Kim Olsen skrev:Men, og tag det ikke personligt, Henrik jeg håber du kan forstå de audiophiles skepsis, du bedømmer åbenbart alt ud fra en DAC der næppe kan siges at specielt audiophil, hvis sammenligningen med HDP DAC'en holder vil jeg tillade mig at sige at der er temmeligt langt til toppen, især hvis man er villig til at betale alt for meget.
Hvis man med "audiofil" mener "dyr", "imposant udseende" og "solgt vha. ordgejl", så er den ikke audiofil, det er korrekt.
Men nu er det rent faktisk sådan at D/A-konvertering er en så moden teknologi at vi for længst har nået paritet med den menneskelige hørelse. På grund af dette, og på grund at den matematisk meget veldefinerede opgave en DAC skal udføre, så kan man rent faktisk sætte en 100% fyldestgørende test af DACs op baseret udelukkende på målinger. Uagtet af hvor lidt audiofile vil tro på det, så er en DAC et rent matematisk apparat, med meget præcise ydelsesmål.
Og her klarer D3en (ligesom de fleste andre DACer) sig forbilledligt. Helt ude i ekstremerne er der selvfølgelig forskel, f.eks. et signal/støjforhold på 100dB i forhold til et på 105dB, den slags ting som et nyttige når man skal have en rettesnor at gå efter, men på ingen måde er hørbare.
Den bedste DAC man kan købe er Benchmark DAC1, ingen anden DAC udfører opgaven bedre. Den er standard- og reference-DACen, bygget så godt som en DAC overhovedet kan med vores nuværende teknologi. Audiofile snakker gerne om "reference-produkter", her er et ægte et af slagsen. Og den koster da også derefter, omkring $1500. Til afspilning er den fuldstændigt overkill i det ekstreme, men den er nyttig som reference for hvad der kan lade sig gøre, rent teknisk.
Jeg håber ikke det har slået din debatlyst ihjel, for debatten er tiltrængt, især omkring magiske strømrensere og vanvidsdyre kabler, men så længe man ikke kan føre bedre argumenter end forhandlerne og producenterne, så får du mildest talt svært ved at overtale den gennemsnitlige audiophile.
Det er også besværligt at diskutere med religiøse fanatikere. Audiofili er desværre et semi-religiøst foretagende, baseret på myter og overleveringer, og meget lidt fakta.
Kaj. skrev:Er du tilfreds med helhedsintrykket af lyden fra din DAC i dit setup har du ikke grund til at ændre på noget. Jeg forsøger ikke at "sælge op" med mindre du søger noget bedre. Jeg har ikke en bedre separat DAC at sælge op på. Jeg ville afprøve din stolthed over en vigtig del af dit setup på baggrund af dine påstande omkring DAC'er og deres musikgengivelse.
Jeg er ikke blot tilfreds med den, jeg er direkte imponeret over hvad man kan få for $30 i dag (voldsomt skruet op til 500kr herhjemme).
Når jeg kan ramme 5/5 igen og igen på WiMPs hifi-test (320kbps AAC vs. lossless) og kan bestå lignende ABX-tests (vha. Foobar2000) med høj sikkerhed, så tør jeg godt sige at den lille D3 er velopløst nok til at viderebringe enddog meget små detaljer.
Og så glemmer du i øvrigt at der foruden D3en også er en ADC og endnu en DAC i min signalkæde, uden at det på nogen måde hæmmer lydens detaljegrad.
Jeg har 5 arbejdsdage tilbage og jeg vil gerne invitere dig til Aalborg Megastore så du kan høre den samme forskel som mine kolleger. Jeg vil gerne høre hvilken gengivelse du foretrækker. I dag, mandag, tirsdag, torsdag og fredag til kl. 16. Derefter efterløn.
Først og fremmest tillykke! Jeg kan forstå på din hjemmeside at du har en lang og omskiftelig karriere i radio/TV-branchen bag dig, og jeg er sikker på at det nu er en meget velfortjent efterløn du går på. Den nyvundne fritid kommer vel til at gå med hifi?
Ang. din test, er det rigtigt formodet at det ikke er første gang du har foretaget sådan en test med dine kolleger? Tidligere erfaring og suggestion ("kan i høre forskel?" er nok) fordrejer meget nemt resultatet. Den effekt du nævner (at lyden nærmest er inde i højttaleren) afhænger af højttalerne, det er ikke en effekt en DAC kan have, medmindre der er integreret EQ eller andre effekter i den.
Jeg kan desværre ikke tage imod dit tilbud. Dels er Aalborg mange timer væk (jeg bor i København), og dels er hele weekenden mm. afsat til familien på Fyn, nu hvor det er godt vejr. Efter onsdag går konstruktionen af Copenhagen Historic Grand Prix i gang, 100% analogt fysisk arbejde.
RAMMA skrev:Jeg kan nævne at jeg har hørt alle 3 typer i mit system i forskellige DACs og jeg ikke havde noget problem med at høre forskel på dem.
Er i øvrigt endt med en dac der baserer sig på en CS4351 singleended
Jeg ser frem til dit svar
Men gjorde du det i en uformel og ukontrolleret lyttetest, eller lavede du en blindtest? Fordi hvis du selv skifter DACen og ved hvilken der er sat til, så kan du ikke vide om du hørte forskel pga. forventning eller fordi den virkelig er der.
Jeg kan se at det er en version 2 de anmelder. Det kan man se på coax/toslink-omskifteren på enden. Version 1 havde en Wolfson-chip og omskifter på enden af kabinettet. Version 2 beholdt samme omskifter, men gik over til en Cirrus-chip. Fælles for version 1 og version 2 er at de ruller af fra 3kHz og op. Det er ikke ideelt, men som du kan læse roser den italienske anmelder den stadig i store vendinger. Ligeledes performer den rigtigt godt i de øvrige målinger.
Version 3 ("Taishan") bruger også en Cirrus-chip, men flytter omskifteren til toppen af kabinettet. Her har FiiO også løst problemet med afrulning, således at den nu er mindre end -0.5dB ved 20kHz. Det er den version jeg bruger.
Peter Steffensen skrev:Det jeg gennemgående siger er, at folk lytter for lidt, fordi de mener at ohms lov eller en anden simpel ligning kan give svaret på et langt mere komplekst scenarie. Og hvis man ikke lytter, så kommer man aldrig ud af tankeboblen og frem til bedre lyd.
Kan man stole på sine ører? Jeg kan og kender mange der også kan.
Hvis ikke man mener at man kan stole på sine ører, så er hifi vel egentlig den forkerte hobby at dyrke.
Nu er der jo sådan set heller ingen der argumenterer for at alting skal forsøges udtrykt med en simpel ligning. De målinger der foretages på er ganske komplekse. En graf ser måske meget enkel ud, men matematikken bag er skam ganske seriøs.
Selvfølgelig skal man lytte! I sidste ende køber man vel skidtet for at høre musik, selvom jeg vil mene at nogle bruger musik til at lytte anlæg, i stedet for at bruge anlæg til at lytte musik. Men man er nødt til at gå ind i det med en realistisk, sober og fornuftspræget tilgang, for ellers er man et nemt mål for snydepelse med dyre kabler og ingen skrubler.
Encore skrev:Det at du ændrer ordet til ‘ændring’ frem for ‘forbedring’ løser ikke det problemet med logikken i argumentet. Det skyder stadig sig selv i foden hvis man vil mene at ændringerne er indbildte. Og så kan man ikke samtidig tale om uforudsigelighed. I hvert fald ikke som noget dominerende i reaktionerne. For hvis forklaringen om confirmation bias skal virke, så skal der være et mønster i reaktionerne - ellers ville det jo aldrig være lykkedes kabelfabrikanterne at sælge alle de mange dyre kabler.
Hvorfor er der et problem i logikken? Det drilske ved hjernen er at den snyder os konstant. Vi opdager det ikke, fordi hvordan skulle vi kunne det? Hjernen kan ikke afsløre sig selv. Lige så vel som du ikke ser det blinde punkt i dine øjne uden en specifik test for det, lige så vel opdager vi ikke vores "blinde punkter" i hørelse eller andre sanser før de udsættes for en specifik test der afdækker dem.
Efterrationalisering spiller også en stor rolle. Hvis du ændrer X i f.eks. dit anlæg, så vil din hjerne helt af sig selv rationalisere at fordi du har gjort en indsats for at lave en ændring, så har denne ændring også en betydning. Det er altså virkelig basal psykologi det her.
Encore skrev:Husk på at jeg er objektivist
Omend med en ydmyghed over for hvad videnskaben har beskrevet. Og i øvrigt også kan beskrive. Men i diskussionen om kablers betydning mener jeg som sagt ikke at der er behov for revolutionerende paradigmeskift i fysikken, blot en bedre forståelse af den menneskelige (og i øvrigt også dyrenes) hørelse og en tilsvarende forbedring af målemetoder.
Jo, der skal lige netop et paradigmeskift i fysikken til, hvis man skal beskrive en forskel på lyden i et anlæg, hvor den eneste ændring er at skifte til et andet strømkabel der kan bære den samme samlede effekt som det gamle.
For det strider imod helt grundlæggende fysiske love.
Encore skrev:Ja, jeg mener at vi kunne høre en forskel, og jeg endte endda med at købe det ene af dem. Men samtidig er produkterne et meget godt eksempel på den type forbedring, som jeg ikke ville turde stille op til i en ABX-test med hurtige skift. Dertil var forskellen i lyd for lille, og jeg ville miste referencen i løbet af de første få trials. Min beskrivelse af ground conditionerens virkning i min tråd byggede derfor netop også på længerevarende indtryk.
Hvis du virkelig kan høre en forskel, så kan du også høre den i en seriøs test, uanset hvor lille forskellen er. Testen kan sagtens stilles op så den er så ustressende for dig som muligt, der behøver ikke være hurtige skift.
Jeg tror måske grunden til at mange audiofile ikke bryder sig om ABX-tests og ikke vil stille op til dem, er at de et eller andet sted mistænker at de i virkeligheden ikke kan høre forskel. Og så falder hele deres (meget dyre) korthus sammen.