Nerds.dk - Hifi, Stereo & Lyd Community

ADC

ADC

Indlægaf Jpoulsen » man maj 20, 2019 21:42

Angående ADC (analog til digital konverter)
Der er jo himmelvid forskel på forskellige D/A konvertere, men gælder det også den anden vej (ADC) eller vil selv de billigste klare jobbet fint?
Jpoulsen
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 191
Tilmeldt: fre mar 08, 2019 19:41

Re: ADC

Indlægaf Øpsie » ons maj 22, 2019 09:10

Det er et interessant spørgsmål, som jeg på et tidspunkt diskuterede med en musiker i Aarhus. Hans 'slæng' havde et studie og gik meget op i at bruge bestemte mikrofoner til bestemte instrumenter og i bestemte situationer for at opnå en bestemt klang. Men han tillagde ikke A/D-konverteren nogen betydning, hvilket overraskede mig. Jeg prøvede at udfritte ham om, hvorvidt det kunne passe, netop ud fra samme tanke som dig; at der er ret stor forskel den modsatte vej. Men han var ikke rigtig til at rokke :? - han lød dog ikke som om, de i deres studio havde prøvet mange forskellige, og den de brugte på det tidspunkt, var på ingen måde noget særligt. Syntes han nævnte noget om et prisleje omkring 2k, men jeg kan huske forkert.
Øpsie
Nyt medlem
 
Indlæg: 45
Tilmeldt: tors sep 06, 2012 09:45

Re: ADC

Indlægaf Jonas_h » ons maj 22, 2019 11:54

Jeg har hørt det omvendte - netop at ADC er mere vanskelig end DAC.

Jeg har aldrig undersøgt teorien omkring det, så det er kun hvad jeg har læst mig til på diverse forums.

Er selv meget interesseret da jeg i mit setup er afhængig af både ADC og DAC og derfor også går og tænker om det er steder hvor der er forbedringspotentiale. Så jeg lytter med :)
Jonas_h
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 251
Tilmeldt: man jul 16, 2007 23:48

Re: ADC

Indlægaf digital_thor » tors maj 23, 2019 21:07

Øpsie skrev:Det er et interessant spørgsmål, som jeg på et tidspunkt diskuterede med en musiker i Aarhus. Hans 'slæng' havde et studie og gik meget op i at bruge bestemte mikrofoner til bestemte instrumenter og i bestemte situationer for at opnå en bestemt klang. Men han tillagde ikke A/D-konverteren nogen betydning, hvilket overraskede mig.


En godt konstrueret AD eller DA konvertering, burde ikke have de store problemer og burde heller ikke koster særlig meget.
Den der med mikrofonerne giver fin mening. Hvis han nu ønsker at få rummet med(flere refleksioner), så passer det jo fint med en rundstrålende mikrofon.
Og så kunne han bruge en mere direktiv mikrofon til f.eks en sangstemme, der ikke skal dominere så meget og være lidt mere "intim".
Ingen tvivl (i min verden ) om at det gør langt større forskel om han optager og mixer tingene ordenligt - frem for hvilken DAC han bruger.
digital_thor
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 462
Tilmeldt: tors aug 11, 2011 12:56

Re: ADC

Indlægaf Kaj. » fre maj 24, 2019 04:12

@Øpsie
Blandt flere er der to umiddelbart vigtige forhold ved A/D konvertering af lydoptagelsen. Indgangssignalet må under ingen omstændigheder overstyre konverteren. Der er en skarp øvre grænse som aldrig må overskrides. Deraf kommer den flittige brug af dynamiske kompressorer og limiter til forhindring af problemstillingen. At brugen af disse har supplerende lydmæssige konsekvenser er vanskeligt at ignorere.

Dernæst nødvendigheden af at indgangssignalet til A/D konverteren begrænses til ikke at indeholde frekvenser over halvdelen  af samplingsfrekvensen. Det kræver filtre til at skære alle frekvenser væk over den halve samplingsfrekvens. Filtre med resulterende fasedrej og andre lydmæssige konsekvenser.

For at overføre den analoge lyd via digitaliseringsprocessen uden ændringer er det vigtigt at AD-DA processen arbejder synkront. At de to processer arbejder i præcis samme takt.

Er det mon i virkeligheden sådan, at den vigtige brik i søgen efter den bedste DAC, ligger i at finde den, som er bedst til at synkronisere med variationer og unøjagtigheder i AD processen? Problematikken omkring variationer i oscillatorfrekvensen (clockfrekvensen) som styrer ADC og DAC. For uanset teknikkens indbyggede fejlretningsprocesser - følges de ikke 100% ad, bliver resultatet ikke 100%.
Kaj.
Supermedlem
 
Indlæg: 1238
Tilmeldt: søn okt 26, 2008 14:21

Re: ADC

Indlægaf gnist » fre maj 24, 2019 05:41

selv billige lydkort vil kunne optage lyd i superkvalitet.
43 min. inde i den her video demonstreres det ved at optage et nummer, afspille det, mens det igen optages optages af lydkortet, der er eksempler efter 1,5,10 og 20 loop.
som det kan høres er der ingen problemer overhovedet

https://www.youtube.com/watch?v=BYTlN6wjcvQ
Hvis det måler skidt og lyder godt, er dine ører måske ikke så gyldne som du selv tror
Brugeravatar
gnist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 123
Tilmeldt: tors jan 26, 2006 09:26

Re: ADC

Indlægaf gnist » fre maj 24, 2019 06:35

Start evt.41 min. inde i videoen og se hele afsnittet om lydkort, og husk på at videoen er 10 år gammel og selv om udviklingen indenfor lyd går meget langsom så står den jo ikke stille.

Som Kaj skriver, er det vigtigste at sørge for at optagelsen ikke overstyres, optage niveauet skal holdes 2-3 db under den digitale klippegrænse (0dBFS), da der ellers er risiko for at dac'en der en dag skal afspille resultatet overstyres
Hvis det måler skidt og lyder godt, er dine ører måske ikke så gyldne som du selv tror
Brugeravatar
gnist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 123
Tilmeldt: tors jan 26, 2006 09:26

Re: ADC

Indlægaf gnist » fre maj 24, 2019 07:23

Se evt. de første 10-12min. af den her.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=12&v=BhA7Vy3OPbc

angÃ¥ende intersample peaks der tit giver forvrængning i den efterfølgende dac selv om  det digitale signal ikke er er overstyret
Hvis det måler skidt og lyder godt, er dine ører måske ikke så gyldne som du selv tror
Brugeravatar
gnist
Entusiastmedlem
 
Indlæg: 123
Tilmeldt: tors jan 26, 2006 09:26


Tilbage til Digitale kilder


Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen tilmeldte og 1 gæst

Brugermenu

Brugernavn:

Adgangskode:

Markedspladsen

Der er ingen annoncer på brugtmarkedet pt.