Vi har "leget" med en række USB- og coaxialkabler fra amerikanske Audioquest
Som en af verdens største kabelproducenter til hifimarkedet har Audioquest også en lang række digitale kabler. Vi har valgt at teste et lille segment af dem, dels for at holde fokus, og fordi at der er rigtigt mange varianter i hver klasse. Der er derfor valgt både et entry-level, og et highendkabel i hver serie, og så fik vi også mulighed for at prøve et “mellemklasse” USB kabel oveni.
Digitalkabeldiskussionerne er mange, og forskellene på kabler opfattes meget individuelt. Når man læser en anmeldelse af digitalkabler er det derfor vigtigt, at man skriver sig bag øret at forskellene ikke er kæmpestore som f.eks ved to forskellige højttalere, men ligger mere i de fine nuancer, medmindre at kablet er direkte fejlkonstrueret. Vi havde i testperioden ikke adgang til det korrekte måleudstyr, men det må kraftigt formodes at Audioquest, i modsætning til visse no-name kabler, rent faktisk formår at producere produkter der overholder de relevante standarder. En vigtig "fejlkilde" ved testen er dog, at der ikke er blevet brugt blindtest under forløbet.
De fem kabler (tre USB kabler og to coaxial S/PDIF kabler) blev brugt sammen med DAC’s fra Teac, Metrum og Musical Fidelity. Afspilningssoftwaren var Winamp og Jriver 19 på en win7 baseret maskine. Der blev afspillet både FLAC og DSD.
Der er taget udgangspunkt i et kabel på 1,5 meter når priserne er opgivet, undtagen USB Diamond hvor prisen er opgivet på et 0,75m kabel.
Forest USB 299,-
Kablet er lavet med forsølvet enkeltleder og polyethylenskum som isolator. Lederne er i kobber, men er forsølvet (0.5%). Da signalet, iflg. Audioquest, primært transporteres i yderkanten af lederen, har man derfor en ydelse der næsten er på niveau med en ren sølvleder, men med en pris der er tæt på en ren kobbers. Der bruges forgyldte stik. Kappen er godt nok på papiret af samme type som den der bruges på Coffee-kablet, men her føles den mere som en slags hård gummi. Kablet føles ret billigt grundet ydrekappens hårdhed (der føles som plast) men da de fleste Audioquest-kabler har en ydre kappe af vævet stof, så spiller der utvivlsomt en form for sammenligningsfaktor ind.
Kablet spiller meget direkte og ud af højttaleren, men det medfører også, at der ikke er samme niveau af ro som på de andre USB-kabler. Man kan utvivlsomt være heldig at finde billigere kabler der lyder lige så godt eller bedre, men vil man have mærkevare, så er Forest et godt bud på et kabel der rent faktisk er til at betale. Og hvor man har en vis sikkerhed for, at gældende USB standard er overholdt.
Coffee USB kabel, 2.179,-
Coffee-kablet er som Forest en kobberleder der er forsølvet, denne gang med 10% sølv. Hele den ydre del af lederen er derfor i sølv “af en høj renhed”. Der er som på den foregående model brugt polyethylenskum som isolator, men denne gang er det noget mere "highend" i sit udtryk da der i kappen er brugt en 3-lags kulfiberafskærmning kaldet NDS. Det skulle afholde radiobølger fra at lave ulykker med udstyrets jordforbindelse; En påstand der ikke på nogen måde ledsages af yderligere forklaringer, kalkuler eller målinger, og derfor må antages at være ren marketing BS indtil at der foreligger noget mere reel dokumentation. Men flot ser det ud. Stikkene er sølvpletterede, og loddet på med loddetin der iflg. Audioquest har et højt sølvindhold.
Hertil har man så en klassiker, nemlig Audioquests DBS system, her er der sakset en dansk forhandlers ganske korrekte oversættelse:
“Dielectric Bias System (DBS) www.google.com/patents/US7126055
Isolering agerer uheldigvis som et dielektrikum, da det absorberer og afgiver energi. I et kabel er al afgivet energi årsag til forvrængning. 'Indbrænding' af et kabel bliver ofte omtalt når man beskriver den udtalte forbedring et kabel opnår, efter en rum tid hvor det er blevet 'tilspillet'. Problemet er, at et kabel, så snart det ikke bliver brugt, regenererer sig selv til sin oprindelige stand, altså fuldt afladet og med den samme lyd som da du købte det. Dette kan undgås vha. Audioquest's DBS system, der med en batteripakke, holder en konstant spænding på kablet, på 72v., som er langt over den spænding et normalt audiosignal opnår.
DBS systemet giver en markant forbedring af klarhed, endda bedre end hvad man kan opnå med et kabel i konstant brug. det vil normalt tage 2-3 uger fra DBS pakken er monteret på kablet til det er i optimal stand, men da færdigterminerede kabler fra Audioquest allerede monterer den ved produktionen, vil kablet være fuldt opladet og klar til brug når du køber det.”
Den lader vi lige stå et øjeblik, og så må det være op til den enkelte hvor troværdig man finder Audioquests marketingsafdeling. Men flot og lækkert, og meget hifiagtigt, dét er det...
I forhold til Forest-kablet er stemmer lidt mere tydelige, og bassen en smule bedre defineret. Det er dog sandsynligvis bare konsekvensen af at støjgulvet er sænket. Diskantopløsningen er dog ret imponerende på Diana Kralls “Peel Me A Grape”, og der er ingen tvivl om at lyden er bedre end på Forest kablet. Om det så er grundet bedre materialer og stik, eller om det er DBS, NSD eller DBS der har skylden må stå hen i uvisheden.
Diamond USB 4279,-
Diamond kablet er ikke lavet i diamant, men derimod med en ren sølvleder. Det er fabrikeret med noget der kaldes “Perfect-Surface Technology” - som ikke rigtigt forklares yderligere. Der er igen brugt polyethylenskum som isolator. Stikkene er af samme type som på Coffee kablet, og der er også hér brugt NDS og DBS. Overfladen minder meget om de vævede kapper af stof som Audioquests ældre serier af signalkabler havde. Meget lækkert og tillidsvækkende.
Forskellen fra Coffee er minimal, der er nogle små detaljer der synes at være mere klare, og stemmen er mere fremme i lydbilledet, dog uden at det bliver helt så fremadstormende som ved Forest-kablet. Til fire gange prisen pr. meter må Coffee kablet dog siges at være vinderen af Audioquests USB kabel-kamp.
Coaxialkabler
Forest coaxial, 229,-
Forest kablet er ekstremt enkelt. Desværre også så enkelt at det ser helt ekstremt billigt ud, og det er synd, for det spiller virkeligt godt. Kablet føles ret billigt grundet ydrekappens hårdhed der føles som plast, men da de fleste Audioquest kabler har en ydre kappe af vævet stof, så spiller der utvivlsomt en form for sammenligningsfaktor ind. Det er som sin USB navnebror lavet af 0,5% sølvpletteret kobber med forgyldte stik. Isoleringen er såkaldt Hard-cell der ikke bliver underbygget så meget mere. Så der må gættes på, at det er en form for gummi da det føles sådan. Der skrives en masse om, hvor vigtig skærmen er i et coaxialkabel, men man er underligt nok meget uspecifik omkring afskærmningen ellers. Den består i dette kabel af en folie- og fletskærm i tin. Kablet har ligeledes NDS som USB kablerne med metalkappe.
Lyden er åben, transparent, veldefineret og meget nuanceret, med et klippestabilt og fast lydbillede, der er en smule tilbagelænet. Absolut godkendt lyd, især til prisen, og et rigtigt fornuftigt sted at starte.
Coffee coax 3849,-
Coffee-kablet er som sin USB-bror solidcore kobber der er sølvpletteret med 10% på ydersiden af lederen. Der er også brugt NDS (denne gang med seks lag kulfiber i stedet for tre) hvilket giver en meget lækker hifi-kabel-fornemmelse i hånden. Der er ligeledes DBS, og som ved Forest-kablet står der blot at det er “100% afskærmet”. Til den pris kunne man dog godt have forventet en firedobbeltafskærmning, som de fleste billige mærker har det, men der er dog “kun” folie + sølvpletteret fletskærm i. Stikkene er koldsvejsede “Hanging-Silver directly over pure Red Copper” uden at dette er nærmere defineret, men der kan læses andre steder, at man bruger såkaldt rød kobber (der er renere end almindelig kobber) der dyppes i et bad af rent sølv...
Kablet har et lidt mere roligt lydbillede end Forest, og virker mere præcist i lydbilledet, men spørgsmålet er om det vil kunne høres ved en eventuel blindtest. Stemmer forekommer en anelse mere tydelige og faste. Forskellen mellem de to kabler er minimal, hvis der bare afspilles "almindelige" 16bit-filer.
Samlet set
Det er rigtigt ærgerligt, at Audioquest bruger så megen energi på en masse smarte marketingsfloskler og "hjemmebrygget raketteknologi", for kablerne fejler ikke noget, men den konstante søgen efter at være unik og fantastisk slår troværdigheden ihjel, og det er synd.
For yderligere information, kontakt
KC Audio ApS
Europaplads 6
8000 Aarhus C.
www.kcaudio.dk
tlf.: 28103160