Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Nordic Audio Gida

Vikingerne er tilbage i form af en aktiv kompakt højttaler der blæser til kamp

Nordic Audio er en forholdsvist ny spiller på markedet. Firmaet blev stiftet af Hifi-veteranerne Peter Olsen Schausen og Mikael Tarne, der længe har været kendt på den danske hif-import scene. I den brede offentlighed er det dog nok Peter Olsen Schausen der har været det mest kendte ansigt, og han har med sin karismatiske og energiske tilgang været kendt og afholdt af alle i hifibranchen mens han har solgt højttalere i stort set alle prisklasser igennem de sidste 30 år.

De fleste kender Peter Olsen Schausens passion for højttalere, og hans særlige ideer om hvad de skal kunne og hvordan de skal lyde. På Hifi & Surround messen i 2014 kunne han derfor fremvise Nordic Audios første produkt i prototype stadie - en lille kompakt højttaler der understøtter alle protokoller.

Efter næsten et års finpudsning kunne Peter Olsen Schausen og Mikael Tarne endelig se deres produktion komme op at stå i foråret: En aktiv kompakthøjttaler der understøtter alle former for streaming, samt har ekstra digitale og analoge tilslutninger, og som skal danne basis for firmaets fremtidige produktportefølge.

Desværre nåede Peter Olsen Schausen ikke selv at opleve højttalerne i butikken da han desværre afgik ved en alt for tidlig død før første sending var landet i butikkerne. Alt udviklingsarbejdet er dog lavet, alt er på plads, og den tilbageværende stifter Mikael Tarne har nu fået følgeskab af Peter Olsen Schausens ældste datter der har valgt at gå i sin fars fodspor -  ikke en helt usædvanlig beslutning da hun trods alt havde været inde over produktet og markedsføringen allerede tidligt i processen.

Nordic Audio er derfor både helt nye og samtidigt erfarne i branchen. Og det kan ses.
Markedsføringen er bombastisk og skiller sig stærkt ud ved at satse benhårdt på en nordisk vikinge tema, der går igen i navne, logo og branding. Branddifferentiering er vist ikke noget nyt, og det er tydeligt at der er tænkt en del over tingene.

Den erfarne hifiafficionado vil nok finde det en kende for meget, og der er ingen tvivl om at det er tiltænkt den almindelige forbruger og eksportmarkedet. Der er ingen fancy logoer på trods af at der er streaming understøttende både alm. wifi, Bluetooth (ganske passende navngivet efter Harald Blåtand) og ikke mindst Apples Airplay. Et svært kvalificeret bud er at man med fuldt overlæg har sparet logoer og mærker væk da disse alene koster en ikke ubetydelig andel, og nok hurtigt ville have lagt ca. tusinde kroner oven i vejl. udsalgspris. Det er samme mønster man ser med frontgitteret, der kan tilkøbes som tilbehør for at holde prisen nede på basisproduktet, men til gengæld fåes i både sort og hvid. En afgørende faktor for mange hvis man spørger hos forhandlerne. Det er set før, og ikke noget nyt, men til gengæld har man valgt en løsning med undersænkede magneter der sidder ved hver af skruerne i bas- og diskantenhed. Frontgitteret passer derfor perfekt og sidder fast uden at det er synligt at der er/kan være et frontgitter, hvilket er ret genialt. Denne test er dog foretaget uden frontgitter på.

Kassen er veludført, og kan klare at blive brugt løbende. Højttalerne er ganske forsvarligt pakket ned. Der er ret usædvanligt en sten med. Endda pænt pakket ind i en lille pose. Denne skal naturligvis give en fornemmelse af Vesterhavet eller Nordsøen. En marketingsgimmick, men absolut en af de bedre.

Selve højtaleren er klassisk opbygget i MDF og så ikke alligevel. Den venstre højttaler indeholder al elektronik og forbindelser, og er med et kabel forbundet til den højre. Man har valgt at bruge rigtige højttalerterminaler i stedet for en mikrofonledning, og mon ikke der er en kunde eller to der bytter den udemærkede, men ikke særligt prangende standardledning ud med noget mere fancy. Der er tale om en basreflekskonstruktion med porten placeret under toppladen på bagsiden. Porten er diskret, skjult og uden pusten.

Højttaleren som held er pæn og diskret, ikke særlig stor, og kommer enten i hel sort, eller som hvidt kabinet men med sorte enheder. Det fungerer overraskende godt med simple kontrastfarver. Bagsiden byder på strømindgang, en minijack stereoindgang, en RCA stereoindgang og en optisk indgang der ganske overraskende tager digitalsignal op til 192kHz/24bit. En tænd/sluk knap og en subwooferudgang er der også blevet plads til. Især det sidste er ganske smart da der trods alt er begrænsninger for så små højttalere når det kommer tilbasgengivelsen.

Indikatorer og tænd/sluk LED er integreret i fronten. Der er flere multifunktionsLEDer der er fysisk forskelligt placeret, og det gør at man nemt kan opfatte hvad indgang der bruges, om fjernbetjeningens signaler opfanges, og om Bluetooth er i parre-mode eller ej.

Fjernbetjeningen tænder, slukker, skruer op og ned, og vælger adgang, men kan ved Bluetooth også bruges til at skifte nummer, samt pause/starte. Der er hvad det skal være, og der er ingen overflødige og forrvirende funktioner, og fjernbetjeningen er ret lille og diskret i mat sort.

Højttaleren kan overraskende forbindes direkte til det trådløse netværk, således skal der ikke konfigureres når man eks. skal bruge Airplay. Det virker, og er egentlig meget godt tænkt, da wifi streaming fra både Android og Apple produkter fungerer direkte og uden konfiguration. Kigger man specifikationerne igennem står der ganske rigtigt også at der er indbygget trådløs router således at man kan benytter højttaleren uden wifi i nærheden. Alternativt, men ekstremt brugervenligt og noget andre burde overveje at benytte også.

Indmaden består af to 30 watt i 4 Ohm klasse D moduler. De to enheder deler ved 2400 Hz. Der er ikke umiddelbart information om DAC-modul eller optisk modtager, men det er heller ikke at forvente i prisklassen. Egentlig var den oprindelige vision var en noget billigere højttaler, men med tanke på hvilken indmad der har fundet vej til kassen, forstår man udmærket prissætningen.

Bas/mellemtonen er en 5½” med støbt aluminiumsramme og en hærdet aluminiumsmembran. Den ser ganske solid ud, og virker også til at have en magnet der faktisk er noget power i. Desværre oplyses det ikke hvilken type magnetsystem den er baseret på.



Diskanten er Gidas store salgstrick. Det er en bånddiskant af AMT (Air Motion Transformer) typen, oprindeligt opfundet af Oskar Heill. Brugen af AMT-diskanter er ikke ny, men den er en usædvanlig gæst når prissegmentet tages i betragtning. Selve enheden er lavet i mylar, med en svingspole i aluminium. Diskanten fungerer noget anderledes - hvor en normal diskant forsøger at opføre sig som et stempel, så kan en AMT-diskant bedre sammenlignes med en harmonika, da man skiftevis komprimerer og udvider folderne i enheden meget hurtigt. Mange anser dette for at være den normale domediskant (stempelmetoden) overlegen. Det er i hvert fald en væsentligt dyrere måde at lave diskanter på, og normalt ses det primært i dyre highend reolhøjtalere til den femdobbelte pris. Vi har tyvstjålet denne sammenligning fra Nordic Audios hjemmeside, da den faktisk er ret god og nemt forklarer forskellene i virkemåde. Herudover har AMT-diskanter den fordel at de ofte holder sig rimeligt linære i deres frekvensrepons.

 

Lyd og mere Lyd

“Vivaldi, Recitative og Aria fra Cantrata Rv 679, Che Giova II”, 2L leveret af  Tone Wik & Barokkarnerne, gengiver energien og timbrereprduktionent i violin og Tine Wiks vokal fremragende, fraseringer og differentieringen i energien i stemmegengivelsen er uhyggelig godt ramt, og den meget nøgterne optagelse bliver flot og rummeligt gengivet. Opløsningen og dynamikken i øvre mellemtone er ganske imponerende - prisen taget i betragtning.

Queens “I’m going slightly Mad” byder på en god punkformighed i gengivelsen. Freddie Mercurys stemme har på nummeret nogle tendenser til at overstyre en smule - men sådan er det indspillet. Gida'erne rammer også den tøre og marginalt kolde lyd som nummeret er født med. De små basenheder giver en god illusion af dybdebas omend at de laveste oktaver naturligvis ikke er med. Tilgengæld er der kvalitativt ikke meget at udsætte på basgengivelsen størrelsen taget i betragtning, og gengivelsen fremstår meget homogen og kontrolleret.

Mellemtonen er i det hele taget karakteriseret ved sit fravær - den gør ikke opmærksom på sig selv, og diskanten stikker heller ikke af, men er til stede med sin åbenhed og hul igennem der gør at man lidt glemmer at man bør notere sig dens opførsel, når man skal skrive en  anmeldelse.

Michaels Jacksons “Beat it” byder på et dybdemæssigt imponerende lydbillede, kombineret med at Gida'ernes basenheder får at vise hvad de kan. Bassen formår samtidig at være kraftfuld, transientvillig og præsis, og det er imponerende hvor meget luft de formår at flytte. Bassen sidder lige i skabet, er svagt tør og raspende som den skal være og holder grundrytmen flot. Stemmen står afmålt men centreret, og der er hverken eller for meget eller for lidt kød på stemmen. Overgangen mellem bas og diskant foregår flydende og problemfrit, hvilket bidrager til den homogene gengivelse.

Dizzy Mizz Lizzys “Love me a little” har meget detaljeret mellembas, med virkelig god oplsøning. Nummeret hænger fint sammen, omend bassen er lidt mere i tør i lyden end resten, men til gengæld ikke mangler dynamik og anslagskraft. Transienterne er særdeles fornuftigt gengivet og Tim Christensen står roligt i midten af et inferno af rå guitar og trommesslag, endda med fine udklingninger.

Eleonnora Holidays “Devil May Cry” bliver leveret meget helstøbt og nærværende med en overraskede dyb bas. Hun fremstår tydeligt og med en meget velopløst og venlig stemme. Guitaren kunne måske have en mere metalagtig klang, og saxofonen måtte gerne have haft mere blæserantrit, men til under 8000 kroner for et sæt højttalere, er det mere end godkendt.

På Plas Johnsons “Pink Panther Theme” fra Siltech demo CD'en er der godt med hul igennem i den velopløste mellemtone, og korrekt placeret viser Gida hvor godt en lille højttaler kan bruge det naturlige roomgain. Bassen er dyb og i så store mængder at der måtte kontrolleres om subwooferen i systemet nu også var blevet slukket korrekt. Xylofon-gengivelsen er en opvisning i overskud, overtoner og efterklang. Stærkt gået af et produkt der er til at betale.

Rodrigo Y Gabrielas Hanuman leverer en særledes taktfast omgang slag på guitarkassen, og man imponeres endnu en gang over hvor meget luft de små enheder er i stand til at flytte.
Realismen for en gammel guitarspiller er ganske overbevisende til stede, og AMT-diskanten viser med den luftighed og overskud den spiller med hvorfor at det var fornuftigt at satse alle pengene på netop denne diskant.

Samlet set
Som komplet anlæg er det svært at være negativ, især ikke med en prisseddel på 7990,- in mente. Det er klart en af de bedste kompakthøjttalere hørt længe, og grundet størrelsen og det diskrete udseende burde man snart kunne finde den i både studenterkamre, arbejdsværelser og pæne stuer. Kampen om kunderne er lige blevet en tand hårdere for de fleste andre.

 Pris: 7.990,-

 Specifikationer:
2 vejs aktiv monitor
Indbygget 30 watt forstærker til hver kanal
Diskanet type: AMT (Air Motion Transformer)
Bas/mellemtone: 5½” 
X-over ca. 2400 Hz
Frekvens response ca. 35 Hz to 50 kHz
Størrelse: højde 305 mm x bredde 185 mm x dybde 208 mm
Finish: mat hvid eller mat grafit grå
Kabinet materiale MDF fiber
1 stk. Analog indgang (RCA/ phono-plug)
1 stk. Analog indgang (2,5 mm mini Jack)
1 stk. Digital indgang (SPDIF)
1 stk. Subwoofer udgang (RCA/phono-plug)
Indbygget 2,4 GHz trødløs router (til streaming)
Indbygget Bluetooth modtager til modtagelseaf signal fra Bluetooth enhed


For yderligere information, kontakt producenten
Nordic Audio
nordic-audio.com
E-mail kontakt form på hjemmesiden
Telefon: 29 48 98 38

 
Distribution
Medlyd
Leopardvej 26 A
7700 Thisted
Telefon: 7025 3009
rega@mail.dk
www.medlyd.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.