Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

EU forbyder Neodymium

Det er måske slut med den dynamiske højttaler - en af hovedkomponenterne bliver snart forbudt.

Neodymium findes efterhånden i de fleste motorsystemer til dynamiske højttalere, fra highend kompressions enheder til in-ears beregnet til computerspillere. Grundstoffets tilgængelighed og effektivitet gør det eftertragtet i et magnetsystem.

Det er ikke første gang EU blander sig i hifi, først kom en heftig begrænsning af mængden af bly, så krav til standby-strøm. Nu har EU parlamentet kastet deres kærlighed på andre metaller, heriblandt neodymium.

Ifølge EU direktiv 2015/82/EC skal mængden af visse metaller, heriblandt neodymium, fra 1. juni 2018 begrænses til 5 gram per produkt. Dette må antages at ramme højttalerindustrien ganske hårdt. Alm. jern er dog ikke på listen over metaller der skal begrænses, hvorfor at det må forventes at mange højttalere skal omdesignes.

I forbindelse hermed henviser EU til sit Horizon 2020 program der har allokeret 600 milliarder kroner til forskning og innovation, hvorfor at det må antages at dette skal ses som en inddirekte erkendelse af at listen, der blev til efter mange kompromiser mellem især England og Italien, ikke er helt optimal.

Her på redaktionen vil vi gerne henvise kommende, og eksisterende firmaer og ingeniører der er interesserede i at få EU støtte til at løse problemet til Undervisningsministeriets hjemmeside:

http://ufm.dk/forskning-og-innovation/tilskud-til-forskning-og-innovation/eu-og-internationale-programmer/eus-forsknings-og-innovationsprogram-horizon-2020

Der giver vejledning til hvordan man kan få adgang til EU's støtteprogram.

For yderligere information, kontakt
EU Parlamentet
http://europa.eu/contact/contact-points/european-parliament/index_da.htm


 



Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: