Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Rogue Audio Cronus

Amerikansk rør - enkelt og ligetil.

Amerikanske Rogue Audio har i Danmark mest været kendt for deres rørbestykkede
monoblokke og  dertilhørende forforstærker. De befinder sig i den lidt tungere ende af skalaen, både hvad angår kampvægt og pris. Heldigvis laver de  også integrerede forstærkere der er til at betale for almindelige mennesker.

Forstærkerens opbygning virker enkel og ligefrem. En massiv aluminiumsfront med nedfræsede huller til drejeknapperne. En solid fjernbetjening spartansk udstyret med volumen op og ned. Farverne er sort og sølv i fin kontrast. 

Betjeningsmulighederne på forstærkeren begrænser sig til signalkilde omskifter og volumen. Valg af input forgår med en tung drejeknap der skal betjenes med et fast greb.  Volumen er i modsætning helt glat og letflydende. Fjernbetjeningen er på trods af sin enkelthed lidt sløv i optrækket, der er nærmest en smule forsinkelse  når der skrues op og ned. Man skal huske at slippe knappen inden den  ønskede volumen er nået. Det tager til gengæld ikke mere end et par minutter at vende sig til virkemåden.

Udgangstrinnet er bestykket med gammelkendte EL34(Svetlana) rør, mens der er to 12ax7(Sovtek) til input delen og et par12au7(Electro-Harmonix) rør til driver trinnet. Det sidste 12au7 rør tager sig af gainstage til forforstærkeren. Det er dog ikke muligt at benytte effektdelen alene, mens der ved forforstærker delen kan vælges imellem et fikseret eller et variabelt output. Forforstærker outputtet blev af producenten oplyst til 2 volt. Der er hovedtelefon udgang og en samlet effekt på 2x55 watt. Udskiftning af rør for en anderledes lyd er mulig og understøttes fuldt ud af forhandleren.

Justering af bias sker med et stykke medfølgende værktøj, der kommer med sin egen monteringsplads bag ved forstærkeren. alt dette virker ret enkelt, så selvom jeg hører til dem der mener at autobias er guds gave til rørfolket, så er det samtidigt så enkelt og hurtigt at man ikke giver det nærmere overvejelse.

Der er et beskyttelsesbur/net som ekstra option, men som udgangspunkt bryder jeg mig slet ikke om den slags, og jeg har svært ved at se at det ville noget andet end at ødelægge udseendet på Cronus.

Manualen er enkelt og ligetil. Den forklarer ting som justering af bias på logisk og fornuftig vis. Bias’en var korrekt indstillet ved test start. Jeg eksperimenterede med efterjustering for at få en følelse for processsen. Importøren anbefaler  niveauet kontrolleret en gang om måneden, det testede eksemplar rykkede sig stort set ikke i de halvanden måned det var konge i forstærkerskabet.

Henvendelse hos producenten for teknisk support foregik ekstremt hurtigt og yderst smertefrit, så ekstra point for det.

Min eneste anke er hovedtelefonudgangen, når den benytters kommer der en del mere lyd ud af højttalerne end jeg finder passende, og det ødelægger lidt hele ideen med at kunne bruge hovedtelefoner når andre skal have ro. Samtidig er den overfølsom overfor mobiltelefon signaler.


Varmen breder sig
Efter en grundig opvarmning var den første skive der blev sat på Lumsk’s Trolltind og især titelnummeret herfra. Der blev åbnet op for en rigtig god dybde i perspektivet, og en rumfornemmelse der normalt ville tillægges langt dyrere konstruktioner.  Stemmer står naturligt og klangfyldte med rigeligt fylde, naturtro uden at blive for luftige. Opstartstransienterne var ganske gode, også i den dybe basdel. Forstærkeren tillader virkeligt violiner og blæsere at skære igennem og opnå deres fulde potentiale. Både  i opløsning og detaljering. Dette skyldes især en virkelig god adskillelse af instrumenterne. Ved repeteret kritisk gennemlytning kan man dog savne lidt fylde i mellemtonen, men det er ikke kritisk.

Under  Griegs ”Dværgedans” formåede den at bevare det kølige overblik i de hurtige passager samtidig med at blæserne kom til deres fulde ret. Intet instrument måtte lide for helheden,  både bløde stille passager og voldsomme udladninger blev fremstillet fortrinligt.

Diskanten har en naturlig klang uden at være overpræcis, og hjælper med til identificering af enkelte instrumenters placering i lydbilledet. Hvis man spiller Jimi hendrix med ”The wind cries Mary”, opleves stemmen fantastisk klart på trods af optagelsens kvalitet. Samspillet imellem guitar og stemmeføring bliver fremført uden anmærkninger.
Klokkespil på ”Angel” er suverænt gengivet, højopløst og veldefineret, og  i det hele taget formår Cronus at hive den sidste dråbe opløsning og dynamik ud af Jimi Hendrix albummet ”Are you experienced”.

Mellemtonegengivelsen er rigtigt god og sprød på Hank Marvins ”Guitar Player” album.  Dog mangler der definition i bunden. På rammsteins benzin artikuleres instrumenternes  enkelte toner tydeligt, dette sker dog på bekostning af det eneklte instruments anslagskraft.

Gengivelsen i  mellemområdet mangler generelt noget anslagskraft samt den sidste dynamiske udladning, men jeg har dog sjældent været så tilfreds med denne del af frekvensområdet i testet udstyr som med Rogue Cronus. Der mangler lidt niveau i den øvre del af mellemtonen, såvel som lidt dybdebas, det får den nedre mellemtone og øvre bas til at fremstå fremhævet i den totale gengivelse.

Der er virkeligt gode dynamiske gengivelser af Michael Jacksons, ”History” album. Tingene ”timer” godt, der er samtidighed. Der bliver generelt spillet med ro og overblik, men giver man den virkeligt fuld bundgas høres mellemtonekompression tydeligt.

På Johnny Cash nummeret ”309” demonstrerer Cronus glimrende sin evne til at gengive rummet omkring instrumenterne,

Basgengivelsen er karakteriseret ved at kunne leverer nogle virkeligt gode start og stop transienter, om end man til tider sidder tilbage med en følelse af at der mangler en smule af den mellemliggende information.
Den øvre bas gengives dog ganske velartikuleret på Queens ”Bicycle race”, hvor man sidder tilbage med en fornemmelse af  nummeret i sin helhed, sad lige i skabet.

Johnny Cash definerer meget godt forstærkerens fordele, han fremtræder klar og veldefineret, den nederste bas drukner måske en smule, men man lægger ikke mærke til det pga. stemme og guitar gengivelsen.



Samlet set.

Cronus er nem at gå til, både som den første rigtige hifi forstærker, såvel som den første rør forstærker. Den byder på en farvet, men fangende gengivelse. Prisen gør det muligt for den almindelige hifi bruger at prøve en seriøs rørforstærker uden a grave for dybt i sine opsparede aktiver.


Pris: 16.995,-

 

 Specifikationer Udstyr benyttet ved testen:

•Udgangseffekt: 55 watt per kanal i 8 Ohm
• Indgange: 4 ubalanceret
• Udgange: 1 fast, 1 variabel
•Hovedtelefonudgang
•Vægt: 22,68 kg
•Dimensioner(BxDx H): 45,7x44,5x14 cm
•Frekvensrespons: 20hz - 30khz

• Pre: Crown M28
• Effekt: Crown Studio Reference II/ CE4000 / CTS3000
• CD afspiller/transport: Cayin Cd-252
• DAC: Creative X-fi Elite Pro I/O Konsol
• Lydkort: Creative X-fi Elite Pro
• Højttalere: JBL LSR 6332, JBL Control 1, Eben X-centric Ceramic mkII
• Subwoofer: 21” DIY

 

 

Importør:
Vassagohifi
Klostervej 23K
5000 Odense C

Tlf: 22279168
Web: www.vassagohifi.com
Mail:
rail@pc.dk



 

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.