Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

UMAMI i hifi

Generel HiFi-debat & til andet, som du ikke kan finde en anden HiFi-kategori til.

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf Spencer » man jun 24, 2013 17:37

Lydarne

Hvad hed det plugin, man tester dynamik med?
Der var vist én, her i tråden, som måske ville prøve det lidt af.
Vi havde jo stor fornøjelse med det, for nogen tid siden, sÃ¥ vidt jeg husker.  :)
Spencer
Profil Lukket
 
Indlæg: 1171
Tilmeldt: tors aug 10, 2006 17:44

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf lydarne » man jun 24, 2013 17:44

Link'et var men det er dødt http://www.jokhan.demon.nl/DynamicRange
Men prøv dette http://www.dr.loudness-war.info/downloads/foo_dynamic_range_1.1.1.zip

Som sagt det er et plugin til foobar
lydarne
Udelukket fra forum
 
Indlæg: 922
Tilmeldt: ons mar 24, 2010 10:40
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf RAMMA » man jun 24, 2013 18:51

Hvis man vil have afprøvet hvor stort et dynamiksving anlægget kan tåle
kan man jo prøve at lægge den her i cdskuffen
straussfest.jpg
straussfest.jpg (18.55 KiB) Vist 3632 gange

eller
wellington.jpg
wellington.jpg (58.75 KiB) Vist 3632 gange


(musikken stinker og højfrekvensen lader lidt tilbage at ønske)
men bortset fra det, forsøgte Telarc at udgive musik med så meget dynamik som muligt tæt på de 80-90 db, de er på deres seneste udgivelser gået bort fra princippet, da det gav problemer hos slutkunderne = lawsuit i USA
så nu producerer de mainstream cdplader i området 30-40 db som de fleste slutbrugere er i stand til at udnytte uden at brænde højtalere og forstærkere af :wink:
De nye loudness udgivelser bevæger sig i området 10-20 db med top og bund beskåret = skodlyd
HIFI HILSEN FRA
RAMMA
Brugeravatar
RAMMA
Supermedlem
 
Indlæg: 1902
Tilmeldt: fre nov 04, 2005 22:40
Geografisk sted: sydjylland

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf Nrik » man jun 24, 2013 19:04

Otto J skrev: Jeg vil argumentere for at "krop" frekvensmæssigt handler om øvre bas og nederste mellemtone. Og at musikken har en god "krop" ikke er ensbetydende med at der skal være ekstra niveau i dét område - det vil som regel give en mudret lyd - men om at der er dynamik nok i det område. En dynamik der ofte handler om membranareal (alt andet lige).

Men det er netop her hvor min oplevelse adskildte sig fra det traditionelle 'krop'-begreb, for det var i øvre mellemtone ( 1.6kHz til måske 4-5kHz) at jeg oplevede en fyldigere substans, en mere kødfuld gengivelse hvor musikernes instrumenter træder tydeligere frem fra den grå masse og man bedre kan 'se' instrumentets omrids.


Otto J skrev: En udvikling jeg har bemærket på det seneste, i hvert fald i mid-price hifi, er at højttalerproducenterne lader mellemtone-enhederne vokse. Hvor en klassisk 3-vejs højttaler typisk har haft 3-4" mellemtone-enhed, vælger flere og flere i dag 5-6,5" mellemtone, i nogle tilfælde 6,5" mellemtone sammen med basenheder af samme størrelse. Lidt kynisk kan man vel sige at mellemtonen er kommet tilbage til den rigtige størrelse, mens basenhederne stadig er for små.

Du er inde på noget af det rigtige Otto, men altså i dette tilfælde var det i et lidt højere frekvensspektrum, uden at jeg skal sige at det ikke også er bedre der med en større mellemtone enhed.



Og rigtigt godt at vi nu har fået styr på den gastronomiske definition af umami, hvilket ganske rigtigt beskriver den 'savory'...mættende smag der er i tomater, kød, fisk og parmasan-ost.
Nrik
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 482
Tilmeldt: tors dec 01, 2005 23:29
Geografisk sted: København S

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf Otto J » tirs jun 25, 2013 17:28

Hvad skal det så hedde hvis det er diskanten der er "kød på"? ;-) jeg synes det du beskriver kan dækkes ved at kombinere betegnelserne lidt, og sige "krop i øvre mellemtone". Det virker ikke intuitivt at vedtage at nedre mellemtone er krop, mens øvre er umami. Jeg vil som sagt nærmere oversætte umami til bas, ud fra min gastronomiske opfattelse. Jeg kan sagtens se umami brugt som beskriver, men det falder ikke naturligt at bruge det til at beskrive et begrænset frekvensområde - synes jeg. Hvis der er umami i lyden, kan der så også være sødme, bitterhed, syrlighed og salt? Og hvad skulle de så dække over?
Mvh. Otto
Otto J
Branchemedlem
 
Indlæg: 1115
Tilmeldt: søn mar 04, 2007 09:07

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf Spencer » ons jun 26, 2013 20:25

lydarne skrev:Link'et var men det er dødt http://www.jokhan.demon.nl/DynamicRange
Men prøv dette http://www.dr.loudness-war.info/downloads/foo_dynamic_range_1.1.1.zip

Som sagt det er et plugin til foobar


Det var Joe Handsome, der viste interesse for det.
Vi havde megen fornøjelse ud af det, i sin tid, da vi eksperimenterede med at mÃ¥le dynamik her pÃ¥ forum.  :)
Noget af det nyttigste, der længe er set.
Spencer
Profil Lukket
 
Indlæg: 1171
Tilmeldt: tors aug 10, 2006 17:44

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf lydarne » lør jun 29, 2013 11:40

Spencer skrev:
lydarne skrev:Link'et var men det er dødt http://www.jokhan.demon.nl/DynamicRange
Men prøv dette http://www.dr.loudness-war.info/downloads/foo_dynamic_range_1.1.1.zip

Som sagt det er et plugin til foobar


Det var Joe Handsome, der viste interesse for det.
Vi havde megen fornøjelse ud af det, i sin tid, da vi eksperimenterede med at mÃ¥le dynamik her pÃ¥ forum.  :)
Noget af det nyttigste, der længe er set.


Mange bruger også dette program http://www.lts.a.se/lts/masvis
programmet giver et noget mere detaljeret billede end det førnævnte plugin.
Ps jeg har ikke kunne få det til at kører på min Windows 8.
lydarne
Udelukket fra forum
 
Indlæg: 922
Tilmeldt: ons mar 24, 2010 10:40
Geografisk sted: Nordsjælland

Re: UMAMI i hifi

Indlægaf Nrik » lør jun 29, 2013 12:28

Otto J skrev:Hvad skal det så hedde hvis det er diskanten der er "kød på"? ;-) jeg synes det du beskriver kan dækkes ved at kombinere betegnelserne lidt, og sige "krop i øvre mellemtone". Det virker ikke intuitivt at vedtage at nedre mellemtone er krop, mens øvre er umami. Jeg vil som sagt nærmere oversætte umami til bas, ud fra min gastronomiske opfattelse. Jeg kan sagtens se umami brugt som beskriver, men det falder ikke naturligt at bruge det til at beskrive et begrænset frekvensområde - synes jeg.


Jeg mener faktisk ikke at 'krop' dækker det godt nok. Og det var jo netop fordi at jeg ikke mente at de 'korrekte' hifi-termer var gode nok, da jeg ville beskrive min glæde over nye lydopdagelser. Det er jo derfor at man bringer nye ord ind, med reference til en anden interessesfære, for  at beskrive det man oplever.
Men det understreger jo blot min indlednings-svada om kommunikation og afsender/modtager og hvor svært det er at lægge lytteudtryk ned som tekst.

For the record:  Det var ikke mig der bragte fekvensopdelingen ind i debatten, bevares - i min horn-test er det selvfølgelig kun i øvre mellemtone og diskant at hornet har sin indvirkning ( og derfor kun der jeg hørte forskel ved skift mellem forskellige horn - jagten pÃ¥ den matchende bas kommer senere) men jeg mener da bestemt godt at man kan tale om UMAMI i hele frekvensomrÃ¥det.

Men det er fint med lidt debat om hvad hvilken lyd skal hedde. Det var jo faktisk også meningen at tråden skulle ende ud i.
Nrik
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 482
Tilmeldt: tors dec 01, 2005 23:29
Geografisk sted: København S

Foregående

Tilbage til Generelt & Andet Hi-Fi


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.