Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

SOTM streaming på første klasse

SOTM SMS-200, SMS-200Ultra og sPS-500 strømforsyning

Efter sidst at have testet en netværks audio adapter (NAA) microRendu fra amerikanske Sonore, er ørene bag denne test artikel nu blevet rettet ind mod streamere fra koreanske SOTM.

Det drejer sig om to bokse, der ligesom microRendu sættes direkte på et LAN-kabel og via USB udgang tilsluttes direkte til D/A-konverter via USB forbindelse.
Computer lyd er for de fleste ensbetydende med en pc, hvor digital udgang eller bedre, USB udgang føres direkte til en DAC med USB indgang, alternativt en forstærker med USB indgang og indbygget DAC. Det giver en ok lydkvalitet, men desværre sjældent nogen ekstraordinær lyd. 


SMS-200Ultra og sPS-500 bagfra

Her kommer streamere ind i billedet. Disse er konstrueret til kun at gengive musik fra egen server med rippet musik, eller streaming services som fx Spotify og Tidal. De første og mest kendte eksempler på sådanne bokse er Sonos og Logitechs hedengangne Squeezeboxe.

Siden er der kommet en stribe af produkter, som kan erstatte pc som lydkilde. De nyeste bud er føromtalte microRendu og SOTM SMS-200, som er emne for denne test.

Standard og Ultra boks
NAA boksene fra SOTM fås i to udgaver: SMS-200, der nærmest kan opfattes som en ”standard” NAA streamer, og så den knap 7000,- kr. dyrere SMS-200ultra, der er forsynet med betydelig bedre intern clock. 
Med til test selskabet var også inviteret SOTM’s bud på en high-end strømforsyning til disse bokse, til anvendelse i stedet for den standard medleverede simple og billige switchmode strømforsyning. De tre bokse har tilsammen givet en række test kombinationer.

Konstruktionen
Lad det være sagt med det samme: Der er ingen grund til at vrænge på næsen eller være urimelig kritisk, blot fordi disse produkter kommer fra Korea. Der er nemlig tale om produkter i særdeles høj kvalitet, leveret i ganske udmærket finish, og den anvendte software (firmware og operativ system) har et højt modenhedsniveau. Så jeg kan meddele, at disse to ret software tunge bokse, kører aldeles fejlfrit.
Grundlæggende er SMS-200 og SMS-200ultra den samme streamer. Men på SMS-200Ultra er der dog gjort betydeligt mere ud af selve clock-funktionen på afspilleren. Faktisk har SOTM til SMS-200 tilføjet det ellers separate sCLK-EX printet i boksens, så det dermed også har været nødvendig at gøre Ultra versionen lidt fysisk længere. 


De to hovedprint i SMS-200Ultra, herunder det store clock-print

Ud med PC
Med en netværks-lyd adapter boks slipper man jo for at anvende en PC til at gengive streaming lyd fra sin server, harddisk eller for den sag fra en streaming service som fx Tidal. Jeg har før omtalt det, men at få en PC eller mac til at spille high-end lyd er på ingen måde nogen simpel sag. Der kører simpelthen for mange ikke-lyd relaterede processer til at det er en simpel sag at få maksimal lyd ud. Og ikke mindst at routingen af signaler i en PC ofte kræver nogen indsigt i Windows, for at opføre sig pænt overfor lydsignaler. Det spiller i denne rolle ingen betydning, at computeren arbejder med digitale signaler. Det er min erfaring, at digitale signaler ofte er ligeså påvirkelige som analoge signaler er det. 

Men boksen fra SOTM virker på samme måde som en streamer boks som fx Squeezebox, Linn streamer og Sonos for blot at nævne nogle enkelte. Den er dog i endnu højere grad rettet mod lydafvikling end de ovennævnte streamere, men prisen er at der så kun kan leveres lyd via USB udgang. 

Mine eksperimenter har resulteret i, at det er en bedre måde at overføre digitale musiksignaler via USB end via SP/DIF AES/EBU eller toslink. Der er givetvis mange tekniske forklaringer på, hvorfor der via USB interface opnås bedre lyd, men jeg vil nøjes med at konstatere at med de systemer, jeg har til rådighed, er USB til en hver tid at foretrække. Så der er god grund til at tage en NAA USB baseret streamer med i overvejelserne, når en ny streamer skal indkøbes. 

Funktioner
Som en NAA boks har boksene selvfølgelig USB lydudgang. Men de har yderligere to USB udgange, der kan anvendes til at tilslutte ekstern harddiske.
SMS-200 brødrene har de samme server muligheder som microRendu, og ligner i denne henseende næsten også helt microRendu. Selv det eksterne microSD kort er det samme. Ikke så underligt, da Sonore, firmaet bag microRendu og SOTM (SMS-200) tidligere har brugt samme underleverandør. 

SMS-200 til venstre og SMS-200Ultra til højre

Installation og formater
Installering af SMS-200 boksene er ligeså enkel som jeg berettede med microRendu. Desværre kan boksene ikke køre LMS, mens de er sat op til at understøtte Roon. For en ordens skyld er MQA ikke direkte understøttet, men vil dog sandsynligvis kunne signal ubehandlet videre til MQA klar konverter, bit-tro transmission via SMS-200 er mulig.

Som andre NAA bokse er listen over supportede lydformater næsten endeløs. Med hensyn til understøttelse minder SMS-200 meget om microRendu. Sammen SD kort på bagsiden til operativ system og firmware som på microRendu, og samme understøttelse af servere, dsv.  DLNA server rendering,  Music Player Daemon(MPD), Logitech Media Server(LMS), Squeezelite, HQplayer og Shairport, der er SOTM’s bud på Airplay support (dermed undgås licensafgifter). Og… naturligvis understøttes også Roon server – nærmest en selvfølge idag. Det er som Roon endpoint, jeg mest har benyttet afspillerne.
SMS-200 understøtter dog ikke at køre fx Logitech Media Server samtidigt med at den skal fungere som Roon endpoint. For brugere med både gamle squeezebokse og Roon klare endpoint kan dette have betydning.

Den første lyd
Jeg har lyttet til temmelig meget musik i løbet af den lange test, som heldigvis var mulig med disse to SOTM bokse inklusiv den mere eksklusive separate strømforsyning. Men jeg har dog i denne test valgt at fokusere på fire forskellige numre: 
1. Fourplay: “Free Range” fra “Yes, Please”
2. Rachel Podger: “Sonata for solo violin no. 1 g-mol” af Bach fra “Bach: Complete Sonatas and Partitas for solo violin”
3. Casandra Wilson: “I cant stand the rain”, fra “Blue light to Dawn”
4. Zimermann: “Chopin: klaverkoncert no. 1” fra ”Chopin Complete Edition”
Disse fire eksempler fremdrager mange af de væsentligste aspekter ved SOTM-200 bokse og strømforsyninger. Alle eksempler er tilgængelige på Tidal. 



De første lydprøver blev gennemført med standard strømforsyningen fra SOTM. Denne er en 9 volt switchmode strømforsyning. Indtrykket var positivt og præget af et forholdsvis åbent og detaljeret lydbillede. Umiddelbart et mere direkte lydbillede end fx det, der leveres fra fx microRendu.  Og samtidigt et andet lydbillede, hvor solister træder mere frem i lydbilledet, og samtidigt bevarer sammenhængen. Dette var tydeligt især på eksempel 2 og 3. En bestemt ok sammenhæng vist med eksempel 4, men som dog har elementer af lidt korn og den sidste sammenhæng.

Alt i alt et meget respektabelt resultat. Men det bedste er desværre det næstbedstes største fjende. Det høres tydeligt når SOTM-200Ultra bliver sat ind i stedet.

SOTM-200ultra
Denne boks er 7000,- dyrere, og det er jo en ganske højere pris. Kvaliteten af lyden er nu også betydeligt højere.  Først og fremmest er lyden mere dynamisk og ubesværet i sin spillestil, men især sammenhængen i lydbilledet og bredde/dybde er markant tydeligere realiseret. 

Det er ekstremt tydeligt at høre på eksempel 2, hvor violinen nu står nærmest ”båret” igennem det store optagerum. Og ja, det er nu helt tydeligt at der er tale om en stor optage location og ikke en lyd tilsat mængder af kunstig rumklang. 
Eksempel 3 gengives med et overskud af dynamik, jeg ikke troede muligt over de komponenter jeg har stående. Ganske overbevisende resultat.  Og bas på eksempel 1 er betydeligt mere veldefineret og præcis end over SMS-200, der i denne sammenhæng bestemt ikke var dårlig. 



sPs-500 strømforsyningen
Jeg har også afprøvet begge afspillere med SOTM’s helt nye strømforsyning, der koster ca. 4.500,-. Selvom der også med denne boks er tale om en switchmode strømforsyning i lighed med de adaptere, der følger med boksene, bliver lyder betydeligt mere ”ren” og ”glat” i udtrykket. Så der er bestemt ingen som helst grund til at rynke på panden over switchmode strømforsyninger. Når de er lavet rigtigt, kan de åbenbart være formidable. 
Men med den nye strømforsyning, der helt erstatter den billige medfølgende adapter, konstaterer jeg at en ganske svag tendens til at være lettere pågående i fx standardboksen nu er reduceret yderligere over SMS-200. Men helt væk kommer denne lettere pågående lyd først når musikken høres over SMS-200Ultra. Hør fx eksempel 4 hvor strygerkorpset spilles med al den blødhed, varme, klarhed, udtryk og præcision, som man kan ønske sig. 

Det overrasker mig stadig, hvor stor betydning strømforsyningen har får disse NAA bokse. Man kan nærmest sige, at alle aspekter i lyden får en tand op af. Så nærmest uafhængigt af hvad man fokuserer på, så vil den dyre strømforsyning give lyden et løft. Ja, et markant løft.
Igen er det helt fra den indledende lytterunde tydeligt, at den grundlæggende elektroniske opbygning med udelukkende fokus på lyd, giver digital lyd et stort lydmæssigt løft. 



Afbryderknapperne
Det har drillet lidt at anvende afbryder tasterne på SMS-200Ultra og sPS strømforsynings boksene. Man kan tænde og slukke for hver af boksene ved at holde afbryder inde i 0,5 sekunder på strømforsyningen Men det er ofte svært at se, hvorvidt boksene overhovedet er tændte eller er ved at tænde. Strømforbruget på strømforsyningsboks i standby er på ca 1 watt og med begge bokse i gang ca. 10 watt.

Det sidste tweek
I de sidste dage af testen fik jeg kort lejlighed til at afprøve en 12 volt version kablet indvendigt med snoet kobber. For kobber betales lidt ekstra, men da jeg desværre ikke kunne høre boksene ved siden af hinanden har jeg ikke kunne fastlægge fuldstændigt entydigt, hvad det bedre kobber i boksen betyder for lyden. Men jeg kan fortælle, at jeg oplevede at boksen i 12 volt udgave og med de indbyggede kobber kabler blev tilspillet boks hurtigere klar til at opnå det lydmæssige niveau, som de tilspillede versioner kunne levere. 


Konklusion
SOTM har ned deres bokse SMS-200 og SMS-200Ultra suppleret med sPs-500 strømforsyning i den grad vist, at de mestrer at lave fremrande streamere. De producerer altså som Network Audio Adaptere, der direkte kan tilsluttes lokalnet og her igennem streame fra fx Tidal eller sin lokale harddisk/NAS-server.
Lydkvaliteten fra boksene er på højt niveau, og det vil være at opnå en ganske fornem lyd med standard boksen SMS-200. Men det er dog med SMS-200Ultra at SOTM i den grad formår at vise hvad niveau de evner at bringe digital lyd op.

Hvis du har mulighed for det, så prøv at høre en god PC med god processer afspille lyd over USB og videre til en ekstern DAC. Prøv så derefter at høre den samme musik spillet gennem SOTM SMS-200 og især SMS-200Ultra koblet direkte til netværk i stedet for dig sikkert overbevist.
Måske vil du ligesom mig blive ved med at smile over resultatet.

Produkt: SOTM SMS-200 (kr. 3.990,-), SMS-2090Ultra (kr. 10.990,-), sPS-500 strømforsyning (kr. 4490,-).

For yderligere information, kontakt importøren
Studiosound
www.studiosound.dk
Telefon:  50 54 69 19 og 44 54 54 01
Mail: kontakt@studiosound.dk






Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.