Yeids - jeg har styr på det
Både compressorer og expandere virker ved hjælp af en VCA - Voltage-Controlled-Amplifier. Indgangsspændingen (signalet) styrer simpelthen forstærkningen - i en compressor sænkes forstærkningen jo højere inputsignalet er, i en expander øges forstærkningen med mere inputsignal.
Smart ikk?
Det der bare er svært, det er at bestemme tidskonstanten - altså hvor hurtigt/langsomt de skal reagere. Hvis de reagerer for langsomt så er effekten hørbar, og hvis de reagerer for hurtigt så får man 'pumpe' effekt og 'stønne-lyde'-moduleringer.
Det er nemt nok ved et enkelt instrument ( vokal, guitar etc) og derfor fine til live musik/studie-optagelse, men det er straks værre med et helt band der spiller på een gang ( kompleks musik) - for så vil tidskonstanten blive indstillet efter bas og stortromme, og give total op-og-ned modulering af mellemtone og diskant, hvilket er virkeligt irriterende.
Så på radiostationer bruger de 'multiband-kompressorer', hvor frekvenserne deles op i måske 5 eller 8 bånd, komprimeres hver for sig med hver sin tidskonstant, og på den måde hører man ikke direkte kompressoren arbejde.
Så hvis dit håb er, at lave en 'modsadsat radio-funktion' expander, så skal du nok lave ret mange kredsløb.
De gamle båndoptager-støjreduktioner fungerede faktisk efter dette princip.
Det der hed DBX var en 2:1 kompressor inden det kom på kassettebånd og en 1:2 expander efter afspilning. Vupti fra 40dB dynamik område til 80dB! (Jeg nåede aldrig selv at høre en DBX støjreduktion i brug, men jeg tør ikke tænke på hvordan det lød når der var dropouts, snavs på båndet og båndsalat
)
Dolby A, B, C og tilsidst SR var lidt mere kompliceret, da det kun var i mellemtonen og diskanten at det var effektivt.
Jeg mener faktisk at den der model fra Pioneer har opdeling i tre frekvensbånd, hvor de gamle Pioneer kun havde eet bånd.
Diagrammer? ...her:
http://www.hifiengine.com/manuals/pioneer.shtml
Der er servicmanual på RG-2 og RG-9 som virker på samme måde. ( det vil være en temmlig hardcore clonings-opgave hehe)
NB: Det er gratis at blive medlem af hifiengine og få adgang til servicemanualerne.