Peter Steffensen skrev:Henrik: venligst skriv en liste her på forum over hvilke netkabler, strømskinner og apparatsikringer, som du har lyttet på. Jeg forventer, at dine holdninger til emnet er baseret på en rimelig grad af erfaring - i modsat fald er du til grin.
Fælles for alle de strømkabler jeg har "lyttet til" (læs: brugt til diverse elektronik) er:
- De har for det meste været sorte.
- De fleste har haft støbte stik, andre har jeg selv sat stik på (men så har kablet ofte været hvidt).
- En del af dem har siddet permanent monteret, andre har haft IEC-stik.
- De har alle været godkendt til minimum 2,5 ampere (Eurostik), i de fleste tilfælde 10 ampere (Schuko, "Danskerstik" eller IEC).
- De fleste har været omkring 2-3 meter lange, men i enkelte tilfælde omkring 50 meter uden problemer eller effekttab.
- De har allesammen fungeret fuldstændigt perfekt.
Så man kan vist roligt sige at jeg har stor erfaring inden for strømkabler, både at sætte dem i stik og tage dem ud igen.
Som behørigt uddannet inden for el og elektronik (og med diverse elektrikere og radio/TV/elektronikfolk i familien), kan jeg fortælle dig med 100% sikkerhed og fysikkens love i ryggen, at der INGEN forskel sker på lyden ved at skifte et standard-strømkabel ud med et dyrt. Ingen. Overhovedet.
Bevensee skrev:Henrik har i et tidligere link henvist til eksempler, hvor blindtest har kunnet afsløre forskelle i samplingsrate. Med andre ord, der er empirisk evidens for at blindtest i nogen tilfælde kan bruges til at afsløre forskelle.
Det smukke ved en blindtest, er at hvis det blot en gang af en person kan konstateres, at en strømskinne giver en forskel, der ligger ud over den statistiske usikkerhed ved testen, så kan det ikke længere afvises, at der er en forskel. Det er jeg overbevist om, at Henrik er enig med mig i, jævnfør eksemplet med samplingsrate.
Jeg vil ikke gå så langt som at sige at det er et endegyldigt bevis hvis man har en test der lykkes. Men det er i hvert fald bevis nok til at man vil sige "det her skal undesøges nærmere!", og så sætte det store videnskabelige maskineri i gang på at finde ud af præcis hvorfor der kunne konstateres en forskel, og hvad det betyder for vores forståelse af f.eks. lydoptagelse og -gengivelse.
Lige specifikt mht. samplerate-testen udløste den en diskussion om teknikken i testen, om nedsampling var udført korrekt og så videre. Alene dét synes jeg er en værdi i sig selv, at folk sætter sig ned og prøver at finde ud af hvordan man enten kan bekræfte eller afvise testen med sikkerhed, at forfine metoden og teste igen.
Peter Steffensen skrev:Forskellen er, at jeg har lyttet på en del ting, det tvivler jeg meget på at HenrikStevn har.
Man kan godt tillade sig at mene, at man kan høre forskel, hvis man har lyttet.
Man kan derimod ikke argumentere for at der ikke kan høres forskel, hvis man ikke har prøvet.
Rigtigt mange her på nettet er ramt af "omvendt placebo" syndromet. De har ikke lyttet, men ud fra nogle simple tekniske teorier konkluderer de, at der umuligt kan være lydforskel. Og derfor gider de ikke at lytte. Det er for tamt.
Se min liste ovenfor i mit svar til dit tidligere indlæg.
Bevisbyrden ligger ikke på mig for at bevise at der ikke er en forskel. Jeg har fysikkens love og vores velkendte forståelse af elektricitet i ryggen, inkl. Ohms lov og digital/analog signalteknik.
Bevisbyrden ligger på kabelfabrikanterne for at bevise på videnskabelig vis at deres kabler funktionelt og elektrisk fungerer anderledes en ethvert andet strømkabel. Til dato har ingen af dem bevist noget som helst, og de kommer aldrig til det, for der er intet at bevise. Allerhøjst en placeboeffekt.
Javel, deres kabler kan have marginalt lavere modstand, induktans eller kapacitans end et almindeligt kabel, og det kan de selvfølgelig påvise med målinger. Men ingen har nogensinde kunne skelne mellem to strømkabler i en dobbelt blindtest.
Peter Steffensen skrev:Bevensee skrev:Med andre ord, Peter, dit svar til mig er "nej"?
Svaret er et Ja.
Men blindtest er ikke nær så let at udføre i praksis, som mange tror. Anlægget skal for det første være godt nok, og lytterne skal kende det indgående. Desuden er det svært at undgå, at man lytter på flere faktorer ad gangen.
Hvorfor skal anlægget være velkendt? Testen går vel ud på at kunne høre en forskel, ikke om det "lyder godt", udelukkende om et skift af strømkabler skaber en hørbar forskel. Og hvis hele anlægget er 100% identisk fra gang til gang undtagen strømkablerne, hvordan lytter man så til flere faktorer på en gang?
I den liste af links jeg postede tidligere var der også to hjemme-blindtests af kabler, en med signalkabler og en med strømkabler. Her fik folk tilsendt kablerne i kamufleret stand og kunne så i ro og mag lytteteste. I ingen af tilfældene lykkedes det folk at identificere det "gode og dyre" kabel med sikkerhed. Ikke i et eneste tilfælde. Det samme vil i øvrigt gøre sig gældende for S/PDIF, TOSLINK, USB, netværkskabler og så videre.