved lyttepositionen, men så kan det ikke blive i min beskedne stue.

Jeg har 2 "golden horn" (det hedder de vist). De er lavet i plastic og koster lidt kroner i betragtning af hvad det er. Folk med evner ud i gør det selv kan sikkert spare lidt penge her. Derudover har jeg købt nogle papdiffusere. De virker skam fint nok. Jeg har dog sat dem op med dobbeltklæbende tape, hvilket jeg fra tid til anden bander over. Gør det selv folket ville nok igen ryste på hovedet. Skal det gøres rigtigt skal de nok have tapetlim. Men pap diffuserne er en prisbillig løsning.

Nedenfor ses væggen bag ved lytte positionen

4.jpg
4.jpg (41.95 KiB) Vist 6566 gange


Som tidligere nævnt har der været tråde herude om Lineære strømforsyninger i forbindelse med anvendelsen af Netværks gear. Og her er noget at hente.

Jeg fik et godt tilbud på 2 S-boostere, som jeg slog til på. De ses nedenfor

6.jpg
6.jpg (54.83 KiB) Vist 6566 gangeYderligere blev der i en tråd herude forslået en LPS hos et firma i Hong Kong. Den blev købt på e-Bay. Efter lidt korrespondance med forhandleren gik det i orden. Man kan selvfølgelig aldrig vide om de specifikationer, som man har angivet bliver fulgt - eller om varen dukker op. Men det gjorde den og den lever op til det forventede. Umiddelbart vurderet får man meget for pengene når man handler elektronik i Fjernøsten. Men måske kan man omvendt også få dårlige erfaringer. Sagen fra Fjernøsten ses nedenfor

7.jpg
7.jpg (47.94 KiB) Vist 6566 gange


Strømforsyningen trækker min router

Jeg har en OK router og en OK switch. Men jeg kunne sikkert hente yderligere noget ved, at kære mig mere om mit netværksgear. Jeg lytter mest på min NAS, som til gengæld er en ganske simpel Medion på budget. Den har nogle år på bagen, men er stadig funktionel.

Backup opbevarer jeg i forbindelse med mit computersystem, og har for øvrigt også en anden NAS, som dog larmer så meget, at jeg kun bruger den til backup, da dens niveau for brum er til gene når man hører musik ved moderate niveauer.
Senest rettet af Twist fre okt 26, 2018 00:04, rettet i alt 1 gang.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » tors okt 25, 2018 20:21

Mit Højttaler kabel er et Oyaide kabel. Jeg tror det hedder noget med PX 800 eller deromkring. Det var nedsat til 50 % af prisen. Jeg tænkte lidt, at det kan man altid hævde. Men et tjek af priserne viste, at det faktisk holdt stik. Så jeg fik det til en rigtig god pris. Jeg har taget et billede omme bag ved elektrostaterne. Jeg fik et løft med dette kabel. Samtidig kan man på nedenstående billede se bag ved elektrostaterne. Med dipoler, som dem skal man nok ikke meget tættere på bagvæggen.

8.jpg
8.jpg (57.78 KiB) Vist 6538 gange


Som lidt berørt i tråden her, så har jeg gjort lidt ved min strømside.

Jeg har en ground condtioner RGB 24 fra acoustic revive. Den har jeg dog ikke et billede af. Men den gav en effekt.

Til gengæld synes jeg ikke, at jeg hentede meget ved, at investere i en strømskinne og powerkabler - og det endskønt der blev hældt et par kilo i projektet. Lidt blev der hentet måske ved strømskinnen, men kabler?

Nedenfor ses nyindkøbte strømkabler og strømskinne

9.jpg
9.jpg (55.65 KiB) Vist 6538 gange


Slutstikkene passede ikke til mit gear. Hifi Cable hvor jeg havde købt dem tilbød, at lodde nye stik på gratis. Jeg valgte dog, at betale materialeprisen. Ret skal også være ret, og jeg har udmærkede erfaringer med, at handle derude. Som en afstikker kan jeg så anbefale nogle af de CD´er i f.eks. HD24 som han handler med. Der er nogle lydmæssige perler imellem. De koster selvfølgelig også lidt derefter.

Sidst vil jeg berette lidt om sommerens begivenhed, da mine paneler gik i stykker. De måtte en tur omkring hifi freaks og jeg fik skiftet 2 paneler i den ene højttaler. Så nu er jeg taknemmelig for, at mit gear er intakt og i orden

Nedenfor ses nogle af de udskiftede paneler, som jeg fik med retur.

10.jpg
10.jpg (89.15 KiB) Vist 6538 gange
Senest rettet af Twist fre okt 26, 2018 00:08, rettet i alt 1 gang.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Medlem » tors okt 25, 2018 21:12

Flot! Det er noget af en beskrivelse Twist. Hatten af for det  :)
(Lidt synd med den vinyl-historie).

Du må siges at være en ægte hifi entusiast, og (tror jeg) en stor musikelsker  :wink:

Det spiller sikkert rigtig godt  :P

Den CD2 ville jeg godt prøve en dag, tror den er ret god? Du er vel sikkert godt tilfreds med den?

Tillykke med at du er kommet frem til noget som du er tilfreds med.
Brugeravatar
Medlem
Supermedlem
 
Indlæg: 1369
Tilmeldt: lør jan 28, 2006 21:32
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » tors okt 25, 2018 21:43

Medlem: Jeg havde først Lyngdorf CD1. Og den kørte en 3½ års tid. Så gik den i stykker og jeg fik et nyt drev i den. Det gik så igen i stykker efter et års tid. Og så gad jeg sgu ikke rigtigt CD1 mere og købte CD2

Og ja - jeg var godt tilfreds da jeg hørte CD2. Det var et klart løft.

Den lyder også bedre end min streamer - ingen tvivl om det. Under tiden kan den brilliere lidt med hvad den kan i toppen.

En af mine venner troede ikke på mig, da jeg berettede om forbedring, for jeg kører jo digitalt ud og ind i min TDAI 2200.

Jeg sparer dog lidt på den i det daglige, og det er på en måde lidt sygt, at være sparsommelig som hifi freak, men jeg har dog taget livet af nogle optiske drev igennem tiden, hvor imod en NAS kan udskiftes for ingen penge.

Ja - CD2 er en god CD afspiller synes jeg. Den skulle også have samme DAC som millinium forstærkeren, og intelligent upsampling til 24 bit.

Jeg har dog 700 CD´er og mange af perlerne i min musiksamling har jeg på CD, så ind i mellem må CD2´eren i sving. Og når den er slidt op, så må jeg købe en ny, selv om jeg søger, at spare lidt på den :-)
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » fre okt 26, 2018 11:13

LASSENCAD: Ideen til overskriften kom da jeg i mit setup udelukkende kører digitalt dvs. at jeg kun lytter til digitale signalkilder. Min forstærker er også digital.

Det med højspænding kom af, at elektrostater jo arbejder med højspænding. På Qaud steppes spændingen på panelerne op til omkring 5000 V.

Det var sådan lidt de tanker, som jeg gjorde mig.

Jeg har før haft analoge signalkilder, men de tider er forbi, selv om jeg ganske vist har et A/D modul i min Lyngdorf forstærker

I dagligdagen lytter jeg mest på streaming. Jeg streamer dog ikke så meget fra nettet. Det er mest fra min NAS jeg lytter

Jeg køber nogle gange CD´er antikvarisk og ripper dem. Ofte forærer jeg skiverne væk til en kammerat efterfølgende. Jeg har en større CD samling, som jeg dog for alvor ikke har begivet mig ud i, at rippe.

Men alt er digitalt.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » fre okt 26, 2018 11:36

Og så skulle jeg måske tilføje LASSENCAD, og jeg også har villet berette om et par af de krumspring, som jeg har måtte foretage for, at få et par ESL 2905 til, at spille i et mindre rum - altså mht. akustik.

I en beboelses ejendom dvs. at jeg bor til leje kan jeg naturligvis ikke udrette mirakler.

Alligevel gik det lidt galt da jeg satte et par store dipoler ind i en lille stue. Men jeg kunne dog rette op på det for den største dels vedkommende.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » fre okt 26, 2018 14:48

Tak LASSENCAD:

Jeg havde for en del år tilbage et par B&W 804 S. Og dengang var jeg ikke tilfreds med Room Perfect. Men det var også fordi jeg ikke rigtigt fulgte Lyngdorfs anvisninger.

Der skal være mindst en meter mellem de målepunkter altså hvor man placerer mikrofonen når man kalibrerer systemet.

Nu hvor jeg har tunet det ind med mine Quads giver det den ønskede virkning dvs. at det retter noget op på frekvensgangen på trods af de akustiske reguleringer, som jeg har foretaget i rummet.

Der er dog kun et begrænset sweetspot, men det må også tilskrives, at Quad godt kan betegnes, som lidt udprægede "egoist højttalere". Den slags følger nogle gange med panelhøjttalere.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf boydk » fre okt 26, 2018 18:14

Twist skrev: Den slags følger nogle gange med panelhøjttalere.


Hvor er du egentlig flink  :D
Vil påstå, at det altid følger med panelhøjttalere  :wink:
Turntable: FFYX DIY Kit
Tonearm: STAX UA-9 & Jelco SA-750L
Cartridge: Ikeda 9TS, Sumiko Palo Santos Presentation, Shure V15-IV MR, Goldring 920IGC/Jico-SAS, SAEC-C1, Ortofon Rondo Bronze, Ortofon Jubilee, ZYX Ultimate 100.
Degritter Ultrasonic Record Cleaner.
Stepup: DIY Silk Audio MC220-A, DIY Cinemag 1254, DIY Sowter 9570 PC-OCC
Preamp: Vincent SA-T7
Riaa: DIY Pass Labs X-Ono clone
CD/SACD/DVD-A drive: Oppo BDP-93EU
Dac: DIY AK-4399-6N16B-V out
Poweramp: 2 x Advance Acoustic MAA-1000
Speaker: Magneplanar MG3.6/R
Cable: Cardas Hexlink Tonearm connect, Cardas Hexlink RCA, DIY IBM Token Ring + Albedo Pure Silver som signalkabel. VdH Magnum Hybrid til HT.
boydk
Seniormedlem
 
Indlæg: 721
Tilmeldt: fre okt 19, 2012 08:02
Geografisk sted: Århus

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » lør okt 27, 2018 01:07

BoyDK: Nu skal man jo passe på med, at påstå noget skråsikkert og jeg ved ikke hvordan det er med dine Magnepan højttalere.

Mest betydeligt for hvor indsnævret et sweetspot man har er vel højttalernes spredningskarakteristik. Og her spredes lydbølger som fysisk fænomen i sig selv lidt frekvensafhængigt

Og jeg ved naturligvis også, at forskellige producenter af paneler tackler det her med højttalernes spredning på lidt forskellig måde.

Mine Quads har noget som de kalder "time delay line" dvs. at lyden spredes i koncentriske cirkler(tidsforinket) over membranen, således at højttaleren skal emulere en punktkilde, hvor diskanten skal fornemmes, at komme fra centrum af højttaleren.

Martin Logan buer deres paneler på deres CLS (Curved linear Source)

Så man kan altså godt tackle det med spredningskarakteristikken på lidt forskellige måder.

Når alt dette er sagt, så følger spredningen fra højttalerenheder også lidt fysikkens love. Skulle det formuleres lidt anderledes, så spredes lyden langt mere fra en punktkilde end et panel med et stort membranareal

Mange line source kilder spreder jo heller ikke ret meget i det vertikale plan, hvis man f.eks har et langt bånd som lydkilde.

Om elektrostater og andre paneler siger man jo også gerne lidt som tommelfingerregel, at man skal have afstand til bagvæggen da de er dipoler, men at afstanden til sidevæggene ofte ikke behøves, at være så stor.

Så hvis jeg alligevel skulle blive lidt skråsikker her mod slutningen, så ville mit svar blive, at nej det kan jeg naturligvis ikke vide, men at fysikkens love måske alligevel virker med i det forhold, at paneler, ofte byder på et lille sweetspot da de er "direktive" i strålingen af lyden. Til gengæld er et stor membranareal en fordel på så mange andre måder.
Senest rettet af Twist ons nov 14, 2018 18:22, rettet i alt 1 gang.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » lør okt 27, 2018 02:58

PS: Boydk: Ej det er måske mig der ikke forstår din humor :)

Nope jeg kan ikke høre musik i hele hytten med stort udbytte.

Jeg kan kun servere musik for op til 3 gæster, og optimalt er det sgu kun for en person.

Off axis har jeg endog svært ved, at vurdere hvor højt jeg spiller. Og da min stue er lille må jeg ofte sidde forskudt til siden, da det bedste naturligvis skal gælde for gæsterne.
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf boydk » lør okt 27, 2018 08:56

Det tror jeg (den med humor´en)  :D
Du skrev: Nogle gange.
Jeg vil påstå, at det er alle gange  :wink:
Har endnu tilgode at høre en panelHT, der giver mulighed for sweetspot til mere end en person. Det var såmænd bare det, jeg mente  :D
Turntable: FFYX DIY Kit
Tonearm: STAX UA-9 & Jelco SA-750L
Cartridge: Ikeda 9TS, Sumiko Palo Santos Presentation, Shure V15-IV MR, Goldring 920IGC/Jico-SAS, SAEC-C1, Ortofon Rondo Bronze, Ortofon Jubilee, ZYX Ultimate 100.
Degritter Ultrasonic Record Cleaner.
Stepup: DIY Silk Audio MC220-A, DIY Cinemag 1254, DIY Sowter 9570 PC-OCC
Preamp: Vincent SA-T7
Riaa: DIY Pass Labs X-Ono clone
CD/SACD/DVD-A drive: Oppo BDP-93EU
Dac: DIY AK-4399-6N16B-V out
Poweramp: 2 x Advance Acoustic MAA-1000
Speaker: Magneplanar MG3.6/R
Cable: Cardas Hexlink Tonearm connect, Cardas Hexlink RCA, DIY IBM Token Ring + Albedo Pure Silver som signalkabel. VdH Magnum Hybrid til HT.
boydk
Seniormedlem
 
Indlæg: 721
Tilmeldt: fre okt 19, 2012 08:02
Geografisk sted: Århus

Re: Digital højspænding

Indlægaf Merz » lør okt 27, 2018 09:37

Twist: godt at høre du er kommet på plads efter en lang tids venten, men der er vist ingen tvivl om, at det var ventetiden værd :D

Flot beskrivelse af din tilgang og udvikling i dit hifi setup, imponerende at de kan spille i det lille rum. Men viser jo bare, hvor meget det betyder med “alt det rundt omkring” for optimering, ikke blot plug and play!

Hvor stor afstand har du egentlig imellem højttalerne og frem til lyttepositionen? De Quad skulle jo netop også være eminente i nærlytning.
Merz
Medlem
 
Indlæg: 99
Tilmeldt: ons aug 27, 2014 21:16

Re: Digital højspænding

Indlægaf Twist » lør okt 27, 2018 11:42

Tak Merz

Jeg tror, at afstanden mellem højttalerne er under 2 meter. Og det er også væsentligt under Quads anbefalinger i brugermanualen. Men min stue er kun omkring 4 meter bred, så det kan ikke blive meget anderledes. Panelerne er jo sig selv 70 cm brede.

Ja - men de kunne så heller ikke spille i så lille et rum uden videre. Bas absobenterne skrællede de værste af de problemer der var væk, og Room Perfect gav lidt til. Noget helt andet er, at man nok ville få lidt mere ud af højttalerne i et lidt større rum. Jeg har dog ikke lige planer om, at flytte, for min husleje er helt rigtig - og givet at man kan betale kassen for en bolig i København, så er det den bedst mulige løsning pt. Jeg tænker såmænd, at jeg skal bæres ud herfra :-)

Nærlytning kan jeg grundet min stues størrelse nok heller ikke komme i vej med, da jeg ikke kan forestille mig, at man kan praktisere dette uden virkelig, at have noget plads til rådighed, således at man kan komme godt fri af væggene.

Ja - det var lidt af en tråd i sommers, da de gik i stykker. Og det var shit for man er jo lidt ved siden af sig selv når ens gear er nede. Og det tog noget tid. Til gengæld har der ikke været fingeren at sætte på noget efter, at jeg har fået mine højttalere hjem, og alt i alt må man jo sige, at jeg fik en god behandling af importøren.

Der er dog ingen tvivl om, at den Café der ligger i nærheden har haft kronede dage grundet nedbruddet på mine Qauds. Dels var det stinkende varmt - og jeg havde ingen musik i hjemmet - altså måtte jeg hænge ud dernede :--)
Twist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 404
Tilmeldt: man maj 09, 2016 18:54

Re: Digital højspænding

Indlægaf Merz » lør okt 27, 2018 12:51

Twist skrev:Tak Merz

Jeg tror, at afstanden mellem højttalerne er under 2 meter. Og det er også væsentligt under Quads anbefalinger i brugermanualen. Men min stue er kun omkring 4 meter bred, så det kan ikke blive meget anderledes. Panelerne er jo sig selv 70 cm brede.

Ja - men de kunne så heller ikke spille i så lille et rum uden videre. Bas absobenterne skrællede de værste af de problemer der var væk, og Room Perfect gav lidt til. Noget helt andet er, at man nok ville få lidt mere ud af højttalerne i et lidt større rum. Jeg har dog ikke lige planer om, at flytte, for min husleje er helt rigtig - og givet at man kan betale kassen for en bolig i København, så er det den bedst mulige løsning pt. Jeg tænker såmænd, at jeg skal bæres ud herfra :-)

Nærlytning kan jeg grundet min stues størrelse nok heller ikke komme i vej med, da jeg ikke kan forestille mig, at man kan praktisere dette uden virkelig, at have noget plads til rådighed, således at man kan komme godt fri af væggene.

Ja - det var lidt af en tråd i sommers, da de gik i stykker. Og det var shit for man er jo lidt ved siden af sig selv når ens gear er nede. Og det tog noget tid. Til gengæld har der ikke været fingeren at sætte på noget efter, at jeg har fået mine højttalere hjem, og alt i alt må man jo sige, at jeg fik en god behandling af importøren.

Der er dog ingen tvivl om, at den Café der ligger i nærheden har haft kronede dage grundet nedbruddet på mine Qauds. Dels var det stinkende varmt - og jeg havde ingen musik i hjemmet - altså måtte jeg hænge ud dernede :--)


Mener jeg har læst flere steder, og også kommenteret af reviewer hos Stereophile (eller anden), at du netop med Quad kan side meget tæt på dem, og opnå sublim lyd.
Merz
Medlem
 
Indlæg: 99
Tilmeldt: ons aug 27, 2014 21:16

Næste

Tilbage til Mit anlæg


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.