Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Nekrolog: VHS-afspilleren

Efter 35 år med VHS-afspilleren, har Panasonic nu stoppet produktionen endegyldigt

VHS-afspilleren, eller videomaskinen som den blev kaldt i daglig tale, er nu fortid. Mange vil måske påstå, at videomaskinen har været fortid i adskillige år, men faktum er, at Panasonic har produceret videomaskiner til det japanske marked, plus nogle få til vesten, lige indtil slutningen af 2011. Når det nuværende lager af videomaskiner bliver solgt, vil det endegyldigt være slutningen på 35 år med VHS-bånd.




Panasonic var også dem, der startede det hele i 1977 via JVC, som dengang var et sub-brand af Panasonic. Det var dog ikke uden konkurrence, da Sony meget gerne så, at deres Betamax-format blev vinderen i den tids formatkrig. Som så mange formatkrige siden da, var det dog ikke teknikken, der gjorde Panasonic til vinder, men i stedet opbakningen til og udbredelsen af formatet, som Panasonic sikrede sig igennem video-udlejningsbutikker. I 1988 begyndte Sony selv at producere videomaskiner på basis af VHS. Formatet var penge lige i lomme på Panasonic og JVC, da de andre producenter skulle betale mange penge i royalties for brug af teknologien, hvilket i den grad kom de to til gode i mange år fremover. 


Et standard VHS-bånd var ikke ligefrem high definition med sølle 240 vertikale linjer, eller hvad der svarer til en opløsning på omtrent 333x480 pixel. Men i 1987 lancerede JVC dog Super VHS-formatet, som havde hele 420 vertikale linjer, hvilket var en ganske hæderlig forbedring. Det blev dog aldrig rigtig populært i hjemmet, da det trods bedre opløsning end det originale live-signal, var et støjfyldt format, så optagelsen stadig ikke blev af samme kvalitet som den direkte tv-udsendelse. 
Da VHS-afspilleren var på sit højeste, solgte Panasonic mere end en million videomaskiner om året, og video-udlejningsbutikker bugnede med film. I starten af årtusindet fandt VHS sig dog en konkurrent, som viste sig at være en overvældende modstander, og siden DVD'en kom på markedet, er det kun gået nedad bakke for VHS, der, som bekendt, var det første medie, hvor brugeren kunne optage og gemme programmer fra tv'et. Vi siger tak til VHS'en for de mange gode år, men formatet vil nok ikke blive savnet med tilgangen af meget bedre og mere brugervenlige formater. 


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: