Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Rega Planar 3

En slidt floskel - men Rega leverer stadig vanvittigt meget vellyd til få penge

Regas Planar 3 er ikke nogen vårhare, faktisk har den mere end 40 år på bagen. Så i anledning af jubilæet kom Rega med en ny og opdateret version i slutningen af sidste år.  

Plinten er i lakeret i sort lak på det testede eksemplar, og den findes da også i hvid og rød for dem der ikke kan lide sort. Plinten skulle iflg. Importøren være tung nok til bedre at kunne gemme energi og resonanser end tidligere, og påvirkningen skulle være med mindre amplitude.

Pladetallerken er i glas da det er nemt at få helt fladt, vejer det samme over hele fladen og har en meget hård overflade for at undgå energitab.




Armen er Regas nye RB-330 arm der er lavet helt konisk, men smallere i diameter da Rega mener at det er optimalt i forhold til armresonans. Der er både nyt centerleje og ny undertallerken.
Der er monteret dobbelt phenol-skinne til afstivning, og centerlejet samt brøndbunden er omhyggeligt lavet ens i hårdhed for at undgå at der slides hul.
Lidt usædvanligt for prisklassen er centerlejet ikke monteret ved at montere en møtrik fra undersiden af plinten, men ved at skrue direkte ned i plinten fra oven. 

Pickupen der kommer med som standard er Elys2, en af de absolut bedre MM pickuper i den betalbare ende af skalaen. Mange vælger at opgradere når de skal skifte pickup, men ellers koster en ny Elys 2 under 1100,- kroner for en ny når den gamle er slidt op. 




Der er tænkt nærmere over selv mindre detaljer, håndtaget til at løfte armen er således designet mere ergonomisk. Der skal nu stadig skiftes manuelt mellem 33 og 45 rpm, men sådan er det i prisklassen.

24 volt motoren sidder i en afkølet boks, og er sammen med støvlåget det eneste der er tilbage fra sidste generation. Den kan i øvrigt opgraderes hvis man føler behov for det.


Lyden
Kristian: Først og fremmest er dens gengivelse virkelig harmonisk. Der er ikke rigtig nogle ord for den slags, men man har bare lyst til at høre mere. Det er som om alting bare passer rigtig godt sammen. Det er en floskel, men man kan nok tale om symbiose. De har ramt rigtigt hos Rega. Tingene passer godt sammen. 2+2 bliver mere end 4.

Kim: Lyden er meget homogen, med den lidt genkendelige letflydende, men fint afrundede Rega-lyd. Det er klart der er indtænkt både simplicitet og funktionalitet i et enkelt, men holdbart design. Det er en pladespiller der er utroligt nem at få til at fungere, den er nemt at betjene, og det er tydeligt at man har ville eliminere så mange brugerpåvirkede fejl som muligt.





AC/DC’s “TnT giver ganske imponerende sammenhæng mellem bas og mellemtone, og dyb-bassen er fint differentieret. De dybe stortrommeslag og bassen flyder ikke sammen som man ellers kan være ude for, og stemmerne står flot og differentieret, her er en mellemtone der rent faktisk viser at der er mere end to stemmer i koret. Samtidigt er der det rigtige tryk i mellemtonen fra anslaget på guitaren såvel som lilletrommen, dynamikken er langt over hvad man kunne forvente for Kr. 5.900,-.

Leonard Bernsteins udgave af Beethovens 5. med New Yorks Symfoniorkester får transparensen igennem på træ- og messingblæserne, placeringen i lydbilleder er dyb og tredimensionel, og naturligheden i gengivelsen kombineret med energihenfaldet i overtonerne overrasker igen til prisen.

Omend at der er en svag afrunding i diskanten på The Police "Message in a bottle", så kommer man ikke uden om at gengivelsen er ganske homogen - godt hjulpet på vej af en meget åben mellemtone, og en ganske dynamisk øvre bas, der giver en naturtro gengivelse af stortrommens anslag. Detaljerne får lov at leve individuelt, og instrumentseparationen gør at man kortvarigt glemmer at der er tale om en ældre analog gengivelse.




Queens “Innuendo” byder på et virkeligt godt perspektiv, guitarerne og kastagnet-effekterne kommer godt ud af højtalerne i B-stykket. Samtidigheden i den velopløste gengivelse er fængende. Den nederste bas mangler dog noget mere differentiering, men for en pladespiller til under 6000 kroner er det nu stadig godt gået. Særligt skal det bemærkes at de små svage effekter vedbliver med at være hørbare, på trods af at der løbende tillægges nummeret flere og flere primære instrumenter.

Planar 3 skuffer heller ikke på gengivelsen af Shirley Basseys "What now my love", hvor den primære begrænsning er optagemikrofonen der ikke helt kan følge med når der lukkes op for sluserne. Klarheden i gengivelsen, perspektivet, og den fintmaskethed som den instrumentale support byder på er imponerende. Stemmegengivelsen er lige på, omend at der måske mangler det sidste pift på den øverste diskant.

Kristian: Især dens evne til at gengive toner i bas og trommer er tiltalende. Det kan nemt bare blive til rytmeinstrumenter. Planar 3’eren formår at få tonerne frem. Geezer Butlers bas på “Voodoo” fra Black Sabbaths Live Evil har massere af både attack og tone. Phil Lynotts eminente basspil på Thin Lizzys “Live and Dangerous” gengives fornemt. 




Pladespillere skal være i harmoni med sig selv og omgivelserne. Ellers kan de ikke gengive tonerne fra Marcus Millers bas på Miles Davis' “We Want Miles”. Planar 3 klarer det ganske fint.

Planar 3 har et lækkert stereobillede - musikken kommer rigtig godt fri af  højttalerne. Stereo kommer til sin ret her. Og den er ikke spor krævende med at man skal sidde helt stille på et bestemt sted. Den er meget homogen og vanedannende at lytte til. Man har bare lyst 
til at høre flere plader.

Pickuppen Elys2 har selvfølgelig en stor del af æren, men den har også nogle unoder. Den har en tendens til at overreagere på de ellers meget fint præsenterede toner i bunden. I en almindelig moderne stue med lidt reoler og et enkelt tæppe, kan det blive for meget. Heldigvis er Planar 3 bygget ordentligt og den kan sagtens håndtere rigtig gode pickupper. Med en Dynavector 10x5 er resultatet et knap så basfyldt lydbillede, men stadig med god tone i de nedre frekvenser. Selvfølgelig vinder man over hele spektret med en 10x5 - det er en dejlig pickup, som altid har passet rigtig godt til Regas arme. Det gør den stadig, men det opgraderede leje og den lette, stive plint gør 10x5 til en oplagt kandidat på Planar 3 og ikke blot i en Rega-arm.



Som ekstra udfordring fik Garrott Brothers K2 en hurtig prøve på pladespilleren. K2
er en rigtig god pickup til elektrisk forstærket musik. Der er et fedt drive i den. Regas anbefaling om at glemme alt om VTA blev fulgt. Bare spil noget musik. Det stod ret hurtigt klart at her er en kombination der passer rigtig godt sammen. God fylde i bunden uden bulder. Rigtig rock-drive i 
musikken. Det er næppe særlig HiFi-korrekt, og puritanere vil sikkert rynke på næsen, men skal man høre de gamle rockplader, er det en kombination med mulighed for mange timers selskab med pladespilleren. Jazz-elskere vil dog nok betakke sig og i praksis vil man nok montere 
Regas VTA-skive med sådan en høj pickup hvis den skal bruges i længere tid - huset er faretruende tæt på pladen.

Skift mellem 33 og 45 foregår, som altid, ved at flytte remmen under pladetallerkenen. Det er jo en måde at holde prisen nede på, men irriterende hvis man hører mange singler. Men med en pris under 6000 kr, kan der nemt blive råd til Regas motorstyring, uden at man rykker over 
konkurrenternes prisleje.


Konklusion
Rega sætter endnu en gang en tyk streg under at de mestrer disciplinen “uhørt meget vellyd for pengene”. Planar 3 er en værdig efterfølger til tidligere modeller, og en fin markering af modellens 40 års jubilæum. Det er ikke kun en god pladespiller for dem der skal ud og investere første gang, det er også et rigtigt godt udgangspunkt for den lidt mere krævende entusiast der gerne vil kunne opgradere løbende.


Pris: Kr. 5.895,- inkl. pickup

For yderligere information, kontakt importøren
Medlyd
Leopardvej 26 A
7700 Thisted
Telefon: +45 7025 3009
www.medlyd.dk
rega@mail.dk

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.