Jens K. Kjærgaard - Berlingske Tidende 10. maj 1995 skrev:I flere år har jeg eftersøgt en god opskrift på hveder, som smagte som hveder skal og med konsistens i stedet forluft.
Jeg har fået god hjælp fra en gammeldags bager, og det er hans opskrift, jeg har prøvet. Han belærte mig om, at dejen skal hæve 2 gange, før den formes og igen hæver. Nyt for mig er også, at de sammenhængende hvedeknopper vendes ud og køles helt af dækket af klæde, så dampen og dermed også smagen holdes i hvedeknopperne, mens de køler helt af. Prøv selv, det er hveder, som hveder skal være.
Hvedeknopper
(30 stk.)
120 g margarine
5 dl sødmælk
100 g gær
1 spsk. groft salt
1 dl sukker
1 tsk. stødt kardemomme
2 store æg
ca. 1 kg hvedemel
Smelt margarinen i en gryde og pisk mælken i. Lun kun lige mælken og hæld den i en stor røreskål. Pisk smuldret gær i. Mælkeblandingen skal kun lige være lun.
Når gæren er opløst, piskes salt, sukker og æg i.
Bland kardemomme i lidt af melet og pisk det i. Pisk ca. halvdelen af melet i lidt ad gangen, så dejen piskes helt glat. Pisk og rør det meste af melet i. Dejen skal hænge sammen, men den er lidt klistret. Hæld den ud på et melstrøet bord og ælt resten af melet i. Læg dejen i en stor røreskål, evt. med lidt hvedemel i bunden. Dæk med et opvredet viskestykke og sæt dejen lunt 30 minutter. Ælt den igen sammen med lidt mel på bord og hænder. Dæk igen skålenmed et fugtigt viskestykke og lad dejen hæve 20 minutter. Læg bagepapir i bradepanden. Ælt igen dejen let sammen og del dejen i 30 stykker.
Form og tril dem i hænderne til 30 boller. Sæt dem i rækker på 5x6 i bradepanden, hvis den er 30x40 cm, så den fyldes helt. Hvis bradepanden er 40x40 cm, så form 36 boller. Dæk med et fugtigt viskestykke og lad bollerne hæve 50-60 minutter, til de støder sammen.
Sæt Bradepanden på den midterste rille i ovnen og bag hvedeknopperne 20-25 minutter. Hvedeknopperne skal hænge sammen, være let gyldne og gennembagte.
Tag bradepanden ud og læg et tørt viskestykke og en bageplade over. Vend de sammenhængende boller ud på viskestykket, så de kommer til at ligge med bundsiden opad. Lad bagepapiret blive på og dæk med 1-2 viskestykker, mens hvedeknopperne køler helt af. Læg dem kolde i plastpose og opbevar dem køligt eller frys dem.
Når de skal serveres som varme hveder, halveres de og sættes på en bageplade i en 210 grader varm ovn og ristes gyldne. Server smør, ost eller marmelade til.
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 4 gæster