Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Tidal Hifi

Vi har taget et kig på den nye konge af hifistreaming

Antallet af streamingtjenester er steget støt de sidste par år, men for hififolket har der reelt kun været én mulighed; nemlig Wimp Hifi.

Firmaet bag, Aspiro, blev købt i starten af 2015, er der dog kommet en ny udgave; Tidal - men hvad kan det? Vi har tidligere anmeldt Wimp /link/ og var glade for det, så hvorfor nu noget andet?

Tidal koster 199 om måneden, det samme som Wimp Hifi - som nu officielt ikke længere kan købes. Der er derfor tale om en glidende overgang, og navnet Wimp er næppe specielt velegnet til markedsføring i engelsktalende lande...



Og hvad får man så for pengene?
-1411 kb/s FLAC - altså den tredobbelte bitrate i forhold til f.eks Spotify
-Redaktionelle playlister og udvalg - ligesom Wimp, og i samme høje kvalitet
-25.000.000 numre at vælge imellem (der er stadig visse bands der ikke vil streames)
-75.000 Musikvideoer - heraf en hel del i HD
-Concert Concierge - gode tilbud på billetter til udvalgte koncerter
-Tidal påstås at give kunstnerne en noget større bid af kagen end konkurrenterne - op til 75%
-Eksklusive releases fra en lang række store artister

Interfacet er i et sort tema, hvor det er lilla hos Wimp. Ellers er de utroligt ens. Der blev afprøvet primært ios, Android, web og PC-afspiller,  og vi har også lavet en guide til at få tingene til at virke med IckStream.

Interfacet er ganske intuitivt, og det er nemt at navigere rundt. Videoerne skal man dog lige vænne sig til er bundet til en enkelte artist, og ikke findes som selvstændig del af interfacet.
Der blev ikke rigtigt oplevet de store udfald, omend det er set at enkelte har klaget over dette. Om det skyldes rent held under afprøvningen, eller at en del mennesker har undervurderet hvor meget båndbredde der skal bruges, er uvist.

Lyden
Musikgengivelsen er god, visse plader er endda bedre end den originale på cd. Der er ingen "digitalitis". Der er mange remasterede udgaver af gode gamle sange, og kvaliteten er rigtigt god. Faktisk vil flere nok finde at deres cdafspiller kommer til kort (hvis ellers den benyttede DAC er god nok). F.eks Led Zeppelins “Whole Lotta Love” havde ægte metalklang på trommer og guitar - det havde der næppe været med nogle af konkurrenterne. Der er naturligvis langt op til High-res lyd, men Tidal er klart i front når det kommer til musikstreaming, og opløsningen er stadig på cdniveau. 


Der er blevet efterspurgt Tidal/Wimp Studio; altså en 24 bit udgave af musikken. Vi har selv været i kontakt med Tidal, der mener at mulighederne for at udnytte det nuværende format ikke er fuldt udtømte, men de afviser ikke en 24 bits udgave af Tidal direkte. Pål Bråtelund der er ansvarlig for Skandinavien fortalte tidligere på året Techradar, at man arbejdede på at nærme sig “original master format” -  hvilket kunne indikere, at vi måske ser 24/96 format fra Tidal inden for det næste års tid.

Playlisterne
Her gemmer sig rigtig godt redaktionelt indhold med fine små biografier, og er noget der bruges meget, og et virkeligt fremragende sted at starte med at udforske Tidal.
Tidal laver masser af playlister. Både internationale og danske - hvem kan f.eks stå for "It Takes Two to Tango: Classic Duets" der lægger ud med en duet med Nancy Sinatra og Lee Hazelwood eller "Stuck in the Middle with You: Quentin Tarantino", der simpelthen er musik fra Tarantinos film.
I den danske afdeling laver Tidal playlister til aktuelle begivenheder (hvem spiller i Roskilde eller på Northside i år?) eller mere retrospektive lister med Jens Unmacks punk-anbefalinger, Nikolaj Nørlunds HIFI-favoritter eller Musikhistorie: Dansk rap i 25 år.
Der er ganske overraskende også deciderede hifi playlister med særligt velindspillede numre.

Udvalget af musik
Er ret stort. Desværre er der en del pladeselskaber og artister der ikke vil lege med. Eksempelvis må man kigge forgæves efter Rammstein. Og det er ærgerligt, men det er jo sådan set ikke Tidals skyld. Herudover afhænger niveauet af at pladeselskaberne leverer varen. 

Musikvideoerne
Er af blandet kvalitet, og det er ikke alt der er der, men jo mere populær en kunstner er, og jo nyere videoen er, jo større er chancen for at du kan finde det i god kvalitet. Som underholdning til en fest fungerer det fint.

Concert Concierge
Princippet er ganske enkelt at man kan købe to eller flere billetter til udvalgte koncerter, ofte til halv pris. Ganske smart, og er man typen der hører meget livemusik er Tidal abonnementet hurtigt tjent ind. Det er en feature der i hvert fald gør, at man klart føler at man får noget ekstra for pengene.

Eksklusive releases
Er nok mest relevant for det yngre publikum, der er ofte tale om kunstnere inden for pop og hiphop genren, og der er ofte tale om videomateriale, men vil man være blandt de første til at høre det nye, så er det sikkert en god feature.

Bonusguide: Tidal på Squeezebox via ickStream
Tidal på Squeezebox distribueres gennem ickStream. Det har den fordel, at afspillere kun skal kunne kommunikere med ickStream. Historisk kommer folkene bag ickStream fra Squeezebox og iPeng, så det er selvfølgelig logisk at supportere Logitech Media Server.

Det er rimelig enkelt at oprette forbindelse til Tida via ickStream. Udover en konto hos Tidal, kræver det et login hos ickStream. På nuværende tidspunkt er det et krav, at den samme mailadresse benyttes til både Tidal og ickStream.

Med Logitech Media Server på Linux angiver man http://repository.ickstream.com/squeezebox/repository-linux.xml som Additional Repository, og Tidal vælges som service hos ickStream. Efter genstart af LMS er det muligt at afspille musik fra Tidal via Squeezebox.

I modsætning til Tidals webplayer er det ikke muligt bare at bladre sig vej gennem plader og artister. Man skal have et eller andet at gå efter via søgefunktionen. Et stykke musik, en kunstner, en titel på en plade.




Men når man har markeret en kunstner eller en plade som favorit kan det ses under Artists eller Albums. Ligeledes kan man markere playlister og enkelte numre som favoritter.
Man skal vænne sig lidt, til at ikke alle funktioner er lige indlysende gennem LMS-interfacet. Det er faktisk nemmere at benytte webplayeren til at vælge favoritter.
Man kan håbe, at de gode folk på Logitechs forum som koder LMS og ickStream-folkene i fællesskab får bygget mere funktionalitet ind i ickStreams plugin til LMS.


Egentlig er det ikke et problem at man ikke bare kan bladre gennem hele kataloget. Netop på grund af de enorme mængder musik, der er tilgængelig på streaming-tjenester som Tidal, bliver man nødt til at at tænke sig om, og vide nogenlunde i hvilken retning man vil. Hvis man bare sætter sig til at gennemse kataloget, vil man formodentlig ende med ikke at kunne bestemme sig.





Konklusion

Alt i alt er Tidal meget fornuftigt; det er bedre end Wimp , og prisen er den samme. Og med udsigt til at der også kommer en 24 bit udgave inden for rimelig tid er det svært at se hvad konkurrenterne kan gøre. Wimp er derfor naturligt nok blevet udfaset og fuldstændigt overtaget af Tidal, og Tidal er dermed den eneste seriøse streamingtjeneste på markedet i dag.

For yderligere information, kontakt
Tidal Hifi
www.tidal.com

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.