Det er rigtigt, som boholm skriver at der ikke er nogen "direkte" formel til beregning af et "Duelund-volumen". Duelund var ekstrem i alt hvad han foretog sig, så "jo lavere Qtc jo bedre". Dette baserede han på ønsket om perfekt impulsrespons.
Jeg har selv højttalere med meget lavt Qtc, og det giver en ultra-hurtig og ultra-tør basgengivelse. Ja, det er så meget at konstruktionen subjektivt opfattes som lidt "basfattig". Dette er dog ikke helt korrekt, når man måler på dem.
Hvis/når jeg en dag kaster mig over en HT-selbygkonstruktion vil jeg gå efter Qtc = 0,45. Det ligger lige et notch under de teoretiske "perfekte" 0,5 som er det højeste Qtc som giver korrekt impulsrespons. Prøv at lege lidt med diverse simuleringsprogrammer.
Som bekendt ruller bassen tidligere af end ved Qtc 0,707, men ved korrekt placering i lytterummet skulle man gerne kunne opnå lidt understøtning ved de lave frekvenser så man opnår en ganske anstændig frekvensgang.
Husk at basgengivelsen også trimmes med mængden af akustisk dæmpemateriale i kabinettet. Dette er vigtigt og her må man forsøge sig lidt frem-og-tilbage. Man kan "snyde" enhederne til at tro at et givent kabinet er op til ca. 20 % større blot ved tilførsel af dæmpemateriale. Eller sagt på en anden måde, så kan man opnå det ønskede Qtc med et lidt mindre kabinet, hvis mængden af dæmpemateriale doseres korrekt. En akustisk ventil kan også være en god idé.
Håber at ovenstående kan hjælpe lidt på vej.
Venlig hilsen
Karsten
“I Play the way I do because it allows me to come up with the sickest sounds possible. That´s the point now isn´t it?” Jeff Beck.