Emotiva BasX serie
Af: Kim Olsen - 16/10-2018
Separate og vellydende hifiprodukter til uanstændigt lave priser
Emotiva har på trods af en kort levetid på det danske marked været kendt for at have prisoptimeret på deres produkter, de laver både integrerede og separate komponenter til både stereo og surround i et prisleje hvor kun få andre rent kvalitetsmæssigt, kan være med.
Men med BasX serien har man taget skridtet endnu videre har lavet separate produkter i budgetklassen, men med målet om en væsentligt bedre ydelse. Importøren AV-Connection har heller ikke ligget på den lade side med at markedsføre det, for det er i hvert fald på papiret en særdeles god handel.
Udover produkterne i denne anmeldelse er der også subwoofere i serien, vi anmelder en af disse senere, for her er fokus på
BasX CD-100 cdafspiller: 2.999,-
BasX A-300 effektforstærker: 4.499,-
BasX PT-100 forforstærker: 3.299,-
Der findes i øvrigt en endnu billigere effektforstærker på 2x75 watt kaldet A-150 til 3.399,-.
Som den snarrådige læser kan regne ud, så har vi altså et komplet system med separate komponenter der på trods af valget af den dyreste effektforstærker lige sniger sig op på 10.797,- kroner for det hele, og mon ikke man kan få et par passende kabler med og så ende med en systempris på 11.000 når man svinger dankortet?
Komponenterne er testet separate såvel som samlet, men er anmeldt som et samlet sæt.
CD-100 er hvad den ligner, en CD-afspiller med en ganske handy lille fjernbetjening. Den er udstyret med en Cirrus Logic CS4398 DAC, optisk og coaxial udgang, og et enkelt sæt RCA udgange. Skuffen er en smule tynd, men ellers velfungerende. Fronten er beklædt med en virkelig pæn plade børstet aluminium foran, mens at selve kabinettet synes at være i stål, og alle knapper har en blå baggrundsbelysning som var det et computertastatur beregnet til hårdkogte computerspillere. Displayet er af VFD typen som mange forstærkere også bruger, og det er nemt at aflæse fra selv større afstand.
Lidt specielt for så billig en maskine så understøtter afspilleren både HDCD og Hybrid-SACD. Fjernbetjeningen er brugbar, men er ikke lige så intuitiv eller lige så ergonomisk i hånden som den der hører til forforstærkeren. Indmaden er pæn og nydeligt sat sammen, det er åbenlyst ikke highend, men over standard for hvad man forventer af så billig en maskine.
Forforstærkeren PT-100 kan lidt af det hele, og det har både fordele og ulemper.
Den indbyggede DAC er en særdeles velimplementeret AD1955 - en DAC der har 16 år på bagen – hvilket Emotiva selv beskriver som ”legendarisk” – nok på grund af alderen. Det lyder den dog ikke af. Der er er dog ikke tvivl om at en ESS9018 eller 9016 havde budt på en massiv opgradering, men så igen, det er sjældent at der er DAC med i prisen når man gerne vil have en separat forforstærker, men måske ikke er villig til at bruge et særligt stort beløb. DAC implementeringen er som nævnt ganske god, og den indbyggede DAC bliver ikke kørt over lydmæssigt at den noget yngre og noget mere avancerede CS4398 der er i CD-afspilleren – hvad der ellers var forventet.
Fjernbetjeningen er ganske vist lille og lavet i usædvanligt billig plastik, men den gør hvad den skal ganske fint.
Der er to ubalancerede indgange, pladespillerindgang til den indbyggede MM/MC RIAA, optisk, USB og Coaxial indgang. Der er udgang til både subwoofer i stereo og hovedtelefon. Der er også FM tuner, men det blev ikke testet. Der er også en indgang til et Bluetoothmodul hvis man har den slags behov. USB indgangen understøtter dog kun 24/96.
Særligt hovedtelefondelen er særdeles fin, med en god rumgengivelse og en fin opløsning, Emotiva burde overveje at lave en stand-alone headamp baseret på denne.
Der er indbygget kanalniveaujustering, således at forforstærkeren selv kompensere for hvis den ene kanal er svagere end den anden. Den husker også volumenniveauet for hovedtelefonforstærkeren såvel som for udgangen. En feature der er en selvfølge for mange lidt dyrere produkter, men ikke altid i de helt billige.
Der er samme VFD display som på CD-afspilleren, og samme sorte børstede aluminiumsfinish.
Indmaden er ganske luftigt, alt er samlet på to printkort med en switchmode strømforsyning placeret en fem cencimeters penge væk.
Volumenkontrollen på forstærkeren virker fint, ligesom de øvrige knapper, men der er naturligvis ikke den samme følelse af mekanisk modstand som i et dyrt potentiometer.
A-300 er en 2x150 Watts klasse AB forstærker med 40.000 uf ladelyttekapacitet. Den er i samme monolitiske og meget industrielle design som de øvrige komponenter, dog blot med en tænd/sluk knap på fronten, og et lille display med en prik for hver kanal. Bagsiden byder på en netbrønd, RCA indgang til hver kanal, og så skrueterminaler i plastik der tager både rå kabel, bananstik og spadestik. Som de andre komponenter er kabinettet i stål, og frontpladen i børstet aluminium, ikke noget der blæser en anmelder bagover, men ganske fint til prisen.
A serien fåes i øvrigt i en række forskellige konfigurationer og udgaver, og det synes at være lavet til både et nyt stereosystem såvel som til dem der gerne vil udbygge deres surroundsystemer med flere kanaler uden at sprænge budgettet. Som før er der switchmodestrømforsyning, og der er indbygget fejlkredsløb som vi dog ikke fik brug for under testen. Dæmpningsfaktoren er på 500 ved 8 Ohm, og indgangsfølsomheden er kun 1.2 volt. Den vejer 11.5 kg, hvilket nok skyldes den relativt store trafo.
Og hvordan lyder det så?
Lad det være sagt med det samme, det er svært at anmelde tre apparater der tilsammen koster en del mindre end de fleste af de kabler og DAC’s der kommer forbi redaktionen. Ydelse i forhold til den nødvendige investering er altid et kardinalpunkt, og man får nemt skubbet sine referencerammer for langt når man kun sjældent lytter til ting i den billigere ende af skalaen. Det er derfor evident at selvom Emotivas BasX sæt har sine mangler i forhold til referenceanlæg, så skal det i særdeles høj grad ses i den kontekst at de kabler der blev brugt til at forbinde de tre dele med koster mere end hele sættet tilsammen. Det siger måske også lidt om prissætningen i hifibranchen…
Emotivas BasX serie kendetegnet ved en svagt lys karakter, en fornuftig opløsning, og så et overraskende detaljeret lydbillede. Prisen sætter sine begrænsninger på kraften, men parret med fornuftige højttalere vil man ikke løbe ind i dette problem.
Til så billige penge som sættet sælges var dynamikken og særligt homogeniteten overraskende god, men nej, det er ingenlunde på niveau med Highend til 12-15 gange prisen.
RIAA delen blev testet med både MM og MC - Wilham Backhaus, Beethoven, ”Die Sturm” har flotte udklingninger og klaveranslag, energien bliver formidlet godt ud i rummet, det er en meget stille gengivelse. Støjgulvet er imponerende lavt, og der kan skelnes mellem anslagene på trods af at mange toner ligger tæt på hinanden.
Dave Brubeck Quartets ”Blue rondo ala Turk” er flot og flydende. Øvre mellemtone og saxofogengivelsen gengives særligt dejligt med en god metalklang, kontrabassen er en smule tilbagetrukket men til gengæld fornuftigt kontrolleret.
Infected Mushrooms ”Albibeno” gengives fint i mellemtonen omend at klangen fra Emotiva sættet er en smule lys, så kammer det aldrig over. Effekforstærkerne mister dog lidt pusten når der rigtigt lukkes op og lydtrykket kommer godt over det trecifrede.
Selvom at der er fint hul igennem på Michael Jacksons ”Beat it” og sammenhængen også er fin, så mangler der noget opløsning i øvre mellemtone. Det forhindrer ikke de små effektdetaljer i at være hørbare, men en del diskanteringsnuancer forsvinder i lydbilledet. Stemmen er som den skal være, omend mere slank end forventet.
Buena Vista Social Clubs ”Candela” fremstår en smule slank og tilbagetrukket i lydbilledet, men med god åbenhed omkring blæserne. Stemmen er tydelig og veldefineret, men males dog lidt bredt. I forhold til den samlede prislap er vi dog uden tvivl langt over godkendt.
Rodrigo y Gabrielas ”Hanuman giver et godt eksempel på den præcision og timing i den akkustiske musik som forefindes. Kombinationen af enkle men velfungerende komponenter gør at man kan få ”ægte” hifi, hvad det så end defineres som, uden at det koster en bondegård. I denne forbindelse er ægte hifi et solidt 3D perspektiv kombineret med en rimelig grad af homogenitet og opløsning i lyden.
Og hvad skiller sig så ud? Ja det gør forforstærkerne PT-100. Den kan lydmæssigt nemt opgraderes med en ekstern DAC, og dens mange indgange gør den velegnet til at være kontrolcentralen i et system der udbygges på alle andre fronter til det punkt hvor man har finanserne til at investere i en ganske seriøs forforstærker og dertilhørende elektronik.
Som CD-afspiller gør CD-100 hvad den skal ganske fint, og det gør forstærkeren A-300 faktisk også, men det er PT-100 der står som den komponent der sidst bliver skiftet når BasX ejeren får opgraderingsfeber – og det sker for alle på et tidspunkt. Indtil da kan man opnå et særdeles fornuftigt resultat fra en investering der alt andet lige er overkommelig, gerne kombineret med et sæt fornuftige højttalere.
Pris:
BasX CD-100 CD-afspiller 2.999,-
BasX A-300 effektforstærker 4.499,-
BasX PT-100 forforstærker 3.299,-
Specifikationer:
Emotiva BasX CD-100 specifikationer:
Analoge udgange: Stereo RCA
Digitale udgange: 1 x Coax, 1 x Optisk
DAC: Cirrus Logic CS4398
Fjernbetjening: Ja
12V Trigger ud
Mål (HxBxD): 89 x 432 x 330 mm.
Vægt: 4,8 kg.
Emotiva BasX A-300 specifikationer:
Udgangseffekt:
- 2 x 150W i 8 Ohm; 20 Hz - 20 kHz; <0.1% THD (Begge kanaler samtidigt)
- 2 x 300W i 4 Ohm (Begge kanaler samtidigt)
Indgange: Ubalanceret (RCA)
12V Trigger ind og ud
Mål (HxBxD): 102 x 432 x 394 mm.
Vægt: 11.5 kg
Emotiva BasX PT-100 specifikationer:
Analoge indgange: 2 x RCA (CD, AUX), 1 x RCA PHONO (Pladespiller).
Digitale indgange: 1 x Coax, 1 x Optisk 1 x USB 1 x indgang til Bluetooth Adapter (skal tilkøbes)
Hovedtelefonsudgang: Ja
Subwoofer udgang: Ja
Fjernbetjening: Ja
12V Trigger ud
Mål (HxBxD): 67 x 432 x 318 mm.
Vægt: 4,1 kg.
For yderligere information, kontakt importør og forhandler
AV Connection
www.av-connection.com
info@av-connection.com