Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

LAT kabler

Vi har testet en del forskelligt fra amerikanske LAT og efterprøver deres bombastiske udtalelser

LAT International er ikke særligt kendt herhjemme. Faktisk er de ikke sådan specielt kendt i Europa. De er amerikanske, på både godt og ondt.

Deres hjemmeside ligner noget fra midt-halvfemserne. Den er rodet, der er mange farver, og selvom der er forholdsvis meget information at finde, så står tingene hulter til bulter uden den store systematik. Og siden er tydeligvis ikke sat op som en præsentation, men som en indirekte webshop. Priserne er til gengæld ganske rimelige, og i udlandet anses LAT generelt for at være et mærke, hvor man får meget for pengene.

Deres budskaber er klare og ligetil, og bliver understreget kraftigt. (Denne gennemgang vil ikke beskæftige sig med de skriverier, der er lidt for meget marketing). De er meget imod håndlavede kabler, og især håndlavet isolering. Tingene skal være “heavy-duty” og skal kunne holde. LAT slår også et slag for, at man skal lade være med at påstå, at man har fået alt muligt "specialfremstillet". Det er produktionerne for små til, så LAT gør pænt opmærksom på, at man bruger samme materialer som stort set alle andre, hvilket så vil sige PTFE Teflon til isolering.
Stikkene er maskinfræsede, i modsætning til konkurrenterne, som det påståes, i nogle tilfælde laver stampede metalplader, i stedet for at maskinfræse deres stik. Direktøren for det hele, Lou Tumolo, er heller ikke bleg for at delagtiggøre resten af verden i sine tanker om konkurrenterne.

Der slåes nok en gang på, at alt er lavet i USA, og at USB kablerne sandsynligvis er de eneste. Herudover fornægter man sølvleder og stik, da disse iflg. LAT giver lyden en uønsket hårdhed.

Lederne i LAT-kabler er ofte “Silverfuse Metal” i multi-solid-core da LAT mener, at det er den bedste måde at kunne kontrollere kapacitans og induktans på. LAT tror så meget på deres egne kabler, at de i USA har en 45 dages returperiode.

LAT bruger selv sølvnanopartikler i deres kabler, som ikke er en belægning, men lagt direkte ind i selve lederen.

LAT giver konkurrenterne et ordentligt fur, men må objektivt siges heller ikke selv at være alt for gode til at holde igen med bombastiske marketingsfloskler. Spørgsmålet er så, om de har noget at have det i.

Den danske importør, Mindtech A/S, stillede en række USB, digital-, signal- og strømkabler til rådighed. Kablerne er testet i tre forskellige stereosystemer samt tre hovedtelefonsetups over en periode på tre måneder.

 

IC-30 -  Digitalt Coax kabel
Kablet er udstyret med RCA-stik, og kan bestilles i enten 75 Ohm eller 110 Ohms udgave. Ledermaterialet er “Single Crystal Continuous Cast Copper” som påstås at være langt bedre end det rigtigt gode iltfri kobber kaldet OFHC. Kablet er behandlet med silverfuse-processen (beskrevet i indledningen) hvor sølvnanopartikler bliver indlagt i lederne. Kablet er herefter kryogenbehandlet. Ledermaterialet er dermed det bedste LAT kan præstere. Lederne i kablet er solidcore, og der er lidt usædvaligt tale om et multicorekabel hvor hver leder individuelt er isoleret med LAT’s egen udgave af PFTE teflon. LAT mener selv, at det er vævningsprocessen der er hemmeligheden bag hvor godt kablet er.



Kablet kan beskrives meget enkelt: Det er noget af det bedste der er hørt.
Det er åbent, dynamisk, og har ekstremt meget hul igennem. Eksterne tests bekræftede dette.

Kablet virker solidt, og som noget der nok skal holde i mange år. Og der vil sikkert være nogen der mener, at det ikke ser "highend" nok ud, men det glemmer man, når man hører det spille... Eller rettere sagt; når man kan høre, at der ikke er en begrænsning i form af kablet...

Der kan naturligvis ikke udelukkes, at de kabler det er testet imod har været fejlbehæftede eller lignende, men i udgangspunktet er der hér tale om en klar forskel imellem dette kabel og fem andre hifi coax-kabler i forskellige sammenhænge hvor IC-30 hver gang var en klar vinder. Herudover mangler der at blive testet op imod et industrikabel af samme type med 4x afskærmning for at se, om der skulle være forskel, men for de fleste hifientusiaster har det formodenligt kun en teoretisk interesse.

Prisen på 1490,- er ganske fair for et solidt konstrueret og gennemført vellydende kabel.



IC-300 signalkabel

Ic-300 er LATs topkabel til analog signaloverførsel. Det er, som alle deres andre kabler, lavet ved hjælpe af “infused nano silver particles”.

Som med coax-kablet er ledermaterialet “Single Crystal Continuous Cast Copper” som påstås at være langt bedre end det rigtigt gode iltfri kobber kaldet OFHC. Ledermaterialet er dermed det bedste LAT kan præstere. Lederne i kablet er solidcore, og der er lidt usædvanligt tale om et multicorekabel hvor hver leder individuelt er isoleret med LAT’s egen udgave af PFTE teflon. LAT mener selv, at det er vævningsprocessen der er hemmeligheden bag hvor godt kablet er. Afskærmning er LAT’s egen, og specificeres ikke fuldt ud, men påstås at holde al RF og EMI støj fuldstændigt ude. Ydersiden er belagt med hvad der synes at være et tykt lag gummi i stil med hvad der kendes fra industribrug. Stikkene er Eichmans RCA.


Kablet virker solidt og ret gennemført lavet, men er rimeligt anonymt ellers. Det er hverken fancy eller hifiagtigt at se på, og er noget man passende kan bruge til sit anlæg, hvis man ikke ønsker at skrige hifi-pral alt for højt.

På Dave Brubecks “Take Five” er rumgengivelsen og detaljereing ganske imponerende. På "audiophile" numre synes der på enkelte numre at mangle det ekstra lag af finmaskering der er forskellen mellem highend og ultra highend, og metalklangen mangler også den sidste procent af ægte metallyd, men det er så lidt, og der skal lyttes så specifikt efter det, at den almindelige musiknyder vil ignorere det og være bedøvende ligeglad. Udklinginger og overtoner er ellers fint gengivet i diskanten. Lydmæssigt er kablet generelt neutralt, velopløst og dynamisk. På Rodrigo y Gabrielas “Hanuman” forekommer det tætteste, der kommer på en større anke; nemlig at det svagt mangler at åbne det sidste op i nedre mellemtone.

Prisen er på kr. 3990,- hvilket er ret langt fra hvad dyre kabler normalt koster. Ydelsen er god, især til prisen.




AC2-MK II strømkabel

Kablet er, som med de andre kabler, lavet med Silverfuse sølvnanopartikler, Teflon isolering og
Single Crystal Continuous Cast Copper. Der benyttes Wattgate-stik.

Strømkabler kan have meget varierende effekt, og er derfor forsøgt anvendt på så mange typer anlæg som muligt. Det gælder som med al anden hifi, at man på det kraftigste må tilråde at låne produktet med hjem og afprøve på eget anlæg før køb.

Effektforstærkere
Virkningerne var meget forskellige. Den mindste effekt blev opnået blev opnået med switchmode-baserede forstærkere hvor der i flere anlæg ingen ændring var at spore. Effekten af kablet udeblev også delvis i klasse D forstærkere, måske var der en anelse mere udtalt diskantgengivelse, men ikke noget der ikke kan afskrives som placebo.


Lidt billigere og mere traditionelle konstruktioner fik primært et lidt lavere støjgulv, og en mere rolig gengivelse, igen dog ikke ubetinget, men afhængigt af sammensætning og konstruktion.

Forforstærker gengivelsen fremstår lidt mere tydelig, men det er på et så marginalt niveau, at det næppe "observeres" i en blindtest. Men gengivelsen bliver i hvert fald ikke værre af det. Igen var det, hvor der var en forskel; en mere rolig gengivelse med mere “sort baggrund”, der typisk kommer når al udefrakommende støj elimineres.

DAC-brug
Gav en lidt mere letflydende diskant i lydbilledet, især på optagelser med meget diskantfokus som f.eks i Dave Brubecks “Take Five”. Lydbilledet opleves dog mere centreret og fasttømret. Lydbilledet kommer lidt mere ud af højttaleren og lidt tættere på lytteren. Herudover er det som om at lyden fremstår mere skarpt defineret primært i øvre mellemtone og nedre diskant. En hurtig omskiftning viste dog, at det nok mere havde noget at gøre med, at man fik sat sig det helt rigtige sted hver gang.

Pris: kr. 1490,-

USB 2 signature cable
Lederen er som i LAT’s dyre kabler lavet af/i Silverfuse. Lederen er 0,711mm tyk, hvilket ifølge LAT er den største tykkelse der bliver brugt i hele industrien, og sandsynligvis det dobbelte af de fleste konkurrenter. Lederen er isoleret med flere lag teflon, og der er en omgivende kappe af Polypropylene for at give en "antistatisk og vibrationsdæmpende effekt”.


Der blev testet op mod to standardkabler uden navn. Mellemtonedetaljer træder en smule tydeligere frem, og diskanten fremstår næsten mere "ren" i lyden. Der er dog intet tonalt eller andet forandret.

Fejlkilden i dette setup er, at de USB-kabler der er sammenlignet med ikke er målt igennem, så det kan ikke med sikkerhed fastslås (med 100% sikkerhed) at de overholder samme USB- standard som det må antages at LAT kabler gør.

Pris: kr. 670,-

Konklusion:
Sammenlagt må man sige, at man får noget for pengene. Favoritten herfra er helt klart Coax- kablet. Der kan knyttes mange ord omkring mulighed for placebo, og at opgradering af strøm og USB-kabel derfor er formålsløst. Prisen for LAT’s kabler er så heldigvis ikke højere end at det nok går. LAT er derfor et oplagt valg, hvis man vil opgradere “bare for at være på den sikre side”, og den oplevede forskel opfattes også som værende stor nok til at LAT ville være en oplagt kandidat til en blind-A/B-test med gennemmålte kabler i et kontrolleret testmiljø.


For yderligere information, kontakt
Distributør
Mindtech A/S
Mindtech
www.mindtech.dk
Tlf.: 23 88 80 95
e-mail: mail@mindtech.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.