Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

Strømkabler, hvad kan forklare forskellen

Generel HiFi-debat & til andet, som du ikke kan finde en anden HiFi-kategori til.

Strømkabler, hvad kan forklare forskellen

Indlægaf Chr. R. » fre apr 10, 2009 19:21

Efter at have afprøvet en del forskellige strømkabler, herunder et par DIY, så er jeg kommet til den konklusion at der er stor forskel, ja nærmest chokerende forskel.
 
Men hvad kan forklare den forskel? På den anden side af stikket på væggen, der løber kilometervis af billige standard kabler. Hvad kan så forklare den forskel jeg oplever med de sidste få centimeter tweeks? Jeg aner det ikke, bortset fra at termineringen af et kabel kan betyde lidt, men langfra nok til at forklare den forskel jeg har konstateret.
 
Et punkt er et sæt ordenlige stik, men altså langfra en tilstrækkelig forklaring. Der er andre oplagte punkter, men det strider mod min logik at lyden kan forbedres så markant med f.eks. bedre/tykkere materialer, det her sidste maksimalt 0,0001% stykke af fødekæden til anlægget. Mine observationer har vist at det ikke kun er et spørgsmål om strømkablerne virker-virker ikke lydforbedrende
 
Bemærk venligst at trådens emne IKKE er om der er forskel (strøm-) kabler, men hvad der eventuelt KAN forklare min observationer.
M.v.h.
Christian
Brugeravatar
Chr. R.
Udelukket fra forum
 
Indlæg: 1056
Tilmeldt: søn jan 11, 2009 14:48
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf klimbim » fre apr 10, 2009 21:36

der findes formegentlig ingen hverken logisk eller teknisk forklaring på din oplevelse der er udført 100 vis af test gennem tiden har læst en test på en norsk hifi side der kom frem til at der absolut ingen målbar forskel var på om man brugte et biligt standart kabel eller et dyrt spesial kabel men på trods af det har jeg selv oplevet en forskel og mit bud ville værre kablets evne til at forhindre netstøj i at komme frem
klimbim
Seniormedlem
 
Indlæg: 938
Tilmeldt: man nov 24, 2008 21:13
Geografisk sted: lolland

Indlægaf Karsten Sømand » fre apr 10, 2009 22:05

Tja, det er noget følsomt noget, det her.....
 
Jeg har selv nogle DIY-kabler. Kan ikke blive klog på om de blev "bedre" - de er i hvert fald anderledes. Der kom mere ro over lyden, og andre vil måske mene at lyden blev mere afdæmpet / "kedelig" (?).
 
Hvorom alting er, så her er et par postulater, som man kan vælge at vurdere nærmere eller direkte forkaste med øjeblikkelig virkning.
 
Der er nogen som mener, at netkabler skal være lange (2-3 meter) for at kablets selvinduktion virker som et filter, så høje frekvenser filtreres fra. Korrekt? Tja, måske???.
 
Jeg tror lidt mere på næste argument som en del af den komplekse forklaring. Hvis man bruger skærmet kabel i god kvalitet og terminerer det ordentligt og kun skærmer det i den ene ende, så skulle netkablets udstråling blive drastisk formindsket (elimineret), så det ikke inducerer fejlstrømme i de følsomme (uskærmede?) signalkabler, som netkablerne jo ofte liger klos op ad i "ormegården" bag ved anlægget.
 
Bemærk, at medleverede kabler ofte er almindelig to-leder uskærmet lampeledning. Det er kendt i industrien, at stærkstrømskabler genererer fejlstrømme i svagstrømskabler hvis man ikke benytter skærmede kabler og lader powerkablerne ligge lidt væk fra signalledningerne (svagstrømsledningerne).
 
For de produkter jeg i sin tid havde ansvaret for, blev det foreskrevet ved installation, at afstanden skulle være mindst 20 cm mellem svagstrømskabler og powerkabler. Jeg har haft adskillige garantisager, hvor kunden havde overset dette faktum og derfor ved "garantitilkald" blev nødt til at betale alle udgifter ifm. korrekt installation af udstyret.
 
Blot mine 2 cents
 
Karsten
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.
Brugeravatar
Karsten Sømand
Seniormedlem
 
Indlæg: 909
Tilmeldt: tors nov 10, 2005 20:28
Geografisk sted: Sjælland

Indlægaf mulle » lør apr 11, 2009 09:36

For at det ikke skal være løgn så er det ikke alle ( gode ) apparater der er lige følsom over for et godt netkabel.
Brugeravatar
mulle
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 258
Tilmeldt: tors aug 23, 2007 16:35
Geografisk sted: Sydhavsøerne

Indlægaf Thomas Sillesen » lør apr 11, 2009 17:41

Der er nok mange parametre; de klassiske: impedans, capacitet, etc. For nogle år siden rodede vi med netfiltre, og fandt ud af at de fleste af dem som folk beskrev som givende ro, samtidig hævede impedansen på nettet, og gør man det bliver strømforsyningen helt automatisk mindre dynamisk = ro  :wink:

Det var så netfiltre, men noget tilsvarende gør sig nok gældende for kablerne.

På det mere spooky plan, har vi oplevet at påstøbte stik oftest lyder bedst, istedet for stik der er skruet på...

Men igen, det store problem er nok at finde tommelfingerregler der vitterligt gælder.
Med venlig hilsen

Thomas Sillesen
Thomas Sillesen
Branchemedlem
 
Indlæg: 1557
Tilmeldt: man okt 24, 2005 06:18
Geografisk sted: Esbjerg

Indlægaf Chr. R. » lør apr 11, 2009 18:30

Tak for jeres input :D

Nu bliver de klassiske teser fremført, naturligvis, men her skulle man mene at et bedre/større strømkabel ville komme de strømkrævende apparater til gode, specielt effektforstærkere. Men mine observationer er fundet på min Cd-afspiller der er opgivet til at trække sølle 58 watt. Den opgave burde selv en stump lampeledning kunne klare, men...

Jeg har planlagt et par ganske uvidenskabelig test, nemlig hvorledes et godt strømkabel gå i spænd sammen med hhv. jordforbindelse og netfilter.

Men forsæt gerne med at poste indlæg om trådens emne :wink:
M.v.h.
Christian
Brugeravatar
Chr. R.
Udelukket fra forum
 
Indlæg: 1056
Tilmeldt: søn jan 11, 2009 14:48
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf Hasselhof » søn apr 12, 2009 23:57

Der er flere ting der spiller ind (kan). Og som Thomas Sillesen siger så er det meget svært at finde et universalt regelsæt for hvad er rigtigt og forkert.

Jeg har selv experimenteret en del med netstrøms kabler. Ingen tvivl om at der kan være store forskelle. Både på kabler men især på apparaters følsomhed overfor kablers virkning.

Min erfaring er at man kan opdele i 2 grupper. Kvadrat følsomme og X-factor følsomme.

Især store amps vil være kvadrat følsomme, da modstanden i et tyndt kabel vil virke begrænsende på forstærkeren. Fx de Crown forstærkere jeg har arbejdet med er alle (bortset fra dem med reguleret psu) kvadrat følsomme. Sættes der et tyndt kabel på kan det høres. Men beholdes det originale kvadrat så gør det ingen forskel om kablet er skærmet og el af andet exotisk design.

De produkter som er x-factor følsomme er rigtig svære at pinpointe konkrete årsager. Det der bare kan konstateres er at skræmning ikke nødvendigvis er bedre. tykkere kvadrat er ikke nødvendigivs bedre. dyre stik er ikke nødvendigvis bedre. kortere længde er ikke nødvendigvis bedre.

Der er dog et par ting som jeg har erfaret som relativt universelle konstanter.

adskilles de enkelte kabler. dvs afisoleres og stikkene afmonteres. og derefter ophænges i i uld tråd så de er mere end 30 cm fra alt og mere end 10 cm fra hinanden (indtil de skal ind i apperartet) og ikke samles i stik, men messing padlerne bare sættes på selve lederne uden at være i stik. At under de omstændigheder så er forskellem mellem de forskellige ledere extremt reduceret. Og flere kabler der i dobbelt blinde test tidligere var som nat og dag nu er ens. Og forskellene er mere proportionelt efter kvadrat og materiale. Dvs der er forskel på tyk og tynd og på sølv og kobber, men de fleste x-factorer falder væk.

Forklaringen til det må næsten udelukkende ligge i Dielektrisk effekt og elektromagnetisk indvirkning. Dielektrisk indvirken betyder bla at kablets isolering arbsorbere spændingen og at isoleringens properties derved kommer til at indvirke på signalet. elektromagnetisk indvirkning vil sige af fx statisk elektricitet i omgivelserne fx tæppe eller andre induktive/capasitive materialer påvirker signalet. (H.C Ørsted effekten skulle nogen være itvivl). Reducere man omgivelsernes indflydelse reducere man kablernes forskelle.  At nogen produkter så er extremt følsomme kan jeg næsten kun se som en fejl i deres konstruktion, set i lyset af at nogen fabrikanter kan lave produkter med næsten ingen følsomhed. Det er noget andet hvis strømmen selv er meget uren, pga tung indrustri eller lign, apparater fortjener ordentlig strøm. Men at forskellige  kabler af samme kvadrat skal kunne resultere i stor forskel er ikke ok.

De argumenter mht at det kun handler om den sidste meter før appartet er ret interessante. For det er netop den position der gør hele forskellen. Da jeg lavede ny el i mit lytterum havde jeg anledning til at experimentere med netop dette. Jeg lavede installationskablerne 1 meter for lange og satte stik på og så ind i mit anlæg. Oppe ved sikrings skabet satte jeg så highend netkablerne på så de var imellem sikringsskabet og installationskablet. Dvs de udgjorde den samme procentvise del af strømføde kæden som før, nu bare i en anden position. Og her havde de ingen indflydelse. kabel til kabel og kabel til intet kabel, der var ingen hørbar forskel. Men da de kom tilbage til deres vanlige position dvs lige før apperaterne så var forskellen der igen. Mener jeg har en masse georg gerløs agtige billede af mit forsøg skulle de have interesse. hehe godt at der ikke var nogen inspektion af el sikkerheden hehe. Skal lige sige at disse forsøg er lavet på 110volt 60hz, men jeg vil tro at det samme vil gælde med dansk strøm.
Brugeravatar
Hasselhof
Branchemedlem
 
Indlæg: 77
Tilmeldt: tors okt 27, 2005 20:11

Indlægaf Chr. R. » fre apr 17, 2009 19:35

Tak for et lang og uddybende svar

Hasselhof skrev:...Min erfaring er at man kan opdele i 2 grupper. Kvadrat følsomme og X-factor følsomme.

Især store amps vil være kvadrat følsomme, da modstanden i et tyndt kabel vil virke begrænsende på forstærkeren. Fx de Crown forstærkere jeg har arbejdet med er alle (bortset fra dem med reguleret psu) kvadrat følsomme. Sættes der et tyndt kabel på kan det høres. Men beholdes det originale kvadrat så gør det ingen forskel om kablet er skærmet og el af andet exotisk design.

Nu har jeg jo selv en Crown, og ville gerne afprøve din tese. Desværre er det jo ikke lige til at skifte strømkablet, således man hurtigt kan skifte mellem det originale og andre kabler. Måske man skulle få Crown'en modificeret med ekstern strømstik, og derefter kaste sig over lidt kabel "tjek"

Hasselhof skrev:De produkter som er x-factor følsomme er rigtig svære at pinpointe konkrete årsager. Det der bare kan konstateres er at skræmning ikke nødvendigvis er bedre. tykkere kvadrat er ikke nødvendigivs bedre. dyre stik er ikke nødvendigvis bedre. kortere længde er ikke nødvendigvis bedre.

...At nogen produkter så er extremt følsomme kan jeg næsten kun se som en fejl i deres konstruktion, set i lyset af at nogen fabrikanter kan lave produkter med næsten ingen følsomhed. Det er noget andet hvis strømmen selv er meget uren, pga tung indrustri eller lign, apparater fortjener ordentlig strøm. Men at forskellige kabler af samme kvadrat skal kunne resultere i stor forskel er ikke ok...

Nu har jeg søgt efter og læst folk erfaringer på udenlandske portaler, og har været i kontakt med 2 kableproducenter. Fra begge "lejre" meldes der om størst forbedring på Cd-afspillere og specielt DAC apparater. Det er vel at mærke modeller i den helt tunge prisklasse, og det skulle undre mig meget hvis de modeller er så underdimensioneret fra start af
 
Min egen erfaring er, jo tykkere kabel er destro bedre bliver lyden generelt. Men de tykke kabler har alle på nær et, har desværre haft mindst et meget hørbart problem. Derfor anvender jeg pt et tyndt kabel, men et kabel der har en meget homogen lyd, men det kun til mit kommende strømkabel kommer hjem. Et af de tykke kablet jeg har afprøvet over længere tid, det faldt fuldstændigt igennem mht. lydbillede, et fænomen som ejeren af det pågældende kabel ikke havde oplevet - ja faktisk det stik modsatte. 
 
Måske vi skulle afholde en Neerd dag på et tidspunkt, og da få lyttet på strømkabler...
 
 
M.v.h.
Christian
Brugeravatar
Chr. R.
Udelukket fra forum
 
Indlæg: 1056
Tilmeldt: søn jan 11, 2009 14:48
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf Spencer » lør apr 18, 2009 09:15

Eftersom man jo altid har flere apparater koblet sammen, hvordan kan man så vide, at det netkabel man monterer på sin DAC påvirker DAC'ens output, blot fordi man registrerer en ændring?

Det kunne jo tænkes at netkablet på DAC'en kun påvirker forforstærkerens lyd.

Måske kan du kun påvirke DAC'ens lyd, ved at skifte netkabel på effekttrinnet, og vice versa.
Spencer
Profil Lukket
 
Indlæg: 1171
Tilmeldt: tors aug 10, 2006 17:44

Indlægaf Chr. R. » lør apr 18, 2009 09:34

Spencer skrev:Eftersom man jo altid har flere apparater koblet sammen, hvordan kan man så vide, at det netkabel man monterer på sin DAC påvirker DAC'ens output, blot fordi man registrerer en ændring?

Det kunne jo tænkes at netkablet på DAC'en kun påvirker forforstærkerens lyd.

Måske kan du kun påvirke DAC'ens lyd, ved at skifte netkabel på effekttrinnet, og vice versa.

Den fanger jeg så ikke helt

Hvis den eneste ændring er et andet strømkabel til DAC'en, og der herefter konstateres et ændret lydbillede, så må strømkablet vel have haft en betydning for dels hele anlægget, men også at denne ændring skyldes ændringen ved netop DAC'en.

Men uanset hvad, så blev lydbillede ændret i nævnte eksempel, og det takket være et strømkabel. Og det er historien/forklaringen hertil jeg søger viden om.

M.v.h.
Christian
Brugeravatar
Chr. R.
Udelukket fra forum
 
Indlæg: 1056
Tilmeldt: søn jan 11, 2009 14:48
Geografisk sted: Storkøbenhavn

Indlægaf Spencer » lør apr 18, 2009 18:10

Chr. R. skrev:

Spencer skrev:Eftersom man jo altid har flere apparater koblet sammen, hvordan kan man så vide, at det netkabel man monterer på sin DAC påvirker DAC'ens output, blot fordi man registrerer en ændring?

Det kunne jo tænkes at netkablet på DAC'en kun påvirker forforstærkerens lyd.

Måske kan du kun påvirke DAC'ens lyd, ved at skifte netkabel på effekttrinnet, og vice versa.

Den fanger jeg så ikke helt

Hvis den eneste ændring er et andet strømkabel til DAC'en, og der herefter konstateres et ændret lydbillede, så må strømkablet vel have haft en betydning for dels hele anlægget, men også at denne ændring skyldes ændringen ved netop DAC'en.

Men uanset hvad, så blev lydbillede ændret i nævnte eksempel, og det takket være et strømkabel. Og det er historien/forklaringen hertil jeg søger viden om.



Kunne det tænkes, at det kabel, der lyder godt på din DAC i ét setup, måske ikke giver nogen effekt, på samme DAC, hvis resten af setuppet skiftes?

Hvis kablet f.eks. hindrer digitalstøj fra DAC'en i at nå resten af setuppet, der enten er følsomt overfor digitalstøj, eller ikke. At et netkabel altså kan have en filtervirkning.
Spencer
Profil Lukket
 
Indlæg: 1171
Tilmeldt: tors aug 10, 2006 17:44

Indlægaf ulrikmm » søn apr 19, 2009 18:47

Hasselhof skrev:Der er flere ting der spiller ind (kan). Og som Thomas Sillesen siger så er det meget svært at finde et universalt regelsæt for hvad er rigtigt og forkert.

Jeg har selv experimenteret en del med netstrøms kabler. Ingen tvivl om at der kan være store forskelle. Både på kabler men især på apparaters følsomhed overfor kablers virkning.

Min erfaring er at man kan opdele i 2 grupper. Kvadrat følsomme og X-factor følsomme.

Især store amps vil være kvadrat følsomme, da modstanden i et tyndt kabel vil virke begrænsende på forstærkeren. Fx de Crown forstærkere jeg har arbejdet med er alle (bortset fra dem med reguleret psu) kvadrat følsomme. Sættes der et tyndt kabel på kan det høres. Men beholdes det originale kvadrat så gør det ingen forskel om kablet er skærmet og el af andet exotisk design.

De produkter som er x-factor følsomme er rigtig svære at pinpointe konkrete årsager. Det der bare kan konstateres er at skræmning ikke nødvendigvis er bedre. tykkere kvadrat er ikke nødvendigivs bedre. dyre stik er ikke nødvendigvis bedre. kortere længde er ikke nødvendigvis bedre.

Der er dog et par ting som jeg har erfaret som relativt universelle konstanter.

adskilles de enkelte kabler. dvs afisoleres og stikkene afmonteres. og derefter ophænges i i uld tråd så de er mere end 30 cm fra alt og mere end 10 cm fra hinanden (indtil de skal ind i apperartet) og ikke samles i stik, men messing padlerne bare sættes på selve lederne uden at være i stik. At under de omstændigheder så er forskellem mellem de forskellige ledere extremt reduceret. Og flere kabler der i dobbelt blinde test tidligere var som nat og dag nu er ens. Og forskellene er mere proportionelt efter kvadrat og materiale. Dvs der er forskel på tyk og tynd og på sølv og kobber, men de fleste x-factorer falder væk.

Forklaringen til det må næsten udelukkende ligge i Dielektrisk effekt og elektromagnetisk indvirkning. Dielektrisk indvirken betyder bla at kablets isolering arbsorbere spændingen og at isoleringens properties derved kommer til at indvirke på signalet. elektromagnetisk indvirkning vil sige af fx statisk elektricitet i omgivelserne fx tæppe eller andre induktive/capasitive materialer påvirker signalet. (H.C Ørsted effekten skulle nogen være itvivl). Reducere man omgivelsernes indflydelse reducere man kablernes forskelle.  At nogen produkter så er extremt følsomme kan jeg næsten kun se som en fejl i deres konstruktion, set i lyset af at nogen fabrikanter kan lave produkter med næsten ingen følsomhed. Det er noget andet hvis strømmen selv er meget uren, pga tung indrustri eller lign, apparater fortjener ordentlig strøm. Men at forskellige  kabler af samme kvadrat skal kunne resultere i stor forskel er ikke ok.

De argumenter mht at det kun handler om den sidste meter før appartet er ret interessante. For det er netop den position der gør hele forskellen. Da jeg lavede ny el i mit lytterum havde jeg anledning til at experimentere med netop dette. Jeg lavede installationskablerne 1 meter for lange og satte stik på og så ind i mit anlæg. Oppe ved sikrings skabet satte jeg så highend netkablerne på så de var imellem sikringsskabet og installationskablet. Dvs de udgjorde den samme procentvise del af strømføde kæden som før, nu bare i en anden position. Og her havde de ingen indflydelse. kabel til kabel og kabel til intet kabel, der var ingen hørbar forskel. Men da de kom tilbage til deres vanlige position dvs lige før apperaterne så var forskellen der igen. Mener jeg har en masse georg gerløs agtige billede af mit forsøg skulle de have interesse. hehe godt at der ikke var nogen inspektion af el sikkerheden hehe. Skal lige sige at disse forsøg er lavet på 110volt 60hz, men jeg vil tro at det samme vil gælde med dansk strøm.


Et spændende, originalt indlæg, der er vrd at bookmarke for mig. Takker - ulrikmm
Brugeravatar
ulrikmm
Seniormedlem
 
Indlæg: 569
Tilmeldt: søn sep 16, 2007 15:37

Indlægaf Chr. R. » tirs apr 21, 2009 21:52

Er der nogen der har erfaring med en evt. forskel på to ens strømkabler, hvor den eneste forskel er at det ene er skærmet (og dermed lovligt)  :?:

Måske ligger der en hørbar forskel i hvor godt skærmet et kabel er  :?
M.v.h.
Christian
Brugeravatar
Chr. R.
Udelukket fra forum
 
Indlæg: 1056
Tilmeldt: søn jan 11, 2009 14:48
Geografisk sted: Storkøbenhavn


Tilbage til Generelt & Andet Hi-Fi


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 5 gæster

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.