Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Fyne Audio F502SP

Skotsk højttaler med stor motor

Den skotske højttalerspecialist, Fyne Audio, har sendt en specialtunet udgave af en af sine standardhøjttalere på gaden. Navnet er F502SP og resultatet er alt andet end standard. 


AMG, M og RS 
De bogstaver får mange bilentusiaster til at savle ukontrolleret. For det er nemlig de bogstaver, som tre tyske bilmærker sætter på bagsmækken, når de putter en voldsomt kraftig motor og strammer nogle vitale ting op under karrosseriet på en almindelig familiebil. 

Nu er noget lignende sket i hi-fi-verdenen. 

Den skotske højttalerproducent, Fyne Audio, har nemlig lagt en voldsomt stor motor og strammet nogle ting op under karrosseriet på sin fine model F502. 

Det er der kommet Fyne Audio F502SP ud af. Savlende entusiaster 
Lad os fortsætte bilanalogierne for bedst muligt at beskrive F502SP. Fyne Audio har nemlig taget karrosseriet - det vil sige kabinetterne - fra den almindelige F502, og så er motoren - altså højttalerenhederne - hentet fra storebroren F702. Og opstramningen under karrosseriet - kabinetterne - er sket ved at anvende nogle af de dyre delefilterkomponenter og den avancerede basrefleksport fra F700-serien. 

Resultatet bør få hi-fi-entusiaster til at savle ukontrolleret. 

For F502SP er en højttaler, der 'punches above its weight' for at bruge et af Barack Obamas yndlingsudtryk. Lydkvaliteten hører simpelthen hjemme i en helt anden og højere vægtklasse. De to 8" enheder har nemlig
rigtigt gode arbejdsbetingelser i det solide og velbyggede kabinet. 


Fyne Audio har udviklet en række coaxial - eller 'point source' - enheder, hvor diskanten er placeret midt i bas/mellemtoneenheden. Det sikrer et ultrapræcist lydbillede, fordi lyden så at sige kommer fra ét punkt. Derudover anvender skotterne magnesium i diskanten på F502SP, og det er med til at sikre en vidtstrakt og luftig gengivelse af det øvre register. 

Som på alle andre højttalere i Fyne Audios sortiment er lydbilledet derudover præget af en utrolig hurtighed og præcision, der sikrer, at musikken ikke 'hænger i bremsen' - for at sige det på en måde, som bilentusiasterne forstår. 

Sidst men ikke mindst er F502SP med en følsomhed på hele 92dB meget let drevne. Sammenlignet med en højttaler med en mere ordinær følsomhed på 89db kan man her 'nøjes' med en forstærker med den halve effekt for at opnå samme lydtryk. Sagt på en anden måde kan man bruge pengene på nogle få kvalitetswatt - for eksempel en rørforstærker - frem for et eller andet højtydende, grovkornet muskelbundt. Gode watt er nemlig som hovedregel dyre watt. 

Bedst mulig lyd for pengene 
"Fordi kabinettet til F502 fra starten er solidt og rigtigt konstrueret, har de dyre enheder gode arbejdsbetingelser. Så hvis man er ude efter højttalerverdenens svar på AMG, M eller RS-modellerne, så er F502SP et lyt værd. Det er nemlig en højttaler, der lyder af langt mere end den ser ud til, " siger Henrik Peulicke fra Medlyd, der står for den danske import af Fyne Audio. 


SP står i øvrigt helt enkelt for 'Special Production', og den modelbetegnelse sender et signal om, at F502SP - ligesom F700-serien - er håndbygget i Storbritannien. 

F502SP fås i to forskellige finish: Højglans hvid eller sort koster 32.990 kr. for et sæt, mens udgaven med ægte finer i højglans valnød koster 37.990 kr. sættet. 

Om Fyne Audio 
Fyne Audio er en relativ ny, skotsk højttalerproducent. Selvom Fyne Audio kun har få år på bagen som selskab, har folkene bag virksomheden over 200 års erfaring med højttalerkonstruktion. Det kommer til udtryk
i, at flere af Fyne Audios højttalere fra første dag har vundet hæder, ære og priser i både britiske og internationale hi-fi-magasiner. 

Både F302 fra den mindste serie og F501 fra mellemserien blev fx kåret til Årets Højttaler 2018 i hver sin kategori af det britiske hi-fi-magasin What Hi-Fi?. 

Om F502SP 
F502SP er bestykket med en 8" IsoFlare point source/coaxial-enhed med magnesium diskant, neodymium magnet og multifiber bas/mellemtone. Derudover en ren 8" multifiber basenhed. 

Enhederne er placeret i et refleksafstemt kabinet med Fyne Audios egenudviklede BassTrax refleksport, der er konstrueret, så den minimerer stående bølger mest muligt. 

Dimensioner (HxBxD): 110 cm x 33,8 cm x 38 cm 
Vægt: 30,4 kg 
Delefrekvenser: 250Hz & 1,7 kHz 
Følsomhed: 92 dB 
Frekvensområde: 30 Hz - 34 kHz 
Impedans: 8 ohm 

For yderligere information, kontakt
Medlyd
 www.medlyd.dk


Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode: