Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Væk med støj! Vi anmelder Skinbjerg Audio Netfilter25 og SOTM sNH-10G

Kan filtrering af lokalnet og net-forsyning gøre en forskel? Vi ser på to bokse, som hævdes at give bedre lyd

Vi har fået tilsendt to forskellige bokse med hver deres formål, og har sat os for at undersøge, om der er en reel effekt eller det blot spild af penge.


Net-filter boksen er kompakt, men gør sit arbejde perfekt

230 v net filter fra Skinbjerg 
Netfilter25 er navnet på et netstøj filter fra firmaet Skinbjerg Audio. Der er tale om en lille sort boks, der sættes ind i 230 v net-forsyningen. Den består af en IEC14 indgang og en Schuko udgang. Dette giver mulighed for at tilslutte sine foretrukne power kabler til boksen og frem til strømforbrugeren. Et stort plus er fuld gennemført jordforbindelse i boksen.

Det specielle ved dette netfilter er, at det er optimeret til maksimal filtrering omkring det maksimale effektforbrug, som det tilsluttede apparat bruger. Målet skulle være større effekt af filtreringen.
Netfilter25 er som navnet angiver optimeret til brug ved apparater med et forbrug på ca 25 watt. Der findes også en version til 50 watt. Denne har jeg dog ikke prøvet. Hvis du ønsker at vide mere om overvejelserne bag designet i dette filter, kan jeg kun opfordre til at læse den omfattende og præcise beskrivelse på skinbjerg.dk. Det er yderst interessant læsning, der desuden er veldokumenteret med en mængde måleresultater.

Almindelig net-brønd, så alle kabler kan tilsluttes

Oprydning i lydbilledet med Netfilter25
Nok er mit anlæg præget af at kunne levere afslappet lyd med stor dynamik og ro. Repræsentant for ægte high-end. Jeg var spændt på, om en forbedring var mulig på noget, som i forvejen har de fleste kvaliteter i rigt mål. 
Jeg koblede filteret ind via et fordeler stik i netforsyningen til min Auralic Aries G2 streamer og Vega DAC G2. Det kunne lige lade sig gøre da strømforbruget af disse to produkter tilsammen holder sig lige omkring 26 watt, hvilket ifølge Skinbjerg Audio lige kan gå. Sammenkoblet er disse to komponenter et af de mest neutrale og rigtigt lydende digitale produkter, jeg har hørt i den seneste tid. 

Alligevel gav det et yderligt løft i roen og den generelle afslappethed i lydbilledet, da jeg satte Skinbjerg filteret ind i strømforsyningskæden. Især blev det markant tydeligt, når jeg igen tog filteret ud af kæden, efter at have haft det indkoblet i et par uger. Lydbilledet er simpelthen mere klart og veldefineret med filteret indsat i net power forsyningen. 

Det er 25 watt versionen, som vi har haft til test

Et par musikeksempler demonstrerer på smukkeste vis effekten af filteret.  En violinkoncert af Haydn, med Carmignola på albummet ”Haydn: Violin Concertos” (Archiv), giver tydeligt et indtryk at en mere letflydende og ren spillestil.  Og i en helt anden genre får en saxofon med filteret indkoblet en mere blød og sprød klang, og bliver samtidigt en streg mere frigjort og let i lyden. Hør fx Christina Bülow på albummet ”West of the Moon”. 
Men det var især da jeg igen lyttede violin med Brahms violinsonate med violinisten Arabelle Steinbacher på Pentatone med Erdo Groot som tekniker – der som gammel Philips Classics tekniker bestemt ved hvad rigtig mikrofon teknik er, at jeg nærmest blev bjergtaget af den store forbedring filteret indbød. Violinen, der før lyd både klar og detaljeret, kom nu til at lyde betydeligt mere sprød og varm, og med en markant mere overbevisende rigtig sammenhæng mellem violinen grundtoner og de delikate overtoner. Hertil et akkompagnement fra det store flygel, der kom til at lyde mere potent og med en mere afslappet dynamik i anslagene end før filteret var indkoblet. Resultatet var hver gang med filteret indkoblet i den grad hørbart, uanset om jeg lyttede over mine Quad’er, mine bedagede B&W’er eller Monitor Audio Gold 300. Tænk, så stor en forbedring med så lille en investering!Jeg har dog konstateret, at det er ikke altid forbedringen er lige tydelig at høre. Jeg er overbevist om, at renheden af netspændingen spiller ind. Der er givetvis mere støj på nettet på nogle tidspunkter af døgnet end andre, og det spiller ind på, hvor stor forskellen opleves med filteret i.

Dobbelt tilkobling
Jeg har også prøvet at koble min Auralic streamer på filteret via en strømfordeler, så begge apparater kunne nyde godt af net filtreringen. Det samlede effektforbrug kom så op på knap 27 watt, men filteret virkede stadig ligeså overbevisende på DAC som da denne var alene om filteret. Jeg sikrede samtidigt at de to Schuko stik var sat ens i fordelerboks, for dermed at sikre samme fase til begge apparater. Resulatet udeblev ikke: Endnu bedre lyd.


Med denne adapter kunne jeg tilslutte to komponenter. Den koster ca. kr. 25,-. Der findes sikkert en version beregnet til hifi brug til måske 775,-. Men den billige adapter gjorde arbejdet.


SOtM sNH-10G netværk switch
Et noget andet produkt er SOtM sNH-10G, som ifølge producenten også vil gøre sit til at filtrere og dermed forbedre lyden. Her er der dog ikke tale om filtrering af net spænding, men filtrering af lokalnettet til net-streameren. Dette produkt sættes dermed ind mellem ens net-router og net-streamer.
Som med netfilteret er SOtM let at montere. Den indskydes blot mellem dit net kabel og din streamer. Og så spørgsmålet: Kan det høres? Giver den en forskel?


Boksen giver mulighed for i alt 10 net-tilslutninger, samt to lysleder tilslutninger. Bemærk, afbryder til venstre. Her kan lysshowet fra de mange indgang på for- og bagplade slukkes.

Jeg må indrømme, min skepsis var tårnhøj, inden jeg tilsluttede boksen. Og egentlig også efter tilslutningen.  Kan et net stream virkelig forbedres yderligere efter at have forladt min lokale netværks-router?

Lyden
Lige på så er det ikke et produkt, der for mig gav en umiddelbar, tydelig og markant forskel i lyden. !I første omgang bør det dog bemærkes, at denne switch tydeligvis kun giver en forbedring, hvis du anvender en kvalitets net-streamer.  Jeg har prøvet boksen på en almindelig PC, og sporede ingen forbedring eller forskel Det skyldes givetvis at en PC i forvejen er en yderst ringe signalkilde som net-streamer, da den i forvejen bidrager med alt for megen støj – udover altså musikken. Så filtrering giver ikke noget som helst her. Men på en højkvalitetsstreamer er sagen anderledes.Jeg har også under test af switch’ens indvirkning lyttet meget til violinmusik. Årsagen er at for mig giver dette instrument tydeligere indikation af boksens indvirkning. 
Vivaldi albummet ”Vivaldi” med violinisten Carmignola på Archiv kan nogle gange virke en anelse spids i lyden. Her gør switchen underværker. Indkoblet bliver lyden pludseligt at blive mere ”rund” og især mere dynamisk, og instrumentgruppernes placering i optagelsen virker mere naturlig. Der er ikke tale om en dramatisk forskel, men den er der dog. Især er det tydeligt at høre ved et instrument som klaver, hvor anslag for en mere blød karakter uden at miste det maskuline i anslaget.

Et andet nummer er ”Love Potion #9” med Lyn Stanley på albummet ”Portions”, igen samme resultat, en mindre ”prikken” lyd. Og nærmest lidt underligt, men bassen opleves mere præcis, ligesom det igen høres at klaverets anslag er mere veldefineret. Et direkte checkpunkt er trianglen 9 sekunder inde: Udenom switchen lyder instrumentet som et stykke metal, igennem switch’en som det, det er – et fint instrument.
”Written in Stone” med Sara K fra albummet ”HOBO” er et nummer, der kan nærmest kortlægge alle aspekter ved lydreproduktion.  Med switchen indkoblet, lyder nummeret en anelse højere, selvom volumen og lydtryk måler viser nøjagtigt samme niveau. Det kan ikke måles, men oplevelsen kan ikke negligeres. 
Det er især tydeligt at høre forskellen efter at have haft den tilsluttet i længere tid, og så derefter prøve at lytte uden switchen tilkoblet. Så oplever man at noget er ændret til det dårligere. 


Netfilter25 – Et ”Must Have”
Man skulle tro, at moderne hifi apparater har så gode strømforsyninger, at et net-filter næppe kan gøre nogen forskel. Og ja, strømforsyninger i dag dæmper da også meget støj og leverer ren spænding til den følsomme elektronik. Men andet spiller åbenbart ind i forbindelse med strømforsyning.
For Skinbjerg Netfilter25 er det, jeg vil kalde et ”must have” produkt. Forbedringen er simpelthen for stor til at ingen må undlade at byde sig selv på den fornøjelse. Den er nemlig ikke til at overhøre, og overstiger på alle områder hvad jeg har oplevet med selv ekstremt dyre net-power kabler. Ja, forbedringen er så stor, at det er umuligt at leve med lyden uden net filteret indkoblet. 

Min vurdering er at boksen giver en betydelig større forbedring end diverse netkabler, der ofte sælges til en ganske anden pris. Så alt i alt er kr. 1695,- nærmest at betragte som en foræring.

SOtM sNH-10G 
Knapt så entydigt er resultatet med SOtM sNH-10G. Som med net støjfilter er det til at høre forskellen når man efter et par uger tager boksen ud af net-forbindelsen. Men jeg har også oplevet, at boksen ikke bidrog med noget, givetvis afhængigt af kvaliteten af net-streamer.

Der vil ikke være tale om en nat og dag i forskel i oplevelse, så mit bedste råd vil være: Prøv at lån boksen, hvis muligt. Måske vil du blive overrasket over forskellen. Måske ikke. 

Produkt: Skinbjerg Audio Netfilter25
Pris: kr. 1.695,-
Leverandør/Forhandler: Skinbjerg Audio
www.skinbjerg-audio.dk

Produkt: SOTM sNH-10
Pris:  kr. 6.990,-
Leverandør: SOtM
Forhandler: StudioSound
www.studiosound.dk 
Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.