Evolator skrev:Hej.
Så denne påstand om at en højttaler ikke er den samme, hvad lyd angår efter blot kun 5-6 år. Jeg tænker naturligvis på, at selv en LIDT ældre brugt højttaler. Ikke er den lyd man får ved køb, som da den var få år nyre. Hvad mener i ?
Citat: "Delefilteret benytter såkaldte luftspoler og kondensatorer af ledende plast, som er langt mere langtidsholdbare end elektrolyt kondensatorer som indeholder vædske, og tørrer ud ligesom i et batteri, og derved lyder anderledes om 5 - 6 år end da du købte højttalerne, men dette vil ikke være tilfældet med en ADVANCE K serie højttaler!"
Er klar over højttalere og deres tilspilning's periode ved udpakning. Men det er ikke spørgsmålet her. Man kunne byg videre på spørgsmålet, om så en højttaler ændre sig ved ikke at blive brugt over længere tid.
Kernen, i beskrivelsen du citerer, er anvendelsen af polyesterkondensatorer (MKT/MKP) frem for elektrolytkonkondensatorer, hvor væsken over tid kan fordampe og dermed ændre kondensatorens elektriske værdi og dens brugbare egenskaber i lydmæssig sammenhæng.
Luftspolerne, som omtales, vil i sagens natur bevare deres egenskaber i evighed. Anvender man derimod spoler med jern- eller pulverkerner, kan man argumentere for at spolerne kan opsamle større eller mindre statisk magnetisme ved at stå ubrugt hen og kræver et kortvarigt tilspilningsforløb for at genvinde deres egenskaber helt.
Det mest kritiske med hensyn til ældning er skiftende temperatur og især varierende luftfugtighed, som kan påvirke membranerne og deres ophæng. En ubrugt højttaler udvikler ofte et stivere ophæng, som øger resonansfrekvensen og enhedens harmoniske forvrængning. Ændret resonansfrekvens har betydning for en basreflekshøjttaler og højttalere hvor der i delefilteret er impedanskorrigeret med Notch-filtre.