Begrebet fra den gastronimiske verden røg ud af munden på mig i en tråd om lyttetests af horn, og bruger 'Joe Handsome' spottede at et norsk hifi-forum også var i gang med at definere ordet umami i hifi.
"Der testes horn!"
http://nerds.dk/board/viewtopic.php?mode=reply&p=115228#115228Norsk diskussion
http://www.hifisentralen.no/forumet/hi-fi-generelt/67839-magiske-anlegg-finnes-det-umami-i-hifi.htmlUmami i gastronomien
http://online.wsj.com/article/SB119706514515417586.htmlBeskrivelse af lydDer har været flere artikler både i High Fidelity og andre steder om hvad de enkelte lydbegreber egentlig betyder. Bas og diskant er jo nemt nok, men så kom der ord som ”intertransient stilhed” og nu har vi også fået draget ordet ”umami” fra den gastronomiske verden ind i hifi.
Artiklerne om lydbegreber er skrevet for at netop at sikre at man ’taler’ samme sprog, for det er faktisk ret svært at skrive det med tekst.
Kommunikation er jo formidlingen af et budskab. Det er afsenderens ansvar at sikre at modtageren har opfattet det kommunikerede korrekt, hvilket kan være en udfordring hvis man ikke forbinder et ord med præcis samme begreb/objekt/beskrivelse.
Sammenligningen af egenskaber ved hi-fi -grej med andre verdener ( f.eks. biler ) bruges jo ofte til netop at udnytte nogle begreber fra et andet fag-område som modtageren måske også kender til. Begreber som måske heller ikke er præcist defineret eller beskrevet i den anden ’verden’, men som mange måske har en ’følelse’ af hvad er for noget, og som derfor bedre kan forstås.
Med det in mente, og med udgangspunkt i at alle der læser dette har en nogenlunde fornemmelse for hvad umami er i den gastronomiske verden, tør jeg måske alligevel godt uddybe hvad jeg mente med ’umami’ i min tråd om forskellige horn.
Hvad jeg mente med umamiJeg brugte selvfølgelig ordet umami som en reference for ’kødfuldhed’ i musikken – et ord som beskriver lyden fra det ene horn som mere tæt, mere solidt, mere fast i gengivelsen end et andet horn.
Det modsatte af ’tyndbenet’, med mere vægt bag musikere og vokalister uden at detaljer og dynamik forsvinder.
Jeg erindrer faktisk at High Fidelity ofte brugte ordet ’kødfuldhed’ (uden dog at have lyst til at bladre flere årgange igennem og lave statistikker).
Ja det er måske det samme begreb der menes, men nu er vi i 2013 og gastronomi er det nye sort: Sushi og tapas har overtaget fastfood-segmentet fra hot-dogs og pizza, TV viser Gordon Ramsey og Bo Bech for pøblen, og afficionados diskuterer sommermenuen på Noma og El Cellar de Can Roca. Der er nye begreber som skovsyre, agar og kunsten at lave sin egen garum.
Derfor kender mange ordet umami, og derfor er det blot en ny fælles reference i den svære beskrivelse af lyd. Altså kan afsender forhåbentlig aflevere budskabet om et enkelt element af lydgengivelsen med en nogenlunde sikkerhed for at modtageren ’hører hvad afsenderen siger’.
Kommentér venligstFøl dig fri til at kommentere/diskutere/udvide begrebet umami i forbindelse med hifi her i tråden, og komme med masser af eksempler og sammenligninger fra andre herlige interessesfærer og erfaringer fra din dagligdag.