af Slava » ons sep 17, 2008 12:25
På mine 30 kg effektforstærker-trin bruger jeg en skive rå kartoffel under hver fod. Jeg har fundet ud af, at en tykkelse på 4mm giver et passende kompromis mellem en homogen og en analytisk musikgengivelse. Det er ikke vigtigt, hvilken sort kartofler, man bruger, men madkortofler forekommer at være bedst. Undgå for alt i verden Vildmosekartofler, som giver et lidt kaotisk stereo-billede i mellemtoneområdet. Vilmosekartofler kan også være svære at finde i den rette diameter, hvis man har tunge forstærkertrin med store fødder (5 cm ø på mine). Til gengæld er det vigtigt, at man skærer sine skiver på tværs af kartoflens længderetning (ellers får man som bekendt mudret bas; behøver jeg sige mere!).
Kartoflens naturlige indhold af stivelse gør, at den øvre bas og nedre mellemtone lyder knastør som med ingen andre fødder! Man skal huske, at kartoffelskiverne skal ligge i en saltopløsning ved stuetemperatur i 37 timer inden brug. Ellers går der råd i kartoflerne med svampet basgengivelse til følge. Saltopløsningen skal laves med demineraliseret vand og havsalt fra Brugsen.
Hvis forstærkerne står direkte på et trægulv, som hos mig, kan man med fordel pensle undersiden af kartoffelskiverne med linolie. Det hindrer både, at kartoflen og dens saltindhold angriber trægulvet, og strammer samtidig gevaldigt op på den nedre diskant og (især) den rumlige 3-dimensionelle gengivelse.