Preklar skrev:P.H. skrev:Kaj. skrev:P.H. skrev:Hvor stor en rolle mener du forstærkeren spiller for musikgengivelsen, hvis vi antager at en given højttalers grundlæggende egenskaber ikke ændres som følge af den anvendte forstærker?
Vi kan jo godt antage at en forstærker ikke har indflydelse på en højttalers egenskaber. Men det har den.
Højttalerens impedans divideret med forstærkerens udgangsimpedans resulterer i dæmpningsfaktoren der er oplyst i forstærkernes data. En værdi for dens evne til at kontrollere højttalerens bevægelse. Jo højere man spiller, jo mere membranerne bevæger sig, jo vigtigere bliver det, at forstærkeren kan håndtere den opgave. Forstærkeren skal på samme tid levere energi til bevægelsen af højttalermembranen og modstå/opsamle den elektromotoriske energi fra membranernes inerti. Forstærkeren skal både accelerere og bremse højttalermembranerne.
Det er blot et af de forhold hvor forstærkeren har betydning for højttalernes præstationer.
Altså jo bedre forstærker, jo bedre lyd
Dermed er Class D vinderen
P.H. skrev:Altså jo bedre forstærker, jo bedre lyd
Twist skrev:Jeg kan huske, at Kenwood engang tilbage i 80´erne lavede noget der vist hed "sigma drive". Det var noget med et tilbageløbskabel mellem forstærkere og højttalere. Forstærkerne kunne måle fantomværdier for dæmpningsfaktor - vist omkring 1000. Jeg har dog aldrig hørt det i praksis. Men jeg husker dog, at Kenwood havde disse forstærkere. Hvad der siden hændte har jeg ikke fulgt med i.
B. Lomholt skrev:Det der betyder mest for lyden, er de ører der hører... resten foregår inde i hovedet på lytteren, der herefter tager stilling til, hvad der kan ændres for at det lyder bedst.
B. Lomholt skrev:Det der betyder mest for lyden, er de ører der hører... resten foregår inde i hovedet på lytteren, der herefter tager stilling til, hvad der kan ændres for at det lyder bedst.
Med venlig hilsen
Birger
Kaj. skrev:B. Lomholt skrev:Det der betyder mest for lyden, er de ører der hører... resten foregår inde i hovedet på lytteren, der herefter tager stilling til, hvad der kan ændres for at det lyder bedst.
Er man tilfreds med gengivelsen, er der naturligvis ingen grund til at ændre på noget. Men jeg vil tro at trådstarter har hørt noget, som får ham til at fremlægge spørgsmålet om forstærkerens betydning. Og det er baggrunden for spørgsmålet der er interessant.
P.H. skrev:1: Man kan vel forestille sig åbenlyst mismatch mellem forstærker og højtaler. Hvis en højtaler kan gengive et frekvensområde ned til 40Hz, kan ingen forstærker vel få den til at spille bas ned til 30Hz.
2: Hvis vi i en vis udstrækning kan regne et fornuftigt forhold mellem pris og ydelse, giver det vel heller ingen mening at kombinere en 100K forstærker med 5K højtalere - eller?
3: Som tidligere omtalt har forstærkere forskellig evne til f.eks at starte og bremse højttaler membraner. Så alene det forhold gør vel en forskel.
Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst