Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

DIY Synergy horn

Alt om "gør-det-selv" højttalerkonstruktion.

DIY Synergy horn

Indlægaf schlager » søn okt 06, 2019 02:50

Så blev det min tur til at få opgradering i lytterummet. Væk er de store papir tractrix horn, som jeg ellers har været meget tilfredse med, med de begrænsninger de nu har.

Webp.net-resizeimage.jpg
Gamle tractrix horn
Webp.net-resizeimage.jpg (72.35 KiB) Vist 5262 gange


Enter DIY Synergy horn med BMS 4540ND kompressionsdriver og 2 stk Celestion 4” TF0410MR som er en lukket enhed med højt fs, lige det der skal bruges i sådan en højtaler.

Webp.net-resizeimage.jpg
Nye Synergy horn
Webp.net-resizeimage.jpg (232.67 KiB) Vist 5262 gangeWebp.net-resizeimage.jpg
Her ses driverne der er på hornet.
Webp.net-resizeimage.jpg (72.53 KiB) Vist 5245 gange


Et Synergy horn er et konisk horn som giver et konstant direktivitetsmønster over dens frekvensområde. I denne udgave spiller hornet fra 400 hz og op og har konstant direktivitet fra ca. 700 hz.  Fordelen ved dette er at udstrålingen til siderne, i denne udgave 90 x 65 grader, er ens med udstrålingsmønsteret i on-axis (0 grader). Dette giver et meget fint lyd billede over et stort lytteområde. Der er en masse tekniske detaljer som skal overholdes for at få et Synergy horn til at virke efter hensigten, alt med udgangspunkt i fysik og akustik. Der er altså ikke noget hokus pokus i designet.

En anden signifikant fordel er at hornet med alle dens enheder (der kan også monteres basser på, hvis det ønskes), fungerer som en enkelt lydkilde og at lyden er meget uniform inden for dens spredningsmønster. Det giver en dejlig afslappet og naturlig lyd. De tractrix horn jeg havde før, havde en center til center afstand på ca. 35 cm, dvs at forskellige dele af lyden kom fra forskellige steder i rummet. Dette gør at man ikke kan få en perfekt summation af enhederne og det kan også være svært (umuligt) at få styr på fasen. Dette er noget alle flervejs horn højtalere lider af, i mere eller mindre grad, afhængig af center til center afstanden.

Ved at have enhederne samlet, er det muligt af få lineær fase, med lidt filter tricks og da enhederne udstråler fra et område der er ca. 8,5 x 8,5 cm, fungerer de i praksis som en fuldtone enhed med en usædvanlig ren impuls response.

En anden snedig detalje ved princippet er, at mellemtonerne har deres eget kompressionskammer som fungerer som et akustisk lavpas filter. Dette formindsker forvrængningen og giver en meget ren lyd, som udmønter sig i transparent og detaljeret lyd.

Følsomheden er lidt over 100dB/1w så de kan spille højt, dynamisk og rent.
Senest rettet af schlager man okt 07, 2019 08:12, rettet i alt 2 gange.
Jeg elsker horn, for man kan drikke mjød af dem.
schlager
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 162
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 21:00
Geografisk sted: Slagelse

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf MortenB » søn okt 06, 2019 05:36

Imponerende selvbygger højttalerprojekt   :!:  :D  Hvem der bare havde en del af huset, der kan bruges frit til lyd som du har.

Spændende med de nye mellemtone- og diskanthorn..! Jeg har aldrig set den type horn før, hvor tre enheder på denne måde deler samme horn, men det giver rigtig god mening. Både ift den punktformige lydkilde og at hornet virker som akustisk lavpasfilter for mellemtonerne.
Hilsen,
Morten
Brugeravatar
MortenB
Supermedlem
 
Indlæg: 2094
Tilmeldt: fre apr 06, 2007 00:21
Geografisk sted: Østjylland

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf schlager » søn okt 06, 2019 07:27

MortenB skrev:Imponerende selvbygger højttalerprojekt   :!:  :D  Hvem der bare havde en del af huset, der kan bruges frit til lyd som du har.

Spændende med de nye mellemtone- og diskanthorn..! Jeg har aldrig set den type horn før, hvor tre enheder på denne måde deler samme horn, men det giver rigtig god mening. Både ift den punktformige lydkilde og at hornet virker som akustisk lavpasfilter for mellemtonerne.


Ja, hvis du spørger mig, så har Tom Danley som er idemanden bag designet, lavet en lille geni streg og løst mange af de problemer, stort set alle andre konstruktioner i mere eller mindre grad døjer med. Jeg nævner i flæng, sub optimal power respons (pga manglende konstant diretivitet), center til center afstand mellem enheder (svært at få lineær fase), lav følsomhed.

Ift. de store tractrix horn mangler de absolut intet, tværtom er klarheden og detaljerigdommen i lyden øget, dynamikken mindst on par, hvis ikke bedre. Jeg skulle ikke høre mange musik numre, for jeg vidste at mine papir horn måtte vige pladsen   :)
Jeg elsker horn, for man kan drikke mjød af dem.
schlager
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 162
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 21:00
Geografisk sted: Slagelse

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf mson » søn okt 06, 2019 18:34

Tom Danley er i sandhed en inspiration og "whizz-kid." Spændende upgrade, Sebastian. Har også et godt øje til de Synergy horn..
Kilde: Synology NAS + DIY medieserver -  USB-S/PDIF konverter: Audiophilleo 2 + PurePower DAC/pre: BCA Roquefort - Effekt: Belles SA-30 - Højtt.: Electro-Voice TS940D LX - Subwoofere: 2 x lilmike's "MicroWrecker" tapped horn - Sub forstærker: Crown K2 - DSP: Xilica XP-3060 - Signalkabel: Mundorf Silver/Gold XLR-RCA/Mogami 2549 XLR-XLR - Højtt.-kabel: Duelund Coherent Audio DCA16GA + Mundorf Silver/gold (shotgun) - Strømkabler: DIY m. IeGo kobberstik
mson
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 198
Tilmeldt: ons jul 01, 2009 09:09

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf elektrolytten » tirs okt 08, 2019 01:15

Han har absolut  ret, pointsource er det rigtige, men der er der intet nyt i , det har altid været en god ide at lave at lave  en bred mellemtone (bredbåndsenhed) som hjælpes i begge ender. eller såmænd bare en bredbånds enhed alene. eller en coaxial enhed hvor TAD nok er den fornemeste repræsentant.

Lyttede lidt på youtube, det lyder jo forfærdeligt på alle video og der er den samme klang,  en undelig tynd pling plong pling tragtlyd. som igennem en telefon. eller en optagelse fra trediverne i forrige århundrede
Eller som hvis man ligger en veldæmpet hifi enhed ved siden af en højeffektiv PA ligende enhed og lytter.

For mig virker det som om det eneste rigtige her er pointsource.
Men om de virkelig også virker sådan i virkeligheden kan kun vurderes på det hørte perspektiv.
Kan højtaleren forsvinde fuldstændig , kan der stå en guitar midt i højtaleren som hvis den var placeret midten af lydbilledet, kan perspektivet være fuldstændig uafhængig af højtalerens placering, både i størrelse ,dybde ,højde  og brede og varierer efter hvad kilden kræver som en kamæleon.
Dette  gælder iøvrigt også hvad angår grund klangen og evnen til at gengive ruminformationer på kilden , det tvivler jeg alvorligt på kan lade sig gøre på et højt hifi niveau med dette princip.

At blande lyden i en "gryde"  og lukke det ud igennem en tragt virker for mig  ikke som den rigtige/optimale løsning , når man nu har så mange andre muligheder som hifi entusiast , men set ud fra et PA synspunkt hvor der ikke er alle disse muligheder kan jeg da godt se den eventuelle fidus.

https://youtu.be/PxezU7oQHFk
https://youtu.be/5rAI-uJcblg¨
https://youtu.be/JKia7isv4K4
https://youtu.be/BjeZP6dSOs8
Senest rettet af elektrolytten tirs okt 15, 2019 01:01, rettet i alt 2 gange.
elektrolytten
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 151
Tilmeldt: tors feb 21, 2019 14:42
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf i-anden » ons okt 09, 2019 13:06

Hvem bruger YouTube til at lytte efter kvaliteten? Det med guitaren er der mange højttalere der kan når rummet tillader det. Horn højttalere har verden over fået meget ros så helt dårligt kan de ikke være. Avantgarde er et af mærkerne
i-anden
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 260
Tilmeldt: tirs aug 13, 2019 21:03

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf Gekkofinger » tors okt 10, 2019 01:54

Nu syntes jeg, at Schlager tidligere horn, hørt i maj,  havde fordele i forhold til de Avantgarde jeg høre på sidste års udstilling. Og enig med det med pointsource. Men....ved live lytning, som for mange er det vi efterligner, hvor oplever man en guitar lige i midten af lydbilledet? Men den ged har vi før diskuteret. Fred med det. Der findes mange fede live optagelser som kan gengive dette. Ex. Nick Cave and the bad seeds "live at kcrw".
Live optagelser fra Kexp og Tiny desk coccert på tuben, er fede at lytte til. Trods bitrate. Fordi det er live optaget.
Held og lykke med at rode DIy og lytte i efterårsferien!
Brugeravatar
Gekkofinger
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 467
Tilmeldt: fre maj 08, 2015 16:35
Geografisk sted: Vestsjælland

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf digital_thor » tors okt 10, 2019 02:10

@elektrolytten
Lydgengivelse handler om at skabe en illusion. Lidt som når du spiller computer i stedet for paintball eller at køre go-cart. Man kan komme tæt på med alle mulige krumspring, men det er jo af gode grunde aldrig det samme.
Der er nogle fordele og ulemper ved alle former for højttalerdesign. Men jeg syntes ofte at du komme med lidt for udefinerede henvisninger til hvad du mener, som værende den "rigtige" måde og den "forkerte".
Først og fremmest er følelser alt for dybt integreret i vores holdninger - os allesammen inkluderet. Men derfor syntes jeg godt at man kan prøve at benytte de teorier, der forsøger at sætte vores oplevelser i system.
Bevares - det er blot teorier, men hvis man har en bedre teori, så ser jeg ingen hindring for at fremlægge den.
Lydudbredelse, akustik, elektronik osv. Er velbeskrevne emner og hvis vi fjerner vores følelser fra de enkelte emner, så vil de fleste argumenter og påstande falde til gulvet. Lidt kold og lidt kynisk, men til gengæld påvist og eftervist et hav af gange. Alle kan aldrig blive tilfredse - men fred med det - hvis du har lov til at være her - så har jeg det også. Ellers går ligningen ikke op  :wink:
Der er helt reelle og konkrete teorier bag de givne lydsignaturer fra alle kendte højttalerkonstruktioner. Så hvad er det, som du ikke kan forstå, hvad er det der undre dig?
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 462
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf elektrolytten » tors okt 10, 2019 02:12

i-anden skrev:Hvem bruger YouTube til at lytte efter kvaliteten? Det med guitaren er der mange højttalere der kan når rummet tillader det. Horn højttalere har verden over fået meget ros så helt dårligt kan de ikke være. Avantgarde er et af mærkerne


Jeg er absolut enig , det er også kun et supplement og kun fordi lyden har nøjagtig samme tendens i alle video,  plus at man må formode at dem som har uploadet videoerne må have en anden opfattelse af hvad god lyd er end jeg,  man oploader vil ikke noget som man synes lyder af lort for at  understøtte ens overbevisning om hvad den ultimative lyd er.

Netop dette er  interessant hvad ligger vi i begrebbet hi fi og god lyd , hvad er målet,  skal det være hvad hver enkelt kan lide eller skal det være hifi naturtro gengivelse godt som dårligt afhængig af kilden.

Horn og ikke horn skiller næsten hifi entusiaster lige så meget som venstre og højre i politik, jeg har hørt mange horn-systemer i mit liv og jeg har aldrig fattet begejstringen og aldrig fattet hvorfor nogle ligger den enorme energi  i bygningen af disse systemer.

Sættes et par udvalgte optagelser på kan  selv ejeren af hornene i langt de fleste tilfælde hører at det nok ikke er så godt , men det afvises hurtigt med at det nok er en dårlig optagelse , selvom man kan demonstrere at optagelsen faktisk lyder fantastisk på ens eget anlæg,

Dette fortæller jo også alt om hvor stor forskel der kan være på gengivet lyd, og det i sig selv er interessant, det er i hvert tilfælde noget som overasker mig hver eneste gang, variationen i lyden fra forskelige anlæg og variationen i hvad den enkelte fortrækker når anlægget ikke er perfekt.

Mit indtryk er dog at jo nærmere anlægget kommer det perfekte jo mere enige er vi.

@digital Thor  jo alle kan faktisk blive tilfredse men det er sjældent det sker , men det er det man må arbejde hen imod,  og efter min overbevisning indbefatter det absolut ikke brugen af horn.

Min negative opfattelse af horn er naturligvis understøttet af at det teoretisk er det rene gak , forstærkning af lyd kan fortages 1000 gange bedre med en ordentlig forstærker kombineret med eventuelt mange enheder parallelt hvis man absolut skal have lydtryk hvor ørene bløder.
Senest rettet af elektrolytten søn okt 13, 2019 00:05, rettet i alt 1 gang.
elektrolytten
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 151
Tilmeldt: tors feb 21, 2019 14:42
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf i-anden » tors okt 10, 2019 06:39

Er det ikke mere for at få naturtro dynamik og mindre påvirkning fra rummet, end det er lydtryk at man bruger horn ?
i-anden
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 260
Tilmeldt: tirs aug 13, 2019 21:03

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf MortenB » tors okt 10, 2019 09:34

Præcis: Mere realistisk gengivelse af både micro- og macrodynamik og generelt mere headroom, som bidrager til en meget naturtro gengivelse. Det er en udbredt kommentar blandt dem, der bare ikke vil kunne lide hornkonstruktioner, at det handler om at spille så højt som mulig.
Hilsen,
Morten
Brugeravatar
MortenB
Supermedlem
 
Indlæg: 2094
Tilmeldt: fre apr 06, 2007 00:21
Geografisk sted: Østjylland

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf schlager » tors okt 10, 2019 11:44

Akustisk impedans tilpasning er kodeordet for horn. Det er her den høje effektivitet kommer fra. Direktiviteten fra hornet (waveguiden), spiller også lidt ind. Den meget mere effektive energioverførsel, gør at dynamik, transienter, og detaljeringsniveauet, for mig, giver en mere ægte lyd og bare generelt større lytteglæde. At der findes andre meninger om dette, er jeg helt tryg ved. Horses for courses :D
Jeg elsker horn, for man kan drikke mjød af dem.
schlager
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 162
Tilmeldt: ons okt 07, 2015 21:00
Geografisk sted: Slagelse

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf mugge » tors okt 10, 2019 13:04

Jeg har hørt på hornhøjtalere, der lød forfærdeligt, og jeg har hørt nogen, der lød så vidunderligt og naturtro og dynamiske, at jeg ville elske at eje dem, hvis jeg ellers havde plads.
mugge
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 150
Tilmeldt: lør feb 20, 2010 12:27

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf elektrolytten » tors okt 10, 2019 13:12

Det er fra Supravox hjemmesiden https://www.supravox.fr Man  kan selv gætte på hvad der er horn og hvad der ikke er af de to sæt impuls plus vandfald.

Det er denne type målinger hvor den reelle dynamik kan vurderes og ikke mindst evnen til at gengive mikro dynamik.
At gengive høje lydtryk er ikke noget problem ,  det kræver bare watt og  eventuelt flere enheder så kan der spilles så ørene bløder .

Problemet er at få en enhed til at starte og stoppe, gør den det godt så er der mulighed for stor dynamik som faktisk ikke høres som sådan , specielt optaget rum og akustik forbedres betydeligt, det hele bliver langt mere roligt, det går langsommere mere flydende komplicerede rytmer som før var irriterende følges nemt og giver mening,  hver tone vil står i længe og klart i luften  når enhederne stopper og starter som de skal, det kan man så synes er alt for kedeligt.
Her skal man så "åbne lyden op" via elektronikken, det kræver de bedste forstærkere kabler DAC kæmpe strømforsyninger osv.og ikke mindst de rigtige valg af komponenter til at realiserer selve elektronikken med. man skal undgår halvdårlig elektronik og kabler som lukker ned/af.

pav1pimpulse.gif
pav1pimpulse.gif (4.73 KiB) Vist 4737 gange

pav1pwaterfall.gif
pav1pwaterfall.gif (13.51 KiB) Vist 4737 gange


tg1impulse.gif
tg1impulse.gif (4.21 KiB) Vist 4737 gange

Næste billede i nyt indlæg
Senest rettet af elektrolytten søn okt 13, 2019 00:08, rettet i alt 5 gange.
elektrolytten
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 151
Tilmeldt: tors feb 21, 2019 14:42
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: DIY Synergy horn

Indlægaf elektrolytten » tors okt 10, 2019 13:13

tg1waterfall.gif
tg1waterfall.gif (9.61 KiB) Vist 4737 gange
elektrolytten
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 151
Tilmeldt: tors feb 21, 2019 14:42
Geografisk sted: Nordsjælland

Næste

Tilbage til DIY-højttalere


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 2 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.