Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Metrum Octave MkII

Non oversampling DAC? Det kan man da ikke...

DAC markedet er stort og forvirrende, og ind fra siden kommer Metrum med deres NOS DAC’s.
Det der adskiller hollandske Metrum fra de andre, er brugen af NOS, non-oversampling, hvor man ikke bruger en chipløsning, der automatisk upsampler signalet, men at man i stedet blot oversætter signalet som det er, hvilket Metrum mener er en lydmæssig bedre løsning.

Ved en NOS DAC bruger man ingen up- eller oversampling, og man har dermed heller ikke brug for filtrering af nogen art efterfølgende, hvor det totale fravær af signalmanipulation sikre i teorien, at man får et mere korrekt og bit-perfekt resultat, end man normalt gør med oversampling DAC’s. Herudver bruger Metrum ikke normale Audio chips i deres løsninger, men bruger hvad der betegnes som industrielle data DAC chips.
Selve indpakningen er en kedelig brun papkasse, men på indersiden er det foret med hvid skum for ekstra beskyttelse, det er en rigtig fin gestus fra producenten, således at man er ekstra sikker på beskyttelsen af sin DAC. Der hører en lille pose med bl.a. kabel og driver, det havde dog været ønskeligt, om man kunne hente driveren online, når det nu alligevel er en M2 Tech driver, der bruges.

som på den store hex model er boltene i siden desværre med så lille en kærv, at DAC’en blev vurderet til at ikke at kunne åbnes uden at beskadige skruerne. Der findes dog billedmateriale online, der umiddelbart viser en gennemtænkt konstruktion, især ift. hvordan strømkilder er placeret internt i kabinettet, der på MK I versionen sad i sit eget kabinet.

Til Lyden…
Der er flere ting der skinner igennem. Først og fremmest er gengivelsen meget rolig og med et meget lavt støjgulv, lidt som man kender det fra de allerdyreste pladespilleropsætninger. Havde det været en forstærker kunne lyden meget passende beskrives, som “spiller med stort overskud”. Dynamikken føles kun begrænset af kildematerialet, og gengivelsen fremstår ikke mindst klangneutral og meget velopløst. Rumgengivelsen er stor uden at være overdrevet, og der er alligevel præcision i placering af musikkerne i lydbilledet. Detaljeringen er stor hele vejen igennem, og især i bassen kan man overraskes over de deltaljer og nuanceringer, der kan trækkes frem.Det amerikanske indie rock band My Morning Jackets nummer “Wordless Chorus” er forbløffende rolig i gengivelse, der er meget overskud i stemmen ,der gengives smukt, højopløst og detaljeret, bassen er energisk og massiv, men dog stadig præcis, og der er plads i mellemtonen til de øvrige instrumenter, samtidig med at diskantlyde er nuanceret og luftig og på alle måder tydelige.
Papa Bues Viking Jazz Band ft. Bjarne Liller og det klassiske nummer “Knap en bajer op” klares også til UG, stemmen er mærket af druk og røg, men står klar og rent i optagelsesmæssig forstand. Lydbilledet er lidt tilbagetrukket med god dybde, og instrumenterne står mejslet fast i lydbilledet, og kommer klart igennem, banjo som blæser. Bassen høres tydeligt og nuanceret, hvilket ellers kan være problematisk, da den er mixet en anelse for lavt i forhold til resten, hvis man skal være lidt krakilsk. Kordetaljer står også usædvanligt klart.
Det er en let og luftig udgave af Buena Vista Social Clubs “Candela”, masser af rum og luft omkring stemmen, mens rytmen ufortrødent kører videre. Alle de små detaljer og instrumentanslag kommer fint igennem, og mellemtonen får lov at vise, hvad den kan.Apocalypticas “Worlds Collide” viser fint de lag af cello, der er på nummeret, alt kommer rent og klart igennem i høj opløsning, bunden er meget massiv uden at buldre.
Lumsks“ Trolltind”, giver en voldsom dybdebas, god transientmarkering, den smukke sangstemme fremstår naturlig med kød på (hun var en fyldig dame på det tidspunkt), og dynamikken i bassen samt elbassen er meget imponerende. Stortrommeanslagene er ikke så hårde, men det er den dynamik de fremprovokerer. Messingblæserne er velopløste og detaljerede, hvilket også gælder guitaren. Det er en af de bedste gengivelse af dette nummer jeg har hørt. Guitaren er harsk og med bid, som den skal være, uden på noget tidspunkt at blive irriterende for øret.

Michael Jacksons “Beat it” har en nedre mellemtone, der er stenhård og lige på beatet, som det skal være. Bas og guitar svinger perfekt i takt med, og timer perfekt, i forhold til resten af nummeret hvor alt ligger velproduceret og lige på beatet. Nummeret er dog, især i stemmerne, stadig gengivet med ro og overskud.
Prokofievs“Dance of the Knights” har en masse dejligt “hul igennem” til blæserne, tyk massiv bund, og trompeterne har optagerum og dynamik og megen opløsning, som det sjældent er hørt. Soundstage er forholdsvis bredt, omend centeret og med en god men præcis dybde.“Hanuman”fra Rodrigo y Gabriela, swing i guitaren, opløsningen er i top, nummeret timer perfekt hele vejen, er detaljeret, med en luftighed i hele spektret og massere af optagerum.
Rammsteins“Keine Lust” gengiver, på trods af et inferno af instrumenter, Till Lindemans stemme klart og tydeligt, hver del og lyd undgår at blive blandet sammen med resten, og det er en meget imponerende wall of sound, man er udsat for - uden at det bliver et mudderskred.

Det er en meget, næsten utrolig velopløst bækkengengivelse, og en fantastisk niveau nuancering i kontrabassen på Dave Brubecks “Take Five”. Saxofonen flyder ud let og velopløst i en naturlighed, og musikken er fuldstændig frigjort fra højttalerne.

Konklusion
Octave er ikke bare god hele vejen rundt, den er rigtigt god, så må man så overleve den lidt urimelige pris på USB modulet, men det ændre ikke ved, at man får den bedste DAC for menneskepenge. Vi uddeler ikke priser og trofæer, men hvis vi gjorde, så ville Metrum Octave mkII få både for Årets bedste køb.


Pris: 6995,-, USB modul til 995,-

Specifikationer
Type of dac: Non oversampling dac                        
Power: 15 VA internal power supply                    
Inputs: 1x optical, 1x coaxial, 1x USB (option) 
Outputs: 2x gold RCA connectors                                    
Max voltage output:  2 Volt RMS max.                                    
Slewing rate: 35 Volt/uS                 
Frequency range: 1Hz 0dB untill half samplingrate -3dB.
Distortion: < 0,04 % THD
Noise :                -120 dB / 16 bits -125 dB / 24 bits.
Output impedance:    85 Ohms                                   
Sampling frequeny:Optical: 44 tot 96 kHz Coaxial: 44 to 192kHz. USB (option) 44 to 192 kHz.
Dimensions:WxHxD 190 x 60 x 245 mm
Weight: 1900 grams including USB module                            

     

For yderligere information, kontakt importøren:
Mindtech
www.mindtech.dk
tlf: 23888095
mail@mindtech.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.